Рішення
від 29.06.2011 по справі 18/5009/3007/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.06.11 Справа № 18/5009/3007/11

Суддя Носівець В.В.

за позовом: комунальн ого підприємства “Водоканал ” (69002, м. Запоріжжя, вул. Артема, 61)

до товариства з обмежен ою відповідальністю “Дніпро вські затоки” (69600, м. Запоріжжя , вул. Луначарського, 21)

про стягнення 886,54 грн.

Суддя В.В. Носівець

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1, довіреність № 11805 від 23.12.2009 р., ОС ОБА_2, довіреність № 102 від 20.06.2011 р.;

від відповідача: ОСОБ А_3, довіреність б/н від 09.08.2009 р.;

СУТНІСТЬ СПОРУ:

До господарського суд у Запорізької області зверну лося комунальне підприємств о “Водоканал” з позовом про с тягнення з товариства з обме женою відповідальністю “Дні провські затоки” оплати за с кид понаднормативних забруд нень в комунальну каналізаці ю в розмірі 886 грн. 54 коп.

В обґрунтування позовних в имог позивач вказує, що комун альне підприємство «Водокан ал»та ТОВ «Дніпровські заток и»уклали договір № 8974/2 про нада ння послуг з питного водопос тачання та приймання стічних вод у системі каналізації ві д 01.01.2010 р., відповідно до якого по зивач надає послуги відповід ачу з приймання стічних вод. Л абораторією стічних вод КП « Водоканал»26.08.2010 р. здійснено ко нтрольний відбір стічних вод , які надходять в міську канал ізацію від відповідача, за ре зультатами якого виявлено фа кт перевищення допустимих ко нцентрацій забруднюючих реч овин у стічних водах, що зафік совано в протоколі аналізу с тічних вод від 06.09.2010 р. Керуючис ь п. 2.3 Інструкції про встановл ення та стягнення плати за ск ид промислових та інших стіч них вод в системи каналізаці ї населених пунктів України, затвердженої наказом Держбу ду України від 26.04.2002 р. № 402/6690, а так ож п. п. 9.2, 9.3, 9.6 Правил приймання с тічних вод підприємств в сис тему каналізації м. Запоріжж я, п. 3.2.9 договору, позивачем вик онаний розрахунок розміру до даткової плати за скид понад нормативних забруднень на ве сь обсяг стічних вод, які були скинуті в мережі міської кан алізації через приймальний р езервуар відомчої фекальної насосної станції, за період з 01.06.2010 р. по 31.08.2010 р. на суму 886,54грн. Від повідачу пред' явлено на опл ату рахунок № 8974 від 10.09.2010 р. та пре тензію № 6848 від 10.09.2010 р. Відповіда ч не сплатив нараховану плат у, що стало підставою для звер нення позивача до суду з дани м позовом. Позов заявлено на п ідставі вищевказаних інстру кції та правил, а також ст. 526 Ци вільного кодексу України, ст . ст. 173, 174 Господарського кодекс у України.

Ухвалою господарського су ду Запорізької області від 01.0 6.2011 р. порушено провадження у с праві № 18/5009/3007/11, судове засіданн я призначено на 23.06.2011 р. В судово му засіданні 23.06.2011 р., за клопота нням представника відповіда ча про ознайомлення з матері алами справи, було оголошено перерву до 29.06.2011 р. В судовому за сіданні 29.06.2011 р. представники по зивача підтримали позовні ви моги у повному обсязі. Відпов ідач не надав відзиву на позо вну заяву. В судовому засідан ні 29.06.2011 р. представник відповід ача проти позовних вимог зап еречував, просив відмовити п озивачу в позові. За заявою пр едставників сторін технічні засоби фіксації судового пр оцесу не застосувалися. Розг ляд справи закінчено 29.06.2011 р., в с удовому засіданні оголошено вступну та резолютивну част ини рішення.

Розглянувши матеріали поз овної заяви та справи, вислух авши представників сторін, с уд

ВСТАНОВИВ:

Правовідносини сторі н є господарськими.

Згідно зі ст.193 ГК України суб ' єкти господарювання та інш і учасники господарських від носин повинні виконувати гос подарські зобов' язання нал ежним чином відповідно до за кону, інших правових актів, до говору, а за відсутності конк ретних вимог щодо виконання зобов' язання - відповідно д о вимог, що у певних умовах зви чайно ставляться.

Як свідчать надані до суду д окументи, 01.01.2010 р. КП «Водоканал »та ТОВ «Дніпровські затоки» уклали договір № 8974/2 про наданн я послуг з питного водопоста чання та приймання стічних в од у системи каналізації (над алі - договір), за умовами яко го, Водоканал (позивач) забезп ечує Абоненту (відповідачу) п одачу питної води на господа рсько-питні, побутові та техн ічні потреби, а також прийман ня стічних вод по майданчика м вул. Луначарського, 21: поповн ення рибних запасів. Згідно з п. 3.2.9 договору Абонент зобов' язується виконувати скид сто ків, якість та температура як их в контрольних точках ФНС (п риймальний резервуар) повинн а відповідати вимогам «Прави л приймання стічних вод підп риємств в комунальні та відо мчі системи каналізації насе лених пунктів України», затв ерджених наказом Держбуду Ук раїни від 19.02.2002 р. № 37, далі «Прави ла приймання….»і допустимим концентраціям (далі - ДК). Доз віл на скид промислових сток ів Абонента по питній воді - відсутній, по технічній воді - 100% від водовідведення. Ві дбір проб стічних вод водока налом здійснюється у будь-як ий час доби без попередження абонента. При перевищенні складу забруднюючих речовин та температурного показника в стічних водах Абонента, які скидаються в систему каналі зації, в порівнянні з ДК, Абоне нт вносить плату за скид пона днормативних забруднень Вод оканалу, у відповідності з «П равилами приймання…», «Прави лами приймання … м. Запоріжжя », «Інструкцією про встановл ення та стягнення плати за ск ид промислових та інших стіч них вод в системи каналізаці ї населених пунктів».

У додатку № 1 до п. 3.29 договору сторони виклали допустимі ко нцентрації забруднюючих реч овин у стічних водах, що скида ються підприємствами у міськ у каналізацію, затверджені р ішенням виконавчого комітет у міської ради від 19.11.2009 р. № 476.

Згідно приписів п. 7.8. Правил приймання стічних вод підпри ємств у комунальні та відомч і системи каналізації населе них пунктів України, затверд жених наказом Держбуду Украї ни від 19.02.2002 р. № 37 (далі - Правил п риймання), з метою контролю як ості стічних вод підприємств Водоканал здійснює відбір р азових проб. Виявлені в цих пр обах перевищення ДК забрудню ючих речовин у стічних водах є підставою для нарахування плати за скид понаднорматив них забруднень. Відбір контр ольних проб стічних вод підп риємств виконується уповнов аженими представниками Водо каналу, що фіксується у спеці альному журналі або акті, яки й підписують як представники Водоканалу, так і представни к підприємства-абонента).

Відповідно до 1.5 Правил прий мання, на підставі цих Правил та Інструкції про встановле ння та стягнення плати за ски д промислових стічних вод у с истеми каналізації населени х пунктів Водоканали розробл яють місцеві Правила прийман ня стічних вод підприємств у систему каналізації населен ого пункту, у яких встановлюю ться допустимі концентрації для кожної забруднюючої реч овини, що може скидатися підп риємствами в систему каналіз ації, а також відображаються місцеві особливості прийман ня стічних вод підприємств у міську каналізацію.

Рішенням виконавчого комі тету Запорізької міської рад и № 167 від 29.05.2003 р. затверджено Пра вила приймання стічних вод п ідприємств у систему каналіз ації м. Запоріжжя. У додатку № 1 до міських Правил визначено допустимі концентрації забр уднюючих речовин у стічних в одах, що скидаються підприєм ствами в міську каналізацію.

Відповідно до п. 7.7 Правил при ймання стічних вод підприємс тв в систему каналізації м. За поріжжя, при виявленні перев ищення ДК забруднень, встано влених Договором або Правила ми, Водоканал після завершен ня аналізу надсилає Підприєм ству оформлення про виявлене перевищення ДК забруднень (л истом або телефонограмою) вп родовж 15 діб після закінчення аналізу. Протягом місячного терміну після виявлення пер евищення ДК Водоканал надсил ає Підприємству претензію, д о якої додаються: протокол як ості скиду стічних вод, рахун ок величини додаткової плати за скид стічних вод, рахунок д ля оплати за понаднормативни й скид забруднень (передають ся лише ті документи, які відс утні на Підприємстві).

Єдиний на території Україн и порядок встановлення та ст ягнення плати за скиди проми слових та інших стічних вод у системи каналізації населен их пунктів встановлено Інстр укцією про встановлення та с тягнення плати за скид проми слових та інших стічних вод у системи каналізації населен их пунктів, затвердженою Нак азом Держбуду України від 19.02.20 02 р. N 37. Згідно з п. 3.2 Інструкції, п ри перевищенні рівня вмісту забруднюючих речовин у стічн их водах Підприємств, що скид аються у систему каналізації , порівняно з встановленими м ісцевими Правилами прийманн я, Підприємства сплачують Во доканалу плату за скид понад нормативних забруднень, яка нараховується за нормативом плати за очищення 1м3 стічних вод з умістом забруднень у ме жах допустимих концентрацій , обсягом скинутих понаднорм ативно забруднених стічних в од та коефіцієнтом кратності , який враховує рівень небезп еки скинутих забруднень для технологічних процесів очищ ення стічних вод та екологіч ного стану водойми.

Відповідно до п. 3.6 вказаної І нструкції, період, за який стя гується плата за скид Підпри ємством стічних вод з переви щенням допустимих концентра цій, установленим разовим ан алізом, визначається згідно з місцевими Правилами прийма ння, але не більше трьох кален дарних місяців (місяця, у яком у відібрана проба, та двох поп ередніх місяців). Підвищена п лата стягується за весь обся г стічних вод, скинутих Підпр иємством за цей період з дано го об'єкта.

У п. 9.6 Правил приймання стічн их вод підприємств у систему каналізації м. Запоріжжя пер едбачено, що період, за який ст ягується плата за скид підпр иємством стічних вод з перев ищенням допустимих концентр ацій, встановлених разовим а налізом, складає більше трьо х календарних місяців (поточ ного місяця та двох попередн іх місяців).

Згідно з приписами п. 2.4 Прави л приймання стічних вод підп риємств у комунальні та відо мчі системи каналізації насе лених пунктів України, підпр иємства зобов' язані дотрим уватись установлених водока налом кількісних та якісних показників стічних вод на ка налізаційних випусках підпр иємства, оплачувати рахунки за скид понаднормативних заб руднень при порушенні встано влених показників.

У п. 2.4.4 Правил приймання стіч них вод підприємств в систем у каналізації м.Запоріжжя за кріплено, що підприємства зо бов' язані сплачувати рахун ки за скид понаднормативних забруднень при порушенні вст ановлених показників, переви щення договірних обсягів, а т акож порушення Правил, в терм ін, встановлений догвором.

Згідно з п. 5.2.2 договору, за ски д стоків з перевищенням ДК, вс тановлених разовим аналізом , а при необхідності, середньо добових проб, абонент зобов' язаний сплатити водоканалу к ошти згідно претензії за ски д в систему каналізації пона днормативних забруднень, скл адену у відповідності з «Пра вилами приймання...», «Правила ми приймання... м. Запоріжжя», « Правилами користування...»та «Інструкцією..». Період, за як ий стягується плата за скид а бонентом понаднормативних з абруднень, складає три кален дарних місяця (поточний міся ць та два попередніх).

Як свідчать матеріали спра ви, 26.08.2010 р. лабораторією стічни х вод КП «Водоканал»в присут ності представника ТОВ “Дніп ровські затоки” - головного енергетика Дідика П.П. був зді йснений контрольний відбір п роб стічних вод, які надходят ь в міську каналізацію через мережі ДП «Радіоприлад»від Відповідача, про що складено акт від 26.08.2010 р.

Лабораторією стічних вод К П «Водоканал», згідно проток олу аналізу стічних вод випи саного 06.09.2010 р., проведено хіміч ний аналіз стічних вод, за рез ультатами якого виявлено, що в контрольній точці відбору - приймальному резервуарі в ідомчої фекальної насосної с танції підприємства - стічні води не відповідають встано вленим нормам по: нітритам - 0,725 мг/дм куб. при допустимій ко нцентрації (ДК) - 0,43 мг/дм куб.; а зоту амонійному - 30,09 мг/дм куб . при ДК - 19,0 мг/дм куб.

Про результати хімічного а налізу стічних вод керівника підприємства було повідомле но телефонограмою від 31.08.2010 р.

В зв' язку із виявленими по рушеннями, позивач, керуючис ь п. 2.3 Інструкції про встановл ення та стягнення плати за ск ид промислових та інших стіч них вод в системи каналізаці ї населених пунктів України, п.п. 9.2, 9.3, 9.6 Правил приймання сті чних вод підприємств в систе му каналізації м. Запоріжжя, п . 3.2.9 договору, здійснив розраху нок розміру додаткової плати за скид понаднормативних за бруднень на весь обсяг стічн их вод, які були скинуті в мере жі міської каналізації через приймальний резервуар відом чої фекальної насосної станц ії, за період з червня по серпе нь 2010 року. Згідно розрахунку р озмір додаткової плати склав 886,54 грн.

На підставі розрахунку від повідачу виписано рахунок на оплату № 8974 від 10.09.2010 р. на суму 886,54 г рн.

Протокол хімічного дослід ження, розрахунок вартості д одаткової плати та рахунок н адіслано відповідачу 21.09.2010 р. ра зом із претензією № 6848 від 10.09.2010 р ., в якій позивач вимагав у міс ячний строк з моменту отрима ння претензії перерахувати н а розрахунковий рахунок пози вача додаткову оплату за ски д стічних вод в мережі місько ї каналізації в сумі 886,54 грн.

Претензію залишено відпов ідачем без відповіді, реагув ання та виконання.

Відповідно до ст. 509 ЦК Україн и зобов' язанням є правовідн ошення, в якому одна сторона (б оржник) зобов' язана вчинити на користь другої сторони (кр едитора) певну дію (передати м айно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо ) або утриматися від певної ді ї, а кредитор має право вимага ти від боржника виконання йо го обов' язку.

Статтею 526 Цивільного кодек су України передбачено, що зо бов'язання повинне виконуват ися належним чином відповідн о до умов договору та вимог ць ого Кодексу, інших актів циві льного законодавства, а при в ідсутності таких умов і вимо г - відповідно до звичаїв діло вого обороту або інших вимог , що звичайно ставляться. Анал огічні приписи містить статт я 193 Господарського кодексу Ук раїни.

Відповідач не виконав зобо в'язань, передбачених вищеза значеними приписами законод авства та умовами договору, о плату, у встановлений строк, в повному обсязі, не здійснив.

Відповідно до ч. 1 ст. 33 ГПК Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на які во на посилається як на підстав у своїх вимог і заперечень.

На день розгляду спору відп овідач оплату заборгованост і не довів, будь-яких претензі й щодо виконання послуг пози вачу не пред' явив, тому вимо ги позивача про стягнення 886 г рн. 54 коп. суд визнав документа льно підтвердженими, нормати вно обґрунтованими та такими , що підлягають задоволенню.

Судові витрати, у відповідн ості до ст. 49 ГПК України покла даються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 22, 33, 44, 49, 82-85 Госп одарського процесуального к одексу України суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовол ьнити.

2. Стягнути з товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Дніпровські затоки»(69600, м. Запоріжжя, вул. Луначарськог о, 21, код ЄДРПОУ 35421498, р/р 26003545 ВАТ Бан к «Кіпру», МФО 313407) на користь ко мунального підприємства «Во доканал»(69002, м. Запоріжжя, вул. А ртема, 61, код ЄДРПОУ 03327121, р/р 26002045720001 в АКБ «Індустріалбанк», МФО 313849) 886,54 грн. (вісімсот вісімдесят ш ість грн. 54 коп.) плати за скид п онаднормативних забруднень в комунальну каналізацію, 102 ,00 грн. (сто дві грн. 00 коп.) держав ного мита та 236,00 грн. (двісті три дцять шість грн. 00 коп.) витрат н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу. Видати наказ.

Суддя В.В. Н осівець

Рішення господарськог о суду набирає законної сили після закінчення десятиденн ого строку з дня його підписа ння. Рішення оформлено і підп исано, згідно із вимогами ст. 8 4 ГПК України, 07.07.2011 р.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення29.06.2011
Оприлюднено10.10.2011
Номер документу18477607
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/5009/3007/11

Рішення від 29.06.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Носівець В.В.

Ухвала від 01.06.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Носівець В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні