Постанова
від 21.09.2011 по справі 10066/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

21 вересня 2011 р. № 2-а- 10066/11/2070

Харківський окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого судді - Кухар М. Д.,

при секретарі - Тайцеві А.Л.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду справу за адміністра тивним позовом Фонду загальн ообов'язкового державного со ціального страхування Украї ни на випадок безробіття в ос обі робочого органу Харківсь кого міського центру зайнято сті до ОСОБА_1 про стягнен ня суми,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Ха рківського окружного адміні стративного суду з позовною заявою, в якій просить суд стя гнути в примусовому порядку з ОСОБА_1 на користь Фонду загальнообов'язкового держа вного соціального страхуван ня України на випадок безроб іття в особі Харківського об ласного центру зайнятості, н езаконно отриману допомогу п о безробіттю в розмірі 4942,12 грн . Позивач, посилаючись на обст авини, викладені в позовній з аяві, просив задовольнити по зов у повному обсязі.

Представник позивача в суд ове засідання не з' явився, п ро дату, час та місце розгляду справи був повідомлений нал ежним чином, надав до суду кло потання про розгляд даної сп рави без його участі. Таким чи ном, суд вважає, за можливе роз глянути справу без участі пр едставника позивача за наявн ими в ній матеріалами.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, про дату, час та місце розгляду справи пов ідомлявся належним чином, кл опотання про розгляд даної с прави без його участі суду не надав. Таким чином, суд вважає , за можливе розглянути справ у без участі відповідача за н аявними в ній матеріалами.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 Кодекс у адміністративного судочин ства України суд під час судо вого розгляду адміністратив ної справи здійснює повне фі ксування судового засідання за допомогою звукозаписувал ьного технічного засобу. У ра зі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розг ляд справи здійснюється за в ідсутності осіб, які беруть у часть у справі (у тому числі пр и розгляді справи в порядку п исьмового провадження), фікс ування судового засідання за допомогою звукозаписувальн ого технічного засобу не зді йснюється.

Суд, дослідивши матеріали с прави, встановив наступне.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 12 Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне соціальне с трахування на випадок безроб іття» від 02.03.2000р. № 1533-III функції ро бочих органів виконавчої дир екції Фонду покладаються на центр зайнятості Автономної Республіки Крим, обласні, Киї вський і Севастопольський мі ські, районні, міськрайонні, м іські та районні у містах цен три зайнятості. Виконавча ди рекція Фонду та її робочі орг ани контролюють правильніст ь нарахування, своєчасність сплати страхових внесків, а т акож витрат за страхуванням на випадок безробіття, прово дять розслідування страхови х випадків та обґрунтованост і виплати матеріального забе зпечення в порядку, встановл еному центральними органами виконавчої влади у сфері пра ці та соціальної політики, де ржавної податкової політики , Пенсійним фондом України за погодженням з правлінням Фо нду. Розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забез печення здійснюється шляхом звіряння даних, зазначених у документах страхувальника, з базою даних Пенсійного фон ду України та Державної пода ткової адміністрації Україн и, а в разі необхідності - шлях ом проведення виїзних планов их та позапланових перевірок страхувальників.

25 березня 2010 року ОСОБА_1 з вернулася за сприянням у пра цевлаштуванні до Харківсько го міського центру зайнятост і, де була зареєстрована з від криттям персональної картки НОМЕР_2.

За заявою відповідача 01 кві тня 2010 року було надано статус безробітного і відповідно д о Закону України "Про загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування на випадок б езробіття" та "Порядку наданн я допомоги по безробіттю, у то му числі одноразової її випл ати для організації безробіт ними підприємницької діяльн ості" призначена виплата доп омоги по безробіттю з 01.04.2010 р. по 26.03.2011 р.

Згідно наказу від 20.07.2010 № НТ 100720 ОСОБА_1 була знята з облік у відповідно до абз. 2 пп.1 п. 20 « П орядку реєстрації, перереєст рації та ведення обліку гром адян, які шукають роботу, і без робітних».

Згідно договору № 203910062201910 від 22 .06.2010 року, укладеного між Харкі вським міським центром зайня тості - робочим органом викон авчої дирекції Фонду загальн ообов'язкового державного со ціального страхування Украї ни на випадок безробіття та ОСОБА_1, остання була направ лена на підвищення кваліфіка ції в Харківський центр проф есійно-технічної освіти держ авної служби зайнятості за н авчальною програмою «Страте гічне планування і розвиток приватного підприємництва» , зі строком навчання 0,45 місяці в (64 год), з метою сприяння подал ьшому працевлаштуванню.

На підставі договору № 115/ХЦ П ТО/2039/10 від 22.06.2010 р. між Харківськи м міським центром зайнятості та Харківським центром проф есійно-технічної освіти держ авної служби зайнятості та н аказу № 327-Н від 23 червня 2010 року ОСОБА_1 була зарахована на н авчання за навчальною програ мою «Стратегічне планування і розвиток приватного підпр иємництва» на період з 23.06.2010 р. п о 07.07.2010 р.

За вказаним договором нака зом № 605 від 14 жовтня 2010 року ОС ОБА_1 була зарахована на нав чання з 14.10.2010 року.

Наказом № 330-Н від 07.07.2010 року О СОБА_1 відрахована з курсів підвищення кваліфікації, у з в'язку з закінченням повного курсу навчання 07.07.2010 року.

Вартість професійного нав чання ОСОБА_1 з 23.06.2010 року по 07.07.2010 року становить 379 грн. 96 коп. (триста сімдесят дев'ять грн. 9 6 коп.) без вартості проїзду до місця навчання та зворотно і вартості проживання.

Відповідно до Закону Украї ни «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння України на випадок безро біття» виконавча дирекція Фо нду та її робочі органи контр олюють правильність нарахув ання, своєчасність сплати ст рахових внесків, а також витр ат за страхуванням на випадо к безробіття, проводять розс лідування страхових внесків випадків та обґрунтованості виплати матеріального забез печення в порядку, встановле ному центральними органами в иконавчої влади у сфері прац і та соціальної політики, дер жавної податкової політики, Пенсійним фондом України за погодженням Фонду.

Розслідування страхових в несків та обґрунтованості ви плати матеріального забезпе чення здійснюється шляхом зв іряння даних, зазначених у до кументах страхувальника, з б азою даних Пенсійного фонду України та Державної податко вої адміністрації України, а в разі необхідності - шляхом п роведення виїзних планових т а позапланових перевірок стр ахувальників.

Відповідно до Порядку розс лідування страхових випадкі в та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним, затвердженого наказом Міністерства праці т а соціальної політики Україн и, Державної податкової адмі ністрації України 13.02.2009 р. № 60/62, По станова правління Пенсійног о Фонду України 13.02.2009 р. № 7 -1, зареє строваного в Міністерстві юс тиції України 12 березня 2009 р. за № 232/16248 розслідування здійснює ться шляхом проведення перев ірки достовірності даних, як і є підставою для надання осо бі статусу безробітної та ви плати їй матеріального забез печення, що зазначені в докум ентах, поданих особою до держ авної служби зайнятості під час її реєстрації та протяго м періоду її перебування на о бліку як безробітної.

Перевірка проводиться рай онними, міськрайонними, місь кими та районними у містах це нтрами зайнятості, на які пок ладено виконання функцій роб очих органів виконавчої дире кції Фонду загальнообов'язко вого державного соціального страхування України на випа док безробіття, за місцем реє страції роботодавця як платн ика внесків на загальнообов' язкове соціальне страхуванн я на випадок безробіття у раз і, коли подані застрахованою особою документи дають прав о на одержання допомоги по бе зробіттю відповідно до части ни першої статті 22 Закону Укра їни «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння на випадок безробіття"; пі д час перебування на обліку я к безробітної до центру зайн ятості надійшла інформація в ід державних органів, підпри ємств, установ, організацій ч и громадян про обставини, що в пливають на умови виплати ма теріального забезпечення та надання соціальних послуг б езробітній особі, яка відріз няється від поданих нею відо мостей, або така інформація р озміщена в засобах масової і нформації.

Рішення щодо проведення пе ревірки приймається керівни ком центру зайнятості.

Для проведення перевірки ц ентри зайнятості взаємодіют ь з Державною податковою адм іністрацією України та Пенсі йним фондом України шляхом о бміну інформацією про отрима ні особами, які перебувають н а обліку в державній службі з айнятості як безробітні, дох оди від провадження підприєм ницької діяльності, виконанн я робіт за трудовим договоро м, у тому числі за сумісництво м, під час роботи за кордоном, виконання робіт (надання пос луг) за цивільно-правовими до говорами.

Обмін інформацією здійсню ється між Державним центром зайнятості, Державною податк овою адміністрацією України та Пенсійним фондом України як центральними органами ви конавчої влади.

За результатами звірки або перевірки оформлюється акт, який підписується посадовим и особами, що її проводили.

У разі встановлення центро м зайнятості відповідно до ц ього Порядку належності безр обітної особи до категорії з айнятих така особа знімаєтьс я з обліку як безробітна в уст ановленому законодавством п орядку та повертає суму неза конно отриманого матеріальн ого забезпечення і вартості наданих соціальних послуг з моменту виникнення обставин , що впливають на умови виплат и матеріального забезпеченн я та надання соціальних посл уг.

Якщо відомості про доходи є недостовірними з вини особи , центри зайнятості припиняю ть відповідні виплати, а суми здійснених виплат з дня їх пр изначення повертаються особ ою відповідно до пункту 7 цьог о Порядку.

Протягом двох робочих днів після прийняття рішення цен тр зайнятості надсилає особі чи роботодавцю рекомендован им листом повідомлення про н еобхідність протягом 15 кален дарних днів з дня отримання п овідомлення повернути випла чені кошти.

У разі відмови особи чи робо тодавця повернути кошти, а та кож у разі неповернення їх у в становлений строк стягнення таких коштів здійснюється у судовому порядку відповідно до законодавства.

Харківським міським центр ом зайнятості у зв'язку з надх одженням інформації від Держ авної податкової адміністра ції України встановлено, що ОСОБА_1 отримувала дохід ві д ВБО « Конвіктус Україна» (ко д ЄДРПОУ 35210880) в період знаходже ння на обліку у центрі зайнят ості та отримання допомоги п о безробіттю (витяг з даних об міну інформацією з ДПА).

На підставі виявленого фак ту складений акт розслідуван ня страхових випадків та обґ рунтованості виплат матеріа льного забезпечення відпові дно до Закону України «Про за гальнообов'язкове державне с оціальне страхування на випа док безробіття» від 13 квітня 2 011 р. № 70, яким встановлено, що О СОБА_1 надавала послуги згі дно з договором про надання к онсультаційних послуг, уклад еним 05.05.2010 року з ВБО « Конвікту с Україна».

Харківським міським центр ом зайнятості 14 червня 2011 року виданий наказ «Про поверненн я коштів, виплачених як допом ога по безробіттю ОСОБА_1» № 492 за період з 05.05.2010 р. по 26.12.2010 р. в с умі 4562 грн. 16 коп.

07 липня 2011 року виданий наказ «Про повернення коштів, витр ачених на професійне навчанн я ОСОБА_1» № 602 за період з 23.06. 2010 р. по 07.07.2010 р. в сумі 379 грн. 96 коп.

Отже, відшкодуванню підляг ають кошти в сумі 4942 грн. 12 коп. (456 2 грн. 16 коп. вартість матеріаль ного забезпечення на випадок безробіття +379 грн. 96 коп. вартіс ть наданих соціальних послуг ).

Відповідно до статті 36 Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне соціальне с трахування на випадок безроб іття» сума виплаченого забез печення та вартості наданих соціальних послуг застрахов аній особі внаслідок умисног о невиконання нею своїх обов 'язків та зловживання ними ст ягується з цієї особи відпов ідно до законодавства Україн и з моменту виникнення обста вин, що впливають на умови вип лати її забезпечення та нада ння соціальних послуг.

Харківським МЦЗ був направ лений лист-претензія від 15.06.2011 р оку за № 8824 щодо повернення кош тів, виплачених як матеріаль не забезпечення у сумі 4562, 16грн ., а також лист-претензія № 9957 ві д 08.07.2011 щодо необхідності повер нення вартості наданих соціа льних послуг в сумі 379,96 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених ст. 72 цього Кодексу.

До теперішнього часу сума н езаконно отриманої допомоги по безробіттю в розмірі 4942,12 гр н. відповідачем не відшкодов ана.

Виходячи з вищевикладеног о, суд дійшов висновку про те, що адміністративний позов пі длягає задоволенню.

На підставі викладеного, ке руючись ст. 12 Закону України « Про загальнообов'язкове держ авне соціальне страхування н а випадок безробіття», ст. 2 За кону України "Про зайнятість населення" від 01.03.1991р. № 803-XII, Наказ ом Мінпраці/Державної податк ової адміністрації/Пенсійно го фонду "Про затвердження По рядку розслідування страхов их випадків та обґрунтованос ті виплати матеріального заб езпечення безробітним" від 13.0 2.2009р. № 60/627-1, ст.ст. 11, 94, 160, 161, ст.ст. 163, 167, 186, 25 4 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Фонду загальнообов'язкового державного соціального стра хування України на випадок б езробіття в особі робочого о ргану Харківського міського центру зайнятості до ОСОБА _1 про стягнення суми - задово льнити у повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 (ідент ифікаційний номер НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 на користь Фонду загальнообов'язкового держа вного соціального страхуван ня України на випадок безроб іття в особі робочого органу Харківського міського центр у зайнятості (61013 м. Харків вул. Ш евченка, 137А /р 37177300802007 в ГУ ДКУ у Хар ківській області, МФО 851011, ОКПО 36224721) заборгованість в розмірі 4942.12 грн. (чотири тисячі дев'ятсо т сорок дві гривні дванадцят ь копійок).

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення протягом десяти днів з д ня її проголошення, у разі зас тосування судом частини трет ьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апел яційна скарга подається прот ягом десяти днів з дня отрима ння копії постанови.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного пр оваджені або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Повний текст постанови виг отовлено 26.09.2011 року.

Суддя Кухар М.Д.

Дата ухвалення рішення21.09.2011
Оприлюднено07.10.2011
Номер документу18451496
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —10066/11/2070

Ухвала від 04.08.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

Постанова від 21.09.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні