Рішення
від 16.07.2008 по справі 01/40-93
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01/40-93

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

 РІШЕННЯ          

      

від "16" липня 2008 р.                                                       по справі  № 01/40-93

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю “Ліхтнер Буд”, м.Луцьк

до Управління капітального будівництва Луцької міської ради

про спонукання до виконання договору №1/5 від 07.02.2006р.,

Суддя Якушева І. О.

Представники:

від позивача: Козак А. Ю. –адвокат (довіреність від 19.06.2008 р.),

від відповідача: Гончаревич М.М. (дов. № 407/12-3 від 16.07.2008р.), Кравчук А.Д. (дов. № 408/12-3 від 16.07.2008р.),

          Суть спору: позивач – товариство з обмеженою відповідальністю “Ліхтнер Буд” у позовній заяві просить суд спонукати Управління капітального будівництва Луцької міської ради до виконання договору № 1/5 від 07.02.2006 р. «Про спільну діяльність по будівництву житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями на вул. Набережна в м. Луцьку» шляхом зобов'язання відповідача забезпечити передачу ТзОВ “Ліхтнер Буд” проектно-кошторисної документації для будівництва житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями (орієнтовна кількість квартир 435) по вул. Набережна в м. Луцьку та будівельного майданчика для здійснення будівництва житлових будинків.

Відповідач у відзиві №404/12-3 від 11.07.2008р., представники відповідача в судовому засіданні позову не визнали та пояснили:

- ТзОВ «Ліхтнер Буд» своїми діями не допомагає своєчасно виконувати умови договору.

УКБ Луцької міської ради не могло надати проектно-кошторисної  документації, оскільки при підготовці рішення Луцької міської ради від 22.12.2005 р. №26/7.8 «Про погодження управлінню капітального будівництва місця розташування житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями на вул. Набережній» були допущені помилки, зокрема:

-          в межі зазначеної ділянки потрапили гаражі, що належать приватним особам, які проживають по вул. Шевченка;

-          межа ділянки з південно-західної сторони (біля меліоративної канави) нанесено невірно (додаток 1).

Управлінням капітального будівництва на адресу управління земельних ресурсів був направлений лист №13.2.2-1/665 від 11.12.2007р. з проханням про внесення змін в дане рішення з урахуванням вказаних помилок.

У відповідь на лист № 13.2.2-1/665 від 11.12.2007р., управління земельних ресурсів зазначає, що для внесення змін в рішення Луцької міської ради від 22.12.2005 р. № 26/7.8 «Про погодження управлінню капітального будівництва місця розташування житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями на вул. Набережній» необхідно представити в управління виправлену технічну документацію та додаток до рішення сесії міської ради.

Згідно ст. 4 Постанови Кабінету Міністрів України «Про Порядок надання АПЗ та технічних умов щодо інженерного забезпечення об'єкта архітектури і визначеного розміру плати за їх видачу», АПЗ надається замовнику  в разі  прийняття  місцевою  радою  рішення  про  попереднє погодження місця розташування об'єкта архітектури на зазначеній земельній ділянці, яке є одночасно дозволом на виконання проектно-вишукувальних робіт.

Оскільки в додатку рішення Луцької міської ради від 22.12.2005р., яке є підставою для видачі АПЗ, були допущені помилки, тому до внесення змін до вказаного рішення неможливо замовити АПЗ в департаменті містобудування та на основі нього виготовити проектно-кошторисну документацію.

З метою виконання умов договору №1/5 від 07.02.2006р. управлінням капітального будівництва на даний час розробляється технічна документація для внесення змін в рішення Луцької міської ради від 22.12.2005р. № 26/7.8.

У разі прийняття Луцькою міською радою відповідного рішення управлінням капітального будівництва буде замовлено в департаменті містобудування АПЗ з метою розробки проектно-кошторисної документації.

Окрім того, управлінням капітального будівництва на даний час зроблено замовлення в ЗАТ НВП «Технічне бюро кадастру» на розробку технічної документації для виготовлення проекту землевідводу під будівництво багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями на вул.Набережній в м.Луцьку загальною площею 1,55 га.

Також є зібрано ряд технічних умов, а також висновки, необхідні для початку здійснення проектних робіт зокрема: технічні умови від «Укртелекома» на радіофікацію, висновок державного пожежного нагляду(ГУ МНС у Волинській обл.), технічні умови на зовнішнє освітлення (Луцьке електротехнічне підприємство) та на відведення зливових вод з території багатоквартирних житлових будинків ( УЖКГ).

Подальший збір вихідних даних є неможливим, оскільки, по-перше: не вирішено питання щодо землевідводу, по-друге ТзОВ «Ліхтнер Буд» не повідомив УКБ з яким проектним інститутом заключати трьохсторонню угоду щодо розробки проектно-кошторисної документації. На даний час існує дві передпроектні пропозиції ; одна розроблена німецькою фірмою «Staplemann und Bramey Architekten und Ingenieure», інша розроблена Українським державним науково-дослідним інститутом проектування міст «Діпромісто» Волинська філія.

Не вирішено питання подальшого фінансування проведення робіт з підготовки і видачі вихідних даних на проектування, на виготовлення проекту землевідводу , та на виготовлення проектно-кошторисної документації для здійснення будівництва багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями на вул. Набережній в м. Луцьку.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2007 року №40 «Про встановлення граничного розміру коштів замовників, що залучаються для розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів», не вирішено питання, яким чином буде виконуватись дана постанова, тобто як буде проведено внесок в інфраструктурі міста в розмірі 10 відсотків загального обсягу будівельно-монтажних робіт інвестором.

На неодноразові пропозиції і звернення управління капітального будівництва Луцької міської ради щодо вирішення даних питань по-суті, ТзОВ «Ліхтнер Буд» не йшло назустріч задля спільного розв'язання поставлених завдань.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд

в с т а н о в и в:

22.12.2005р. Луцькою міською радою на підставі розглянутих матеріалів погодження місця розташування житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями було прийнято рішення №26/7.8, яким Управлінню капітального будівництва Луцької міської Ради погоджено місце розташування житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями на вул. Набережна в м. Луцьку загальною площею 1,55 га за рахунок нерозмежованих земель; зобов'язано Управління капітального будівництва замовити в управлінні архітектури та містобудування АПЗ на розробку проектної документації; надати Управлінню капітального будівництва дозвіл на складання проекту відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями на вул. Набережна в м. Луцьку загальною площею 1,55 га за рахунок нерозмежованих земель, при виконанні умов, визначених власником землі або землекористувачем, державним інспектором по використанню і охороні земель міста та іншими державними виконавчими органами при погодженні місця розташування об'єкта.

7.02.2006р. між Управлінням капітального будівництва Луцької міської Ради як замовником і товариством з обмеженою відповідальністю «Ліхтнер Буд» як підрядником-інвестором  було укладено договір № 1/5 «Про спільну діяльність по будівництву житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями на вул. Набережна в м. Луцьку».

Рішенням господарського суду Волинської області від 03.09.2007р. у справі № 7/133-92, яке  набрало законної сили, договір № 1/5 від 7.02.2006р. визнано чинним.

Відповідно до пунктів 1.1., 1.2. договору № 1/5 від 07.02.2006р. сторони зобов'язалися спільно здійснювати свою діяльність по будівництву житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями (орієнтовна кількість квартир 435) по вул. Набережна в м. Луцьку, з подальшою передачею новозбудованого житла фізичним особам для його використання, як місця проживання відповідно до п. 5.1.20 ст. 5 Закону України „Про податок на додану вартість".

Згідно з п. 4.1. договору відповідач зобов'язався забезпечити своєчасну передачу позивачу проектно-кошторисної документації та будівельного майданчика.

Належне виконання відповідачем зазначеного обов'язку є необхідною передумовою початку виконання позивачем будівельних робіт на об'єкті.

З метою виконання умов договору №1/5 від 7.02.2006р. ТзОВ «Ліхтнер Буд» пропозиціями № 47 від 05.10.2007р. і № 63 від 06.12.2007р. зверталося до Управління капітального будівництва Луцької міської Ради  надати  проектно-кошторисну документацію для  будівництва житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями на вулиці Набережна в місті Луцьку.

Листом № 1 від 02.04.2008р. позивач звертався до відповідача з проханням розробити проект землевідводу для будівництва житлових будинків на вул. Набережна згідно договору № 1/5 від 07.02.2006р.

Проте відповідачем пропозиції позивача проігноровано, проектно-кошторисної документації не надано.

У відповідності із ч. 1, 3 ст.125 Земельного кодексу України право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.

З часу підписання договору № 1/5 від 7.02.2006р. відповідач не виготовив необхідної документації для початку будівельних робіт, не виготовив документації на земельну ділянку, що позбавляє можливості позивача приступити до виконання своїх обов'язків по будівництву житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями на вул. Набережна в м. Луцьку.

Відповідно до ст.ст.509, 526, 629 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на - користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Зобов'язання виникають з підстав, встановлених ст.11 Цивільного кодексу України.

Зобов'язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов договору та закону, інших правових актів законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Як визначено ст.11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

У відповідності із ст.610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст.1130 Цивільного кодексу України за договором про спільну діяльність сторони (учасники) зобов'язуються спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення певної мети, що не суперечить законові.

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Позивач звертався до відповідача з вимогою № 02 від 05.05.2008р., на підставі якої вимагав протягом 7 днів з дня отримання даної вимоги надати ТзОВ «Ліхтнер Буд» проектно-кошторисну документацію для будівництва житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями  (орієнтовна кількість квартир 435) по вул. Набережна в м. Луцьку та будівельний майданчик для здійснення будівництва.

Факт отримання вимоги відповідачем підтверджується повідомленням про вручення йому поштового відправлення 7.05.2008р.

Відповідач зобов'язання щодо передачі проектно-кошторисної документації та будівельного майданчика для здійснення будівництва житлових будинків, взятого за п.4.1. договору № 1/5, укладеного 7.02.2006р., не виконав.

З огляду на викладене, позовна вимога про спонукання Управління капітального будівництва Луцької міської ради до виконання умов договору № 1/5 від 07.02.2006р. обґрунтована і підлягає до задоволення.

У відзиві №404/12-3 від 11.07.2008р. відповідач викладає обставини на обґрунтування причин, з яких він не виконав взятого за п. 4.1. договору №1/5 від 7.02.2006р. зобов'язання щодо передачі позивачу проектно-кошторисної документації та будівельного майданчика, проте наявність цих обставин не звільняє відповідача від виконання договірних зобов'язань.

Разом з цим згідно з поясненнями представників відповідача та як вбачається із відзиву №404/12-3 від 11.07.2008р. відповідач не відмовляється від виконання умов договору №404/12-3 від 11.07.2008р.

Наведені відповідачем обставини свідчать також про те, що ним вживаються дії, спрямовані на забезпечення передання документації позивачу.

Доводи відповідача про те, що ТзОВ «Ліхтнер Буд» своїми діями не допомагає своєчасно виконувати умови договору, не приймаються судом до уваги, оскільки за умовою п.4.1. договору передача проектно-кошторисної документації та будівельного майданчика відповідачем не залежить від якихось дій позивача. Готовність позивача оплатити виготовлення проектно-кошторисної документації підтверджена представником в судовому засіданні.

На відшкодуванні судових витрат у зв'язку із розглядом справи позивач не наполягає.

Керуючись ст.ст.11, 509, 526, 530, 610, 629, 1130 Цивільного кодексу України, ст.ст. 173, 175, 193 Господарського кодексу України, ст.ст.44, 49, 82-85  Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити.

2. Управлінню капітального будівництва Луцької міської ради (м.Луцьк, вул.Б.Хмельницького, 19, код ЄДРПОУ 05517736) виконати умови договору № 1/5 від 07.02.2006р. шляхом передачі товариству з обмеженою відповідальністю “Ліхтнер Буд” (м.Луцьк, вул.Дубнівська, 66, код ЄДРПОУ 33731693) проектно-кошторисної документації для будівництва житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями по вул. Набережна в м. Луцьку та будівельного майданчика для здійснення будівництва житлових будинків.

 

          Суддя                                                            Якушева І. О.

Дата ухвалення рішення16.07.2008
Оприлюднено30.07.2008
Номер документу1848247
СудочинствоГосподарське
Сутьспонукання до виконання договору №1/5 від 07.02.2006р

Судовий реєстр по справі —01/40-93

Рішення від 16.07.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева І.О.

Ухвала від 25.06.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева І.О.

Ухвала від 26.05.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні