Постанова
від 18.08.2011 по справі 21/5009/917/11
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний го сподарський суд

Постанова

Іменем України

17.08.2011 р. справа №21/50 09/917/11

Донецький апеляційний г осподарський суд у складі ко легії суддів:

Головуючого: Богат иря К.В.,

Суддів: Запо рощенка М.Д.,

Склярук О.І.

При секретарі: Сєвровій Н .П.

за участю

представників сторін:

від боржника: не з'явився

від кредиторів: не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляцій ну скаргу Державної податкової і нспекції у Ленінському район і м.Запоріжжя

на ухвалу

господарського суду Запорізької області

від 12.07.2011р.

у справі №21/5009/917/11 /суддя Черкаський В.І./

за заявою

кредитори

Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м.Запоріжжя

1. ВАТ “Запоріжжяобленерго” в особі Запорізьких електрич них мереж м.Запоріжжя

2. ЗАТ “Київстар Дж.Ес.Ем.”м.Дн іпропетровськ

3. ФОП ОСОБА_1 м.Запоріжжя

4. Запорізьке обласне відділ ення Фонду соціального страх ування з тимчасової втрати п рацездатності в особі викона вчої дирекції м.Запоріжжя

5. Відділення виконавчої дир екції Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань в м.Запоріжж я

6. Державна податкова інспек ція у Ленінському районі м.За поріжжя

7. Ленінська районна адмініс трація Запорізької міської р ади м.Запоріжжя

до боржника Закритого акціонерного т овариства “Зовнішньоторгов ельна фірма “ZTR”м.Запоріжжя

про банкрутство

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова і нспекція у Ленінському район і м.Запоріжжя звернулася до Д онецького апеляційного госп одарського суду з апеляційно ю скаргою на ухвалу господар ського суду Запорізької обла сті від 12.07.2011року по справі №21/5009/9 17/11 за заявою Управління Пенсі йного фонду України в Ленінс ькому районі м.Запоріжжя до з акритого акціонерного товар иства “Зовнішньоторговельн а фірма “ZTR”м.Запоріжжя про ба нкрутство.

Апеляційна скарга ухвалою від 05.08.2011р. була прийнята Донец ьким апеляційним господарсь ким судом до провадження.

Ухвалою господарського су ду Запорізької області від 12.0 7.2011року по справі №21/5009/917/11 затвер джено звіт ліквідатора та лі квідаційний баланс ЗАТ “Зовн ішньоторговельна фірма “ZTR”. Л іквідовано юридичну особу - ЗАТ “Зовнішньоторговельна ф ірма “ZTR” (код ЄДРПОУ 13616642). Припи нено провадження по справі № 21/5009/917/11.

Ухвала суду мотивована тим , що у боржника відсутні майно ві активи та грошові кошти, що б задовольнити загальну кред иторську заборгованість в су мі 207 349,90 грн.

У зв'язку з відсутністю майн а грошові вимоги кредиторів вважаються погашеними, тому господарським судом, на підс таві статті 32 Закону України " Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом" затверджено звіт та ліквідаційний балан с, ліквідовано банкрута та пр ипинено провадження у даній справі.

Оскаржуючи ухвалу суду ДПІ у Ленінському районі м.Запор іжжя просить суд її скасуват и. При цьому посилається на те , що заявника фактично позбав лено можливості проведення п озапланової виїзної докумен тальної перевірки з питань д отримання вимог податкового та валютного законодавства у зв' язку з ненаданням лікв ідатором ЗАТ “Зовнішньоторг овельна фірма “ZTR” Сізовим О.Є . первинних бухгалтерських, б анківських та касових докуме нтів.

Управління Пенсійного фон ду України в Ленінському рай оні м.Запоріжжя надало до суд у відзив на апеляційну скарг у, яким проти доводів апелянт а заперечує та вказує на те, що під час проведення ліквідац ійної процедури ліквідаторо м здійснені всі необхідні за ходи по виявленню майна, можл ивих кредиторів, оцінці та вк лючення їх до реєстру кредит орських вимог. Посилання ска ржника на неможливість прове дення позапланової перевірк и підприємства-боржника внас лідок неподання бухгалтерсь ких документів не може бути п рийнято до уваги, оскільки на цю обставину скаржник не пос илався під час розгляду спра ви про банкрутство господарс ьким судом і вона не спростов ує факту неможливості викона ння боржником своїх зобов' я зань перед кредиторами.

ОСОБА_1 надав до суду відзи в на апеляційну скаргу, яким д оводи апелянта підтримує та просить суд прийняти рішення , яким забезпечити погашення заборгованості по заробітні й платі працівникам ЗАТ “Зов нішньоторговельна фірма “ZTR” . У відзиві ОСОБА_1 вказує н а те, що ухвала господарськог о суду Запорізької області в ід 12.07.2011р. по справі № 21/5009/917/11 була п рийнята без участі представн ика трудового колективу ЗАТ “Зовнішньоторговельна фірм а “ZTR”, який був позбавлений мо жливості захистити свої прав а, зокрема, право на отримання заробітної плати з грудня 2007р . по 2010р. включно. До відзиву дод ана довідка №2606 від 26.06.2008р. про за боргованість по заробітній п латі працівникам ЗАТ “Зовніш ньоторговельна фірма “ZTR” за п ідписом голови правління, як а надавалася останнім на адр есу прокуратури Ленінського району м.Запоріжжя. Крім того , ОСОБА_1 до свого відзиву д одав список працівників ЗАТ “Зовнішньоторговельна фірм а “ZTR”, які не отримали заробіт ну плату у період з травня 2008р. по серпень 2009р., в тому числі зв ільнені робітники станом на той час.

Розглянувши матеріали спр ави, судова колегія встанови ла:

Ухвалою від 25.02.2011р. за заявою У правління Пенсійного фонду У країни в Ленінському районі м.Запоріжжя господарським су дом Запорізької області пору шена справа про банкрутство відсутнього боржника ЗАТ “Зо внішньоторговельна фірма “ZT R” згідно ст.52 Закону України " Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом".

Постановою суду від 10.03.2011р. бо ржник визнаний банкрутом, ві дкрита ліквідаційна процеду ра та ліквідатором по справі призначений арбітражний кер уючий Сізов О.Є.

Підставами для визнання бо ржника банкрутом згідно ст.52 З акону як відсутнього боржник а господарський суд визначає відсутність його підприємни цької чи іншої діяльності, не можливість виконати зобов' язання щодо сплати заборгова ності по внесках на загально обов' язкове державне пенсі йне страхування та фінансови х санкцій, неподання звітнос ті до податкового органу біл ьше одного року. Вказані обст авини підтверджуються поста новами Ленінського ВДВС Запо різького МУЮ від 22.12.2010р., в яких в казується про те, що за боржни ком не зареєстровано рухоме та нерухоме майно, на яке можл иво звернути стягнення; згід но відповідей з банківських установ у боржника відсутні кошти на рахунках для погаше ння заборгованості; виходом на адресу боржника державним виконавцем було встановлено , що дане підприємство за вказ аною адресою не знаходиться. Також в матеріалах справи є д овідка ДПІ у Ленінському рай оні м.Запоріжжя №1396/272/15-1 від 04.02.2011р ., в якій повідомляється про те , що ЗАТ “Зовнішньоторговель на фірма “ZTR” з податку на приб уток звітувало електронною п оштою за І півріччя, 9 місяців, 2009 року. За 2010 рік підприємство декларації з податку на приб уток до ДПІ не подавало. Звітн ість з податку на додану варт ість подавало за січень, люти й 2009 року. З березня по грудень 2009 року та за 2010 рік підприємств о з податку на додану вартіст ь не звітувало.

За вказаних обставин апеля ційний суд погоджується з ви сновком господарського суду першої інстанції про наявні сть підстав для визнання від сутнього боржника банкрутом згідно ст.52 Закону, оскільки с таттею 52 частиною 1 Закону пер едбачена подача заяви про по рушення справи про банкрутст во відсутнього боржника кред итором у разі відсутності ке рівних органів боржника-юрид ичної особи за її місцезнахо дженням або у разі ненадання боржником протягом року до о рганів державної податкової служби згідно із законодавс твом податкових декларацій, документів бухгалерської зв ітності. Постанови органу ви конавчої служби та довідку п одаткового органу суд вважає належними доказами у даній с праві.

Господарським судом від лі квідатора отриманий звіт, лі квідаційний баланс ЗАТ “Зовн ішньоторговельна фірма “ZTR”, я кі розглянуті та затверджені ним, а провадження у справі - припинено.

Банкрутство у даній справі проходило за спрощеною проц едурою згідно ст. 52 Закону Укр аїни “Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом”, якою п ередбачені особливості заст осування процедури банкрутс тва до відсутнього боржника. Відповідно до пункту 2 вказан ої статті господарський суд у двотижневий строк з дня вин есення ухвали про порушення провадження у справі про бан крутство відсутнього боржни ка виносить постанову про ви знання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквід аційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кр едитора за згодою останнього . Згідно п. 5 ст. 52 Закону ліквіда тор письмово повідомляє про визнання господарським судо м відсутнього боржника банкр утом усіх відомих йому креди торів відсутнього боржника, які в місячний строк з дня оде ржання повідомлення можуть н аправити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута.

Порядок виявлення кредито рів по ст.52 Закону про банкрут ство передбачений шляхом нап равлення ліквідатором на адр есу відомих йому кредиторів письмового повідомлення про визнання боржника банкрутом . У зв' язку з цим всі кредитор и, в тому числі і органи держав ної податкової служби, зобов ' язані в місячний термін зв ернутися з грошовими вимогам и до ліквідатора банкрута. Ін шого порядку повідомлення кр едиторів, ніж направлення лі квідатором на адресу відомих йому кредиторів письмового повідомлення про визнання бо ржника банкрутом, стаття 52 Зак ону про банкрутство не перед бачає, в тому числі і публікув ання оголошення в офіційному друкованому органі. Якщо дер жавна податкова служба вважа є, що боржник неналежним чино м виконував свої зобов' язан ня щодо сплати податків, то во на не позбавлена можливості здійснити позапланову перев ірку банкрута в місячний тер мін з моменту відповідного п овідомлення про визнання бор жника банкрутом.

Згідно ст. 78 Податкового код ексу України документальна п озапланова виїзна перевірка здійснюється за наявності х оча б однієї з таких обставин , зокрема, порушено проваджен ня у справі про визнання банк рутом платника податків.

Тому факт порушення провад ження у справі про банкрутст во підприємства - платника по датків, про який контролюючи й орган повідомляється у вст ановленому Законом порядку, викликає необхідність обов'я зкового проведення позаплан ової перевірки органами держ авної податкової служби повн оти нарахування та сплати пі дприємством податків. При ць ому ненадання ліквідатором п ервинних документів бухгалт ерського обліку податковому органу для проведення позап ланової виїзної документаль ної перевірки у зв' язку із в ідсутністю вказаних докумен тів у самого ліквідатора чер ез ненадання їх останньому к ерівництвом підприємства-ба нкрута не є підставою для ска сування ухвали про затвердже ння звіту ліквідатора та лік відаційного балансу, ліквіда цію банкрута та припинення п ровадження у справі.

Статтею 52 ч. 5 Закону України "Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом" встановлени й обов' язок ліквідатора пис ьмово повідомити про визнанн я господарським судом відсут нього боржника банкрутом усі х відомих йому кредиторів ві дсутнього боржника, які в міс ячний строк з дня одержання п овідомлення можуть направит и ліквідатору заяви з вимога ми до банкрута.

Зі звіту ліквідатора вбача ється, що в ході здійснення лі квідаційної процедури ним бу ли здійснені заходи по пошук у бухгалтерських та правоуст ановчих документів та печато к ЗАТ “Зовнішньоторговельна фірма “ZTR”, про що свідчить лис т №254 від 23.03.2011р., направлений лік відатором керівнику підприє мства-банкрута. Вказаний лис т був повернутий у зв' язку з відсутністю підприємства за місцем його реєстрації. Крім того, у звіті вказано про те, щ о ліквідатором були направле ні повідомлення про визнання відсутнього боржника банкру том наступним особам: відділ енню виконавчої дирекції Фон ду соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві та професійних захво рювань в м.Запоріжжя, обласно му відділенню Фонду соціальн ого захисту інвалідів, викон авчій дирекції Фонду соціаль ного страхування з тимчасово ї втрати працездатності, Упр авлінню Пенсійного фонду Укр аїни в Ленінському районі м.З апоріжжя, державній податков ій інспекції у Ленінському р айоні м.Запоріжжя, Запорізьк ому обласному центру зайнято сті, ВАТ “Запоріжжяобленерго ”, концерну Міські теплові ме режі, обласному комунальному підприємству "Запоріжводока нал", ВАТ "Запоріжгаз".

З листа №8266 від 04.05.2011р. Ленінськ ого ВДВС Запорізького МУЮ на ім'я ліквідатора вбачається , що на примусовому виконанні стосовно банкрута знаходило ся зведене виконавче провадж ення, до якого входило й стягн ення на користь ОСОБА_1 гр ошових коштів в сумі 2998,10 грн. 18.03. 2011р. державним виконавцем в по рядку п.7 ст.49 Закону України "Пр о виконавче провадження" зве дене виконавче провадження № 187 про стягнення заборгованос ті з ЗАТ “Зовнішньоторговель на фірма “ZTR” на користь юриди чних та фізичних осіб було за кінчено. Всі вищезазначені в иконавчі документи разом з п остановами про закінчення ви конавчих проваджень направл ені на адресу арбітражного к еруючого Сізова О.Є.

На момент завершення лікві даційної процедури загальна сума непогашених кредиторсь ких вимог склала 207 349,90 грн., з яки х: державна податкова інспек ція у Ленінському районі м.За поріжжя - 21 322,88 грн., Запорізьке обласне відділення Фонду со ціального страхування з тимч асової втрати працездатност і в особі виконавчої дирекці ї м.Запоріжжя - 2 448,95 грн., Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань в м.Запоріжжя в особі вик онавчої дирекції - 1 665,10 грн., Пе нсійний фонд України в Ленін ському районі м.Запоріжжя - 68 692,30 грн., Ленінська районна адм іністрація Запорізької місь кої ради м.Запоріжжя - 104 550,00 грн ., ФОП ОСОБА_1 м.Запоріжжя - 2 998,10 грн., ЗАТ “Київстар Дж.Ес.Ем .” м.Дніпропетровськ - 4 868,76 грн ., ВАТ “Запоріжжяобленерго”в особі Запорізьких електричн их мереж м.Запоріжжя - 803,81 грн.

До звіту ліквідатора додан ий ліквідаційний баланс та р еєстр вимог кредиторів ЗАТ “ Зовнішньоторговельна фірма “ZTR” станом на 07.06.2011р. В реєстрі в имог кредиторів поряд з інши ми вказаний Олейник Володими р Іванович. В матеріалах спра ви відсутні докази повідомле ння всіх кредиторів, зазначе них у реєстрі про проведення судового засідання 12.07.2011р.

Ухвала суду про затверджен ня звіту ліквідатора, ліквід аційного балансу є за своєю п равовою природою судовим ріш енням, яке підсумовує хід лік відаційної процедури, в яком у необхідно повно відобразит и обставини, що мають значенн я для даної справи (вчинення н алежних дій по виявленню акт ивів та пасивів боржника, зок рема, виявлення ліквідатором кредиторів та дотримання їх процесуальних прав підчас р озгляду їх грошових вимог, до ведення неможливості віднов лення платоспроможності бор жника внаслідок вжитих лікві датором заходів, доведення н еможливості задоволення виз начених ліквідатором вимог к редиторів з наслідками його ліквідації), висновки суду пр о встановлені обставини і їх правові наслідки повинні бу ти вичерпними, відповідати д ійсності та підтверджуватис я достовірними доказами, дос лідженими в судовому засідан ні.

Згідно ст. 32 Закону України "П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом" після заверш ення усіх розрахунків з кред иторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс. Господ арський суд після заслуховув ання звіту ліквідатора та ду мки членів комітету кредитор ів або окремих кредиторів ви носить ухвалу про затверджен ня звіту ліквідатора та лікв ідаційного балансу.

Ухвалою господарського су ду Запорізької області від 08.0 6.2011 року був призначений розгл яд звіту ліквідатора, ліквід аційного балансу, реєстру ви мог кредиторів, документів, щ о підтверджують проведення л іквідаційної процедури на 12.07 .2011 року, яка не була направлена всім кредиторам підприємств а банкрута, що підтверджуєть ся штампом вихідної кореспон денції на зворотному боці ух вали від 08.06.2011 року. Дана ухвала була направлена тільки кред итору та ліквідатору, що тако ж зазначено в резолютивній ч астині цієї ухвали. Таким чин ом, кредитори не були повідом лені належним чином про час і місце судового засідання.

Крім того, в тексті ухвали в ід 08.06.2011р. зазначено, що станом н а день її винесення до суду не наданий звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс. Як вба чається з ухвали суду від 12.07.2011 року вищезазначений звіт та ліквідаційний баланс банкру та був поданий ліквідатором лише в судовому засіданні 12.07.20 11 року, коли і був затверджени й судом. Дані обставини також підтверджуються резолюцією судді господарського суду З апорізької області Черкаськ ого В.І. на звіті ліквідатора.

Як вбачається з протоколу с удового засідання від 12.07.2011 рок у в судовому засіданні 12.07.2011 рок у, в якому був затверджений зв іт ліквідатора та ліквідацій ний баланс підприємства - ба нкрута, були присутні лише пр едставники Управління Пенсі йного фонду України в Ленінс ькому районі м.Запоріжжя та в ідділення виконавчої дирекц ії Фонду соціального страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань в м.Запоріжжя, а т акож ліквідатор Сізов О.Є.

Тобто, звіт ліквідатора був оцінений та затверджений су дом одразу після подачі його ліквідатором до суду в судов ому засіданні 12.07.2011р., при цьому всі кредитори, які вказані в р еєстрі вимог кредиторів, не б ули ознайомлені зі звітом та ліквідаційним балансом. Крі м того, у звіті та ліквідаційн ому балансі відсутні відомос ті про кредиторів з виплати з аробітної плати.

Отже, судом першої інстанці ї не було досліджено думки кр едиторів про складання лікві датором звіту щодо проведено ї роботи по ліквідації підпр иємства-банкрута та балансу, ліквідатором не були встано влені фактичні дані про наяв ність непогашеної заборгова ності по заробітній платі пе ред працівниками банкрута, х оч такі дані на час проведенн я ліквідаційної процедури м ав один з відомих ліквідатор у кредиторів - ОСОБА_1.

Таким чином, ухвала господа рського суду Запорізької обл асті від 12.07.2011 року була винесен а за відсутністю представник ів всіх кредиторів ЗАТ “Зовн ішньоторговельна фірма “ZTR”, в тому числі по заробітній пла ті, які були позбавлені можли вості прийняти участь у судо вому засіданні та висловити свою думку про затвердження звіту та ліквідаційного бала нсу, оскільки звіт ліквідато ра та ліквідаційний баланс б уло затверджено за відсутнос ті належним чином не повідом лених кредиторів. Звіт лікві датора та ліквідаційний бала нс не містять вимоги кредито рів банкрута в особі його пра цівників щодо невиплаченої з аробітної плати.

Згідно ст. 104 ГПК України підс тавами для скасування або зм іни рішення місцевого господ арського суду є: 1) неповне з'яс ування обставин, що мають зна чення для справи; 2) недоведені сть обставин, що мають значен ня для справи, які місцевий го сподарський суд визнав встан овленими; 3) невідповідність в исновків, викладених у рішен ні місцевого господарського суду, обставинам справи; 4) пор ушення або неправильне засто сування норм матеріального ч и процесуального права.

За таких обставин колегія с уддів дійшла висновку, що оск ільки оскаржувана ухвала гос подарського суду за результа тами проведення ліквідаційн ої процедури не відповідає н ормам матеріального і процес уального права та обставинам справи, вона підлягає скасув анню, а справа направленню дл я розгляду до господарського суду Запорізької області на стадію проведення ліквідаці йної процедури.

Керуючись ст.ст. 103, 104, 105, 106 ГПК України, судова колегія,-

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу ДП І у Ленінському районі м.Запо ріжжя на ухвалу господарсько го суду Запорізької області від 12.07.2011року по справі №21/5009/917/11 - задовольнити.

Ухвалу господарського суд у Запорізької області від 12.07.20 11року у справі №21/5009/917/11 про банкрутство - скасувати.

Справу №21/5009/917/11 передати на розгляд господарському с уду Запорізької області на с тадію проведення ліквідацій ної процедури.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття. Пост анову апеляційної інстанції може бути оскаржено до Вищог о господарського суду Україн и протягом двадцяти днів.

Головуючий К.В. Богатир

Судді: М.Д.Запорощенк о

О.І.Склярук

Надруковано: 13 прим.

1.б оржнику

8.кредиторам

1.ліквідатору Сізову О.Є.

1.у справу

1.апеляційному суду

1.ГСЗО

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення18.08.2011
Оприлюднено12.10.2011
Номер документу18498605
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/5009/917/11

Ухвала від 29.08.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 30.07.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 10.09.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 18.01.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 21.11.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Постанова від 18.08.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 08.08.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні