Рішення
від 30.09.2011 по справі 32/5005/11274/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

29.09.11р. Справа № 32/5005/11274/2011

За позовом Комунально го підприємства " парковка та реклама", м. Кривий Ріг

до Приватного підприєм ства "Фармсервіс", м. Кривий Рі г

Третя особа на стороні поз ивача: Управління комунально ї власності міста виконавчог о комітету Криворізької місь кої ради Дніпропетровської о бласті, м. Кривий Ріг

про стягнення 4 376,14 грн.

Суддя Васильєв О.Ю.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1- д ов.№1508-3 від 15.08.11р.;

від відповідача: не з'явився ;

від третьої особи: не з'явив ся.

СУТЬ СПОРУ:

КП «Парковка та рекл ама»(позивач) з урахуванням у точнень позовних вимог звернувся з позовом до ПП «Ф армсервіс»(відповідач) про с тягнення 7 619, 92 грн. заборговано сті (з яких: 4 774, 93 грн. - основна з аборгованість; 1909, 97 грн. - ПДВ та 935, 02 грн. - пені) за д оговором оренди об' єктів н ерухомості комунальної вла сності міста №9/12 від 26.01.10р. Поз овні вимоги обґрунтовані пос иланням на невиконання відп овідачем умов договору щодо своєчасного внесення орендн ої плати.

УКВ міста виконавчого комітету Криворізької міськ ої ради (третя особа) витребу ваних судом пояснень не нада ла, явку повноважного предст авника до судових засідань д вічі не забезпечила, не зважа ючи на ту обставину, що про час та місце судових засідань бу в своєчасно повідомлений ( пр о що свідчить наявне в матері алах справи поштове повідомл ення про вручення третій осо бі 05.09.11р. копії ухвали суду про п орушення провадження у справ і, а.с.20 ).

ПП «Фармсервіс» (відпові дач) відзив на позов та витре бувані судом документи не на дав, до судових засідань двіч і не з' явився, не зважаючи н а ту обставину, що про час та м ісце судових засідань був св оєчасно повідомлений на адр есу , зазначену у позовній зая ві, договорі оренди №9/12 від 26.01.10р . Особи, які беруть участь у справі , вважаються повідом леними про час і місце її роз гляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у сп раві надіслано за поштовою адресою, зазначеною у позов ній заяві. У випадку не з' яв лення в засідання господарс ького суду представників о бох сторін або однієї з них с права може бути розглянута без її участі, тільки якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору. Враховуючи вищезазнач ене, суд вважає можливим розг лянути справу за відсутніст ю представників відповідача , третьої особи та відзиву на позов - за наявними в ній ма теріалами.

Заслухавши поясненн я представника позивача, дос лідивши матеріали справи, го сподарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

26.01.10р. між Управлінням ком унальної власності міста ви конкому Криворізької місько ї ради ( орендодавець ) та ПП «Ф армсервіс»( орендар ) було ук ладено договір оренди об' єк тів нерухомості комунальної власності міста №9/12, відповід но до умов якого орендодавец ь передав орендарю у строков е платне користування нерухо ме майно ( нежилу окремо розт ашовану двохповерхову буді влю загальною площею 1 206, 8 кв.м.) розташоване за адресою: м. Кр ивий Ріг, вул. Димитрова, 58; для використання під розміщен ня приватного дошкільного закладу, балансоутримувачем якого є УЖКГ.

Однією із істотних умов цьо го договору є обов' язок оре ндаря ( відповідача ) сплачув ати орендну плату за користу вання приміщенням. Згідно до розділу 4 договору відповіда ч зобов' язався сплачувати орендодавцю орендну плату у розмірі 10% від незалежної ва ртості об' єкту оренди, яка в ідповідно до розрахунку скл адає 3 554, 88 грн. (базова) без ПДВ. О рендна плата перераховуєтьс я на спеціальний рахунок КП «Парковка та реклама»щоміся чно не пізніше 20 числа місяця, наступного після сплачувано го ,з подальшим перерахуванн ям 50% коштів до міського бюдже ту; при цьому її розмір за кож ний наступний місяць визнача ється шляхом коригування ро зміру орендної плати за поп ередній місяць на індекс інф ляції за поточний місяць, поч инаючи з січня місяця; індекс інфляції визначається щомі сячно Держкомстатом України ; розмір орендної плати може бути переглянуто у разі змі ни методики її розрахунку т а в інших випадках, передбаче них чинним законодавством. Н арахування ПДВ на суму оренд ної плати здійснюється згід но чинного законодавства. В п .4.7 сторони погодили, що оренд а плата перерахована несвоє часно або не в повному розмі рі підлягає індексації і стя гується за весь період забор гованості з урахуванням пе ні, у розмірі 0, 5% від простроче ної до оплати суми за кожен д ень прострочення, але не біль ше подвійної облікової ста вки Національного банку Укр аїни, що діяла у період, за яки й нараховується пеня(а.с.6).

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач в порушен ня прийнятих на себе зобов' язань не виконував умови ви щезазначеного договору щодо своєчасного та повного внес ення орендної плати. У зв' яз ку з чим станом на 14.09.11р. ( відпов ідно до наявного в матеріала х справи розрахунку заборго ваності) у нього виникла забо ргованість по орендній платі за період з січня 2011р. по верес ень 2011 р. в сумі 4 774, 93 грн. та 1 909, 97 г рн. - ПДВ (а.с.26.) Окрім того - по зивач відповідно до п.4.7. догов ору нарахував відповідачу 935 , 02 грн. - пені. Таким чином , заг альна сума грошових коштів, щ о підлягає стягненню з відпо відача на користь позивача с кладає 7 619, 92 грн.

31.12.09р. між УКВ міста виконкому міської ради (довіритель) та КП «Парковка та реклама»(пов ірений) укладено договір дор учення, відповідно до умов як ого довіритель доручає, а пов ірений зобов' язується від імені довірителя вчиняти ю ридичні дії, передбачені ріш еннями міської ради від 25.03.09р . №3163 «Про затвердження Положе ння про порядок оформлення оренди об' єктів комунально ї власності міста», від 23.12.09р. № 3630 «Про внесення змін до Поло ження про оформлення оренди об' єтків комунальної власн ості міста», щодо майна яке зн аходиться на балансовому об ліку управління комунально ї власності міста (УКВМ) та жит лово-комунального господар ства (УЖКГ) виконкому місько ї ради та як таке, що перебува є в орендному користуванні відповідно до реєстру дого ворів оренди (додаток 1), стано м на 01.01.10р. з урахування їх руху , руху основних засобів (п.1.1 дог овору). Відповідно до п.3.1 догов ору, повірений за цим догово ром поміж іншим бере на себе обов' язок (поміж іншим) - зді йснювати стягнення орендно ї плати за користування об' єктами комунальної власност і (нерухоме майно, окреме ін дивідуально визначене майно ) на умовах передбачених дого вором оренди. Згідно з п.4.1. дого вору, плата від орендарів (вк лючно з нарахуванням штрафн их санкцій), за нерухоме та окр еме індивідуально визначен е майно, балансоутримувачем якого є управління комуналь ної власності міста (Довіри тель), та житлово-комунальног о господарства надходять на поточний рахунок повіреног о відповідно до договорів ор енди та за термінами також ви значеними договорами оренд и.

На час розгляду справи відп овідач не надав доказів нале жного виконання обов' язкі в за договором оренди об' єк тів нерухомості комунально ї власності міста щодо своєч асного та повного внесення о рендної плати. Наведене є під ставою для задоволення позов них вимог, виходячи з наступн ого. Згідно з п.3 ст.18 Закону Ук раїни «Про оренду державного та комунального майна»орен дар зобов'язаний вносити ор ендну плату своєчасно і у пов ному обсязі. У відповідності із ст. 525 ЦК України, односторон ня відмова від зобов'язання або одностороння зміна йог о умов не допускається, якщ о інше не встановлено дого вором або законом. Зобов'язан ня має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору та вимог цього Кодек су, інших актів цивільного за конодавства, а за відсутност і таких умов та вимог - відпов ідно до звичаїв ділового о бороту або інших вимог, що зв ичайно ставляться ( ст.526 ЦК Ук раїни ). Відповідно до приписі в ст.33 ГПК України: кожна сторо на повинна довести ті обста вини, на які вона посилаєтьс я як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаютьс я сторонами та іншими учасни ками судового процесу.

На підстав вищевиклад еного , керуючись вимогами ст .18 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»; ст.ст.525,526 ЦК України; ст .ст.33, 49,75, 82-85 ГПК України, господа рський суд ,-

В И Р І Ш И В:

Стягнути з відпов ідача : Приватного підприєм ства «Фармсервіс»( 50015, м. Криви й Ріг; рудник «Суха балка»жи лкоп; код ЄДРПОУ 31385383) на корист ь позивача - Комунального під приємства «Парковка та рекла ма»(50057, м. Кривий Ріг, майдан Пра ці, 1; код ЄДРПОУ 34811376): 4 774, 93 грн. - за боргованості з орендної плат и; 1 909, 97 грн. - ПДВ; 935, 02 грн. - пені; 102, 00 грн. - витрат на сплату де ржаного мита та 236, 00 грн. - витра т на інформаційно-технічне з абезпечення судового проце су.

Видати відповідний н аказ після набранням рішення м чинності.

Суддя О.Ю.Васильєв

Дата ухвалення рішення30.09.2011
Оприлюднено10.10.2011
Номер документу18473514
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/5005/11274/2011

Рішення від 30.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 15.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 01.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні