Рішення
від 22.09.2011 по справі 6/122/2011/5003
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7 тел. 66-03-00, 66-11-31 http://vn.arbitr.gov.u a



І м е н е м У к р а ї н и

РІШЕННЯ

22 вересня 2011 р. С права 6/122/2011/5003

за позовом:Приватного п ідприємства "ЮРБІЗНЕСКОНСАЛ ТІНГ-К.К." < адреса позивача >

до:Товариства з обмежен ою відповідальністю "Спеціал ізоване ремонтно-будівельне управління" < адреса відпові дача >

про стягнення коштів в сумі 70 000 грн.за договором поворотно ї фінансової допомоги від 15.12.20 08р. та договором про заміну кр едитора від 01.11.2009р.

Головуючий суддя Го вор Н.Д.

Cекретар судового засіданн я Мовчан Г.М.

Представники

позивача : ОСОБ А_1. (довіреність № б/н від 23.05.11)

відповідача : Лабенсь кий Г. В. (керівник)

ВСТАНОВИВ :

До господарського су ду Вінницької області подана позовна заява про стягнення з відповідача наданої повор отної фінансової допомоги в сумі 25000 грн. згідно договору пр о надання поворотної фінансо вої допомоги від 15.12.2008р..

Представник відповідача в судовому засіданні 22.09.2011р. позо вні вимоги в сумі 70000 грн. визна в в повному обсязі.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, відповіда ча, повно, всебічно і об' єкти вно дослідивши в сукупності надані в справу докази, надав ши їм юридичну оцінку суд вст ановив наступне.

15.12.2008 року між ТОВ "СПЕЦІАЛІЗО ВАНЕ РЕМОНТНО-БУДІВЕЛЬНЕ ПРА ВЛІННЯ" (далі - ТОВ "СБРУ") та ТОВ "ДЕФЕНДЕР" було укладено Дого вір поворотної фінансової до помоги (далі за текстом - Дог овір), за умовами якого ТОВ "ДЕ ФЕНДЕР" надало у користуванн я ТОВ "СРБУ" поворотну фінансо ву допомогу в сумі 70000 грн., а ост анній зобов'язувався викорис товувати її за цільовим приз наченням, тобто згідно п. 2.1. Дог овору - для поповнення обігов их коштів, та повернути у визн ачений Договором строк.

Сторонами в п. 5.1. Договору бу ло визначено строк надання п оворотної фінансової допомо ги, а саме: до 31 грудня 2009 року. В п одальшому 30.10.2009р. додатковою уг одою № 1 до Договору поворотно ї фінансової допомоги від 15.12.20 08р. сторонами було внесено змі ни до Договору, в тому числі й продовжено строк надання пов оротної фінансової допомоги до 05 січня 2011 року.

Згідно п. 5.3 Договору сторони встановили, що ТОВ "ДЕФЕНДЕР" має право на свій власний роз суд скоротити строк надання поворотної фінансової допом оги, наведений в п. 5.1 даного Дог овору, шляхом направлення ТО В "СБРУ" відповідного письмов ого повідомлення про необхід ність дострокового повернен ня поворотної фінансової доп омоги, із зазначенням строку повернення. У випадку невико нання ТОВ "СБРУ" вимоги ТОВ "Д ЕФЕНДЕР" про дострокове пове рнення поворотної фінансово ї допомоги, ТОВ "СБРУ" зобов'яз ана сплатити ТОВ "ДЕФЕНДЕР" шт раф у розмірі 50% від суми повор отної фінансової допомоги. С плата ТОВ "СБРУ" неустойки ві дповідно до цього пункту, не з вільняє його від обов'язку ви конати цей Договір в натурі.

На виконання взятих на себе зобов'язань згідно п. 4.1. Догово ру ТОВ "ДЕФЕНДЕР" перерахував на розрахунковий рахунок ТО В "СРБУ" грошові кошти в сумі 7000 0 гривень поворотної фінансо вої допомоги.

ТОВ "СРБУ" в рахунок погашен ня поворотної фінансової доп омоги жодних платежів не зді йснювало.

01.11.2009р. між ТОВ "ДЕФЕНДЕР" та ПП "ЮРБІЗНЕСКОНСАЛТІНГ-К.К." було укладено договір про заміну кредитора.

Відповідно до п. 1 вказаного договору визначено, що ним ре гулювалися відносини, пов'яз ані із заміною уповноваженої сторони (Первісного кредито ра) у зобов'язанні, що виникає із Договору поворотної фінан сової допомоги від 15 жовтня 2008 року, укладеного між Первісн им кредитором та Товариством з обмеженою відповідальніст ю "СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ РЕМОНТНО-Б УДІВЕЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ" (місце знаходження: 21037, Вінницька обл ., м. Вінниця, вул. Коцюбинськог о, 78, кв. 3код ЄДРПОУ: 32538081), далі- Бор жник (в подальшому “Основний договір”).

Згідно п. 2 Договору про замі ну кредитора ТОВ "ДЕФЕНДЕР" пе редає, а "ЮРБІЗНЕСКОНСАЛТІНГ -К.К." приймає на себе право вим оги повернення залишку надан ої поворотної фінансової доп омоги в сумі 70000 грн., що існує на підставі Основного договору , та стає стороною-кредитором у Основному договорі. Сума ць ого права вимоги складає цін у цього Договору.

На виконання п. 5 Договору пр о заміну кредитора від 01.11.2009 рок у ПП "ЮРБІЗНЕСКОНСАЛТІНГ-К.К." листом за № 3 від 04.01.2011року повід омив відповідача про заміну кредитора по Договору поворо тної фінансової допомоги від 15.12.2008р., що стверджується розпи скою від 04.01.11р.

05.01.2011 р. ТОВ "СРБУ" та ПП "ЮРБІЗНЕ СКОНСАЛТІНГ-К.К." уклали Додат кову угоду № 2 до Договору пово ротної фінансової допомоги в ід 15.12.2008 року. Вказаною Додатков ою угодою № 2 було внесено змін и до преамбули договору щодо зміни найменування кредитор а на ПП "ЮРБІЗНЕСКОНСАЛТІНГ-К .К.", а також продовжено строк н адання такої допомоги до 31 гру дня 2011 року.

Відповідно до п. 5.3 Договору п оворотної фінансової допомо ги від 15.12.2008р. ПП "ЮРБІЗНЕСКОНСА ЛТІНГ- К.К." направило ТОВ "СРБУ " вимогу (повідомлення) № 21 від 1 6.03.2011р. про дострокове повернен ня поворотної фінансової доп омоги в сумі 70000 грн. Вказаною в имогою ТОВ "СРБУ" повідомляло ся про скорочення строку пов оротної фінансової допомоги до 28 березня 2011 року.

Однак ТОВ "СРБУ" свого обов'я зку щодо повернення отримано ї поворотної фінансової допо моги не виконало, відповіді н а вимогу, отриману 16.03.2011 року, не надало, що стало причиною зве рнення позивача до суду.

Спірні правовідносини, що є предметом даного судового р озгляду регулюються § 1 глави 71 ЦК України "Позика", зокрема с т. 1049 ЦК України, якою встановле ний обов'язок позичальника п овернути позикодавцеві пози ку (грошові кошти у такій самі й сумі або речі, визначені род овими ознаками, у такій самій кількості, такого самого род у та такої самої якості, що бул и передані йому позикодавцем ) у строк та в порядку, що встан овлені договором. Якщо догов ором не встановлений строк п овернення позики або цей стр ок визначений моментом пред' явлення вимоги, позика має бу ти повернена позичальником п ротягом тридцяти днів від дн я пред'явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не вст ановлено договором.

Відповідно до ст. 1046 Цивільно го кодексу України - За догово ром позики одна сторона (пози кодавець) передає у власніст ь другій стороні (позичальни кові) грошові кошти або інші р ечі, визначені родовими озна ками, а позичальник зобов'язу ється повернути позикодавце ві таку ж суму грошових кошті в (суму позики) або таку ж кіль кість речей того ж роду та так ої ж якості.

Згідно ст. 1049 ЦК України Пози чальник зобов'язаний поверну ти позикодавцеві позику (гро шові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кільк ості, такого самого роду та та кої самої якості, що були пере дані йому позикодавцем) у стр ок та в порядку, що встановлен і договором. Якщо договором н е встановлений строк поверне ння позики або цей строк визн ачений моментом пред'явлення вимоги, позика має бути повер нена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред'яв лення позикодавцем вимоги пр о це, якщо інше не встановлено договором. Позика, надана за д оговором безпроцентної пози ки, може бути повернена позич альником достроково, якщо ін ше не встановлено договором. Позика вважається повернуто ю в момент передання позикод авцеві речей, визначених род овими ознаками, або зарахува ння грошової суми, що позичал ася, на його банківський раху нок.

Відповідно до ст. 509 ЦК Україн и зобов'язанням є правовідно шення, в якому одна сторона (бо ржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кред итора) певну дію (передати май но, виконати роботу, надати по слугу, сплатити гроші тощо) аб о утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно зі статтею 193 ГК Украї ни, суб'єкти господарювання т а інші учасники господарськи х відносин повинні виконуват и господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів , договору, а за відсутності ко нкретних вимог щодо виконанн я зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звич айно ставляться. Кожна сторо на повинна вжити усіх заході в, необхідних для належного в иконання нею зобов'язання, вр аховуючи інтереси другої сто рони та забезпечення загальн огосподарського інтересу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 512 ЦК Ук раїни кредитор у зобов'язанн і може бути замінений іншою о собою внаслідок передання ни м своїх прав іншій особі за пр авочином (відступлення права вимоги).

Частиною 1 ст. 513 ЦК України вс тановлено, що правочин щодо з аміни кредитора у зобов'язан ні вчиняється у такій самій ф ормі, що і правочин, на підстав і якого виникло зобов'язання , право вимоги за яким передає ться новому кредиторові.

Відповідно до ст. 514 ЦК Україн и до нового кредитора перехо дять права первісного кредит ора у зобов'язанні в обсязі і н а умовах, що існували на момен т переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором аб о законом.

Відповідно до ст. 525, 526, ч. 1 ст. 530 Ц К України одностороння відм ова від зобов' язання або од ностороння зміна його умов н е допускається , якщо інше не в становлено договором або зак оном. Зобов' язання має вико нуватись належним чином відп овідно до умов договору та ви мог Цивільного кодексу Украї ни , інших актів цивільного за конодавства , а за відсутност і таких умов та вимог - відпові дно до звичаїв ділового обор оту або інших вимог , що звичай но ставляться.

Статтею 530 ЦК України передб ачено, що якщо у зобов' язанн і встановлено строк (термін ) його виконання, то воно підля гає виконанню у цей строк (тер мін), а якщо не встановлений ст рок, кредитор має право вимаг ати його в будь - який час.

Позовні вимоги щодо стягне ння суми наданої поворотної фінансової допомоги ствердж уються договором про надання поворотної фінансової допом оги від 15.12.2008р., Договором про за міну кредитора від 01.11.2009р., акто м звірки станом на 20.09.2011р., іншим и матеріалами справи і підля гають задоволенню судом в су мі 70000 грн. на підставі ст. 526, 1049, 512, 513 , 514 ЦК України.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни судові витрати підлягають покладенню на відповідача.

Керуючись ст. 33, 34, 36, 43, 44, 4 9, 82-84, 115 Господарського процесу ального кодексу України

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Сп еціалізоване ремонтно-будів ельне управління" (вул. Коцюби нського, 78, кв. 228, м. Вінниця, 21001, ід ентифікаційний код 32538081) на кор исть Приватного підприємств а "ЮРБІЗНЕСКОНСАЛТІНГ-К.К." (ву л. Стельмаха, 47, кв. 61, м. Вінниця, 21 029, ідентифікаційний код 34610170) 70000 г рн. наданої поворотної фінан сової допомоги, 700 грн. витрат н а державне мито, 236 грн. витрат н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу.

3. Видати наказ після набран ня рішенням законної сили.

4. Копію рішення направити с торонам.

Суддя Говор Н.Д.

Повний текст р ішення суду оформлено і підп исано відповідно до вимог ст .84 ГПК України 27 вересня 2 011 р.

віддрук. прим.:

1 - до справи

Дата ухвалення рішення22.09.2011
Оприлюднено10.10.2011
Номер документу18472673
СудочинствоГосподарське
Сутьзаміну кр едитора від 01.11.2009р. Головуючий

Судовий реєстр по справі —6/122/2011/5003

Рішення від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Ухвала від 30.08.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні