Постанова
від 27.08.2011 по справі 2а/0470/8197/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

27.08.2011

< копія >

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 серпня 2011 р. Справа № 2а/0470/8197/11

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Луніна О.С. < Текст >

при секретарі Грунт Ю.В.

представники сторін в су дове засідання не з' явилися , про дату, час та місце судово го засідання повідомлені нал ежним чином

розглянувши у відкритом у судовому засіданні адмініс тративну справу № 2а/0470/8197/11 за поз овом Державної податкової ін спекції у м.Дніпродзержинськ у Дніпропетровської області до Приватного підприємс тва «Віта Лєк»про стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ:

У липні 2011 року Державн а податкова інспекція у м. Дні продзержинську звернулася д о Дніпропетровського окружн ого адміністративного суду з позовом до відповідача, в яко му просила стягнути кошти з р ахунків у банках обслуговуюч их ПП «Віта Лєк»на користь де ржави заборгованість по пода тку на додану вартість у сумі 11 132,54 грн.

В обґрунтування позову поз ивач зазначає, що заборгован ість у відповідача виникла в наслідок несплати ним самост ійно узгоджених податкових з обов`язань у поданих податко вих деклараціях.

Позивач у судове засідання не з`явився, проте надав до су ду клопотання, в якому він про сив позовні вимоги задовольн ити у повному обсязі та прове сти розгляд даної справи без його участі.

Відповідач заперечень на п озовну заяву та повноважного представника у судове засід ання не направив. Про час і міс це розгляду справи відповіда ч повідомлявся належним чино м. Однак на адресу суду поверн увся конверт з поштовою відм іткою «за зазначеною адресою не знаходиться». Частиною 11 с т. 35 КАС України вважається, що у разі повернення поштового відправлення із повісткою, я ка не вручена адресату з неза лежних від суду причин, вважа ється, що така повістка вруче на належним чином.

Тому, у відповідності до ст. 41 КАС України, у разі неявки у с удове засідання всіх осіб, як і беруть участь у справі, чи як що відповідно до положень ць ого Кодексу розгляд справи з дійснюється за відсутності о сіб, які беруть участь у справ і, фіксування судового засід ання за допомогою звукозапис увального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали спра ви, всебічно і повно з' ясува вши всі фактичні обставини, н а яких ґрунтується позов, об' єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає позо вні вимоги такими, що підляга ють задоволенню в повному об сязі, виходячи з наступних пі дстав.

Так, з 01 січня 2011 року набув чи нності Податковий Кодекс Укр аїни, який встановлює перелі к податків та зборів, що справ ляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платник ів податків та зборів, їх прав а та обов'язки, компетенцію ко нтролюючих органів, повноваж ення і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення пода ткового контролю, а також від повідальність за порушення п одаткового законодавства. Ві дповідно до п. 2 Прикінцевих по ложень Податкового кодексу У країни, з 01.01.2011 року Закон Украї ни «Про порядок погашення зо бов' язань платників податк ів перед бюджетами та держав ними цільовими фондами»та За кон України «Про систему опо даткування»втрачають чинні сть.

У зв' язку з тим, що правові дносини, щодо наслідків несп лати податків юридичної особ и стосуються податкових пері одів, які були до набрання чин ності Податкового Кодексу Ук раїни та після цього, суд прих одить до висновку, що в даному випадку, при розгляді справи слід застосовувати норми ра ніше діючого законодавства т а норми Податкового кодексу України.

Судом встановлено та матер іалами справи підтверджено, що ПП «Віта Лєк» зареєстрова не Виконкомом Дніпродзержин ської міської ради 10.11.2000 року та перебуває на податковому об ліку у Державній податковій інспекції у м.Дніпродзержинс ьку Дніпропетровської облас ті як платник податків та заг альнобо`язкових платежів.

09.11.2010 р. ПП «Віта Лєк»надало до податкового органу податков у декларацію від 08.11.2010р. з подат ку на додану вартість за ІІІ к вартал 2010 року, у якій самостій но нарахувало суму ПДВ, яка пі длягає сплаті в бюджет у розм ірі 19 606 грн. У зв`язку з наявною у ПП «Віта Лєк»переплатою з ц ього податку за минулий пері од, сума ПДВ яка підлягає спла ті становить 9 128,92 грн.

08.02.2011 р. ПП «Віта Лєк»надало до податкового органу податков у декларацію від 05.02.2011 р. з подат ку на додану вартість за 4 квар тал 2010 року, у якій самостійно н арахувало суму ПДВ, яка підля гає сплаті в бюджет у розмірі 422 грн.

16.02.2011 р. ПП «Віта Лєк»надало до податкового органу податков у декларацію від 16.02.2011 р. з подат ку на додану вартість за 1 міся ць 2011 року, у якій самостійно на рахувало суму ПДВ, яка підляг ає сплаті в бюджет у розмірі 40 0 грн.

17.03.2011 р. ПП «Віта Лєк»надало до податкового органу податков у декларацію від 15.03.2011 р. з подат ку на додану вартість за 2 міся ць 2011 року, у якій самостійно на рахувало суму ПДВ, яка підляг ає сплаті в бюджет у розмірі 31 8 грн.

19.04.2011 р. ПП «Віта Лєк»надало до податкового органу податков у декларацію від 19.04.2011 р. з подат ку на додану вартість за 3 міся ць 2011 року, у якій самостійно на рахувало суму ПДВ, яка підляг ає сплаті в бюджет у розмірі 70 7 грн.

Наведені самостійно узгод жені податкові зобов`язання з податку на додану вартість ПП «Віта Лєк»не сплатило та с таном на 12.05.2011 року, з урахуванн ям нарахованої пені у сумі 156,62 грн., має податковий борг з под атку на додану вартість у роз мірі 11 132,54 грн.

Так, відповідно до ст.4 Закон у України «Про систему опода ткування»платниками податк ів і зборів (обов'язкових плат ежів) є юридичні і фізичні осо би, на яких згідно з законами У країни покладено обов'язок с плачувати податки і збори (об ов'язкові платежі).

Відповідно до ст. 9 Закону пл атники податків і зборів (обо в'язкових платежів) зобов'яза ні сплачувати належні суми п одатків і зборів (обов'язкови х платежів) у встановлені зак онами терміни, у зв'язку з чим повинні подавати до державни х податкових органів та інши х державних органів відповід но до законів декларації, бух галтерську звітність та інші документи і відомості, пов'яз ані з обчисленням і сплатою п одатків і зборів (обов'язкови х платежів).

Пунктом 5.1 статті 5 Закону Укр аїни «Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами»№21 81-Ш (чинного до 01.01.2011р.) передбаче но, що податкове зобов' язан ня, самостійно визначене пла тником податків у податковій декларації, вважається узго дженим з дня подання такої по даткової декларації. Зазначе не податкове зобов' язання н е може бути оскаржене платни ком податку в адміністративн ому або судовому порядку.

Згідно підпункту 5.3.1 пункту 5 .3 цієї ж статті Закону України № 2181-Ш, платник податків зобов' язаний самостійно сплатити с уму податкового зобов' язан ня, зазначену у податковій де кларації, протягом десяти ка лендарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбач еного підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 с татті 4 цього Закону для подан ня податкової декларації.

Статтею 1 Закону України № 2181 -Ш визначено, що податковим бо ргом (недоїмкою) є податкове з обов' язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявн ості), самостійно узгоджене п латником податків або узгодж ене в адміністративному чи с удовому порядку, але не сплач ене у встановлений строк.

Положення п. 57.1 ст. 57 Податково го кодексу України(який набр ав чинності 01.01.2011р.) встановлюют ь, що платник податків зобов'я заний самостійно сплатити су му податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним пода тковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настают ь за останнім днем відповідн ого граничного строку, перед баченого цим Кодексом для по дання податкової декларації , крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Норми п.п.14.1.175 п.14.1 ст. 14 Податков ого кодексу України зазначаю ть, що податковий борг - сума у згодженого грошового зобов'я зання (з урахуванням штрафни х санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником под атків у встановлений цим Код ексом строк, а також пеня, нара хована на суму такого грошов ого зобов'язання.

Відповідно до пункту 11 стат ті 10 Закону України «Про держа вну податкову службу в Украї ні»державні податкові інспе кції в районах, містах без рай онного поділу, районах у міст ах, міжрайонні та об'єднані де ржавні податкові інспекції п одають до судів позови до під приємств, установ, організац ій та громадян про визнання у год недійсними і стягнення в доход держави коштів, одержа них ними за такими угодами, а в інших випадках - коштів, одерж аних без установлених законо м підстав, а також про стягнен ня заборгованості перед бюдж етом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна; з вертаються до суду в інших ви падках передбачених законом .

Згідно з п.п. 20.1.18, 20.1.28 п. 20.1 ст. 20 Под аткового Кодексу України орг ани державної податкової слу жби мають право звертатись д о суду щодо стягнення коштів платника податків, який має п одатковий борг, з рахунків у б анках, обслуговуючих такого платника податку, на суму под аткового боргу або його част ини, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів с уми грошових зобов`язань та/а бо податкового боргу.

Стаття 67 Конституції Україн и встановлює, що кожен зобов'я заний сплачувати податки і з бори в порядку і розмірах, вст ановлених законом.

Згідно зі ст. 69 КАС України до казами в адміністративному с удочинстві є будь-які фактич ні дані, на підставі яких суд в становлює наявність або відс утність обставин, що обґрунт овують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у спра ві, та інші обставини, що мають значення для правильного ви рішення справи. Ці дані встан овлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, пока зань свідків, письмових і реч ових доказів, висновків експ ертів.

Відповідно до ст. 71 КАС Украї ни, кожна сторона повинна, дов ести ті обставини, на яких ґру нтуються її вимоги та запере чення, крім випадків, встанов лених статтею 72 цього Кодексу .

За таких обставин, суд прихо дить до висновку, що позиваче м доведено наявний у ПП «Віта Лєк»податковий борг з подат ку на додану вартість, а тому п озовні вимоги Державної пода ткової інспекції у м.Дніпрод зержинську Дніпропетровськ ої області підлягають задово ленню.

Керуючись ст.ст. 158-163, 254 КАС Ук раїни суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Державної податкової інсп екції у м.Дніпродзержинську Дніпропетровської області д о Приватного підприємст ва «Віта Лєк» про стягнення п одаткового боргу - задоволь нити.

Стягнути на користь держав и кошти з рахунків боржника Приватного підприємства « Віта Лєк» (код ЄДРПОУ 31197788, р/р 2605904 5845610 ДОДАТ «РайффайзенбанкАва ль» м. Дніпропетрвоськ, МФО 305653 ; р/р 26008235615 «РайффайзенбанкАвал ь» у м. Києві, МФО 380805) у рахунок п огашення податкового боргу п о податку на додану вартість у сумі 11132,54 грн. (р/р 31110029700013, одержув ач ВДК у м.Дніпродзержинську , банк одержувача УДК у Дніпро петровській області, МФО 805012, к од платежу 14010100).

Постанова суду першої інст анції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КА С України. Відповідно до ст. 186 К АС України, апеляційна скарг а на постанову суду першої ін станції подається протягом д есяти днів з дня її проголоше ння. У разі застосування судо м частини третьої статті 160 ць ого Кодексу, а також прийнятт я постанови у письмовому про вадженні апеляційна скарга п одається протягом десяти дні в з дня отримання копії поста нови. Якщо суб'єкта владних по вноважень у випадках та поря дку, передбачених частиною ч етвертою статті 167 цього Кодек су, було повідомлено про можл ивість отримання копії поста нови суду безпосередньо в су ді, то десятиденний строк на а пеляційне оскарження постан ови суду обчислюється з наст упного дня після закінчення п'ятиденного строку з момент у отримання суб'єктом владни х повноважень повідомлення п ро можливість отримання копі ї постанови суду.

Суддя < (підпис) >

< Текст >

< Список >

< Список >

< Список > О.С. Луніна

< Текст >

< ПІБ Судді >

< ПІБ Судді >

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.08.2011
Оприлюднено13.10.2011
Номер документу18510622
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/8197/11

Ухвала від 12.07.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Постанова від 27.08.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні