Постанова
від 27.09.2011 по справі 2а/0470/11753/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

27.09.2011 < копія >

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2011 р. Справа № 2а/0470/11753/11

Дніпропетро вський окружний адміністрат ивний суд у складі:

головуючого судді Коблової О. Д. < Текст >

при секретарі Туранській С.О.

за участю:

представника позивача Глушкевича Г.Є. < Текст >

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Д ніпропетровську подання Зах ідно-Донбаської об' єднаної державної податкової інспек ції до Приватного підприємст ва «Капітал Плюс» про зупине ння видаткових операцій на р ахунках, -

ВСТАНОВИВ:

Західно-Донбас ька об' єднана державна пода ткова інспекція звернулась д о Дніпропетровського окружн ого адміністративного суду і з поданням до Приватного під приємства «Капітал Плюс» з п озовними вимогами про зупине ння видаткових операцій на р ахунках Приватного підприєм ства «Капітал Плюс».

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що податковим керуючи м, на підставі акту опису акти вів, на які поширюється право податкової застави від 15.11.2007 ро ку № 27467/10/24-022 та рішення № 19792/10/24-31419333 пр о погашення усієї суми подат кового боргу шляхом продажу майна, яке перебуває у податк овій заставі ПП «Капітал Плю с», здійснено вихід на підпри ємство з метою огляду та неза лежної оцінки вартості таких активів. Провести огляд та оц інку вартості активів виявил ось неможливим, про що податк овим керуючим було складено акт №1480/24 від 19.09.2011 року про переш коджання платником податків виконанню повноважень подат кового керуючого.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав та просив подан ня задовольнити в повному об сязі.

Відповідач у судове засіда ння не прибув, про дату, час та місце проведення якого пові домлений належним чином, що п ідтверджується телеграмою, н аявною в матеріалах справи.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши надані документи і матері али подання, з' ясувавши фак тичні обставини справи, на як их ґрунтується позов, оцінив ши докази, які мають юридичне значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, су д встановив наступне.

Судом встановлено, що Прива тне підприємство «Капітал Пл юс» (код ЄДРПОУ 31419333) зареєстров ано Рішенням Виконавчого ком ітету Першотравенської місь кої ради Дніпропетровської о бласті 20.04.2001 року за №12331200000000028.

Відповідно до вимог чинног о законодавства відповідач є платником податків, зборів (о бов'язкових платежів) і переб уває на податковому обліку в Західно-Донбаській об' єдна ній державній податковій інс пекції.

Станом на 19.09.2011 року Приватне підприємство «Капітал Плюс» має податковий борг перед бю джетом.

Керуючись п. 6.2. ст. 6 Закону Укр аїни «Про порядок погашення зобов'язань платників податк ів перед бюджетом та державн ими цільовими фондами» (діяв на час виникнення податково го боргу) (далі - Закон № 2181), Захі дно-Донбаською об' єднаною д ержавною податковою інспекц ією сформовано першу податко ву вимогу №1/727 від 08.08.2006 року (отри мано 22.08.2006 року) та другу податк ову вимогу №2/861 від 21.09.2006 року (отр имано 05.02.2007 року).

Відповідно до п. 1.17 ст. 1 Закону № 2181 податкова застава - спосіб забезпечення податкового зо бов'язання платника податків , не погашеного у строк. Податк ова застава виникає в силу за кону. У силу податкової заста ви орган стягнення має право в разі невиконання забезпеч еного податковою заставою по даткового зобов'язання одерж ати задоволення з вартості з аставленого майна переважно перед іншими кредиторами у п орядку, встановленому законо м.

Податковим керуючим 15.11.2007 рок у проведено опис активів, на я кі поширюється право податко вої застави, про що складено а кт № 27467/10/24-022

Першим заступником началь ника Західно-Донбаської об' єднаної державної податково ї інспекції прийнято рішенн я № 19792/10/24-31419333 про погашення усієї суми податкового боргу шлях ом продажу майна, яке перебув ає у податковій заставі ПП «К апітал Плюс».

На підставі вказаних рішен ь податковим керуючим здійсн ено вихід на ПП «Капітал Плюс » з метою огляду та незалежно ї оцінки вартості активів в п одаткову заставу.

У зв' язку з неможливістю п роведення огляду та оцінки в артості активів, податковим керуючим було складено акт № 1480/24 від 19.09.2011 року про перешкодж ання платником податків вико нанню повноважень податково го керуючого (зазначений акт складений о 16-00 год.).

Відповідно до змісту ст. 88 По даткового кодексу України, з метою забезпечення виконанн я платником податків своїх о бов'язків, визначених цим Код ексом, майно платника податк ів, який має податковий борг, п ередається у податкову заста ву.

Згідно ст. 89 Податкового код ексу України, право податков ої застави виникає у разі: нес плати у строки, встановлені ц им Кодексом, суми грошового з обов'язання, самостійно визн аченої платником податків у податковій декларації, - з дня , що настає за останнім днем за значеного строку; несплати у строки, встановлені цим Коде ксом, суми грошового зобов'яз ання, самостійно визначеної контролюючим органом, - з дня в иникнення податкового боргу .

З урахуванням положень ціє ї статті право податкової за стави поширюється на будь-як е майно платника податків, як е перебуває в його власності (господарському віданні або оперативному управлінні) у д ень виникнення такого права і балансова вартість якого в ідповідає сумі податкового б оргу платника податків, крім випадків, передбачених пунк том 89.5 цієї статті, а також на і нше майно, на яке платник пода тків набуде прав власності у майбутньому.

У разі якщо балансова варті сть такого майна не визначен а, його опис здійснюється за р езультатами оцінки, яка пров одиться відповідно до Закону України «Про оцінку майна, ма йнових прав та професійну оц іночну діяльність в Україні» .

У разі збільшення суми пода ткового боргу складається ак т опису до суми, відповідної с умі податкового боргу платни ка податків, у порядку, передб аченому цією статтею.

Право податкової застави н е поширюється на майно, визна чене підпунктом 87.3.7 пункту 87.3 ст атті 87 цього Кодексу, на іпоте чні активи, що належать еміте нту та є забезпеченням відпо відного випуску іпотечних се ртифікатів з фіксованою дохі дністю, на грошові доходи від цих іпотечних активів до пов ного виконання емітентом зоб ов'язань за цим випуском іпот ечних сертифікатів з фіксова ною дохідністю, а також на скл ад іпотечного покриття та гр ошові доходи від нього до пов ного виконання емітентом зоб ов'язань за відповідним випу ском звичайних іпотечних обл ігацій.

Майно, на яке поширюється пр аво податкової застави, офор млюється актом опису.

До акта опису включається л іквідне майно, яке можливо ви користати як джерело погашен ня податкового боргу.

Опис майна у податкову заст аву здійснюється на підставі рішення керівника органу де ржавної податкової служби, я ке пред'являється платнику п одатків, що має податковий бо рг.

Акт опису майна, на яке поши рюється право податкової зас тави, складається податковим керуючим у порядку та за форм ою, що затверджені центральн им органом державної податко вої служби.

Відмова платника податків від підписання акта опису ма йна, на яке поширюється право податкової застави, не звіль няє такого платника податків від поширення права податко вої застави на описане майно . У такому випадку опис здійсн юється у присутності не менш як двох понятих.

Відповідно до п. 89.4 ст. 89 Подат кового кодексу України, у раз і якщо платник податків не до пускає податкового керуючог о для здійснення опису майна такого платника податків у п одаткову заставу та/або не по дає документів, необхідних д ля такого опису, податковий к еруючий складає акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу.

Орган державної податково ї служби звертається до суду щодо зупинення видаткових о перацій на рахунках платника податків, заборону відчужен ня таким платником податків майна та зобов'язання такого платника податків допустити податкового керуючого для о пису майна у податкову заста ву.

Зупинення видаткових опер ацій на рахунках платника по датків та заборона відчуженн я таким платником податків м айна діють до дня складення а кта опису майна платника под атків у податкову заставу по датковим керуючим або акта п ро відсутність майна, що може бути описано у податкову зас таву, або погашення податков ого боргу в повному обсязі. По датковий керуючий не пізніше робочого дня, що настає за дне м складення зазначених у цьо му пункті актів, зобов'язаний надіслати банкам та іншим фі нансовим установам рішення п ро складення таких актів. Так е рішення є підставою для пон овлення видаткових операцій на рахунках платника податк ів.

Згідно пп. 20.1.16 п.20.1 статті 20 Пода ткового кодексу України, орг ани державної податкової слу жби мають право звертатися д о суду, у разі якщо платник под атків перешкоджає виконанню податковим керуючим повнова жень, визначених цим Кодексо м, щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платни ка податків шляхом накладенн я арешту на кошти та інші цінн ості такого платника податкі в, що знаходяться в банку, та з обов'язання такого платника податків виконати законні ви моги податкового керуючого, передбачені цим Кодексом.

Суд вважає, що позивач право мірно та у строки, визначені з аконодавством, звернувся до суду з поданням про зупиненн я видаткових операцій на рах унках Приватного підприємст ва «Капітал Плюс».

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 183-3 Код ексу адміністративного судо чинства України, провадження у справах за зверненням орга нів державної податкової слу жби при здійсненні ними пере дбачених законом повноважен ь здійснюється на підставі п одання таких органів щодо зу пинення видаткових операцій платника податків на рахунк ах платника податків.

За наведених обставин вимо ги подання підтверджені нал ежними та допустимими доказа ми і підлягають до задоволен ня повністю.

Керуючись ст.ст. 158 - 163, 183-3 Кодексу адміністратив ного судочинства України, су д, -

ПОСТАНОВИВ:

Подання Західно-Донбась кої об' єднаної державної по даткової інспекції до Приват ного підприємства «Капітал П люс» про зупинення видаткови х операцій на рахунках - зад овольнити повністю.

Зупинити видаткові операц ії на рахунках Приватного пі дприємства «Капітал Плюс» (к од ЄДРПОУ 31419333, адреса: 52800, Дніпро петровська область, м. Першот равенськ, вул. Горького, буд. 14, кв. 3) у обслуговуючих банках.

Постанова суду підлягає не гайному виконанню.

Постанова суду набирає зак онної сили відповідно до ст.254 Кодексу адміністративного с удочинства України та може б ути оскаржена в порядку та у с троки, встановлені ст.186 Кодек су адміністративного судочи нства України.

Постанова в повному обсязі виготовлена 27 вересня 2011 року.

Суддя < (підпис) >

< Список >

< Список >

< Список > О. Д. Коблова

< Текст >

Дата ухвалення рішення27.09.2011
Оприлюднено13.10.2011
Номер документу18512016
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/11753/11

Ухвала від 21.09.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Коблова Ольга Дмитрівна

Постанова від 27.09.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Коблова Ольга Дмитрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні