Рішення
від 19.09.2011 по справі 5023/6626/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" вересня 2011 р. Справ а № 5023/6626/11

вх. № 6626/11

Суддя господарського суд у Буракова А.М.

при секретарі судового зас ідання Чепак А.О.

за участю представників ст орін:

позивача - ОСОБА_1 за дов .№ 12 від 19.08.2011 року,

відповідача - не з"явився, 3-ї особи < Текст > відповідача - < Т екст > 3-ї особи < Текст >

розглянувши справу за поз овом Закритого акціонерно го товариства "Харківське щі ткове об'єднання" м. Х-в 3-я осо ба < Текст >

до Фізичної особи-підпр иємця ОСОБА_2, м. Харків 3-я о соба < Текст >

про стягнення коштів

ВСТАНОВИВ:

Закрите акціонерне то вариство "Харківське щіткове об'єднання" м. Х-в (позивач) зве рнувся до господарського суд у Харківської області з позо вом до відповідача - Фізичної особи -підприємця ОСОБА_2 , м. Харків про стягнення заб оргованості за договором №7 в ід 01.02.2008 року в розмірі 4822,95 грн. В о бгрунтування позовних вимог , позивач посилається на нена лежне виконання покладених н а відповідача обов"язків за д оговором №7 від 01.02.2008 року, в час тині повного та своєчасного внесення орендних платежів, з урахуванням чого просить с уд задовольнити позов у повн ому обсязі та покласти на від повідача судові витрати.

Ухвалою господарського су ду Харківської області від 09 .08.2011 року було прийнято заяву д о розгляду, порушено провадж ення у справі та призначено ї ї розгляд у відкритому судов ому засіданні на 24.08.2011 року о 11:30 г одині.

Ухвалою господарського су ду Харківської області від 19.0 8.2011 року було виправлено допущ ену описку в резолютивній ча стині ухвали господарського суду Харківської області ві д 08.08.2011 року по справі 5023/6626/11, вказа но вірну дату слухання справ и: "25" серпня 2011 року о 11:30 годині.

Ухвалою господарського су ду Харківської області від 25.0 8.2011 року розгляд справи було ві дкладено на 19.09.2011 року о 15:15 годин і.

До господарського суду Хар ківської області 19.09.2011 року над ійшов супровідний лист (вх. 17667) , відповідно до якого просить суд долучити до матеріалів с прави копію листа №192 від 19.09.2011 ро ку

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримує у повному обсяз і та просить суд їх задовольн ити з підстав викладених у по зовній заяві. Надав поясненн я по суті справи.

Представник відповідача в призначене судове засідання не з'явився, вимоги ухвали суд у не виконав, причини неявки с уду не відомо. Проте, до господ арського суду Харківської об ласті 12.09.2011 року повернулась ух вала суду від 25.08.2011 року, з пошто вою довідкою з відміткою "за з акінченням терміну зберіган ня".

Відповідач не скористався своїми правами, наданими йом у статтею 22 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и, на участь його представник а в судовому засіданні, на спр остування позовних вимог поз ивача, не надав суду доказів н алежного виконання договірн их зобов'язань, не провів звір ку взаємних розрахунків з по зивачем, не надав суду свій ва ріант проекту акту звірки.

Враховуючи те, що норми ст.38 Г осподарського процесуально го кодексу України, щодо обов `язку господарського суду ви требувати у сторін документи і матеріали, необхідні для ви рішення спору, кореспондують ся з диспозитивним правом ст орін подавати докази, п.4 ч.3 ст. 129 Конституції України визнач ає одним з принципів судочин ства свободу в наданні сторо нами суду своїх доказів і у до веденні перед судом їх перек онливості, суд вважає, що госп одарським судом в межах нада них ним повноважень створені належні умови для надання ст оронами доказів та здійснені всі необхідні дії щодо витре бування додаткових доказів, та вважає за можливе розгляд справи за наявними у справі і додатково поданими на вимог у суду матеріалами і докумен тами.

Беручи до уваги, що відповід но до статті 33 Господарського процесуального кодексу Укра їни обов' язок доказування і подання доказів покладено н а сторони, а також з огляду на те, сторони були попередженн і про розгляд справи за наявн ими матеріалами у разі їх нез ' явлення в засідання суду, с уд згідно за статтею 75 Господа рського процесуального коде ксу України розглядає справу за наявними в ній матеріалам и.

З' ясувавши всі фактичні о бставини, на яких ґрунтуютьс я позовні вимоги, всебічно та повно дослідивши матеріали справи та надані учасниками судового процесу докази, зас лухавши пояснення представн иків сторін, суд встановив на ступне.

02.01.2008 року між Закритим акціо нерним товариством "Харківсь ке щіткове об'єднання" м. Х-в в о собі філії "Південна щіткова фабрика" (позивачем) та Фізичн ою особою-підприємцем ОСОБ А_2, м. Харків (відповідачем) б уло укладено Договір №7 оренд и нежитлових приміщень. (Дого вір)

Відповідно до п.1.1. Договору, орендодавець передає, а орен дар приймає у строкове корис тування приміщення площею 874 к в.м., що належить позивачу за а дресою : АДРЕСА_2

Згідно з п.3.3. Договору, об"єкт оренди вважається переданий з моменту підписання актва п риймання передачі, який є нев ід"ємною частиною договору.

На виконання зазначеного п ункту договору, 02.01.2008 року між с торонами був підписаний акт приймання-передачі приміщен ня. (а.с. 15)

Відповідно до п.5.1. Договору, розмір орендної плати за оре нду складає 3459,04 грн. за місяць.

Пунктом 5.2. Договору, крім вне сення орендної плати орендар ем сплачується витрати за ко ристування комунальними пос лугами.

Проте, як вбачається з матер іалів справи, позивач свої зо бов"язання за договором вико нав в повному обсязі, а відпов ідач в порушення умов догово ру, свої зобов"язання в частин і повного та своєчасного вне сення орендних платежів та к омунальних платежів, виконув ав не в повному обсязі та не св оєчасно, з урахуванням чого у відповідача утворилась забо ргованість в розмірі 4822,95 грн., яка підтверджена наявними в матеріалах справи доказами.

Згідно ст. 32 ГПК України дока зами у справі є будь-які факти чні дані, на підставі яких гос подарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обс тавин, на яких ґрунтуються ви моги і заперечення сторін, а т акож інші обставини, які мают ь значення для правильного в ирішення господарського спо ру.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень. Дока зи подаються сторонами та ін шими учасниками судового про цесу.

Статтею 526 Цивільного кодек су України, ст. ст. 193, 198 Господар ського кодексу України, пере дбачено, що зобов' язання по винні виконуватись належним чином і у встановлений строк відповідно до умов і порядку укладеного між сторонами до говору та вимог цього Кодекс у, інших актів цивільного зак онодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповід но до звичаїв ділового оборо ту або інших вимог, що звичайн о ставляться.

Частиною 1 статті 530 Цивільно го кодексу України передбаче но, якщо у зобов'язанні встано влений строк (термін) його вик онання, то воно підлягає вико нанню у цей строк (термін).

Господарські зобов' язання можуть виникати, зокр ема, з господарського догово ру та інших угод, передбачени х законом, а також з угод, не пе редбачених законом, але таки х, які йому не суперечать (ст. 174 ГК України).

Відповідно до частини 7 стат ті 179 ГК України, господарські договори укладаються за пра вилами, встановленими Цивіль ним кодексом України з ураху ванням особливостей, передба чених цим кодексом.

Відповідно до частини 1 стат ті 525 ЦК України, одностороння відмова від зобов'язання а бо одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено догово ром або законом.

Статтею 629 Цивільного кодек су України передбачено, що до говір є обов'язковим для вико нання сторонами.

Обов'язок своєчасно і в повн ому обсязі сплачувати орендн у плату встановлені частиною 3 ст. 285 Господарського кодексу України.

Відповідно до вимоги ст.759 Ци вільного кодексу України, зг ідно якої за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користува ння за плату на певний строк, а також вимоги ст.901 Цивільного кодексу України, згідно якої за договором про надання пос луг одна сторона (виконавець ) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) на дати послугу, яка споживаєть ся в процесі вчинення певної дії або здійснення певної ді яльності, а замовник зобов'яз ується оплатити виконавцеві зазначену послугу.

Як вбачається з матеріалів справи, суму заборгованості відповідачем не сплачено. За таких обставин та враховуюч и доведеність факту порушенн я відповідачем умов діючого законодавства та умов догово ру, суд знаходить що сума забо ргованості за орендну плату, є обгрунтованою та такою, що п ідлягає задоволенню у повном у обсязі в розмірі 4822,95 грн.

Вирішуючи питання розподі лу судових витрат суд керуєт ься ст. 49 ГПК України. У спорах, що виникають при виконанні д оговорів та з інших підстав д ержавне мито покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Суми, які підлягають сплаті з а проведення судової експерт изи, послуги перекладача, адв оката, витрати на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу та інші витрат и, пов'язані з розглядом справ и, покладаються: при задоволе нні позову - на відповідача; пр и відмові в позові - на позивач а; при частковому задоволенн і позову - на обидві сторони пр опорційно розміру задоволен их позовних вимог. Враховуюч и вищевикладене, судові витр ати покладаються на відповід ача.

Враховуючи викладене та ке руючись статтями 6, 8, 19, 124, 129 Конст итуції України, статтями 526, 530, 54 9, 759, 762 Цивільного кодексу Украї ни, статтею 3 Декрету Кабінету Міністрів України “Про держ авне мито”, статтями 193,198, Госпо дарського кодексу України, с таттями 1, 4, 12, 22, 32, 33, 43, 44, 47-49, ст. ст. 82-85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, суд -

< Текст >

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити по вністю.

Стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 (АДР ЕСА_1, Св. Держреєстрації Н ОМЕР_1) на користь Закритого акціонерного товариства "Ха рківське щіткове об'єднання" м. Х-в (61017, Харків, пров. Благоєв а, буд. 17, р/р 26009400060010 в ПАБ АКБ «Бази с», МФО № 351760, код 00307365) суму заборг ованості в розмірі 4822,95 грн., дер жавного мита в сумі 102,00 грн., вит рат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су в сумі 236,00 грн.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Суддя (підпис< Текст > Буракова А.М.

Повний текст рішення по с праві 5023/6626/11 складено та підпис ано 23.06.2011 року.

Дата ухвалення рішення19.09.2011
Оприлюднено12.10.2011
Номер документу18507866
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/6626/11

Ухвала від 16.07.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Буракова А.М.

Ухвала від 19.08.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Буракова А.М.

Ухвала від 09.08.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Буракова А.М.

Ухвала від 25.08.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Буракова А.М.

Ухвала від 25.11.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Буракова А.М.

Ухвала від 08.08.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 08.08.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Буракова А.М.

Ухвала від 10.01.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Буракова А.М.

Ухвала від 12.12.2013

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Тихий П.В.

Рішення від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Буракова А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні