Рішення
від 14.09.2011 по справі 5/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"14" вересня 2011 р. Справа № 5/12

Господарський суд Кіров оградської області у складі судді Змеула О.А. розглянув у в ідкритому судовому засідан ні матеріали справи

за позовом: першого заступн ика прокурора Кіровоградськ ої області в інтересах держа ви, уповноваженим органом як ої виступає:

Державне підприємство "Упр авління капітального будівн ицтва"

Управління Міністерства н адзвичайних ситуацій Україн и в Кіровоградській області

до відповідачів:

1 - товариства з обмеженою ві дповідальністю "Сканія"

2 - Громадської організації "Народна кредитна спілка "Доб робут"

з участю в справі третьої ос оби, яка не заявляє самостійн их вимог на предмет спору на с тороні відповідача - Інспекц ії державного архітектурно-б удівельного контролю у Кіров оградській області

про зобов'язання вчинити пе вні дії, визнання права власн ості,

представники сторін:

від прокуратури: Олаг О.С., ст . прокурор відділу прокурату ри Кіровоградської області, посвідчення № 785;

від позивача, Управління МН С України в Кіровоградській області: ОСОБА_2, довірені сть № 11/01-26/1985/1 від 11.05.11;

від відповідача 1 - Сукач Г.І., директор, ОСОБА_1, довірен ість б/н від 24.06.11;

від відповідача 2 - відсутні й.

Першим заступником прокур ора Кіровоградської області в інтересах держави, уповнов аженим органом якої виступає державне підприємство "Упра вління капітального будівни цтва" (далі - ДП "Управління кап ітального будівництва") та Го ловне управління Міністерст ва надзвичайних ситуацій Укр аїни в Кіровоградській облас ті подано до господарського суду позовну заяву, яка місти ть вимоги до товариства з обм еженою відповідальністю "Ска нія" (далі - ТОВ "Сканія") та гром адської організації "Народна кредитна спілка "Добробут" (да лі - ГО "НКС "Добробут") наступно го змісту:

зобов'язати ТОВ "Сканія", як о собу уповноважену ГО "НКС "Доб робут", вчинити всі необхідні та достатні дії, передбачені постановою Кабінету Міністр ів України від 08.10.2008 року № 923, спр ямовані на прийняття в експл уатацію закінчених будівниц твом вказаних квартир у п'ятд есяти дев'яти квартирній час тині 92-х квартирного житловог о будинку по вул. Острівській , 4 в м. Кіровограді, а також звер нутися до Інспекції державно го архітектурно-будівельног о контролю у Кіровоградській області з письмовою заявою п ро видачу свідоцтва про відп овідність збудованого об'єкт а проектній документації, ви могам державних стандартів, будівельних норм і правил, до давши проектну документацію , затверджену у встановленом у законодавством порядку та акт готовності об'єкта до екс плуатації;

визнати за Головним управл інням Міністерства надзвича йних ситуацій України в Кіро воградській області право вл асності на вказані певні ква ртири у п'ятдесяти дев'яти ква ртирній частині 92-х квартирно го житлового будинку по вул. О стровського, 4 у м. Кіровограді .

Прокурор та представник Уп равління МНС України в Кіров оградській області підтрима ли в повному обсязі позовні в имоги з урахуванням уточнень від 27.07.2011р. та від 01.08.2011р. наступно го змісту:

"Зобов'язати замовника буді вництва 59-ти квартирної части ни 92-х квартирного житлового б удинку по вул. Острівській, 4 у м. Кіровограді Кіровоградсь ку філію Громадська кредитна спілка "Добробут" (Громадську організацію "Народна кредит на спілка "Добробут") у 20-денний строк, звернутись до автора п роекту ВКП ПрАТ "Кіровоградп роект" за погодженням пропоз иції щодо зміни існуючого ск ладу окремого пускового комп лексу з включенням в окремий пусковий комплекс частини к вартир будинку за №№ 34, 36, 38, 41, 44, 47-49, 5 1, 53, 56-58, 60-66, 73-78, 80-89, 91, які мають 100% будіве льної готовності до прийнятт я в експлуатацію, а також квар тири, що побудовані за рахуно к коштів Державного бюджету за № 55, 59, 90 і 92, як першої черги окр емого пускового комплексу.

Зобов'язати замовника буді вництва Кіровоградську філі ю Громадської організації "Н ародна кредитна спілка "Добр обут" (Громадська організаці я "Народна кредитна спілка "До бробут") у 20-денний строк з дня о тримання погодження автором проекту окремого пускового комплексу з включенням до йо го складу першої черги (кварт ири №№ 34, 36, 38, 41, 44, 47-49, 51, 53, 56-58, 60-66, 73-78, 80-89, 91 та № № 55, 59, 90, 92) підготувати та подати до Державної архітектурно-бу дівельної інспекції у Кірово градській області деклараці ю про готовність першої черг и окремого пускового комплек су 59-ти квартирної частини 92-х к вартирного житлового будинк у по вул. Острівській, 4 у м. Кіро вограді до експлуатації, згі дно з процедурою, передбачен ою Порядком прийняття в експ луатацію закінчених будівни цтвом об'єктів.

Визнати за Управлінням Мін істерства надзвичайних ситу ацій України в Кіровоградськ ій області право власності н а квартири №№ 47, 51, 58, 60, 61, 62, 73, 76, 84, 89 у п'я тдесяти дев'яти квартирній ч астині 92-х квартирного житлов ого будинку по вул. Острівськ ій, 4 в м. Кіровограді.

Стягнути судові витрати на користь держави".

ТОВ "Сканія" позовні вимоги в останній редакції відхилил о, посилаючись на наступне. Ві дповідно до рішення виконавч ого комітету Кіровоградсько ї міської Ради "Про надання то вариству з обмеженою відпові дальністю "Сканія" функцій за мовника по будівництву 81-квар тирного будинку по вул. Остро вського" від 21 серпня 1999 року № 76 2, надано дозвіл ТОВ "Сканія" ви конувати функції замовника п о будівництву 81-квартирного ж итлового будинку по вул. Остр овського та всіх дій, пов'язан их зі зміною замовника. Крім Т ОВ "Сканія" інших замовників п о будівництву даного будинку не існує. Договором № 11-В про па йову участь у будівництві, ук ладеного між громадською орг анізацією "Народна кредитна спілка Добробут" та Державни м підприємством "Управління капітального будівництва" вб ачається, що замовником у буд івництві розпочатого до 2004 ро ку, виступає громадська орга нізація "Народна кредитна сп ілка Добробут", де останній зг ідно пункту 1.2. вищезазначеног о договору будує та передає п айовику загальну площу житла . ТОВ "Сканія" вважає, що саме це товариство є замовником у бу дівництві спірних квартир, а ле в договірні зобов'язанням із позивачем не вступало, том у договір №11-В про пайову учас ть у будівництві, укладений м іж громадською організацією "Народна кредитна спілка Доб робут" та Державним підприєм ством "Управління капітально го будівництва", є безпідстав ним (нікчемним).

ТОВ "Сканія" вважає, що інтер ес держави виявляється у ква ртирах № 47, 51, 55, 58, 59, 60, 61, 62, 73, 76, 84, 89, 90, 92 про, щ о відповідно до ст. 36-1 Закону Ук раїни "Про прокуратуру" підст авами представництва інтере сів держави в суді є наявніст ь порушень або загрози поруш ень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах м іж ними або державою. Інтерес у держави в квартирах 34, 36, 38, 41, 44, 48, 49, 53, 56, 57, 63, 64, 65, 66, 74, 75, 77, 78, 80-83, 85-88, 91 немає, тому , на його думку, прокуратура бе зпідставно, а також з перевищ енням своїх повноважень став ить вимогу до даних квартир, я кі профінансовані іншими інв есторами.

Громадська організація "На родна кредитна спілка "Добро бут" (другий відповідач) належ ним чином була повідомлена п ро час та місце проведення су дового засідання, але відзив у на позовну заяву в останній зазначеній редакції не пода ла, а натомість надіслала до с уду заяву від 31.08.2011 року в якій з азначено прохання розглянут и справу за наявними в ній мат еріалами та за відсутності п редставника відповідача 2 (то м 3 а.с. 49).

Розглянувши матеріали спр ави, оцінивши наявні в справі та подані докази, заслухавши пояснення прокурора, предст авників сторін, які були прис утні в судовому засіданні, го сподарський суд встановив на ступне.

01.02.2002 року між товариством з о бмеженою відповідальністю "С канія" - Забудовник-Генпідряд ник та громадською організац ією "Народна кредитна спілка "Добробут" - Генеральний Інвес тор, за участю Кіровоградськ ої філії громадської організ ації "Народна кредитна спілк а "Добробут" - Співінвестор на основі вільного волевиявлен ня уклали Генеральний інвест иційно-підрядний договір № 19/0 9-К/02 про будівництво другої че рги 81-квартирного житлового б удинку по вул. Островського в м. Кіровограді (в подальшому - договір). Зазначений договір є правомірним, оскільки його недійсність прямо не встано влена законом і він не визнан ий судом недійсним.

За умовами цього договору Г енеральний інвестор приймає участь в будівництві другої черги 81-квартирного житловог о будинку по вул. Островськог о в м. Кіровограді (в подальшом у - об'єкт), Забудовник-Генпідр ядник передає, згідно акта пр иймання-передачі, в розпоряд ження Генерального інвестор а, на суму внесених грошових к оштів, 44 квартири загальною пл ощею 2567,0 кв.м, після введення бу динку в експлуатацію державн ою комісією.

Вартість 1 кв.м загальною пл ощі на момент підписання дог овору дорівнює 1200,00 грн., загаль на сума договору щодо будівн ицтва об'єкту становить 3 080 400,00 г рн. Фінансування будівництва об'єкта здійснюється Генера льним Інвестором та Співінве стором, згідно з затверджени м графіком виконання будівел ьно-монтажних робіт, який є не від'ємною частиною цього дог овору.

Забудовник-Генпідрядник с амостійно організовує свою р оботу по виконанню предмету цього договору, визначає суб підряд організації та провод ить з ними розрахунки, за пого дженням з Генеральним Інвест ором.

Забудовник-Генпідрядник з обов'язується закінчити вико нання робіт по договору в січ ні-березні 2003 року. Терміни вик онання робіт можуть бути змі нені за погодженням сторін т а оформляється окремою додат ковою угодою, яка є невід'ємно ю частиною договору.

Сторонами 16.12.2003 року укладено Додаткову угоду № 8 до Генерал ьного інвестиційно-підрядни й договір № 19/09-К/02 про будівницт во другої черги 81-квартирного житлового будинку по вул. Ост ровського в м. Кіровограді, за умовами якої з метою забезпе чення введення в експлуатаці ю другої черги 81-квартирного ж итлового будинку по вул. Остр овського в м. Кіровограді в ве ресні 2004 року сторони погодил ися здійснювати інвестуванн я будівництва об'єкта на зага льну суму 2213940,00 грн., змінили гра фік інвестування та термін з авершення будівельних робіт - серпень 2004 року і визначено д ату введення в експлуатацію об'єкта - 15.09.2005 року. Після введен ня об'єкта в експлуатацію Заб удовник-Генепідрядник має пе редати Генеральному інвесто ру, Співінвестору та Інвесто ру квартири згідно акта прий мання-передачі і додаткової угоди до договору № 19/09-к/02 від 01.02 .2002 р. для оформлення свідоцтва про право власності на кварт ири в обласному бюро технічн ої інвентаризації.

Відповідно до рішення Кіро воградської міської ради від 25.11.2003 року № 581 "Про затвердження уточнених назв і перекладу у країнською мовою площ, просп ектів, вулиць, провулків, прої здів, тупиків м. Кіровоград" що до назви вулиці Островського (Острівської), зазначена вули ця розташована в центральній частині міста (простягаєтьс я від площі Богдана Хмельниц ького до вулиці Пушкіна) має н азву: вулиця Острівська, що сл ідує з листа Управління міст обудування та архітектури Кі ровоградської міської ради в ід 26.10.2009 року № 4199 (т.1 а.с.14).

Статтею 193 Господарського к одексу України передбачено, що суб'єкти господарювання т а інші учасники господарськи х відносин повинні виконуват и господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів , договору, а за відсутності ко нкретних вимог виконання зоб ов'язання - відповідно до вимо г, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання гос подарських договорів застос овуються відповідні положен ня Цивільного кодексу Україн и з урахуванням особливостей , передбачених цим Кодексом.

Статті 525, 526 Цивільного кодек су України передбачають, що з обов'язання має виконуватися належним чином відповідно д о умов договору та вимог Циві льного кодексу України, інши х актів цивільного законодав ства, а за відсутності таких у мов та вимог - відповідно до зв ичаїв ділового обор або інши х вимог, що звичайно ставлять ся, причому одностороння від мова від виконання зобов'яза ння не допускається.

Відповідно до ст. 629 Цивільно го кодексу України договір є обов'язковим для виконання с торонами.

Згідно правил статті 875 ЦК Ук раїни за договором будівельн ого підряду підрядник зобов' язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт аб о виконати інші будівельні р оботи відповідно до проектно -кошторисної документації, а замовник зобов'язується над ати підрядникові будівельни й майданчик (фронт робіт), пере дати затверджену проектно-ко шторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладаєтьс я на підрядника, прийняти об'є кт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

За результатами проведено го тендеру закупівлі товарів , робіт та послуг за державні к ошти, з метою забезпечення жи тлом військовослужбовців, ос іб рядового та начальницьког о складу МНС України, 20.08.2004 року громадська організація "Нар одна кредитна спілка Добробу т" - Замовник та Державне підпр иємство "Управління капіталь ного будівництва" - Пайовик ук лали договір № 11-В про пайову у часть у будівництві житла.

Предметом цього договору є участь Пайовика у завершенн і розпочатого до 2004 року будів ництва багатоквартирного жи тлового будинку по вул. Остро вського, 4 корпус 3-4 в м. Кіровог рад з метою забезпечення жит лом військовослужбовців, осі б рядового та начальницького складу МНС України.

Замовник будує та передає П айовику, а Пайовик приймає та оплачує 872,37 кв.м. загальної пло щі житла, що передається Замо вником за ціною 1280 грн. за 1 кв.м, загальна сума за даним догов ором складає 1 116 633, 60 грн. Якість ж итла, що передається Замовни ком, повинна відповідати вим огам державних будівельних н орм (ДБН).

Розрахунки між сторонами з дійснюються шляхом передпла ти грошових коштів Пайовика на розрахунковий рахунок Зам овника частинами, по мірі над ходження коштів з джерел фін ансування, з реєстраційного рахунку 352370100001124 відкритого у ВДК Шевченківського району м. Ки єва, в термін не пізніше 31.09.2004 ро ку. Після кожної сплати Пайов иком коштів на протязі 10 днів сторони складають Акт прийма ння-передачі загальної площ і та проведених розрахунків, у якому вказується вартість 1 кв.м житла, сума коштів внесе них Пайовиком та кількість о плачених Пайовиком квадратн их метрів загальної площі.

Замовник зобов'язався ввес ти об'єкт в експлуатацію про щ о надати Пайовику акт держав ної комісії з відповідним рі шенням про це місцевих орган ів власти.

Пайовик зобов'язався оплат ити загальну житлову площу у відповідності з умовами дог овору; вимагати передачі йом у загальної площі і оплати не устойки Замовником, яка викл икана затримкою строків пере дачі квартир у відповідності з п.1.2 цього договору, або зі св ого боку відмовитися від вик онання договору, і вимагати в ідшкодування Замовником неу стойки та збитків, якщо Замов ник порушує даний договір і н е передає Пайовику весь обся г або частину загальної площ і житла, яка профінансована П айовиком.

Договір вступає в силу з дня його підписання сторонами і діє до 31.12.2004 року.

Громадською організацією "Народна кредитна спілка "Доб робут" - Замовник та Державним підприємством "Управління к апітального будівництва" - Па йовик 30.11.2004 року укладено додат кову угоду № 1 до договору № 11-В про пайову участь у будівниц тві житла від 20.08.2004 р., якою внесл и зміни в частині термінів ви конання розрахунків між стор онами, які здійснюються шлях ом перерахування грошових ко штів Пайовика на розрахунков ий рахунок Замовника, а саме: к інцевий термін перерахуванн я грошових коштів встановлен ий 31.12.2004 року.

Відносини сторін в даному в ипадку регулюються Законом У країни "Про інвестиційну дія льність", відповідно до ст. 3 як ого інноваційна діяльність є однією з форм інвестиційної діяльності.

Відповідно до статті 1 Закон у України "Про інвестиційну д іяльність" інвестиціями є вс і види майнових та інтелекту альних цінностей, що вкладаю ться в об'єкти підприємницьк ої та інших видів діяльності , в результаті якої створюєть ся прибуток (доход) або досяга ється соціальний ефект. Таки ми цінностями можуть бути: ру хоме та нерухоме майно (будин ки, споруди, устаткування та і нші матеріальні цінності).

Відповідно до п.п. 3, 5 ст. 7 Зако ну України "Про інвестиційну діяльність" права володіння , користування і розпоряджен ня інвестиціями, а також резу льтатами їх здійснення можут ь бути передані іншим громад янам та юридичним особам у по рядку, встановленому законом , лише за рішенням інвестора. В заємовідносини при такій пер едачі прав регулюються ними самостійно на основі договор ів. Інвестор має право володі ти, користуватися і розпоряд жатися об'єктами та результа тами інвестицій, включаючи р еінвестиції та торговельні о перації на території України , відповідно до законодавчих актів України.

Відповідно до ст. 9 Закону Ук раїни "Про інвестиційну діял ьність" основним правовим до кументом, який регулює взаєм овідносини між суб'єктами ін вестиційної діяльності, є до говір; укладання договорів, в ибір партнерів, визначення з обов'язань, будь-яких інших ум ов господарських взаємовідн осин, що не суперечать законо давству України, є виключною компетенцією суб'єктів інве стиційної діяльності.

На виконання умов договору державним підприємством "Уп равління капітального будів ництва" на рахунок громадськ ої організації "Народна кред итна спілка "Добробут" за плат іжними дорученнями перерахо вано грошові кошти у розмірі 1 116 633,60 грн., а саме № 41 від 30.11.2004 року на суму 283392 грн. та № 43 від 15.12.2004 рок у на суму 833241,60 грн.

За актом прийому-передачі ж итлової площі від 06.12.2004 року Зам овник - ГО "НКС "Добробут" перед ав, а Пайовик - ДП "УКБ" прийняв, оплативши вартість 4 квартир загальною площею 221,4 кв.м за ад ресою: м. Кіровоград, вул. Остр овського, 4, а саме квартири 59, 61, 62, 90, згідно договору від 20.08.2004 р. № 11-В. Кошти в сумі 283392,0 грн. сплаче ні Пайовиком в повному обсяз і.

За актом прийому-передачі ж итлової площі від 20.12.2004 року Зам овник - ГО "НКС "Добробут" перед ав, а Пайовик - ДП "УКБ" прийняв, оплативши вартість 10 квартир загальною площею 650,97 кв.м за ад ресою: м. Кіровоград, вул. Остр овського, 4, а саме квартири № 47, 51, 55, 58, 60, 73, 76, 84, 89, 92, згідно договору ві д 20.08.2004 р. № 11-В. Кошти в сумі 833 241,60 грн . сплачені Пайовиком в повном у обсязі.

За актом прийому-передачі ж итлової площі № 303 від 28.01.2005 року Державним підприємством "Упр авління капітального будівн ицтва" передано, а Міністерст вом МНС України прийнято 14 ква ртир загальною площею 872,37 кв.м за адресою: м. Кіровоград, вул. Островського, 4, а саме кварти ри № 59, 61, 62, 90, 47, 51, 55, 58, 60, 73, 76, 84, 89, 92, загально ю вартістю 1 116 633,60 грн.

Міністерство з питань надз вичайних ситуацій України пе редало, а управління МНС Укра їни в Кіровоградській област і прийняло за актом № 267 від 07.02.2005 року 14 квартир загальною пло щею 872,37 кв.м за адресою: м. Кірово град, вул. Островського, 4, а сам е квартири № 59, 61, 62, 90, 47, 51, 55, 58, 60, 73, 76, 84, 89, 92.

Відповідно до звернення пр окуратури Кіровоградської о бласті від 26.11.2007 року № 07/1-3054 повно важними спеціалістами Кіров оградського об'єднаного КРВ проведено перевірку з питанн я використання коштів на буд івництво житлового будинку п о вул. Островського, 4 в ТОВ "Ска нія" за період з 01.02.2002 року по 01.11.2007 року, про що складено довідку від 29.11.2007 року.

В ході перевірки встановле но, що до 2006 року до ТОВ "Сканія" н адходили кошти лише від Гені нвестора та Співінвестора. В 2006-2007 роках безпосередньо від і нвесторів - фізичних осіб над ходили готівкові кошти в кас у ТОВ "Сканія". Фінансування бу дівництва відповідно до укла дених угод проводилось інвес тором та співінвестором, тоб то ГО "НКС "Добробут" та її Кіро воградською філією протягом лютого 2002 року по жовтень 2005 рок у на загальну суму 2760000 грн. при п ередбачених договором (з вне сеними змінами) 2762472 грн. Щодо пр оведеного фінансування Генп ідрядника ТОВ "Сканія" генінв естором та співінвестором (Г О "НКС "Добробут" та відповідно Кіровоградською філією) скл адено Акт звірки взаєморозра хунків станом на 01.10.2005 р. У акті з вірки вказано надходження ко штів до ТОВ "Сканія" станом на 01.10.2005 р. в сумі 2 760 000 грн., в той час як 15000 грн., що надійшли згідно дан их акта в лютому 2002 року, фактич но надійшли від Кіровоградсь кої філії організації "Добро бут" до ТОВ "Сканія" лише в жовт ні 2005 року (банківська виписка від 25.10.2005 р. на суму 5000 грн., та від 2 6.10.2005 р. на суму 10000 грн.). Проведено ю перевіркою банківських опе рацій по розрахунковому раху нку 26006301331499 ТОВ "Сканія" встановл ено, що кошти, які надходили на фінансування будівництва да ного об'єкту використані на о плату робіт по будівництву с убпідряднику - малому комерц ійно-виробничому підприємст ву "Гама-93", з яким ТОВ "Сканія" ук ладено договір від 01.02.2002 року №1 , а також на придбання будівел ьних матеріалів, виплату зар обітної плати, транспортні в итрати, пов'язані із перевезе нням будівельних матеріалів , оренду крану. Фактів витрача ння коштів отриманих від Ген ерального інвестора та співі нвестора на інші цілі не вста новлено.

Із матеріалів справи вбача ється, що листом від 25.04.2006р. за №57 ТОВ "Сканія" зверталося до Кір овоградського міського голо ви з проханням призначити де ржавну комісію щодо прийнятт я в експлуатацію другої черг и 81-квартирного житлового буд инку (59 квартир) по вул. Островс ького, 4 у м. Кіровограді. У цьом у листі зазначено, що з 59 кварт ир, що пред'являються державн ій комісії в 14 квартирах будів ельні роботи виконані під "кл юч", у 45 квартирах будівельні р оботи виконані з неповною го товністю згідно з додатком № 7 до наказу Держбуду України № 21 від 27.01.05р. та індивідуальною у годою з кожним майбутнім вла сником квартири про згоду до ведення будівельної готовно сті квартири за власні кошти .

У листі від 11.05.2006р. №1782/52 заступн ик Кіровоградського міськог о голови повідомив ТОВ "Скані я", що питання призначення дер жавної приймальної комісії п о прийомці до експлуатації д ругої черги 81-квартирного жит лового будинку (59 квартир) по в ул. Островського, 4 буде розгля нуто після надання замовнико м до Інспекції державного ар хітектурно-будівельного кон тролю комплекту виробничої д окументації на виконані буді вельно-монтажні роботи згідн о Порядку прийняття в експлу атацію закінчених будівницт вом об'єктів, затвердженого П остановою Кабінету Міністрі в України від 22 вересня 2004 року № 1243 (т.1 а.с.45).

Із пояснення в.о. директора ТОВ "Сканія" Сукача Г.І. від 05.05.2010р . № 74 вбачається, що з травня 2006р. по теперішній час ТОВ "Сканія " не зверталося до міськвикон кому про призначення державн ої приймальної комісії та не надавало акта готовності сп ірного об'єкта до експлуатац ії.

Ухвалою господарського су ду Кіровоградської області в ід 05.05.2010 року було призначено по даній справі судову будівел ьно-технічну експертизу 59-ти к вартирної частини 92-х квартир ного житлового будинку по ву л. Острівській, 4 у м. Кіровогра ді, проведення судової експе ртизи доручено Кіровоградсь кому відділенню Одеського на уково-дослідного інституту с удових експертиз Міністерст ва юстиції України. На виріше ння судового експерта постав лено відповідні запитання.

На адресу господарського с уду надійшов висновок № 4239/23 ві д 06.05.2011 року комісійної будівел ьно-технічної експертизи по справі № 5/12.

Як вбачається із висновку № 4239/23 комісійної будівельно-тех нічної експертизи від 06.05.2011 рок у, при обстеженні 59-частини кв артир (з 34 по 92 номер квартир) 92-х квартирного житлового будин ку по вул. Островській, 4 у м. Кір овограді виявлений різний рі вень підготовки квартир до п рийняття в експлуатацію житл ового будинку. Перелік кварт ир, які 100% готові до прийняття в експлуатацію і вже тривалий час експлуатуються: №№ 34, 36, 38, 41, 44, 47-49, 51, 53, 56-58, 60-66, 73-78, 80-89, 91 (38 квартир) і можу ть бути пред'явлені Державні й приймальній комісії для пр ийняття в експлуатацію, як ок ремий пусковий комплекс, по у згодженню з проектною органі зацією. Як зазначено у п. 5 висн овку: Можливість доведення у ТОВ "Сканія" зазначеного об'єк та до 100 відсоткової будівельн ої готовності для вчинення д ій, спрямованих на прийняття в експлуатацію, враховуючи ш естирічну затримку пред'явле ння об'єкта для прийняття в ек сплуатацію та відсутність у інвесторів цього будівництв а намірів та можливості його додаткового фінансування в умовах фінансово-економічно ї кризи визначається признач енням комплексної бухгалтер сько-економічної експертизи із залученням спеціалістів КРУ в Кіровоградській област і".

Головне управління МНС Укр аїни в Кіровоградській облас ті, ухвалою суду від 01.07.2011 року з дійснено заміну його процесу альним правонаступником - Уп равлінням МНС України в Кіро воградській області, запереч ив щодо призначення комплекс ної бухгалтерсько-економічн ої експертизи із залученням спеціалістів КРУ в Кіровогра дській області.

Відповідно до п. 1 ст. 39 Закону України "Про регулювання міс тобудівної діяльності" та п.п . 2, 3 Порядку прийняття в експлу атацію закінчених будівницт вом об'єктів, затвердженого п остановою Кабінету Міністрі в України від 13.04.2011 року № 461, прий няття в експлуатацію закінче них будівництвом об'єктів, що належить до І-ІІІ категорії с кладності, та об'єктів, будівн ицтво яких здійснювалося на підставі будівельного паспо рта, здійснюється шляхом реє страції відповідною інспекц ією державного архітектурно -будівельного контролю на бе зоплатній основі поданої зам овником декларації про готов ність об'єкта до експлуатаці ї. Форма декларації про готов ність об'єкта до експлуатаці ї, порядок її подання і реєстр ації визначається Кабінетом Міністрів України.

Прийняття рішення про реєс трацію (відмову у реєстрації ) декларації про готовність о б'єкта до експлуатації, видач у (відмову у видачі) сертифіка та здійснюється інспекціями державного архітектурно-буд івельного контролю протягом десяти робочих днів з дати по дання відповідних документі в.

Датою прийняття в експлуат ацію закінченого будівництв ом об'єкта є дата реєстрації д екларації про готовність об' єкта до експлуатації або вид ачі сертифіката.

Експлуатація закінчених б удівництвом об'єктів, не прий нятих в експлуатацію, заборо няється.

Врахувавши висновок коміс ійної будівельно-технічної е кспертизи № 4239/23 від 06.05.2011 року та набрання законної сили Закон у України "Про регулювання мі стобудівної діяльності" від 17.02.2011 року № 3038-УІ, відповідно до с т. 39 Кабінетом Міністрів Украї ни прийнято постанову від 13.04.20 11 року № 461, якою затверджено По рядок прийняття в експлуатац ію закінчених будівництвом о б'єктів, прокурор та представ ник позивача підтримали в по вному обсязі позовні вимоги з урахуванням уточнень від 27.0 7.2011р. та від 01.08.2011р.

Відповідно до частини 1 пунк ту 7 Порядку прийняття в експл уатацію закінчених будівниц твом об'єктів, якщо проектною документацією визначений пу сковий комплекс (чергу), він мо же бути прийнятий в експлуат ацію окремо від об'єкта; при ць ому пусковий комплекс (черга ) повинен відповідати вимога м щодо його безпечної експлу атації.

Проектною документацією о б'єкту - 59-ти квартирної частин и 92 квартирного житлового буд инку по вул. вул. Острівська, 4, у м. Кіровограді передбачений виділений в окремий пускови й комплекс перший вбудований поверх будівлі (блок-секції № № 3, 4) (абз. 7 стор.15 Висновку коміс ійної будівельно-технічної е кспертизи № 4239/23 від 06.05.2011 року).

Відповідно до частини 2 пунк ту 7 Порядку прийняття в експл уатацію закінчених будівниц твом об'єктів, у разі потреби з амовник може до прийняття об 'єкта в експлуатацію вносити погоджені з автором проекту будівництва пропозиції щодо зміни складу пускового комп лексу.

Дана частина будівлі експл уатується (ст. 14 Висновку комі сійної будівельно-технічної експертизи № 4239/23 від 06.05.2011 року) з 2006 року і відповідає вимогам щ одо його безпечної експлуата ції.

Крім того, на підставі п. 8 Пор ядку прийняття в експлуатаці ю закінчених будівництвом об 'єктів, житлові будинки, побуд овані за кошти юридичних і фі зичних осіб, можуть приймати ся в експлуатацію без викона ння внутрішніх опоряджуваль них робіт у квартирах та вбуд овано-прибудованих приміщен нях, які не впливають на експл уатацію будинків, що відпові дає Висновку комісійної буд івельно-технічної експертиз и № 4239/23 від 06.05.2011 року за № 4 - "зазнач ений об'єкт: 59-ти квартирна час тина (з 34 по 92 номер квартир) 92-ти квартирного житлового будин ку по вул. Острівська, 4 в м. Кіро вограді в переважній більшос ті перебуває у первинно-необ хідному технічно-експлуатац ійному стані, який дозволяє й ого введення в експлуатацію" .

Згідно довідки Управління МНС України в Кіровоградськ ій області від 10.08.2011 року № 11/01-26/3420/2 квартири в кількості 10 шт., які розташовані за адресою м. Кір овоград, Островського, 4, варті сть яких складає 806 003,20 грн., а сам е: квартира № 47 - 81049,60 грн., № 51 - 81049,60 гр н., № 58 - 76940,80 грн., № 60 - 82 406,40 грн., № 61 - 61 068,80 г рн., № 62 - 76 940,80 грн., № 73 - 83 558,40 грн., № 76 - 95 232,00 грн., № 84 - 84 198,40 грн., № 89 - 83 558,40 грн., трив алий час експлуатуються і ма ють 100% готовність для прийнят тя в експлуатацію.

Відповідно до умов договор у № 11-В про пайову участь у буді вництві житла від 20.08.2004 року між громадською організацією "Н ародна кредитна спілка "Добр обут" та державним підприємс твом "Управління капітальног о будівництва" про пайову уча сть у будівництві житлового будинку по вул. Островського , 4 у м. Кіровограді, замовником будівництва є Громадська ор ганізація "Народна кредитна спілка "Добробут".

Разом з цим, згідно з Генера льним інвестиційно-підрядни м договором № 19/09-К/02 про будівни цтво другої черги 81-квартирно го житлового будинку по вул. О стровського, 4 в м. Кіровограді від 01.02.2002 р., укладеного між ТОВ " Сканія", як "Забудовником-Генп ідрядником" з однієї сторони та, Громадською організаціє ю "НКС "Добробуд", як "Генеральн им інвестором" і Кіровоградс ькою філією Громадської орга нізації "НКС "Добробут", як "Спі вінвестора", з другої сторони , тобто останні є однією "Сторо ною" за договором щодо замовл ення будівництва і його фіна нсування. Такий статус даних осіб за договором підтвердж ується і розділом 5 даного дог овору "Зобов'язання Генераль ного інвестора та Співінвест ора".

Згідно Спеціального витяг у з Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців саме Гром адська організація "Народна спілка "Добробут" є юридичною особою і може бути відповіда чем у даній господарській сп раві.

Отже, вимоги щодо зобов'язан ня замовника будівництва 59-ти квартирної частини 92-х кварти рного житлового будинку по в ул. Острівській, 4 у м. Кіровогр аді - громадської організаці ї "Народна кредитна спілка "До бробут" у 20-денний строк зверн утись до автора проекту ВКП П рАТ "Кіровоградпроект" за пог одженням пропозиції щодо змі ни існуючого складу окремого пускового комплексу з включ енням в окремий пусковий ком плекс частини квартир будинк у за №№ 34, 36, 38, 41, 44, 47-49, 51, 53, 56-58, 60-66, 73-78, 80-89, 91, які мають 100% будівельної готовно сті до прийняття в експлуата цію, а також квартири, що побуд овані за рахунок коштів Держ авного бюджету за № 55, 59, 90 і 92, як п ершої черги окремого пусково го комплексу та зобов'язання замовника будівництва - гром адської організації "Народна кредитна спілка "Добробут" у 2 0-денний строк з дня отримання погодження автором проекту окремого пускового комплекс у з включенням до його складу першої черги (квартири №№ 34, 36, 38 , 41, 44, 47-49, 51, 53, 56-58, 60-66, 73-78, 80-89, 91 та №№ 55, 59, 90, 92) під готувати та подати до Держав ної архітектурно-будівельно ї інспекції у Кіровоградські й області декларацію про гот овність першої черги окремог о пускового комплексу 59-ти ква ртирної частини 92-х квартирно го житлового будинку по вул. О стрівській, 4 у м. Кіровограді до експлуатації, згідно з про цедурою, передбаченою Порядк ом прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'є ктів, господарський суд вваж ає обґрунтованими та правомі рними.

Заперечення ТОВ "Сканія", що зазначені у відзиві на позов ну заяву, господарським судо м відхиляються, оскільки ріш ення виконавчого комітету Кі ровоградської міської ради " Про надання ТОВ "Сканія" функц ій замовника по будівництву 81-квартирного житлового буди нку по вул. Островського" від 2 1.08. 1999 року № 762 було прийнято з пе ревищенням компетенції, вста новленої ст. 12 " Компетенція сі льських, селищних, міських ра д та їх виконавчих органів у с фері містобудування" Закона України "Про основи містобуд ування". Відповідно до даної н орми, в редакції станом на 1999 рі к, до компетенції виконавчих комітетів міських рад повно важень щодо визначення своїм и рішеннями або надання функ цій та прав "Замовника" або "Пі дрядника" не входило і такого права вони не мали і не мають.

З моменту укладання Генера льного інвестиційно-підрядн ого договору № 19/09-К/02 відповідн о до ст. 875 ЦК України НКС "Народ на кредитна спілка "Добробут " набуває право і виступає в як ості Замовника та зобов'язує ться прийняти закінчені буді вельні роботи, оплатити їх ва ртість та ввести об'єкт в експ луатацію, а в свою чергу ТОВ "С канія" (Забудовник-Генпідряд ник) набуває право і обов'язки підрядника щодо забудови та здачі об'єкта в у встановлени й строк.

Щодо заперечень у відзиві в ідповідача ТОВ "Сканії" стосо вно прав та повноважень про куратури встановлених ст. 36-1 З акону України "Про прокурату ру" стосовно того, що інтерес д ержави виявляється у квартир ах № 47, 51, 55, 58, 59, 60, 61, 62, 73, 76, 84, 89, 90, 92", а інтере су держави в квартирах № 34, 36, 38, 41, 44, 49, 53, 56, 57, 63-66, 74, 75, 77, 78, 80-83, 85-88, 91 немає, то го сподарський суд виходить з н аступного.

Ухвалою господарського су ду Кіровоградської області в ід 01.07.2011 у справі № 5/12 на прокурат уру області та позивачів бул о покладено зобов'язання уто чнити позовні вимоги з ураху ванням висновку експертизи. Враховуючи висновок комісій ної будівельно-технічної екс пертизи та на підставі чинно го з 23.03.2011 Закону України "Про ре гулювання містобудівної дія льності" від 17.02.2011 № 3038-УІ (далі - За кон) та "Порядку прийняття в ек сплуатацію закінчених будів ництвом об'єктів" (далі - Поряд ок), затвердженого Кабінетом Міністрів України постаново ю від 13.04.2011 № 461 зазначені запереч ення відповідача та інші за т екстом відзиву мотиви безпід ставними і неправомірними.

Відповідно до пункту 1,2 Висн овку комісійної будівельно-т ехнічної експертизи, експерт ами встановлено перелік квар тир, які 100% готові до прийняття в експлуатацію і вже тривали й час експлуатуються і можут ь бути пред'явлені замовнико м будівництва до експлуатаці ї у порядку передбаченому п. 1 ст. 39 Закону та п.п. 2 та 3 Порядку.

Стаття 36-1 Закону України "Про прокуратуру" не виключає і не забороняє представляти в су ді інтереси громадян, а тільк и визначає підстави представ ництва у суді інтересів гром адян, а частиною 7 ст. 36-1 даного З акону надано право визначати підстави для представництва у судах самому прокурору, і не тільки підставу, а і форму йог о здійснення, а також право зд ійснювати представництво в б удь-якій стадії судочинства в порядку передбаченому проц есуальним законом.

На підставі вищезазначено го, а також повноважень проку рора встановлених ст. 35 Закону України "Про прокуратуру" про курор може вступити в справу в будь якій стадії судового п роцесу, якщо цього вимагає за хист конституційних прав гро мадян, інтересів держави і су спільства.

Захист права власності мож е бути здійснений, зокрема, шл яхом визнання права особи ві дповідно до приписів п. 1 ч. 2 ст. 16 Цивільного кодексу України .

За правилами ч.2 ст.20 Господар ського кодексу України кожни й суб'єкт господарювання та с поживач має право на захист с воїх прав і законних інтерес ів. Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захища ються шляхом, зокрема визнан ня наявності або відсутності прав.

За правилами ст. 328 Цивільног о кодексу України право влас ності набувається на підстав ах, що не заборонені законом, з окрема із правочинів.

Приписами статті 331 Цивільн ого кодексу України встановл ено, що право власності на нов остворене нерухоме майно (жи тлові будинки, будівлі, спору ди тощо) виникає з моменту зав ершення будівництва (створен ня майна).

Якщо договором або законом передбачено прийняття нерух омого майна до експлуатації, право власності виникає з мо менту його прийняття до експ луатації.

Якщо право власності на нер ухоме майно відповідно до за кону підлягає державній реєс трації, право власності вини кає з моменту державної реєс трації.

До завершення будівництва (створення майна) особа вважа ється власником матеріалів, обладнання тощо, які були вик ористані в процесі цього буд івництва (створення майна).

Із статті 392 Цивільного коде ксу України слідує, що саме вл асник майна може пред' явити позов про визнання його прав а власності, якщо це право осп орюється або не визнається і ншою особою, а також у разі втр ати ним документа, який засві дчує його право власності.

У відповідності до довідки Управління МНС України в Кір овоградській області від 10.08.201 1 року вартість спірних 10-и ква ртир №№ 47, 51, 58, 60, 61, 62, 73, 76, 84, 89, що розташо вані за адресою: м. Кіровоград , вул. Острівська, 4, становить 80 6 003,20 грн. (т.3 а.с.29).

Представник Управління МН С України в Кіровоградській області в листі від 08.09.2011 № 11/01-04/5-12/1 повідомив про те, що первісні документи вартості спірних десяти квартир є часткою кош торисної документації будів ництва 59-ти квартирної частин и 92-х квартирного житлового бу динку по вул. Острівській, 4 у м . Кіровограді і перебувають у ТОВ "Сканія".

Отже, Управління Міністерс тва надзвичайних ситуацій Ук раїни в Кіровоградській обла сті має законне право на квар тири №№ 47, 51, 58, 60, 61, 62, 73, 76, 84, 89 у п'ятдеся ти дев'яти квартирній частин і 92-х квартирного житлового бу динку по вул. Острівській, 4 в м . Кіровограді та на визнання з а ним права власності.

Посилання ТОВ "Сканія" у від зиві на уточнену позовну зая ву на те, що воно є єдиним замо вником будівництва 59-ти кварт ирної частини 92-х квартирного житлового будинку по вул. Ост ровського, 4 у м. Кіровограді, н а підставі рішення виконавчо го комітету Кіровоградської міської ради "Про надання ТОВ "Сканія" функцій замовника по будівництву 81-квартирного бу динку по вул. Островського, 4" в ід 21.08.1999 року № 762, господарським судом відхиляється. Правовід носини Управління Міністерс тва надзвичайних ситуацій Ук раїни в Кіровоградській обла сті з іншим відповідачем по с праві стосуються прав та зоб ов'язань, які виникли при дого вірних стосунках. Відповідно до ст.36-1 Закону України "Про пр окуратуру" підставами предст авництва прокурором інтерес ів держави у суді є наявність порушень або загрози поруше нь економічних, політичних т а інших державних інтересів внаслідок протиправних дій ( бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняютьс я у відносинах між ними або з д ержавою.

Враховуючи вищевикладене та правомірність підстав щод о виникнення даних господарс ьких зобов'язань, господарсь кий суд дійшов до висновку пр о те, що позов заступника прок урора Кіровоградської облас ті підлягає задоволенню.

Управлінням Міністерства надзвичайних ситуацій Украї ни в Кіровоградській області проведена попередня оплата судової експертизи в розмірі 5155,20 грн., що засвідчено копією п латіжного доручення № 804 від 07.1 2.2010 року.

Згідно частини 5 ст. 49 ГПК Укр аїни суми, які підлягають спл аті за проведення судової ек спертизи, послуги перекладач а, адвоката, витрати на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу та інші ви трати, пов'язані з розглядом с прави, покладаються: при задо воленні позову - на відповіда ча; при відмові в позові - на по зивача.

На підставі ст. 49 Господарсь кого процесуального кодексу України судові витрати по сп раві з вимог про зобов'язання вчинити дії у сумі 85 грн. держа вного мита покладаються на Г ромадську організацію "Народ на кредитна спілка "Добробут ", державне мито з вимог про ви знання права власності в сум і 8060,03 грн. і 236 грн. з оплати послу г на інформаційно-технічному забезпеченню судового проце су покладаються на відповіда чів порівну. Також на відпові дачів покладається порівну с ума 5155,20 грн., яка сплачена позив ачем за проведення судової е кспертизи.

Керуючись ст.ст. 44, 46, 49, 82, 83, 84, 85 Гос подарського процесуального кодексу України, господарсь кий суд

ВИРIШИВ:

Позов задовольнити.

Зобов'язати громадську орг анізацію "Народна кредитна с пілка "Добробут" (місцезнаход ження: 03065, м. Київ, просп. Космона вта Комарова, 42, ідентифікацій ний код 21655871) у 20-денний строк, зве рнутись до автора проекту ВК П ПрАТ "Кіровоградпроект" за п огодженням пропозиції щодо з міни існуючого складу окремо го пускового комплексу з вкл юченням в окремий пусковий к омплекс частини квартир буди нку за №№ 34, 36, 38, 41, 44, 47-49, 51, 53, 56-58, 60-66, 73-78, 80-89, 91, я кі мають 100% будівельної готов ності до прийняття в експлуа тацію, а також квартири, що поб удовані за рахунок коштів Де ржавного бюджету за № 55, 59, 90 і 92, я к першої черги окремого пуск ового комплексу 59-ти квартирн ої частини 92-х квартирного жит лового будинку по вул. Острів ській, 4 у м. Кіровограді .

Зобов'язати громадську орг анізацію "Народна кредитна с пілка "Добробут" (місцезнаход ження: 03065, м. Київ, просп. Космона вта Комарова, 42, ідентифікацій ний код 21655871) у 20-денний строк з дн я отримання погодження автор ом проекту окремого пусковог о комплексу з включенням до й ого складу першої черги (квар тири №№ 34, 36, 38, 41, 44, 47-49, 51, 53, 56-58, 60-66, 73-78, 80-89, 91 та №№ 55, 59, 90, 92) підготувати та подат и до Державної архітектурно- будівельної інспекції у Кіро воградській області (місцезн аходження: 25002, м. Кіровоград, ву л. Орджонікідзе, 2, кімн. 601, 606) декл арацію про готовність першої черги окремого пускового ко мплексу 59-ти квартирної части ни 92-х квартирного житлового б удинку по вул. Острівській, 4 у м. Кіровограді до експлуатац ії відповідно до правил, вста новлених Порядком прийняття в експлуатацію закінчених б удівництвом об'єктів.

Визнати за Управлінням Мін істерства надзвичайних ситу ацій України в Кіровоградськ ій області (місцезнаходження : 25015, м. Кіровоград, вул. Пашутінс ька, 1, ідентифікаційний код 08588 783) право власності на квартир и №№ 47, 51, 58, 60, 61, 62, 73, 76, 84, 89 у п'ятдесяти д ев'яти квартирній частині 92-х квартирного житлового будин ку по вул. Острівській, 4 в м. Кір овограді.

Стягнути з громадської орг анізації "Народна кредитна с пілка "Добробут" (місцезнаход ження: 03065, м. Київ, просп. Космона вта Комарова, 42, ідентифікацій ний код 21655871) у доход Державного бюджету, отримувач коштів УД К у м. Кіровограді, на рахунок 31115095700002 у ГУДКУ у Кіровоградські й області, МФО 823016, код ЄДРПОУ 2414 5329, державне мито в сумі 4 115,02 грн .

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю "Ска нія" (місцезнаходження: 27641, с. Со колівське, вул. Автолюбителі в, 7, Кіровоградського району К іровоградської області, іден тифікаційний код 30240266) у доход Д ержавного бюджету, отримувач коштів УДК у м. Кіровограді, н а рахунок 31115095700002 у ГУДКУ у Кіров оградській області, МФО 823016, ко д ЄДРПОУ 24145329, державне мито в су мі 4 030,02 грн.

Стягнути з громадської орг анізації "Народна кредитна с пілка "Добробут" (місцезнаход ження: 03065, м. Київ, просп. Космона вта Комарова, 42, ідентифікацій ний код 21655871) у доход Державного бюджету, отримувач коштів УД К у м. Кіровограді, рахунок 312142647 00002 у ГУДКУ у Кіровоградській о бласті, МФО 823016, код ЄДРПОУ 24145329, ко д бюджетної класифікації 22050003, витрати на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу в розмірі 118 грн.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю "Ска нія" (місцезнаходження: 27641, с. Со колівське, вул. Автолюбителі в, 7, Кіровоградського району К іровоградської області, іден тифікаційний код 30240266) у доход Д ержавного бюджету, отримувач коштів УДК у м. Кіровограді, р ахунок 31214264700002 у ГУДКУ у Кіровогр адській області, МФО 823016, код ЄД РПОУ 24145329, код бюджетної класиф ікації 22050003, витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу в розмірі 118 грн.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю "Ска нія" (місцезнаходження: 27641, с. Со колівське, вул. Автолюбителі в, 7, Кіровоградського району К іровоградської області, іден тифікаційний код 30240266) на корис ть Управління Міністерства н адзвичайних ситуацій Україн и в Кіровоградській області (місцезнаходження: 25015, м. Кіров оград, вул. Пашутінська, 1, іден тифікаційний код 08588783) витрати за проведення судової експе ртизи в розмірі 2577,60 грн.

Стягнути з громадської орг анізації "Народна кредитна с пілка "Добробут" (місцезнаход ження: 03065, м. Київ, просп. Космона вта Комарова, 42, ідентифікацій ний код 21655871) на користь Управлі ння Міністерства надзвичайн их ситуацій України в Кірово градській області (місцезнах одження: 25015, м. Кіровоград, вул. П ашутінська, 1, ідентифікаційн ий код 08588783) витрати за проведен ня судової експертизи в розм ірі 2577,60 грн.

Накази видати після набран ня рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржен о до Дніпропетровського апел яційного господарського суд у через господарський суд Кі ровоградської області протя гом десяти днів з дня підписа ння повного рішення, оформле ного відповідно до статті 84 ГП К України.

Суддя О.А. Змеул

Повне рішення складено 19.0 9.2011

Дата ухвалення рішення14.09.2011
Оприлюднено04.10.2011
Номер документу18390045
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання вчинити пе вні дії, визнання права власн ості

Судовий реєстр по справі —5/12

Ухвала від 28.12.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 22.12.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 03.03.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Карась О.В.

Ухвала від 15.01.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Іванова Л.Б.

Ухвала від 23.02.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Цюх Г. З.

Ухвала від 28.01.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Цюх Г. З.

Ухвала від 26.05.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кордюк Г.Т.

Ухвала від 14.11.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Змеул О.А.

Ухвала від 14.03.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

Ухвала від 10.09.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Змеул О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні