Рішення
від 28.09.2011 по справі 5013/1458/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5013/1458/11

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

      ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

 "28" вересня 2011 р.Справа № 5013/1458/11

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Мохонько К.М. розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" м. Київ від імені якого діє Кіровоградська філія ПАТ "Укртелеком" м. Кіровоград  

до відповідача: Приватного підприємства "Черемшина-Люкс" м. Кіровоград

про стягнення  791 грн. 78 коп.  

 

Представники сторін:

від позивача - не з'явився

від відповідача - не з'явився

                                                         ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся з позовом про стягнення з відповідача 775 грн. 10 коп. боргу, 2 грн. 21 коп. інфляційних втрат, 4 грн. 04 коп. 3 % річних та 10 грн. 43 коп. пені.             В судове засідання сторони не з'явились, про причини неявки не повідомили, ніяких клопотань не подавали, хоча позивач належним чином сповіщений про час і місце розгляду справи, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення. Відповідачу ухвала суду про порушення провадження у справі від 15.08.11р. надсилалась за адресами вказаними в позові, договорі, довідці Головного управління статистики в Кіровоградській області від 18.08.11р. та рахунках. Іншої адреси в матеріалах справи немає, тому суд вважає за можливе розглянути справу без участі представника відповідача в даному судовому засіданні. Відповідач відзив не подав, позов не заперечив.

На підставі ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній документами.

Вивчивши матеріали справи господарський суд з'ясував наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Між сторонами укладено договір № 190-Кд від 26.07.04р. про надання послуг бізнес-мережі УТЕЛ. За умовами договору Утел надає споживачу на території України додаткові послуги зв'язку, а споживач приймає надані послуги та сплачує їх вартість відповідно до діючих тарифів. Під послугами слід розуміти всі послуги, які можуть надаватись бізнес-мережею Утел та які замовлені споживачем шляхом укладання відповідної додаткової угоди. Не пізніше 10 числа місяця, наступного за розрахунковим, Утел виставляє споживачу рахунок для оплати вартості наданих послуг. Споживач повинен оплатити рахунок за послуги протягом десяти календарних днів з моменту його отримання, шляхом перерахування належної до сплати суми на розрахунковий рахунок Утел. Вартість послуг визначається на підставі встановлених Утел тарифів, що діяли на момент надання послуг згідно з додатками до цього договору. Договір набуває чинності з моменту його підписання сторонами і діє протягом року. В разі, коли жодна з сторін за два тижня до закінчення терміну дії договору не заявить про своє небажання надалі продовжувати співробітництво, договір вважається продовженим на той самий термін на тих самих умовах. Договір підписаний представниками сторін і посвідчений печатками підприємств.

26.07.04р. укладено додаткову угоду № 1 від 26.07.04р. За умовами додаткової угоди не пізніше 40 робочих днів з моменту набрання чинності цією додатковою угодою Утел організовує дві лінії зв'язку від АТС Утел до офісу споживача, що розташований за адресою: 25002 м. Кіровоград, вул. Маланюка 11, холодильний комплекс та за допомогою цих ліній надає послуги найвищої якості. Споживач отримує послуги найвищої якості та сплачує їх вартість згідно з встановленими тарифами (Додаток № 1). Додаткова угода набуває чинності з моменту її підписання і діє до моменту припинення дії договору. Угода підписана представниками сторін і посвідчена печатками підприємств.

В додатку до договору № 1 визначено тарифи на послуги найвищої якості.

Стаття 526 ЦК України передбачає, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. ст. 901, 903 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона /виконавець/ зобов'язується за завданням другої сторони /замовника/ надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

На виконання умов договору та додаткової угоди позивач виставив відповідачу рахунки за березень, квітень та травень 2011 року для оплати вартості наданих йому послуг, які надсилались відповідачу. В порушення п. 3.2 договору відповідач не оплатив повну вартість отриманих послуг.

Борг відповідача перед позивачем становить 775 грн. 10 коп., доказів погашення якого сторони не подали.

Згідно зі ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Сума інфляційних втрат становить - 2 грн. 21 коп., 3% річних - 4 грн. 04 коп.

Згідно зі ст. ст. 546, 547, 549 ЦК України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Правочин щодо забезпечення виконання зобов'язання вчиняється в письмовій формі.

Неустойкою /штрафом, пенею/ є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Аналогічні положення стосовно стягнення неустойки містяться в ст. ст. 230, 231 ГК України.

Можливість стягнення пені передбачена п. 4.2 договору, її сума становить 10 грн. 43 коп.

Відповідач не подав господарському суду власний розрахунок інфляційних втрат, 3% річних та пені.

Позовні вимоги підлягають повному задоволенню.

На підставі ст. ст. 44, 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 526, 546, 547, 549, 625, 901, 903 ЦК України, ст. ст. 230, 231 ГК України, ст. ст. 32-34, 43, 44, 47-1, 49, 75, 82-85, 116, 117 ГПК України господарський суд

                                                         ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з  приватного підприємства "Черемшина-Люкс" м. Кіровоград вул. Маланюка 11 код ЄДРПОУ 32222097 на користь публічного акціонерного товариства "Укртелеком" м. Київ від імені якого діє Кіровоградська філія ПАТ "Укртелеком" м. Кіровоград  вул. Преображенська 5 код ЄДРПОУ 22211233 - 775 грн. 10 коп. боргу, 2 грн. 21 коп. інфляційних втрат, 4 грн. 04 коп. 3 % річних, 10 грн. 43 коп. пені, 102 грн. сплаченого державного мита, 236 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати.

Рішення може бути оскаржено до Дніпропетровського апеляційного господарського суду в порядку визначеному ГПК України.  

Суддя                                                                                            К. М. Мохонько   

  

повне рішення

складено - 30.09.11р.

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення28.09.2011
Оприлюднено10.10.2011
Номер документу18480331
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5013/1458/11

Рішення від 28.09.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Мохонько К.М.

Ухвала від 15.08.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Мохонько К.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні