Постанова
від 19.07.2011 по справі 2а/1770/2390/2011
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2а/1770/2390/2011

19 липня 2011 року 11год. 05хв. м. Рівне

Рівненський окружний ад міністративний суд у складі судді Зозулі Д. П. розглянувши в порядку скороченого прова дження адміністративну спра ву за позовом

Управління Пенсійного фо нду України в Дубровицькому районі

до Дубровицького районного к ооперативно-державного буді вельно-монтажного об'єднання "Дубровицярайагробуд"

про стягнення заборговано сті, -

ВСТАНОВИВ :

Управління Пенсійного фо нду України в Дубровицькому районі звернулося до Рівненс ького окружного адміністрат ивного суду з адміністратив ним позовом до Дубровицького районного кооперативно-держ авного будівельно-монтажног о об'єднання "Дубровицярайаг робуд" про стягнення заборго ваності зі сплати фінансової санкції та пені.

Ухвала про відкритт я скороченого провадження ві д 03.06.2011 року направлена відпові дачу 29.06.2011 року. Відповідач отри мав дану ухвалу 01.07.2011 року, про щ о свідчить повідомлення про вручення поштового відправл ення (а.с. 11).

Відповідно до ч. 3 ст. 183-2 КАС Ук раїни відповідач у десятиден ний строк з дня отримання вищ езазначеної ухвали та копії документів заперечення прот и позову та необхідні докуме нти або заяву про визнання по зову до суду не подав.

Відтак, суд вважає за можл иве розглянути справу по сут і в порядку скороченого пров адження у встановлений ст.183-2 К АС України строк.

Розглянувши матеріали спр ави, оцінивши повідомлені по зивачем обставини, дослідивш и наявні докази, суд вважає, щ о позов підлягає до задоволе ння.

Як встановлено судо м, Дубровицьке районне коопе ративно-державне будівельно - монтажне об'єднання "Дуброви цярайагробуд" являється юрид ичною особою, зареєстроване в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (а.с. 5) та на підставі ст . 14 Закону України "Про загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування" являється ст рахувальником.

Відповідно до ст. 20 Закону Ук раїни "Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання" страхувальники зобов'я зані сплачувати страхові вне ски на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня не пізніше, ніж через 20 кале ндарних днів із дня закінчен ня відповідного базового пер іоду.

Страховими внесками відпо відно до ст. 1 зазначеного Зако ну є кошти відрахувань на соц іальне страхування та збір н а обов'язкове державне пенсі йне страхування, сплачені зг ідно із законодавством, що ді яло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування відпо відно до цього Закону.

Згідно п. 5.1.3, п. 5.1.4 Інструкції п ро порядок обчислення і спла ти страхувальниками та застр ахованими особами внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України від 19.1 2.2003 р. страхові внески нарахову ються незалежно від джерел ї х фінансування, форми, порядк у, місця виплати та використа ння, а також незалежно від тог о, чи були зазначені суми факт ично виплачені після їх нара хування до сплати, а нарахова ні за відповідний базовий зв ітний період страхові внески сплачуються платниками шлях ом перерахування безготівко вих сум з їх банківських раху нків не пізніше, ніж через 20 ка лендарних днів із дня закінч ення цього періоду незалежно від виплати заробітної плат и (доходу), на суми яких нарахо вуються страхові внески.

Відповідно до ч. 2 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування" суми страхових внеск ів, своєчасно не сплачені стр ахувальниками у строки, визн ачені статтею 20 цього Закону, вважаються простроченою заб оргованістю із сплати страхо вих внесків і стягуються з на рахуванням пені та застосува нням фінансових санкцій, роз мір яких визначено частинами 8, 9 ст. 106 даного Закону.

Територіальні органи Пенс ійного фонду за формою і у стр оки, визначені правлінням Пе нсійного фонду, надсилають с трахувальникам, які мають не доїмку, вимогу про її сплату.

У разі якщо страхувальник, я кий одержав вимогу територіа льного органу Пенсійного фон ду про сплату недоїмки і прот ягом десяти робочих днів піс ля її отримання не сплатив за значену у вимозі суму недоїм ки разом з застосованою до нь ого фінансовою санкцією, вкл юченої до вимоги, або не узгод ив вимогу з відповідним орга ном Пенсійного фонду, або не о скаржив вимогу в судовому по рядку, а також у разі якщо стра хувальник узгодив вимогу, ал е не сплатив узгоджену суму н едоїмки протягом десяти робо чих днів після отримання узг одженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду зверт ається в установленому закон ом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповід ного підрозділу державної ви конавчої служби. У зазначени х випадках орган Пенсійного фонду також має право зверну тися до суду чи господарсько го суду з позовом про стягнен ня недоїмки. У разі звернення органу Пенсійного фонду з по зовом про стягнення недоїмки до господарського суду пере дбачені законодавством захо ди досудового врегулювання с порів не застосовуються.

На виконання пункту 2 частин и 9 статті 106 Закону України "Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування" по зивачем відповідно до рішенн я № 02-13/94 від 25.03.2011 року (а.с. 7) було за стосовано до відповідача фін ансові санкції та нараховано пеню за період з 21.12.2010 р. по 28.02.2011 р. на загальну суму 1805 грн. 28 коп. Ви щезазначене рішення відпові дач отримав 07.04.2011 р., про що свід чить повідомлення про вручен ня поштового відправлення (а .с. 8). На даний час рішення в уст ановленому законом порядку н е оскаржувалося, а відтак є чи нним і підлягає до виконання .

Відповідно до абз. 5, 6 п. 7 Прикі нцевих та перехідних положен ь Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на зага льнообов' язкове державне с оціальне страхування»стягн ення заборгованості із сплат и страхових внесків за діючи ми видами загальнообов'язков ого державного соціального с трахування та сум штрафних с анкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійс нюється фондами загальнообо в'язкового державного соціал ьного страхування відповідн о до законодавства, що діяло н а момент виникнення такої за боргованості або застосуван ня штрафних санкцій. Погашен ня заборгованості з використ анням коштів, що надходять у р ахунок сплати єдиного внеску , забороняється.

На період до повного стягне ння заборгованості із сплати страхових внесків за діючим и видами загальнообов'язково го державного соціального ст рахування та сум штрафних са нкцій, нарахованих та/або не с плачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нараховани х внесків, строк сплати яких н а 1 січня 2011 року не настав, та ві дповідних штрафних санкцій з а фондами загальнообов'язков ого державного соціального с трахування зберігаються пов новаження щодо контролю за п равильністю нарахування, сво єчасністю сплати страхових в несків, застосування фінансо вих санкцій, якими вони були н аділені до набрання чинності цим Законом.

На підставі вищевикладено го, суд дійшов висновку про за доволення позовних вимог Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Дубровицькому районі.

Судові витрати, відповідно до статті 94 КАС України, на кор исть сторони - суб' єкта вла дних повноважень не присуджу валися, оскільки доказів їх п онесення стороною суду не на дано. Позивач від сплати судо вих витрат звільнений у вста новленому Декретом Кабінету Міністрів України "Про держа вне мито" порядку (стаття 4).

Керуючись статтями 160-163, 183-2, 256 К одексу адміністративного су дочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повні стю.

Стягнути з Дубровицького р айонного кооперативно-держа вного будівельно-монтажного об'єднання "Дубровицярайагр обуд" (34100, вул. Кірова, 2а, м. Дубров иця, Рівненська область, код Є ДРПОУ 03586124) на користь Управлін ня Пенсійного фонду України в Дубровицькому районі (34100, вул . Миру, 8, м. Дубровиця, Рівненськ а область, код ЄДРПОУ 22553395) забор гованість зі сплати фінансов ої санкції та пені в сумі 1805 (од на тисяча вісімсот п'ять) грн. 28 коп.

Постанова суду перш ої інстанції є остаточною, кр ім випадків оскарження її в а пеляційному порядку.

У разі апеляційного о скарження постанова, якщо її не скасовано, набирає законн ої сили після повернення апе ляційної скарги, відмови у ві дкритті апеляційного провад ження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга по дається до Житомирського апе ляційного адміністративног о суду через Рівненський окр ужний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одн очасно надсилається особою, яка її подає, до Житомирськог о апеляційного адміністрати вного суду.

Апеляційна скарга на пост анову суду першої інстанції подається протягом десяти дн ів з дня отримання копії пост анови.

Відповідно до п. 8 ч. 6 с т. 183-2 КАС України відповідач зо бов' язаний виконати постан ову негайно.

Суддя < Підпис > З озуля Д. П.

СудРівненський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.07.2011
Оприлюднено13.10.2011
Номер документу18513257
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1770/2390/2011

Постанова від 19.07.2011

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д. П.

Ухвала від 03.06.2011

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні