Рішення
від 17.07.2008 по справі 12/68пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/68пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

17.07.08 р.                                                                                                    Справа № 12/68пн                               

Господарський суд Донецької області у складі судді Склярук О.І.

при секретарі судового засідання  Лозова Н.С.

за участю представників сторін

від позивача – Волкова О.В. за доруч.

від відповідача – Конівченко В.В. за доруч.

розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю “Виробничо-комерційна фірма “КД” м. Маріуполь

до Державного комунального підприємства “Маріупольське бюро технічної інвентаризації” м. Маріуполь

про визнання права власності

СУТЬ СПОРУ

   Товариство з обмеженою відповідальністю “Виробничо-комерційна фірма “КД” м. Маріуполь звернулася до господарського суду з позовною заявою до Державного комунального підприємства “Маріупольське бюро технічної інвентаризації” м. Маріуполь про визнання права власності на самочинне переобладнано цокольне приміщення площею 63 кв.м., веранду площею 55,7 кв.м. на другому поверху основної будівлі “А-2” визначене літерою “2-ІІ”, складське приміщення “Г№ –1” площею 14,7 кв.м., самочинно побудовану сторожку “Е-1” площею 7,8 кв.м., розташовані за адресою:  Донецька область м.Маріуполь,  вул.Морських десантників, б.2-а

  

  В обгрунтування своїх позовних вимог позивач посилався на ст.ст. 375,376 ЦК України

 Відповідач надав відповідні пояснення по справі.

 Дослідивши обставини справи, вислухав пояснення представників сторін господарський  суд встановив

  21.04.2000 року між позивачем ( покупець) та Закритим акціонерним товариством “Будівельна монтажна Фірма “Донбасмеханомонтаж” ( продавець) підписано договір купівлі-продажу,  згідно якого позивач набув право власності на нежитлові споруди, що знаходяться  в місті Маріуполь, вул. Морських десантників номер 2 , позначені на плані літерами “А-2” та Б-1 , інші господарські будівлі і споруди, прибудова, яка  позначена літера  А№ –1,  гараж літера “Г”  уборна – літера “Д”,  басейн – “Ж” замощення 1, забор № 1.

  Спірні об'єкти нерухомості знаходяться на земельній ділянці, якою позивач користується на підставі державного акту на право власності на землю ( серія ДН № 011404, виданого Маріупольською міською Радою 13.11.2001 року)

Згідно пояснень представника позивача, під час користування земельною ділянкою  ТОВ “Виробничо-комерційна фірма “КД” м. Маріуполь :

-  здійснила переобладнання нежитлового приміщення 5-1 шляхом демонтажу внутрішніх не несучих перегородок у цокольному приміщенні основної будівлі “А-2” площею 63 кв.м., для встановлення генератора.

- здійснила  остекленение веранди площею 50,7 кв.м. на другому поверху основної будівлі “А-2”,  визначене літерою “2-ІІ”

  - переобладнала складське приміщення  літ “Г№ –1”    площею   14,7 кв.м.     із       сарая  ( уборной)  шляхом технічної реконструкції та змінена функціональне призначення

-   побудувала сторожку Е-1,  площею 7,8 кв.м.

 За наслідками перебудови та переобладнання, а також нового будівництва загальна площа збільшилася на 141.2 кв.м.

  При будівництві веранди “2-ІІ” та переобладнанні нежитлового приміщення “5-1” та складського приміщення  “Г№ –1” , розташованих за адресою м.Маріуполь,  вул. М.Десантників, 2 несуча можливість та технічний стан будівельних конструкцій основних будівель не погіршено.

Складське приміщення  “Г№ –1” , сторожка “Е-1”, нежитлове приміщення “5-1” , веранда “2-ІІ” знаходяться у задовільному стані та можуть експлуатуватися. Технічний стан будівельних конструкцій складського приміщення “Г№ –1”  , сторожки “Е-1”, нежитлового приміщення “5-1” та веранди “2-ІІ” забезпечує їх безпечну експлуатацію, що підтверджується висновком за наслідками обстеження, виконаного ТОВ “Донбасспецмонтаж” (№ 1669, 27.12.2007 року)  

  25.06.2008 року рішенням колегії  Приморської районної адміністрації Маріупольської міської Ради за № 139 спірним приміщенням було присвоєна адреса вул. Морських десантників, 2а.

  Як зазначалося вище, позивач просить суд визнати за ним право власності на спірні об'єкти.

   Позовна вимога щодо визнання права власності за позивачем  підлягає задоволенню з наступних підстав.

   Стаття 392 ЦК України закріплює, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа який засвідчує його право власності.

 Згідно ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ( майно) яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

 Стаття 317 ЦК України закріплює, що власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання та місцезнаходження майна.

 Стаття 319 ЦК України встановлює, що власник користується , розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

  Власник має право вчиняти щодо свого майна будь які дії, які не суперечать закону.

  Власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності.

   Стаття 328 ЦК України встановлює, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

    Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше  прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

   Згідно частини 1 ст. 376 ЦК України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу, або без належно затвердженого проекту, або з істотним порушеннями будівельних норм та правил.

   Частина 5 ст. 376 ЦК України закріплює, що на вимогу власника або користувача земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

   На час звернення до суду позивач є користувачем земельної ділянки та володіє, розпоряджається та користується спірним майном.

  Суду не надано документів, які підтверджують, що визнання права власності на нерухоме майно самочинно збудоване позивачем порушує  чиї-небудь права.

   З огляду на вищевикладене,  позовні вимоги позивача є такими,  що підлягають задоволенню

   Судові витрати покласти на позивача,  так як саме з його вини виник спір.

   На підставі ст. 376 ЦК України та керуючись  ст.ст. 33, 43, 49, ст.ст. 82-85 ГПК України, господарський суд

                                                             ВИРІШИВ

      Позов задовольнити

      Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю “Виробничо-комерційна фірма “КД”  ( м. Маріуполь, вул. Морських десантників, б.2-а, ЗКПО 13533376) право власності на самочинно переобладнано цокольне приміщення площею 63 кв.м., веранду площею 55,7 кв.м. на другому поверху основної будівлі “А-2”, визначеної літерою “2-ІІ”, складське приміщення “Г№ –1” , площею 14.7 кв.м., самочинно побудовану сторожку “Е-1” площею 7,8 кв.м., розташовані за адресою : Донецька область, вул. Морських Десантників, б.2-а.

          

               Суддя                                                                                                            Склярук О.І.                               

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення17.07.2008
Оприлюднено30.07.2008
Номер документу1847535
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/68пн

Рішення від 17.07.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 12.06.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 26.05.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 05.05.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 14.04.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Рішення від 22.02.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Палєй О.С.

Ухвала від 01.02.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Палєй О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні