Ухвала
від 22.09.2011 по справі 22/31-а
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 22/31-А Голо вуючий у 1-й інстанції: Шкурат А.М.

Суддя-доповідач: Горяйн ов А.М.

У Х В А Л А

Іменем України

"22" вересня 2011 р. м. Київ

Колегія суддів Київсько го апеляційного адміністрат ивного суду у складі:

головуючого судді - Горяйнова А.М.,

суддів - Бистрик Г.М. та Шостака О .О.,

при секретарі - Зозулі Ю.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Києві а пеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства ком ерційного банку «Надра»на по станову господарського суду м. Києва від 26 лютого 2007 року у с праві за адміністративним по зовом Національного банку Ук раїни в особі управління Нац іонального банку України в Д ніпропетровській області до Відкритого акціонерного тов ариства комерційного банку « Надра»про стягнення штрафу, -

ВСТАНОВИЛА:

У грудні 2006 року НБ Укра їни в особі управління НБ Укр аїни в Дніпропетровській обл асті звернувся до суду з позо вом у якому просив стягнути з ВАТ КБ «Надра»штраф за поруш ення валютного законодавств а у розмірі 340 грн. 00 коп.

Постановою господарського суду м. Києва від 26 лютого 2007 рок у вказаний адміністративний позов було задоволено.

Не погоджуючись із прийнят им судовим рішенням відповід ач подав апеляційну скаргу в якій просить скасувати оска ржувану постанову та прийнят и нове рішення про відмову в з адоволенні позову. Свої вимо ги обґрунтовує тим, що судом п ершої інстанції було порушен о норми матеріального та про цесуального права, що призве ло до неправильного вирішенн я справи. Зокрема апелянт вка зує на те, що НБ України не над ілений правом звернення до с уду із даним адміністративни м позовом. Також відповідач п ослався на те, що не допускав п орушення валютного законода вства.

Сторони, будучи належним ч ином повідомлені про дату, ча с та місце апеляційного розг ляду справи, в судове засідан ня не з' явилися. Про причини своєї неявки суд не повідоми ли.

Враховуючи, що в матеріала х справи достатньо письмових доказів для правильного вир ішення апеляційної скарги, а особиста участь сторін в суд овому засіданні - не обов' я зкова, колегія суддів у відпо відності до ч. 4 ст. 196 КАС Україн и визнала можливим проводити апеляційний розгляд справи за відсутності представникі в сторін.

Згідно ст. 41 КАС України фікс ування судового засідання за допомогою звукозаписувальн ого технічного засобу не зді йснювалося.

Заслухавши суддю-доповід ача, перевіривши матеріали с прави, доводи апеляційної ск арги, колегія суддів вважає н еобхідним апеляційну скаргу ВАТ КБ «Надра»- залишити бе з задоволення, а постанову го сподарського суду м. Києва ві д 26 лютого 2007 року - без змін ви ходячи із наступного.

Відповідно до ст. 159 КАС Укр аїни судове рішення повинно бути законним і обґрунтовани м. Законним є рішення, ухвален е судом відповідно до норм ма теріального права при дотрим анні норм процесуального пра ва. Обґрунтованим є рішення, у хвалене судом на підставі по вно і всебічно з' ясованих о бставин у адміністративній с праві, підтверджених такими доказами, які були досліджен і в судовому засіданні.

Згідно ст. 200 КАС України суд апеляційної інстанції залиш ає скаргу без задоволення, а п останову суду - без змін, якщ о визнає, що суд першої інстан ції правильно встановив обст авини справи та ухвалив судо ве рішення з додержанням нор м матеріального і процесуаль ного права.

Приймаючи рішення про задо волення позовних вимог НБ Ук раїни в особі управління НБ У країни в Дніпропетровській о бласті суд першої інстанції виходив з того, що на відповід ача було правомірно накладен о штраф. З огляду на те, що ВАТ К Б «Надра»не було сплачено шт раф у встановлені строки, суд першої інстанції прийшов до висновку про те, що вимоги поз ивача про його стягнення в пр имусовому порядку є законним и, обґрунтованими та підляга ють задоволенню.

Колегія суддів погоджуєть ся із зазначеним висновком с уду першої інстанції, оскіль ки він знайшов своє підтверд ження під час апеляційного р озгляду справи.

Судом встановлено, що Управ лінням НБ України в Дніпропе тровській області було прове дено перевірку ВАТ КБ «Надра », про що складено протокол пр о порушення валютного законо давства № 1 від 23 жовтня 2006 року.

За результатами розгляду м атеріалів перевірки начальн иком управління НБ України в Дніпропетровській області б уло винесено постанову № 13-062/35 в ід 20 листопада 2006 року, якою на В АТ КБ «Надра»було накладено штраф у розмірі 340 грн. 00 коп.

Згідно п. 2 ст. 16 Декрету КМ Укр аїни «Про систему валютного регулювання і валютного конт ролю»№ 15-93 від 19 лютого 1993 року ос карження дій щодо накладення стягнень провадиться у судо вому порядку.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідач не скорис тався правом оскарження дій управління НБ України в Дніп ропетровській області щодо в инесення постанови № 13-062/35 від 20 листопада 2006 року.

Відповідно до абз. 4 п. 3.5 Полож ення про валютний контроль, з атвердженого постановою Пра вління Національного банку У країни № 49 від 8 лютого 2000 року (д алі - Положення) постанова, щ о складена за формою, наведен ою в додатку 2, і підписана одн ією з посадових осіб відпові дно до вимог пункту 3.4 розділу 3 цього Положення, або постано ва Правління Національного б анку, що складена за формою, на веденою в додатку 3, надсилаєт ься поштою з повідомленням п ро вручення порушнику, який п ротягом п'яти робочих днів пі сля отримання постанови або постанови Правління Націона льного банку має перерахуват и суму штрафу до Державного б юджету України.

Копія постанови № 13-062/35 від 20 ли стопада 2006 року ВАТ КБ «Надра» було направлено супровідним листом № 10-102/27673 від 28 листопада 200 6 року та вручено уповноважен ій особі відповідача 01 грудня 2006 року. Вказані обставини під тверджуються вищевказаним л истом та повідомленням про в ручення рекомендованого пош тового відправлення, копії я ких приєднані до матеріалів даної справи.

Разом з тим, ВАТ КБ «Надра»у встановлений вищевказаним п оложенням строк штраф не спл атило.

У відповідності до абз. 5 п. 3.5 П оложення позовна заява про с тягнення суми штрафу подаєть ся до місцевого господарсько го суду за місцезнаходженням порушника протягом 30 календа рних днів після закінчення с троку для добровільної сплат и штрафу.

Даний адміністративний по зов було подано до суду 28 груд ня 2006 року, тобто в межах встано вленого строку.

З огляду на викладене колег ія суддів погоджується із ви сновком суду першої інстанці ї про те, що позовні вимоги НБ України в особі управління Н Б України в Дніпропетровські й області є обґрунтованими т а підлягають задоволенню.

З приводу посилань відпові дача в апеляційній скарзі на те, що НБ України не має права звернення до адміністративн ого суду з даним позовом коле гія суддів вважає необхідним зазначити наступне.

У відповідності до п. 5 ч. 2 ст. 1 7 КАС України юрисдикція адмі ністративних судів поширюєт ься на публічно-правові спор и за зверненням суб'єкта влад них повноважень у випадках, в становлених Конституцією та законами України.

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 44 Закону Укра їни «Про Національний банк У країни»до компетенції Націо нального банку у сфері валют ного регулювання та контролю належать застосовування мір відповідальності до банків, юридичних та фізичних осіб (р езидентів та нерезидентів) з а порушення правил валютного регулювання і валютного кон тролю.

Звернення до суду з позовом про стягнення несплаченого у добровільному порядку штра фу, на думку колегії суддів, є застосуванням до ВАТ КБ «Над ра»мір відповідальності за п орушення валютного законода вства.

З огляду на викладене колег ія суддів приходить до висно вку про те, що НБ України наділ ений правом звернення до адм іністративного суду з позово м про стягнення несплаченого у встановлені строки штрафу .

Таким чином, доводи апеляц ійної скарги ВАТ КБ «Надра» н е спростовують висновки суду першої інстанції, викладені в постанові від 26 лютого 2007 рок у, та не можуть бути підставам и для її скасування.

З огляду на викладене, коле гія суддів дійшла висновку, щ о судом першої інстанції бул о вірно встановлено фактичні обставини справи, надано нал ежну оцінку дослідженим док азам та прийнято законне та о бґрунтоване рішення у відпов ідності з вимогами матеріаль ного та процесуального права . В зв' язку з цим колегія суд дів вважає необхідним апеляц ійну скаргу ВАТ КБ «Надра»- залишити без задоволення, а п останову господарського суд у м. Києва від 26 лютого 2007 року - без змін.

Керуючись ст.ст. 41, 160, 167, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, колегія судд ів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Від критого акціонерного товари ства комерційного банку «Над ра»- залишити без задоволен ня, а постанову господарсько го суду м. Києва від 26 лютого 2007 р оку - без змін.

Ухвала набирає законної си ли з моменту проголошення та може бути оскаржена протяго м двадцяти днів з дня її склад ання в повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги бе зпосередньо до Вищого адміні стративного суду України.

Головуючий суддя А.М. Горяйнов

Судді Г.М. Бистрик

О.О. Шостак

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.09.2011
Оприлюднено13.10.2011
Номер документу18518836
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —22/31-а

Ухвала від 22.09.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Горяйнов А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні