Ухвала
від 29.09.2011 по справі к/9991/43926/11-с
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

  

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

"29" вересня 2011 р.                               м. Київ                              К/9991/43926/11

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі

суддів: Калашнікової О.В., Леонтович К.Г., Сіроша М.В., Чалого С.Я., Черпіцької Л.Т.,

розглянувши у попередньому розгляді справу за касаційною скаргою Державної податкової інспекції у Ворошиловському районі м. Донецька на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 26 квітня 2011 року та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 17 червня 2011 року у справі № 2а/0570/666/11 за позовом Державної податкової інспекції у Ворошиловському районі м. Донецька до Управління державної реєстрації Донецької міської ради, державного реєстратора відділу реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності державної адміністрації Шевченківського району м. Києва - Майбороди Валентини Григорівни,  треті особи:  товариство з обмеженою відповідальністю “Заріяпром “09”, Державна податкова інспекція у Шевченківському районі м. Києва про визнання неправомірним запису, зобов'язання вчинити певні дії, -

в с т а н о в и л а :

У січні 2011 року Державна податкова інспекція у Ворошиловському районі м. Донецька звернулася в суд з позовом до Управління державної реєстрації Донецької міської ради, державного реєстратора відділу реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності державної адміністрації Шевченківського району м. Києва - Майбороди Валентини Григорівни,  треті особи:  товариство з обмеженою відповідальністю “Заріяпром “09”, Державна податкова інспекція у Шевченківському районі м. Києва, в якому просила визнати протиправними дії Управління державної реєстрації Донецької міської ради стосовно невизнання неправомірним запису в Єдиному державному реєстрі стосовно місцезнаходження товариства з обмеженою відповідальністю “Заріяпром “09”  за адресою: 83001, м. Донецьк, пр. Ілліча, буд.3, нескасування реєстраційних дій, невнесення до Єдиного державного реєстру запису про місцезнаходження підприємства за попередньою адресою, неповернення реєстраційної справи підприємства до державного реєстратора за місцезнаходженням; визнання неправомірним запису в Єдиному державному реєстрі стосовно місцезнаходження товариства з обмеженою відповідальністю “Заріяпром “09” за адресою: 83001, м. Донецьк, пр. Ілліча, буд.3; зобов’язання Управління державної реєстрації Донецької міської ради скасувати реєстраційні дії від 28 липня 2009 року за №10741070012015252 щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу товариство з обмеженою відповідальністю “Заріяпром “09”; зобов’язання Управління державної реєстрації Донецької міської ради внести до Єдиного державного реєстру запис про місцезнаходження товариства з обмеженою відповідальністю “Заріяпром “09” за адресою: м. Київ, вул. Пимоненко, 13, корп. 5; зобов’язання Управління державної реєстрації Донецької міської ради повернути реєстраційну справу товариства з обмеженою відповідальністю “Заріяпром “09” до державного реєстратора відділу реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності держадміністрації Шевченківського району м. Києва Майбороди В.Г.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 26 квітня 2011 року, залишеною без змін ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 17 червня 2011 року, відмовлено в задоволенні позовних вимог.

Не погоджуючись з ухваленими  по справі рішеннями Державна податкова інспекція у Ворошиловському районі м. Донецька звернулася до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення судів першої і апеляційної інстанцій та ухвалити нове судове рішення про задоволення позовних вимог, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права.

Перевіривши правову оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, проаналізувавши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права колегія суддів Вищого адміністративного суду України вважає, що відсутні підстави для скасування судових рішень, а касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, товариство з обмеженою відповідальністю “Заріяпром “09” зареєстроване, як юридична особа Шевченківською районною у м. Києві державною адміністрацією  13 лютого 2004 року, номер запису 10741200000015252, включене до ЄДРПОУ за номером 32961888, попереднє місцезнаходження: м. Київ, вул. Герцена, буд. 17-25, офіс 11.

Згідно Статуту Товариства в новій редакції, затвердженого Протоколом №9 загальних зборів учасників від 24.07.2009 р., зареєстрованого Державним реєстратором відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Майбороди В.Г. 28.07.2009 р., товариство з обмеженою відповідальністю “Ваш лікар” було перейменоване у твариство з обмеженою відповідальністю “Заріяпром “09”, яке є правонаступником товариства з обмеженою відповідальністю “Ваш лікар”.

У зв’язку із змінами найменування та адреси підприємства, ним подана реєстраційна картка на внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від  15 лютого 2009 року, на підставі якої Державним реєстратором відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Майбородою В.Г. здійснена державна реєстрація змін відомостей про юридичну особу стосовно місцезнаходження товариства з обмеженою відповідальністю “Заріяпром “09”   за адресою: 83001, м. Донецьк, пр. Ілліча, буд. 3.

Відповідно до листа від 3 серпня 2009 року № 07/35-2000 зазначений державний реєстратор надіслала до Державного реєстратора Виконавчого комітету  Донецької міської ради реєстраційну справу товариства з обмеженою відповідальністю “Заріяпром “09”  у зв’язку зі зміною місцезнаходження юридичної особи за адресою: 83001, м. Донецьк, пр. Ілліча, 3. З обліку в Шевченківській РДА юридичну особу знято 29.07.2009 р.

28.07.2009 р. Державним реєстратором відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Майбородою В.Г. в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зроблено запис за №10741070012015252 –державна реєстрація змін до  установчих документів юридичної особи.

Разом з тим, згідно довідки ВПМ ДПІ у Ворошиловському районі м. Донецька №204 від 20.01.2010 р. товариство з обмеженою відповідальністю “Заріяпром “09” за юридичною адресою: 83001, м. Донецьк, пр. Ілліча, буд. 3,   не знаходиться, у зв’язку з чим 12 листопада 2010 року позивачем до Управління державної реєстрації Донецької міської ради надісланий лист про внесення змін до відомостей юридичної особи - товариства з обмеженою відповідальністю “Заріяпром “09” -  та повернення реєстраційної справи до Державного реєстратора відділу реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності держадміністрації Шевченківського району м. Києва, на що була отримана відповідь Управління державної реєстрації Донецької міської ради про відсутність порушень Закону про реєстрацію державним реєстратором при проведенні  дій щодо зміни місцезнаходження юридичної особи.

Відповідно до статті 2 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, регулюються Конституцією України, цим Законом та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону.

Частиною 3 статті 4 Закону передбачено, що зміни до установчих документів юридичної особи, а також зміна прізвища та/або імені, та/або по батькові (далі - імені) або місця проживання фізичної особи - підприємця підлягають обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів Єдиного державного реєстру в порядку, встановленому цим Законом, при цьому, з  частини 1 статті 17 Закону вбачається, що відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

Статтею 29 Закону визначений перелік документів, які юридична особа повинна подати для проведення державної реєстрації змін до установчих документів, при цьому, державному реєстратору забороняється вимагати документи для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, якщо вони не передбачені частинами першою - шостою цієї статті, а частиною 1 статті 27 Закону визначений перелік підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи, який є вичерпним.

Крім того, статтею 14 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” передбачено, що  передача реєстраційних справ здійснюється в разі, зокрема, зміни місцезнаходження юридичної особи, зміни місця проживання фізичної особи - підприємця, якщо нове місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи - підприємця розташоване на території іншої адміністративно-територіальної одиниці.

Враховуючи викладене, суди першої і апеляційної інстанцій дійшли до вірного висновку, що  державний реєстратор під час реєстраційних дій не має права перевіряти подані відомості та вимагати інші документи, ніж ті, що передбачені чинним законодавством, а також, що  відсутність юридичної особи  за місцезнаходженням не тягне за собою скасування або визнання неправомірним запису в Єдиному державному реєстрі стосовно місцезнаходження цієї юридичної особи.

Крім того, діючим законодавством не передбачене право державного реєстратора самостійно визнавати неправомірними та скасовувати записи про реєстраційні дії.

Згідно ч.3 ст.220-1 КАС України суд  касаційної  інстанції  відхиляє  касаційну  скаргу  і залишає рішення без змін,  якщо відсутні підстави  для  скасування судового рішення.

Відповідно до ст. 224 КАС України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення –без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.

Колегія суддів вважає, що доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про неправильне застосування судами норм матеріального чи процесуального права, яке призвело або могло призвести до неправильного вирішення справи.

З урахуванням викладеного, судами першої і апеляційної інстанцій винесені законні і обґрунтовані рішення, постановлені з дотриманням норм матеріального та процесуального права і підстав для їх скасування не вбачається.

Керуючись ст.ст.220, 220-1, 223, 224, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів Вищого адміністративного суду України, -

у х в а л и л а :

Касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Ворошиловському районі м. Донецька –відхилити.

Постанову Донецького окружного адміністративного суду від 26 квітня 2011 року та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 17 червня 2011 року –залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили  з моменту ухвалення і може бути переглянута Верховним Судом України з підстав передбачених   ст.ст. 237-239 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                                                                         К.Г. Леонтович

Дата ухвалення рішення29.09.2011
Оприлюднено13.10.2011
Номер документу18527978
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання неправомірним запису, зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —к/9991/43926/11-с

Ухвала від 29.09.2011

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Леонтович К.Г.

Ухвала від 22.09.2011

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Леонтович К.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні