Постанова
від 21.09.2011 по справі 2а-8117/11/0170/25
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Севастопольська, 43, м . Сімферополь, Автономна Респ убліка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

21 вересня 2011 р. Справа №2а-8117/11/0170/25

Окружний адміністративн ий суд Автономної республіки Крим у складі головуючого су дді Кононової Ю.С., при секрета рі Зайцевій М.О., розглянувши у порядку письмового провадже ння адміністративну справу

за позовом Державної пода ткової інспекції в м. Ялта АР К рим

до Приватного підприємст ва "Бон-Вояж"

про стягнення

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інс пекція в м. Ялта АР Крим зверну лась з адміністративним позо вом до Окружного адміністрат ивного суду Автономної Респу бліки Крим, в якому просить ст ягнути з відповідача заборго ваність з податку на прибуто к та по штрафним санкціям, всь ого у сумі 11677,85 гривень.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач знаходить ся на обліку в ДПІ м. Ялта з 14.02.2003 року. Невиїзною документальн ою перевіркою відповідача бу ло встановлено заниження под аткового зобов'язання з пода тку на прибуток на 9751,00 грн., післ я чого, згідно податкового-по відомлення рішення від 11.11.2010 ро ку, винесеного на підставі ак ту невиїзної документальної перевірки платника податку на прибуток від 30.09.2010 року, до ві дповідача були застосовані ш трафні санкції у сумі 1950,00 грн. З аборгованість була частково погашена відповідачем за ра хунок попередньої переплати у розмірі 23,15 грн. Станом на ден ь звернення позивача до суду з даним позовом загальна сум а боргу у розмірі 11677,85 грн. відпо відачем добровільно погашен а не була, у зв'язку з чим ДПІ м. Ялта просить стягнути цю сум у примусово.

В судове засідання предста вник позивача не з'явився, над ав клопотання з проханням ро зглянути справу в його відсу тність.

Представник відповідача д о судового засідання не з'яви вся, про день та час розгляду с прави повідомлений належним чином, однак конверт був пове рнутий до суду з відміткою пр о невручення у зв'язку з закін ченням терміну зберігання.

Відповідно до ч. 4 ст. 33 КАС Укр аїни, у разі відсутності осіб , які беруть участь у справі, з а адресою, що зазначена в Єдин ому державному реєстрі юриди чних осіб та фізичних осіб - пі дприємців, вважається, що суд овий виклик або судове повід омлення вручене їм належним чином.

Суд, дослідивши матеріали с прави, дійшов висновку про об ґрунтованість заявлених поз овних вимог.

Судом встановлено, що Прива тне підприємство "Бон-Вояж" зн аходиться на обліку платника податків у Державній податк овій інспекції в м. Ялті АР Кри м (а.с. 5), та відповідно до п. 3 ч. 1 с т. 9 Закону України "Про систем у оподаткування" в редакції н а момент виникнення заборгов аності, зобов'язана сплачува ти належні суми податків і зб орів (обов'язкових платежів) у встановлені законами термін и.

Відповідно до ст. 4 Закону Ук раїни від 21.12.2000, № 2181-III "Про порядок погашення зобов'язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами", в старій редакції, плат ник податків самостійно обчи слює суму податкового зобов' язання, яку зазначає у податк овій декларації, крім окреми х випадків. Податкові деклар ації подаються за базовий по датковий (звітний) період, що д орівнює, в тому числі, календа рному кварталу або календарн ому півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або півр ічних авансових внесків), - про тягом 40 календарних днів, наст упних за останнім календарни м днем звітного (податкового ) кварталу (півріччя).

Згідно п. 16.4. Закону України в ід 28.12.1994 року № 334/94-ВР "Про оподатк ування прибутку підприємств " (у старій редакції) податок з а звітний період сплачується його платником до відповідн ого бюджету у строк, визначен ий законом для квартального податкового періоду. Платник и податку у строки, визначені законом, подають до податков ого органу податкову деклара цію про прибуток за звітний п еріод, розраховану наростаюч им підсумком з урахуванням в ід'ємного значення об'єкта оп одаткування минулих податко вих періодів у разі його наяв ності. При цьому за звітні ква ртал, півріччя та три квартал и платники податку подають с прощену декларацію, а за резу льтатами звітного року - повн у.

Відповідно до п. 12.1.5. ст. 12 Закон у України № 334/94-ВР, яка встановл ює порядок врегулювання сумн івної, безнадійної заборгова ності, платник податку - покуп ець зобов'язаний збільшити в алові доходи на суму непогаш еної заборгованості (її част ини), визнаної у порядку досуд ового врегулювання спорів аб о судом чи за виконавчим напи сом нотаріуса, у податковому періоді, на який припадає пер ша з подій:

а) або 90-й календарний день ві д дня граничного строку пога шення такої заборгованості ( її частини), передбаченого до говором або визнаною претенз ією;

б) або 30-й календарний день ві д дня прийняття рішення судо м про визнання (стягнення) так ої заборгованості (її частин и) або вчинення нотаріусом ви конавчого напису.

Строки, визначені абзацом "а " цього підпункту, поширюютьс я також на випадки, коли покуп ець не надав відповідь на пре тензію, надіслану продавцем, у строки, визначені господар сько-процесуальним законода вством.

Строки, визначені абзацом "б " цього підпункту, застосовую ться незалежно від того, чи ро зпочав державний виконавець або особа, прирівняна до ньог о згідно із законом, заходи із примусового стягнення боргу чи ні.

Зазначене у цьому підпункт і збільшення валового доходу покупця не здійснюється сто совно заборгованості (її час тини), яка погашається таким п окупцем до настання строків, визначених абзацами "а" або "б " цього підпункту.

Якщо у наступних податкови х періодах покупець погашає суму визнаної заборгованост і або її частину (самостійно а бо за процедурою примусового стягнення), такий покупець зб ільшує валові витрати на сум у такої заборгованості (її ча стини) за наслідками податко вого періоду, на який припада є таке погашення.

Заборгованість, попереднь о віднесена до складу валови х витрат згідно з підпунктом 12.1.1 цього пункту, або відшкодо вана за рахунок страхового р езерву згідно з пунктом 12.3 ціє ї статті, яка визнається безн адійною внаслідок недостатн ості активів покупця, визнан ого банкрутом у встановленом у порядку, або внаслідок її сп исання згідно з умовами миро вої угоди, укладеної відпові дно до законодавства з питан ь банкрутства, не змінює пода ткові зобов'язання як покупц я, так і продавця у зв'язку із т аким визнанням.

На підставі проведеної ДПІ у м. Ялта невиїзної документа льної перевірки платника под атку на прибуток ПП "Бон-Вояж" за 1 півріччя 2010 року було склад ено акт № 3686/32290146/15-1 від 30.09.2010 року, зг ідно висновків якого відпові дачем було порушено п. 12.1.5 Зако ну 334/94-ВР, в результаті чого від булось заниження податковог о зобов'язання з податку на пр ибуток на 9751,00 грн. (а.с. 14-15).

Згідно ст. 6 Закону № 2181-ІІІ у р азі коли сума податкового зо бов'язання розраховується ко нтролюючим органом відповід но до статті 4 цього Закону, та кий контролюючий орган надси лає платнику податків податк ове повідомлення, в якому заз начаються підстава для таког о нарахування, посилання на н орму податкового закону, від повідно до якої був зроблени й розрахунок або перерахунок податкових зобов'язань, сума податку чи збору (обов'язково го платежу), належного до спла ти, та штрафних санкцій за їх н аявності, граничні строки їх погашення, а також попередже ння про наслідки їх несплати в установлений строк та гран ичні строки, передбачені зак оном для оскарження нарахова ного податкового зобов'язанн я (штрафних санкцій за їх наяв ності).

Згідно податкового повідо млення-рішення № 0003771501/0 від 11.11.2010 р оку, до відповідача за виявле ні порушення податкового зак онодавства крім обов'язку сп латити основну суму податков ого зобов'язання у розмірі 9751 г рн. були застосовані штрафні санкції у розмірі 1950 грн. (а.с. 16). Дане рішення на загальну сум у заборгованості 11701,00 грн. не бу ло вручено керівництву відпо відача, оскільки конверт був повернутий з причини закінч ення строку зберігання, про щ о було складено відповідний акт. Рішення 17.12.2010 року було роз міщено на дошці податкових о голошень (а.с. 21).

До матеріалів справи додан ий розрахунок суми заборгова ності ПП "Бон-Вояж" відповідно до якого загальна сума подат кової заборгованості 11701 була частково погашена за рахуно к переплати у розмірі 23,15 грн., т а залишок склав 11677,85 грн.

Відповідно до п. 6.2.1. Закону № 2 181-ІІІ у разі коли платник пода тків не сплачує узгоджену су му податкового зобов'язання в установлені строки, податк овий орган надсилає такому п латнику податків податкові в имоги.

29.12.2010 року позивачем було вин есено податкову вимогу на су му 11677,85 грн. № 1/761, яка була отриман а директором відповідача під розпис 20.01.2011 року (а.с. 12).

Враховуючи відсутність не згоди відповідача з розрахун ком суми заборгованості з по датку на додану вартість та з і штрафних санкцій, вказана в имога є узгодженою.

Таким чином, на момент розгл яду справи заборгованість ві дповідача становить 11677,85 грн., а отже заявлені позовні вимог и підлягають задоволенню у п овному обсязі.

Відповідно до ч.4 ст.94 КАС Укр аїни, у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові вит рати, здійснені позивачем, з в ідповідача не стягуються. Ос кільки позивач є звільненим від сплати судових витрат, во ни не підлягають стягненню з відповідача.

Згідно п.95.3 ст. 95 ПК України Ст ягнення коштів з рахунків пл атника податків у банках, обс луговуючих такого платника п одатків, здійснюється за ріш енням суду, яке направляєтьс я до виконання органам держа вної податкової служби, у роз мірі суми податкового боргу або його частини.

Керуючись ст.ст. 160-163,167 КАС Укра їни, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Приватного підп риємства "Бон-Вояж" (98600, АР Крим , м. Ялта, вул. Леніна, б. 25/4, к. А, кв. 1-1, код ЄДРПОУ 32290146) в дохід Держав ного бюджету м. Ялта (р/р № 31118009700039 в УДК в АРК, МФО 824026, ОКПО 34740850, код п латежу 11021000) заборгованість в с умі 11677 (одинадцять тисяч шістс от сімдесят сім) гривень 85 коп ійок з рахунків у банках, обсл уговуючих Приватне підприєм ство "Бон-Вояж" .

Постанова набирає законно ї сили через 10 днів з дня її про голошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну части ну постанови або справу розг лянуто у порядку письмового провадження, постанова набир ає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі непо дання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Апеляційна скарга подаєть ся до Севастопольського апел яційного адміністративного суду через Окружний адмініс тративний суд Автономної Рес публіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі прог олошення вступної та резолют ивної частини постанови або розгляду справи у порядку пи сьмового провадження, апеля ційна скарга подається протя гом 10 днів з дня отримання пос танови.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до Севастополь ського апеляційного адмініс тративного суду.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення де сятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення пр о можливість отримання копії постанови суду.

Суддя підпис Кононова Ю. С.

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення21.09.2011
Оприлюднено14.10.2011
Номер документу18509606
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8117/11/0170/25

Постанова від 21.09.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кононова Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні