Постанова
від 10.07.2008 по справі 12/98-ап-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/98-АП-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

"10" липня 2008 р.                                                           Справа № 12/98-АП-08

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Пінтеліної Т.Г. при секретарі Чернявській О.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу      

за позовом Прокурора м. Херсона в інтересах держави в особі Херсонської міськоївиконавчої дирекції  обласного відділення  Фонду соціального страхування  з тимчасової втрати працездатності

до Науково-виробничого об'єднання "Херсонеліта" м. Херсон  

про  стягнення 2774,11 грн.

за участю представників сторін:  

від  позивача - Андрійченко В.М. посв. № 62 від 11.06.08р. - директор ХМВД ФСС з ТВП

від  відповідача - Камінська С.П. дов. № 635 від 25.06.2008р.

 

в с т а н о в и в:

Позивач у позовній заяві просить суд стягнути з відповідача заборгованість в сумі  2774 грн. 11 коп.

Представник позивача та прокурор на засіданні суду надали усні пояснення відповідно до яких підтримали вимоги, викладені у позовній заяві.

Відповідач заперечення  по суті позову не надав, у судове засідання не прибув, про причини неприбуття суду не повідомив. Про дату, час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений, що підтверджується поштовим повідомлення про вручення.

Суд розгляд  справи відкладав для повторного виклику відповідача та надання ним витребуваних документів.

У призначене судове засідання прибув представник відповідача та надав усні пояснення по суті позову. Відповідно до який позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши прокурора та представника позивач, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими з урахуванням наступного.

Згідно ст.  121   Конституції України на прокуратуру покладено представництво інтересів громадянина та держави в судах.

Відповідно  до  ст. 361   Закону України   „Про   прокуратуру",  підставою  для представництва інтересів держави в суді є наявність порушень або загрози порушень економічних,   політичних  та   інших  державних   інтересів   внаслідок   протиправних  дій ( бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчинюються у відносинах між ними або з державою.

Херсонська міська виконавча дирекція обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі Фонд) є державним органом. Основною функцією Фонду   є   реалізація   державної   політики   в   галузі   соціального забезпечення  населення   на   випадок тимчасової  втрати   працездатності   (включаючи догляд за хворою дитиною, дитиною-інвалідом, хворим членом сім'ї), вагітності та пологів, догляду за малолітньою дитиною часткову компенсацію втрат, пов'язаних із народженням дитини, смертю застрахованої особи або членів її сім'ї, а також надання соціальних послуг за рахунок  бюджету Фонду, що формується шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом, громадянами, а також інших джерел.

НВЮ  «Херсонеліта»,  зареєстровано,  в Херсонській міській  виконавчій дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності 12.04.2002р. за № 5411 і згідно ст. 22 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне  страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими  народженням та похованням " є платником страхових внесків до Фонду.

Згідно ст.  23  вищевказаного Закону страхувальники - роботодавці  сплачують страхові внески один раз на місяць - у день встановлений для одержання в установах банків коштів на оплату праці працівників за відповідний період.

Відповідно до п.  1.2 ст. 1  Закону України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (далі Закон) податкове зобов'язання - це зобов'язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку  та у строки визначені цим Законом або іншими законами України.

Відповідно то п. 6 ч. 1 ст. 28 Закону, страховик має право накладати фінансові санкції та адміністративні штрафи, передбачені цим Законом та іншими актами законодавства.

Так, за результатами проведеної перевірки, рішенням директора Херсонського обласного відділення ФСС ТВП від 08.01.08 № 5, у зв'язку з несвоєчасним перерахуванням страхових внесків, що є порушенням п.2.2 ст. 27 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" на НВО «Херсонеліта»було нараховано пеню в сумі 1604,88 грн. та накладено штраф в сумі 496,50 грн. Вказана сума в десятиденний термін від дня отримання рішення підлягала зарахуванню (сплаті) до Фонду.

Згідно наданого НВО «Херсонеліта»до виконавчої дирекції відділення Фонду звіту про нараховані внески перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, за перший квартал 2008 року та розрахунків заборгованості по коштах соціального страхування, наданого виконавчою дирекцією відділення Фонду, станом на 01.04.08 з урахуванням пені та штрафу страхувальник має прострочену заборгованість перед Фондом в сумі 6341,58 грн.

Встановлено, що рішенням господарського суду Херсонської області від 20.01.04 у справі № 5/253 на користь Фонду з НВО «Херсонеліта»стягнуто 3567,47 гри. простроченої заборгованості по страхових внесках.

З огляду на зазначене станом на 01.04.08 сума заборгованості НВО «Херсонеліта»по коштах соціального страхування з тимчасової втрати працездатності перед Фондом, що не стягнута в судовому порядку становить - 2774,11 грн.

З урахуванням викладених вище обставин позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 60, 158 –163, 254  КАС  України,  суд -

постановив:

1.          Позов задовольнити.

2. Стягнути з Науково-виробничого об'єднання «Херсонеліта»(73000, м. Херсон, смт. Наддніпрянське, код ЄДРПОУ 14121279) р/р 26005707, ХФ ВАТ "Кредитпромбанк", МФО 352651  на користь Херсонської міської  виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності ( 73034, м. Херсон, вул. Рєпіна,1, код ЄДРПОУ 26083147 ) р/р 25605177 в ХОД АППБ "Аваль" МФО 352093, 2774  ( дві тисячі сімсот сімдесят чотири грн. 11 коп.)

Виконавчий лист видати після набрання постановою законної сили та звернення заінтересованої особи з відповідною заявою.

 

3.          Постанова господарського суду набирає законної сили після  закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження,  встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано, якщо було подано  заяву  про  апеляційне  оскарження,  але апеляційна  скарга  не  була  подана  у  строк,  встановлений  цим Кодексом,  постанова  суду  першої  інстанції  набирає законної сили після закінчення цього строку.

4. Про апеляційне оскарження рішення суду (постанови) першої  інстанції спочатку  подається  заява.  Обґрунтування  мотивів  оскарження  і вимоги до суду апеляційної інстанції викладаються  в  апеляційній скарзі. Заява  про  апеляційне  оскарження  та  апеляційна  скарга подаються до адміністративного суду  апеляційної  інстанції  через суд  першої  інстанції,  який  ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно  надсилається  особою,  яка  її подає, до суду апеляційної інстанції. Заява  про апеляційне  оскарження  постанови  суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення,  а в разі   складення   постанови  у  повному  обсязі  відповідно  до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України -  з  дня  складення  в  повному  обсязі. Апеляційна  скарга  на  постанову  суду першої інстанції подається протягом  двадцяти  днів  після  подання  заяви   про   апеляційне оскарження. Апеляційна   скарга  може  бути  подана  без  попереднього подання заяви про апеляційне оскарження,  якщо скарга подається  у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя                                                                  Т.Г. Пінтеліна

Дата ухвалення рішення10.07.2008
Оприлюднено30.07.2008
Номер документу1848325
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/98-ап-08

Постанова від 10.07.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні