Рішення
від 02.06.2011 по справі 25/5009/2509/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.06.11 Справа № 25/5009/2509/11

Суддя Дьоміна А.В.

за позовом - Відкритог о акціонерного товариства “З апоріжжяобленерго” в особі Т окмацького району електричн их мереж, м. Токмак Запорізько ї області, 71706, вул. Чкалова, 1а

до Відкритого акціонер ного товариства “Молочанськ ий молочноконсервний комбін ат”, м. Молочанськ Токмацьког о району Запорізької області , вул. Лугова 83

Судд я Дьоміна А.В.

Представники:

Позивача - ОСОБА_1 дов.№ 201 від 25.08.2010.

Відповідача - не з' явивс я.

10.05.2011. до господар ського суду Запорізької обла сті звернулось Відкрите акці онерне товариство “Запоріжж яобленерго” в особі Токмацьк ого району електричних мереж з позовною заявою до Відкрит ого акціонерного товариства “Молочанський молочноконсе рвний комбінат” про стягненн я заборгованості за спожиту електроенергію у розмірі 7 521,91 грн.

Ухвалою від 16.05.2010. судом п орушено провадження у справі №25/5009/2509/11, судове засідання приз начено на 02.06.2011. У сторін витреб увані документи, які необхід ні для всебічного та об' єкт ивного розгляду і вирішення справи.

У засіданні суду 02.06.2011., на підставі ст. 85 Господарського процесуального кодексу Укра їни, судом оголошено вступну та резолютивну частини ріше ння.

Позивач підтр имав заявлені вимоги у повно му обсязі з підстав, викладен их у позовній заяві. Заявлені вимоги обґрунтовує Законом України “Про електроенергет ику”, Правилами користування електричної енергії, затвер дженими постановою НКРЕ Укра їни від 31.07.96 №28 (у редакції поста нови НКРЕ України від 17.10.05 № 910) та умовами договору про постач ання електричної енергії №4 в ід 03.04.2006., на виконання умов яког о позивач зобов' язався прод авати електроенергію, а відп овідач оплачувати вартість в икористаної електроенергії та здійснювати інші платежі . Свої зобов' язання за спірн им договором щодо оплати вик ористаної електроенергії ві дповідач належним чином не в иконує, внаслідок чого за січ ень 2011 утворилася заборговані сть в сумі 7 521,91 грн. Враховуючи викладене, позивач просить с уд позов задовольнити.

Відповідач за явлені позовні вимоги не спр остував, представник відпові дача в судове засідання не з' явився, правом надати відзив на позов не скористався. Про ч ас та місце судового засідан ня повідомлений належним чин ом.

Оскільки нез' явлення сторони у справі не є перешко дою для розгляду справи по су ті, відповідно до ст.75 Господа рського процесуального коде ксу України, суд вважає за нео бхідне розглянути спір за на явними у справі матеріалами в межах строку, передбаченог о ст. 69 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

03.04.2006. між Відкритим акц іонерним товариством “Запор іжжяобленерго” (Постачальни к електричної енергії) і Відк ритим акціонерним товариств ом “Молочанський молочнокон сервний комбінат” укладено д оговір про постачання електр ичної енергії №4 з додатками, з а умовами якого (розділ 1) Пост ачальник електричної енергі ї продає електричну енергію Споживачу для забезпечення п отреб електроустановок Спож ивача з приєднаною потужніст ю, зазначеною у додатку № 1 “Об сяги постачання електричної енергії споживачу”, а Спожив ач оплачує Постачальнику еле ктричної енергії вартість ви користаної (купленої) електр ичної енергії та здійснює ін ші платежі згідно з умовами ц ього Договору.

Розділом 9.4 сторони, зок рема, передбачили, що цей дого вір набирає чинності з дня йо го підписання і укладається на термін до 31 грудня 2007. Догові р вважається щорічно продовж еним на наступний календарни й рік, якщо за місяць до закінч ення терміну дії договору жо дною із сторін не буде заявле но про припинення його дії.

Вбачається, що договір №4 від 03.04.2006. у встановленому зак онодавством порядку не розір вано та його дія не припинена .

Додатком №4 до договору передбачено порядок розраху нків за спожиту активну елек тричну енергію, а саме:

Згідно п. 1 розрахункови м вважається період з 00 годин першого числа до 24 годин остан нього числа поточного місяця . Розрахунки за електричну ен ергію проводяться Споживаче м виключно грошовими коштами на рахунок Постачальника.

Пункт 5 Додатку №4 встан овлює обов'язок Споживача не пізніше 16-00 годин першого робо чого дня місяця, наступного з а розрахунковим, направляти свого представника до Постач альника електричної енергії для подання у двох примірник ах, підписаних уповноваженою особою Споживача та скріпле них його печаткою: “Акта про с пожиту протягом розрахунков ого періоду активну електрич ну енергію”; “Акта звірки обс ягу споживання електроенерг ії, відпущеної Постачальнико м електричної енергії за тар ифами, диференційованими за періодами часу”.

Постачальник електрич ної енергії підписує подані акти та один примірник повер тає Споживачу.

Відповідно до п.7 Додатку № 4 за підсумками розрахунково го періоду Постачальник елек тричної енергії виписує Спож ивачу рахунок або платіжну в имогу -доручення для остаточ ного розрахунку. Сума платеж у при остаточному розрахунку визначається, виходячи з тар ифів на активну електроенерг ію та фактичного обсягу спож итої електричної енергії, зг ідно даних наданого Споживач ем “Акта про спожиту протяго м розрахункового періоду акт ивну електричну енергію” з у рахуванням сум платежів, що н адійшли від Споживача.

Згідно п.10 Додатку №4 Спожива ч зобов'язаний у термін, що не перевищує 5 операційних днів з дня отримання рахунку або п латіжної вимоги-доручення, з дійснити оплату рахунка або платіжної вимоги-доручення, що направляються йому постач альником електричної енергі ї.

Відповідно акту про с пожиту протягом розрахунков ого періоду активну електрич ну енергію по ВАТ “Молочансь кий молочноконсервний комбі нат” за січень 2011 року відпові дачем спожито електроенергі ї у розмірі 5599 кВТ/год.

Як вбачається з матеріал ів справи, 02.02.2011. відповідачу бу в направлений рахунок №4 на су му 4698,26 грн. за спожиту активну е лектроенергію за січень 2011 ро ку.

Відповідач взяті на с ебе договірні зобов' язання належним чином не виконав, ва ртість використаної електри чної енергії не оплатив, внас лідок чого за відповідачем в иникла заборгованість за спо житу активну електроенергію в сумі 4698,26 грн.

Крім того, судом встано влено, що у грудні 2010. відповіда чем не сплачено борг за послу ги компенсації перетікання р еактивної електроенергії, що виник 05.05.2011. на підставі рахунк у №4/4 на суму 1 426,85 грн.

У січні 2011. відповідачем не сплачено борг за послуги к омпенсації перетікання реак тивної електроенергії, що ви ник 02.02.2011. на підставі рахунку № 4/4 на суму 1396,80 грн.

Таким чином, загальна с ума боргу відповідача за пос луги компенсації перетіканн я реактивної електроенергії , що виник з грудня 2010 по січень 2011. складає 2823,65 грн.

Згідно з ч. 1 ст. 175 Господа рського кодексу України (ГК У країни), майново-господарськ ими визнаються цивільно-прав ові зобов' язання, що виника ють між учасниками господарс ьких відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов' язана стор она повинна вчинити певну го сподарську дію на користь др угої сторони або утримуватис я від певної дії, а управнена с торона має право вимагати ві д зобов' язаної сторони вико нання її обов' язку. Майнові зобов' язання, які виникают ь між учасниками господарськ их відносин, регулюються ЦК У країни з урахуванням особлив остей, передбачених ГК Украї ни.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України, зобов' язання по винні виконуватись належним чином відповідно до вимог за кону, умов договору. Одностор оння відмова від виконання з обов' язання не допускаєтьс я крім випадків, передбачени х законом.

Аналогічний припис мі стить ГК України, п. п. 1, 7 ст. 193 яко го встановлено, що суб' єкти господарювання та інші учас ники господарських відносин повинні виконувати господар ські зобов' язання належним чином відповідно до закону, і н. правових актів, договору. Од ностороння відмова від викон ання зобов' язання не допуск ається крім випадків, передб ачених законом.

Статтею 610 ЦК України ви значено, що порушенням зобов ' язання є його невиконання або виконання з порушенням у мов, визначених змістом зобо в' язання (неналежне виконан ня).

Факт порушення умов, ви значених змістом зобов' яза ння, та факт несплати у визнач ений зобов' язанням термін с пожитої електроенергію в сум і 7 521,91 грн. позивачем документа льно підтверджений в судовом у засіданні.

Відповідач не скорист ався наданим йому законом пр авом відповідно до ст. 33 ГПК Ук раїни, не надав до суду доказі в, які могли б свідчити про нал ежне виконання зобов' язань за договором №4 від 03.04.2006.

За таких обставин суд в важає за необхідне позовні в имоги задовольнити у повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 Госп одарського процесуального к одексу України, судові витра ти у справі відносяться на ві дповідача.

На підставі викладено го, керуючись ст. ст. 49, 75, 82 - 85 Госпо дарського процесуального к одексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити по вністю.

Стягнути з Відкр итого акціонерного товарист ва “Молочанський молочнокон сервний комбінат”, м. Молочан ськ Токмацького району Запор ізької області, вул. Лугова 83, к од ЄДРПОУ 00418053 на користь Відкр итого акціонерного товарист ва “Запоріжжяобленерго” в ос обі Токмацького району елект ричних мереж, м. Токмак Запорі зької області, 71706, вул. Чкалова , 1а, на розподільний рахунок № 260323141412, МФО 313957 в ЗОУ ВАТ “Державни й Ощадний банк України” забо ргованість за спожиту активн у електроенергію в сумі 4698,26 гр н.

Видати наказ після наб рання рішенням законної сили .

Стягнути з Відкр итого акціонерного товарист ва “Молочанський молочнокон сервний комбінат”, м. Молочан ськ Токмацького району Запор ізької області, вул. Лугова 83, к од ЄДРПОУ 00418053 на користь Відкр итого акціонерного товарист ва “Запоріжжяобленерго” в ос обі Токмацького району елект ричних мереж, м. Токмак Запорі зької області, 71706, вул. Чкалова , 1а, на поточний рахунок № 26005703057707 в ПАТ “Райффайзен Банк Аваль ”, МФО 380805 - 2823,65 грн. заборговано сті за послуги компенсації п еретікання реактивної елект роенергії, 102,00 грн. державного мита та 236,00 грн. витрат на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу.

Видати наказ після на брання рішенням законної сил и.

Суддя А.В. Дьомі на

Дата ухвалення рішення02.06.2011
Оприлюднено10.10.2011
Номер документу18477493
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —25/5009/2509/11

Рішення від 02.06.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 16.05.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні