Рішення
від 01.09.2011 по справі 5024/1562/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18



Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01.09.2011 Справа № 5024/1562/2011

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді Клепай З.В. при секрета рі Буюклу І.Г., розглянувши у в ідкритому судовому засіданн і справу

за позовом Каланчацьк ої селищної ради, Херсонська обл., смт.Каланчак

до Відповідача 1: Фермерс ького господарства "Газель" в особі ОСОБА_1, Херсонська обл., смт.Каланчак

до: Відповідача 2: Приватног о підприємця ОСОБА_2, Херс онська обл., смт.Каланчак

про визнання договору с уборенди земельної ділянки н едійсним

за участю:

представників сторін:

від позивача - ОСОБА_3 - пр едставник, довіреність від 15.1 1.2010р.

від відповідача 1 - ОСОБА_1 - паспорт НОМЕР_1, видани й Каланчацьким РВ УМВС Украї ни в Херсонській області 21.01.1998р .

від відповідача 2 - ОСОБА_2 - посвідчення водія, видане ДАІ ГУ-УМВС України смт.Кал анчак 07/07/2006р.;

Позивач звернувся з п озовом в якому просить визна ти договір суборенди земельн ої ділянки від 16 листопада 2009 р оку, що укладений між Фермерс ьким господарством «Газель» та приватним підприємцем О СОБА_2, який, зареєстровано в Державному реєстрі земель в ід 16 листопада 2009 року за НОМЕ Р_2 Каланчацьким районним в ідділом Херсонської регіона льної філії центру державног о земельного кадастру - не дій сним та зобов'язати Каланчац ький районний відділ Херсонс ької регіональної філії цент ру державного земельного кад астру, запис зроблений в Книз і записів реєстрації договор ів оренди в Державному реєст рі земель 16 листопада 2009 року з а НОМЕР_2 про суборенду зе мельної ділянки від 16 листопа да 2009 року укладений між Ферме рським господарством «Газел ь» в особі голови ОСОБА_1 т а приватного підприємця ОС ОБА_2 - скасувати.

Перший відповідач пр оти позову заперечує на тій п ідставі, що договір суборенд и земельної ділянки ним укла дений з письмової згоди Голо ви селищної ради та що свої до говірні зобов'язання ним вик онуються у повному обсязі.

Другий відповідач пр оти позову заперечує з тих же підстав.

Розглянувши матеріал и справи та вислухавши предс тавників сторін, суд -

в с т а н о в и в:

26 березня 2009 року з а № 040973300037 між Каланчацькою селищною радою та фермерськ им господарством «Газель»бу в укладений договір оренди з емельної ділянки площею 0,04 га . терміном на п'ятдесят років в смт. Каланчак, по вулиці Чорно морська, земельна ділянка бу ла передана в оренду для буді вництва магазину - бару.

16 листопада 2009 року за НОМЕР_2 між фермерським гос подарством «Газель» в особі голови ОСОБА_1 та приватни м підприємцем ОСОБА_2 був укладений договір суборенди цієї ж земельної ділянки пло щею 0,04 га.

Відповідно до ч.4 ст.93 ЗК України у редакції, що діяла н а час укладення договору суб оренди земельної ділянки, ор ендована земельна ділянка а бо її частина може за згодою о рендодавця передаватись оре ндарем у володіння та корист ування іншій особі (суборенд а).

Відповідно до ст.8 Зако ну «Про оренду землі» ор ендована земельна ділянка а бо її частина може передават ися орендарем у суборенду бе з зміни цільового призначенн я, якщо це передбачено догово ром оренди або за письмовою з годою орендодавця. Якщо прот ягом одного місяця орендодав ець не надішле письмового по відомлення щодо своєї згоди чи заперечення, орендована з емельна ділянка або її части на може бути передана в субор енду.

Умови договору суборенд и земельної ділянки повинні обмежуватися умовами догово ру оренди земельної ділянки і не суперечити йому. Відпові дно до ст.124 №К України передач а в оренду земельних діляно к, що перебувають у державні й або комунальній власності, здійснюється на підставі рі шення відповідного органу ви конавчої влади або органу мі сцевого самоврядування згід но з їх повноваженнями, визна ченими статтею 122 цього Кодекс у, чи договору купівлі-продаж у права оренди земельної діл янки (у разі продажу права оре нди) шляхом укладення догово ру оренди земельної ділянки.

Статтею 125 Земельного кодексу України передбачено , що право власності на земель ну ділянку, а також право пост ійного користування та право оренди земельної ділянки ви никають з моменту державної реєстрації цих прав.

Статтею 15 Закону передбачал ось, що особа, яка бажає одержа ти земельну ділянку в оренду із земель державної або кому нальної власності, подає до в ідповідного органу виконавч ої влади чи органу місцевого самоврядування заяву (клопо тання). Розгляд заяви (клопота ння) і надання земельної діля нки в оренду проводяться у по рядку, передбаченому Земельн им кодексом України. У разі зг оди орендодавця надати земел ьну ділянку в оренду сторони укладають договір, в якому об умовлюють істотні та інші ум ови оренди землі.

Відповідно до ст.15 Зак ону України "Про оренду землі " Укладення договору ор енди земельної ділянки із земель державної або комуна льної власності здійснюєтьс я на підставі рішення відпов ідного органу виконавчої вла ди або органу місцевого само врядування - орендодавця, при йнятого у порядку, передбаче ному Земельним кодексом Укра їни ( 2768-14 ), або за результатами а укціону. Тобто, необхідною пе редумовою укладення договор у оренди землі законодавцем визначено згоду власника зем ельної ділянки передати земе льну ділянку в оренду, а отрим ання такої згоди орендарем м ає оформлюватися рішенням ор ендодавця про надання земель ної ділянки в оренду. Отже, обо в'язковою умовою укладення д оговору оренди земельної діл янки, яка перебуває у державн ій або комунальній власності , є наявність рішення відпові дного органу про надання зем ельної ділянки, а тому догово ри та рішення інших осіб щодо розпорядження земельною діл янкою, яка перебуває у комуна льній власності, є порушення м виключного, передбаченого Конституцією України, права органу місцевого самоврядув ання на здійснення права вла сності від імені Українськог о народу на управління земля ми, яке підлягає захисту.

Таким чином позивач п ередавши в оренду першому ві дповідачу земельну ділянку н е надав йому право розпорядж ення земельною ділянкою шлях ом укладення договору суборе нди земельної ділянки, оскіл ьки порядок укладення та під стави укладення договору суб оренди земельної ділянки нес ільськогосподарського приз начення передбачені ст.8 Зако ну України "Про оренду землі".

Щодо посилання відпо відачів на те, що договір субо ренди земельної ділянки укла дений за письмовою згодою по зивача, що підтверджується л истом голови селищної ради в ід 01.09.0-9р., то повноваження голов и селищної ради передбачені ст. 12 Закону України "Про місце ве самоврядування в Україні" і право розпорядження земля ми селищної громади до його п овноважень не віднесено. Як в же вказувалось оренда та суб оренда можлива з дозволу вла сника земельної ділянки.

П.12 Перехідних Положен ь до Земельного кодексу Укра їни від 25.10.01р. до розмежува ння земель державної та к омунальної власності повнов аження щодо розпорядження зе млями (крім земель, переданих у приватну власність, та земе ль, зазначених в абзаці друго му цього пункту) в межах насел ених пунктів здійснюють відп овідні сільські, селищні, міс ькі ради з урахуванням вимог абзацу третього цього пункт у, а за межами населених пункт ів - відповідні органи викон авчої влади.

Відповідно до ст.59 Зак ону України "Про місцеве само врядування в Україні" Рада в межах своїх повноважень прий має нормативні та інші акти у формі рішень.

Наявність такого ріш ення відповідачами не доведе на., тобто договір суборенди з емельної ділянки договір суб оренди земельної ділянки від 16 листопада 2009 року, що укладен ий між Фермерським господарс твом «Газель» та приватним п ідприємцем ОСОБА_2, який з ареєстровано в Державному ре єстрі земель від 16 листопада 2 009 року за НОМЕР_2 Каланчаць ким районним відділом Херсон ської регіональної філії цен тру державного земельного ка дастру укладений з порушення м норм чинного законодавства і позов в цій частині підляга є задоволенню.

Щодо позовних вимог в частині зобов'язання скасув ання Каланчацьким районним відділом Херсонської регіо нальної філії центру державн ого земельного кадастру, зап ис зроблений в Книзі записів реєстрації договорів оренди в Державному реєстрі земель 16 листопада 2009 року за №040973300189 про суборенду земельної ділянки від 16 листопада 2009 року укладе ний між Фермерським господар ством «Газель» Михайловича т а приватного підприємця ОС ОБА_2, то відповідно до ст.6За кону України " Про державн у реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжен ь" систему органів державн ої реєстрації прав станови ть спеціально уповноважений центральний орган виконавчо ї влади з питань державної ре єстрації прав - Міністерство юстиції України, що забезпеч ує реалізацію державної полі тики у сфері державної реєст рації прав, та його територіа льні органи, які є органами де ржавної реєстрації прав, та в ідповідно позов про скасуван ня державної реєстрації дого вору оренди земельної ділянк и не є підвідомчим господарс ьким судам України, а підляга є розгляду у порядку адмініс тративного судочинства.

За таких умов провадж ення в цій частині припиняєт ься по п.1 ст.80 ГПК України.

До того ж господарськ ий суд роз'яснює позивачу, що рішення господарського суду про визнання договору субор енди недійсним є підставою д ля звернення його до компете нтних органів за скасуванням державної реєстрації оскарж уваного договору.

За таких умов позов пі длягає частковому задоволен ню.

З урахуванням того, що ФГ "Газель" при укладені оскар жуваного договору уклало йог о без наявності згоди позива ча судові витрати в частині з адоволених вимог відносятьс я на ФГ "Газель".

Керуючись п.1 ст.80, ст.ст .82, 83, 84, 85 Господарського процесу ального кодексу України, суд -

в и р і ш и в:

1.Позов задовол ьнити частково.

2.Визнати недійс ним визнати договір суборенд и земельної ділянки від 16 лист опада 2009 року, що укладений між Фермерським господарством « Газель» та приватним підприє мцем ОСОБА_2, який, зареєст ровано в Державному реєстрі земель від 16 листопада 2009 року за НОМЕР_2 Каланчацьким ра йонним відділом Херсонської регіональної філії центру д ержавного земельного кадаст ру.

3.В частині вимог про зобов'язання скасування Каланчацьким районним відд ілом Херсонської регіональ ної філії центру державного земельного кадастру, запис з роблений в Книзі записів реє страції договорів оренди в Д ержавному реєстрі земель 16 ли стопада 2009 року за №040973300189 про суб оренду земельної ділянки від 16 листопада 2009 року укладений між Фермерським господарств ом «Газель»та приватним під приємцем ОСОБА_2 провадже ння у справі припинити.

4.Стягнути з ферм ерського господарства "Газел ь" смт. Каланчак, вул. Харченка ,16, код 32472068, р/рахунки невідомі, на користь Каланчацької селищної ради, 75800, Херсон ська область, смт. Каланчак, ву л. Леніна,1, р/р 33215815600187 в УДК Херсон ської області, МФО 852010, ОК ПО 24103802 - 42(сорок дві) грн. 50 коп. витрат по держмиту та 118(с то всімнадцять) грн. витрат на інформаційно-технічне за безпечення судового процесу . Видати наказ.

5.Повернути Кала нчацькій селищнійї рад і, смт. Каланчак, вул. Леніна, 1, р /р 33215815600187 в УДК Херсонської обла сті, МФО 852010 ОКПО 24103802 - 42 (со рок дві) грн. 50 коп. держмита із державного бюджету, як надмірно сплачене по плат іжному дорученню №К18/8/130 від 08.0811р . та 118 (сто вісімнадцять) грн . витрат на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу, як надмірно сплаче ні по платіжному дорученню № К18/8/131 від 08.0811р. Видати довідки. Пл атіжні доручення залишити в матеріалах справи.

Суддя З.В. Клепай

Дата підписання р ішення 02.09.2011р.

відповідно до вимог с т. 84 ГПК України

Дата ухвалення рішення01.09.2011
Оприлюднено10.10.2011
Номер документу18475412
СудочинствоГосподарське
Сутьсуборенду зе мельної ділянки від 16 листопа да 2009 року укладений між Ферме рським господарством «Газел ь» в особі голови ОСОБА_1 т а приватного підприємця ОС ОБА_2 - скасувати. Перший відповідач пр оти позову заперечує на тій п ідставі, що договір суборенд и земельної ділянки ним укла дений з письмової згоди Голо ви селищної ради та що свої до говірні зобов'язання ним вик онуються у повному обсязі. Другий відповідач пр оти позову заперечує з тих же підстав. Розглянувши матеріал и справи та вислухавши предс тавників сторін, суд

Судовий реєстр по справі —5024/1562/2011

Судовий наказ від 14.09.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

Рішення від 01.09.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

Ухвала від 12.08.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні