Рішення
від 29.07.2011 по справі 5026/1278/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКА СЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 липня 2011 року Справа № 13/5 026/1278/2011

Господарський суд Черка ської області в складі: голов уючого - судді Скиби Г.М., при с екретарі судового засідання Кенкеч О.С., у відкритому судо вому засіданні у приміщенні господарського суду розглян ув справу за позовом Черкась кої обласної ради м. Черкаси

до Черкаської міської ради м. Черкаси,

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимо г на предмет спору, на стороні позивача - Черкаський обласн ий дитячий багатопрофільний санаторій «Сосновий Бір»м. Ч еркаси

про визнання права спільно ї власності територіальних г ромад,

за участю предст авників сторін:

позивача: ОСОБА_1 - за д овіреністю;

відповідача: ОСОБА_2 - з а довіреністю;

третя особа: ОСОБА_3 - за довіреністю.

Позивач, посилаючись на ст.ст. 328, 392 ЦК України, с т. 60, п.10 Прикінцевих та перехід них положень ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», п росить визнати право спільно ї комунальної власності тери торіальних громад сіл, селищ , міст Черкаської області в ос обі Черкаської обласної ради на об' єкт нерухомості за ад ресою: м. Черкаси, вул. Мечніко ва, 25, а саме:

корпус №1 з ґанками і цокол ьним поверхом (літ. А-2); корпус № 2 з прибудовами та підвалом (лі т. Б-2, б-2, бІ-2, б2-2, пд); корпус №3 з при будовами та підвалом (літ. В-2, в , в1-2, в2-2, пд); корпус №4 з прибудова ми та підвалом (літ. Г-2, г-2, г1-2, г2-2, пд); корпус №5 з прибудовами та підвалом (літ. Д-2, д-2, д1-2, пд); харч облок - клуб з прибудовами та п ідвалом (літ. Е-1, Е1-1, Е2-1, Е3-1, Е4-1, е, е1, е2, е3, пд); житловий будинок з пр ибудовами (літ. З-1, З1-1, з, з1, з2); скл ад - холодильник з прибудовам и (літ. К-1, к); склад з прибудовам и (літ. Л-1, Л1-1); адміністративний корпус з прибудовами (літ. П-1, П 1-1, П2-1, п); корпус №7 з підвалом та п рибудовами (літ. С-2, С1-2, С2-2, С3-1, С4-1, с, с1,с2, с3); склад-холодильник з п рибудовами (літ. Т-1, т); башта во донапірна (літ. Р); павільйон (л іт. Ц); літній склад (літ. Щ); огор ожа (літ. №1-8); замощення (літ. №І-І Х); овочесховище (літ. Є-І); склад (літ. И-І); приймальне відділен ня з підвалом (літ. S-І); пральня (літ. L-І); гараж (літ. Q-І); гараж (літ . W-I); житлова прибудова (літ. R-І, r); столярна майстерня з мансар дою і прибудовами (літ. Н-І, н, н 1, н2); склад (літ. І); кузня (літ. t); га раж (літ. V); огорожа (літ. №9,10,11).

Позовні вимоги мотивовані тим, що згідно Постанови Кабі нету Міністрів України від 05.1 1.1991р. зазначене майно у складі Черкаського обласного дитяч ого багато профільного санат орію «Сосновий Бір»передано до комунальної власності те риторіальних громад сіл, сел ищ, міст Черкаської області, о днак на нього відсутні право встановлюючі документи, що у неможливлює оформлення прав а власності з видачею свідоц тва, які необхідні для викона ння рішення Черкаської облас ної ради від 31.03.2010р. №32-9/У «Про пр ограму приватизації об' єкт ів комунальної власності на 2010 рік», до якої ввійшов даний о б' єкт.

Відповідач у письмо вому відзиві на позовну заяв у позов не визнав, посилаючис ь на те, що позивачем не надані правовстановлюючі документ и, подання яких передбачено Т имчасовим положенням про пор ядок реєстрації прав власнос ті на нерухоме майно, тому поз ивачу правомірно було відмов лено у видачі свідоцтва про п раво власності на спірне май но.

Представник третьої особи в засіданні суду повід омив, що повністю підтримує п озовні вимоги та просить їх з адовольнити.

Представник відповід ача позов не визнала та проси ла відмовити у його задоволе нні.

Згідно ст. 77 ГПК Україн и у судовому засіданні оголо шувалась перерва з 26 по 29 липня 2011р. до 9.00 год.

Відповідно до ст.85 ГПК Укра їни у судовому засіданні ого лошені вступна та резолютивн а частини рішення.

Заслухавши поясненн я представників сторін та уч асників, дослідивши та оціни вши наявні у матеріалах спра ви докази в їх сукупності, суд вважає позовні вимоги таким и, що підлягають до задоволен ня.

Відповідно до ст.140 Констит уції України Черкаська облас на ради (позивач) є органом міс цевого самоврядування, що пр едставляє спільні інтереси т ериторіальних громад сіл, се лищ та міст області, а її право вий статус, повноваження виз начені спеціальним Законом України «Про місцеве самовр ядування в Україні».

Згідно ст.60 ЗУ «Про мі сцеве самоврядування в Украї ні»територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у міс тах належить право комунальн ої власності на рухоме і неру хоме майно, доходи місцевих б юджетів, інші кошти, землю, при родні ресурси, підприємства, установи та організації, в то му числі банки, страхові това риства, а також пенсійні фонд и, частку в майні підприємств , житловий фонд, нежитлові при міщення, заклади культури, ос віти, спорту, охорони здоров'я , науки, соціального обслугов ування та інше майно і майнов і права, рухомі та нерухомі об 'єкти, визначені відповідно д о закону як об'єкти права кому нальної власності, а також ко шти, отримані від їх відчужен ня.

Підставою для набуття пра ва комунальної власності є п ередача майна територіальни м громадам безоплатно держав ою, іншими суб'єктами права вл асності, а також майнових пра в, створення, придбання майна органами місцевого самовряд ування в порядку, встановлен ому законом.

Територіальні громади сіл , селищ, міст, районів у містах безпосередньо або через орг ани місцевого самоврядуванн я можуть об'єднувати на догов ірних засадах на праві спіль ної власності об'єкти права к омунальної власності, а тако ж кошти місцевих бюджетів дл я виконання спільних проекті в або для спільного фінансув ання (утримання) комунальних підприємств, установ та орга нізацій і створювати для цьо го відповідні органи і служб и.

Районні та обласні ради від імені територіальних громад сіл, селищ, міст здійснюють уп равління об'єктами їхньої сп ільної власності, що задовол ьняють спільні потреби терит оріальних громад.

Органи місцевого самовряд ування від імені та в інтерес ах територіальних громад від повідно до закону здійснюють правомочності щодо володінн я, користування та розпорядж ення об'єктами права комунал ьної власності, в тому числі в иконують усі майнові операці ї, можуть передавати об'єкти п рава комунальної власності у постійне або тимчасове кори стування юридичним та фізичн им особам, здавати їх в оренду , продавати і купувати, викори стовувати як заставу, вирішу вати питання їхнього відчуже ння, визначати в угодах та дог оворах умови використання та фінансування об'єктів, що при ватизуються та передаються у користування і оренду.

Право комунальної власнос ті територіальної громади за хищається законом на рівних умовах з правами власності і нших суб'єктів. Об'єкти права к омунальної власності не можу ть бути вилучені у територіа льних громад і передані інши м суб'єктам права власності б ез згоди безпосередньо терит оріальної громади або відпов ідного рішення ради чи уповн оваженого нею органу, за виня тком випадків, передбачених законом.

Частиною 2 пункту 10 Пр икінцевих та перехідних поло жень Закону України «Про міс цеве самоврядування в Україн і»встановлено, що майно, пере дане до комунальної власност і областей і районів, а також н абуте на інших законних підс тавах, є спільною власністю т ериторіальних громад сіл, се лищ, міст, управління яким від повідно до Конституції Украї ни здійснюють районні і обла сні ради або уповноважені ни ми органи. Відчуження зазнач еного майна здійснюється лиш е за рішенням власника або уп овноваженого ним органу.

Постановою Кабінету Міністрів України від 05.11.1991р. №3 11 «Про розмежування дер жавного майна України між за гальнодержавною (республіка нською) власністю і власніст ю адміністративно-територіа льних одиниць (комунальною в ласністю)»затверджено перел ік державного майна України, яке передається до власност і адміністративно-територіа льних одиниць (комунальної в ласності).

Згідно розділу І Пере ліку у власність областей пе редаються (у тому числі) санат орії для лікування дорослих і підлітків, дитячі спеціалі зовані санаторії.

Відповідно до постанов Ве рховної Ради УРСР від 08.12.1990р. «П ро порядок введення в дію Зак ону Української РСР «Про міс цеві Ради народних депутатів Української РСР та місцеве с амоврядування», від 26.03.1991р. «Про введення в дію Закону Україн ської РСР «Про власність»та постанови КМУ від 05.11.1991р. №311 «Про розмежування державного май на України між загальнодержа вною (республіканською) влас ністю і власністю адміністра тивно-територіальних одиниц ь (комунальною) власністю»рі шенням виконавчого комітету Черкаської обласної ради ві д 26.02.92 №23 «Про комунальну власні сть області»був затверджени й перелік підприємств, устан ов, організацій, майно яких ві дноситься до комунальної вла сності області. Серед перелі ку зазначено санаторій «Сосн овий Бір».

Рішенням Черкаської обла сної ради від 19.02.1999р. №8-3 «Про упр авління об'єктами обласної к омунальної власності»відкл икані делеговані обласній де ржавній адміністрації повно важення по управлінню майном області, затверджений Перел ік об'єктів обласної комунал ьної власності та уповноваже них органів, яким вони переда ні в управління, у розділі 6 «О хорона здоров' я, соціальне забезпечення»якого, у пункті 6.6.3 значиться, що дитячий сана торій «Сосновий Бір»передан ий в управління Управлінню о хорони здоров' я облдержадм іністрації.

Відповідно до рішення Черк аської міської ради від 06.11.2003р. №5-123 обласному дитячому санат орію «Сосновий Бір»(м. Черкас и, вул. Мечнікова, 25) видано Держ авний акт на право постійног о користування землею площею 16,2380га. Землю надано у постійне користування під лікувальни й комплекс, гуртожиток, механ ічну та столярні майстерні, с клади, приймальне відділення , камеру схову, склади, гаражі та пральну.

19.04.2004р. виконавчим комітетом Черкаської міської ради заре єстровано Статут Черкаськог о обласного дитячого багатоп рофільного санаторію «Сосно вий Бір», згідно якого санато рій є самостійним лікувально -профілактичним закладом, за снованим на комунальній влас ності Черкаської обласної ра ди і підпорядкований Управлі нню охорони здоров' я Черкас ької облдержадміністрації. С анаторій створений згідно по станови Ради Міністрів УРСР від 21.11.1986р. №400 і наказу відділу о хорони здоров' я Черкаськог о облвиконкому від 18.02.1987р. №66.

Відповідно до п.3.2 Статуту са наторію - майно санаторію є комунальною власністю Черка ської обласної ради і належи ть закладу на правах операти вного управління.

01.09.2006р. між Управлінням майно м обласної комунальної власн ості виконавчого апарату обл асної ради (Уповноважений ор ган) та Черкаським обласним д итячим багатопрофільним сан аторієм «Сосновий Бір»(Корис тувач) укладено Договір на за кріплення майна, що перебува є у спільній власності терит оріальних громад сіл, селищ, т а міст області на праві опера тивного управління, яким Упо вноважений орган передав Кор истувачеві в оперативне упра вління майно санаторію «Сосн овий Бір», що оформлено актом приймання-передачі.

Рішенням Черкаської облас ної ради від 31.03.2010р. №32-11/V «Про пер елік суб'єктів (об'єктів) облас ної комунальної власності»з атверджено перелік об' єкті в обласної комунальної власн ості, серед яких у п.14 міститьс я Черкаський обласний дитячи й багатопрофільний санаторі й «Сосновий Бір»по вул. Мечні кова, 25 у м. Черкаси.

КП «Черкаське обласне об' єднане бюро технічної інвент аризації»була виготовлена і нвентаризаційна справа на за значене майно майстерні з пр ибудовами.

Листом від 21.06.2010р. №118д КП «Черк аське ООБТІ»повідомило Регі ональному відділенню Фонду д ержавного майна України по Ч еркаській області про те, що в иконавчим комітетом Черкась кої міської ради повернуто м атеріали по оформленню права власності на комплекс по вул . Мечнікова, 25 з посиланням на в ідсутність підстав для оформ лення права власності, відпо відно до розділу 6 Тимчасовог о положення про порядок держ авної реєстрації прав власно сті на нерухоме майно.

Листом від 09.09.2008р. №402-р/05- 08 Державний архів Черкаської області повідомив третій ос обі, що відомостей про акти вв оду в експлуатацію об' єктів по санаторію «Сосновий Бір» у документах виконавчого ком ітету Черкаської міської рад и не виявлено.

Згідно ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонен і законом, зокрема із правочи нів. Право власності вважаєт ься набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із зак ону або незаконність набуття права власності не встановл ена судом.

Таким чином, з наведених д оказів у справі вбачається, щ о спірне майно знаходиться у складі майнового комплексу санаторію «Сосновий Бір», як ий належить до комунальної в ласності територіальних гро мад сіл, селищ, міст області. П раво власності на об' єкт по зивач набув внаслідок переда чі об' єкту до комунальної в ласності області згідно вище наведених нормативних акті в. Отже майно набуте на законн их підставах.

Відповідно до ст.182 ЦК Украї ни право власності та інші ре чові права на нерухомі речі, о бмеження цих прав, їх виникне ння, перехід і припинення під лягають державній реєстраці ї. Відносини, пов'язані з держа вною реєстрацією речових пра в на нерухоме майно всіх форм власності, їх обмежень та пра вочинів щодо нерухомості, вр егульовані спеціальним ЗУ «П ро державну реєстрацію речов их прав на нерухоме майно та ї х обмежень»від 01.07.2004р. №1952-ІУ із з мінами і доповненнями. Цей За кон визначає правові, економ ічні, організаційні засади с творення у складі державного земельного кадастру єдиної системи державної реєстраці ї речових прав на земельні ді лянки та інше нерухоме майно , обмежень цих прав. Закон спря мований на забезпечення визн ання та захисту державою реч ових прав на нерухомість, ств орення сприятливих умов для забезпечення розвитку ринко вих відносин, активізації ін вестиційної діяльності, збіл ьшення надходжень до державн ого та місцевих бюджетів.

Таким чином, державна реєс трація прав на нерухоме майн о є обов' язковою, відсутніс ть такої реєстрації обмежує здійснення права власності.

Згідно ст.60 ЗУ «Про місцеве с амоврядування в Україні»пра во комунальної власності тер иторіальної громади захищає ться законом на рівних умова х з правами власності інших с уб'єктів. Відповідно до пункт у 10 розділу V «Прикінцевих та п ерехідних положень»ЗУ «Про м ісцеве самоврядування в Укра їні»майно, передане до комун альної власності областей і районів, а також набуте на інш их законних підставах, є спіл ьною власністю територіальн их громад сіл, селищ, міст, упр авління яким відповідно до К онституції України здійснюю ть районні та обласні ради аб о уповноважені ними органи.

З огляду на вищевикладені о бставини, норми законодавств а, рішення про передачу майна , суд вважає, що об' єкт, на яки й позивач просить визнати пр аво власності, є об' єктом пр ава спільної комунальної вла сності територіальних грома д сіл, селищ, міст області. Поз ивач від імені територіальни х громад відповідно до ЗУ «Пр о місцеве самоврядування в У країні» здійснює управління вказаним майном, та відповід но до ст.60 ЗУ «Про місцеве само врядування в Україні»вправі звертатися до суду за захист ом права власності в інтерес ах територіальних громад сіл , селищ, міст області.

З матеріалів справи вбачає ться, що проведена інвентари зація спірного майна, воно зн аходиться в оперативному упр авлінні санаторію «Сосновий Бір». Однак свідоцтво про пра во власності на спірне майно не видано, оскільки правовст ановлюючі документи на нього , зокрема, акт державної коміс ії про прийняття об' єкта в е ксплуатацію, втрачені. Втрат а правовстановлюючих докуме нтів на майно унеможливлює й ого державну реєстрацію, від повідно, вільне володіння та розпорядження, у тому числі ш ляхом приватизації, комуналь ним майном в інтересах терит оріальних громад сіл, селищ, м іст області.

Статтею 41 Конституції Украї ни кожному гарантовано право володіти, користуватися і ро зпоряджатися своєю власніст ю, результатами своєї інтеле ктуальної, творчої діяльност і.

Згідно ст.392 ЦК України власн ик майна може пред'явити позо в про визнання його права вла сності, якщо це право оспорює ться або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчу є його право власності. Згідн о ст.60 ЗУ «Про місцеве самовря дування в Україні»право кому нальної власності територіа льної громади захищається за коном на рівних умовах з прав ами власності інших суб'єкті в.

З огляду на викладене, суд в важає позовні вимоги обґрунт ованими та такими, що підляга ють до задоволення.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК Укра їни, господарський суд

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити повн істю.

Визнати право спільної ком унальної власності територі альних громад сіл, селищ, міст Черкаської області, під упра влінням в особі Черкаської о бласної ради (м. Черкаси, бульв ар Шевченка, 185, ідентифікацій ний код 24411541) на об' єкт нерухом ості за адресою: м. Черкаси, ву л. Мечнікова, 25, а саме:

корпус №1 з ґанками і цокольним поверхом (літ. А-2),

корпус №2 з прибудовами та підвалом (літ. Б-2, б-2, бІ-2, б2-2, пд), к орпус №3 з прибудовами та підв алом (літ. В-2, в, в1-2, в2-2, пд),

корпус №4 з прибудовами та п ідвалом (літ. Г-2, г-2, г1-2, г2-2, пд), кор пус №5 з прибудовами та підвал ом (літ. Д-2, д-2, д1-2, пд), харчоблок - к луб з прибудовами та підвало м (літ. Е-1, Е1-1, Е2-1, Е3-1, Е4-1, е, е1, е2, е3, пд) ,

житловий будинок з прибудо вами (літ. З-1, З1-1, з, з1, з2),

склад - холодильник з прибуд овами (літ. К-1, к),

склад з прибудовами (літ. Л-1, Л1-1),

адміністративний корпус з прибудовами (літ. П-1, П1-1, П2-1, п),

корпус №7 з підвалом та приб удовами (літ. С-2, С1-2, С2-2, С3-1, С4-1, с, с1, с2, с3),

склад-холодильник з прибуд овами (літ. Т-1, т),

башта водонапірна (літ. Р),

павільйон (літ. Ц),

літній склад (літ. Щ),

огорожа (літ. №1-8),

замощення (літ. №І-ІХ),

овочесховище (літ. Є-І),

склад (літ. И-І), приймальне ві дділення з підвалом (літ. S-І),

пральня (літ. L-І),

гараж (літ. Q-І),

гараж (літ. W-I),

житлова прибудова (літ. R-І, r),

столярна майстерня з манса рдою і прибудовами (літ. Н-І, н, н1, н2), склад (літ. І),

кузня (літ. t),

гараж (літ. V),

огорожа (літ. №9,10,11),

що знаходиться в операти вному управлінні Черкаськог о обласного дитячого багатоп рофільного санаторію «Сосно вий Бір» (м. Черкаси, вул. Мечні кова, 25, ідентифікаційний код 03077865).

Рішення може бути оскаржен о в установленому порядку до Київського апеляційного го сподарського суду.

Суддя Скиба Г.М.

Повне рішення складено та підписано 01 серпня 2011р.

Дата ухвалення рішення29.07.2011
Оприлюднено07.10.2011
Номер документу18465671
СудочинствоГосподарське
Сутьмісцеве самовря дування в Україні»право кому нальної власності територіа льної громади захищається за коном на рівних умовах з прав ами власності інших суб'єкті в. З огляду на викладене, суд в важає

Судовий реєстр по справі —5026/1278/2011

Рішення від 29.07.2011

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 20.06.2011

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні