Рішення
від 18.05.2011 по справі 24/5009/2012/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.05.11 Справа № 24/5009/2012/11

Суддя Азізбекян Т.А .

за позовною заявою: Ко мунального підприємства “Во доканал” Мелітопольської мі ської ради Запорізької облас ті, 72312, Запорізька область, м. Ме літополь, вул. Луначарського , 100

до відповідача: приватн ого підприємства “Компанія “ Полюс-Буд”, Запорізька облас ть, м. Запоріжжя, вул. Перемоги , 66-В

про стягнення 3 598,66 грн.

суддя Азізбек ян Т.А.

У засіданні приймали участь представники:

від позивача: ОСОБ А_1, довіреність від 14.02.2011р. № 12

від відповідача: не з' явився

СУТЬ СПОРУ:

18.04.2011р. до господарського с уду Запорізької області звер нулось Комунальне підприємс тво “Водоканал” Мелітопольс ької міської ради Запорізько ї області (надалі - КП “Водок анал”) з позовною заявою до пр иватного підприємства “Комп анія “Полюс-Буд” (далі - ПП “К омпанія “Полюс-Буд”) про стяг нення з відповідача 3 598,66 грн. ос новного боргу за договором в ід 02.02.2010р. № 2151 на відпуск води з ко мунального водопроводу та пр иймання стічних вод.

Ухвалою від 18.04.2011р. судом пору шено провадження у справі № 24/ 5009/2012/11, судове засідання призна чено на 18.05.2011р. У сторін витребу вані документи, які необхідн і для всебічного та об' єкти вного розгляду і вирішення с прави.

Розгляд справи здійснював ся без застосування технічни х засобів фіксації судового процесу.

У засіданні суду 18.05.2011р., на під ставі статей 82-1, 85 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, оголошено вступну і ре золютивну частини рішення. С удом роз' яснено про час виг отовлення рішення у повному обсязі.

Позивач підтримав заяв лені вимоги у повному обсязі з підстав, викладених у позов ній заяві та зазначив, що 02.02.2010р . між сторонами укладено дого вір на відпуск води з комунал ьного водопроводу та прийман ня стічних вод № 2151, на виконанн я умов якого позивач у період з червня по липень 2010 року вклю чно надав відповідачу вищевк азані послуги на загальну су му 3 598,66 грн. Свої зобов' язання щодо оплати отриманих послу г відповідач не здійснив, вна слідок чого на час розгляду с прави сума основного боргу с тановить 3 598,66 грн. У зв' язку з чим, просить суд, на підставі ст. ст. 11, 509, 526 Цивільного кодексу України, позов задовольнити .

Відповідач заявлені по зовні вимоги не спростував, в судове засідання за виклико м не з' явився, правом надати відзив не скористався. Про да ту, місце та час судового розг ляду справи відповідача судо м повідомлено належним чином .

Згідно із п. 3.6 роз' яснень пр езидії Вищого господарськог о суду України від 18.09.1997р. № 02-5/289 “П ро деякі питання практики за стосування Господарського п роцесуального кодексу Украї ни” (з наступними змінами та д оповненнями), особи, які берут ь участь у справі, вважаються повідомленими про час і місц е її розгляду судом, якщо ухва лу про порушення провадження у справі надіслано за поштов ою адресою, зазначеною у позо вній заяві. У випадку нез' яв лення в засідання господарсь кого суду представників обох сторін або однієї з них справ а може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких пре дставників не перешкоджає ви рішенню спору. До повноважен ь господарських судів не від несено установлення фактичн ого місця знаходження фізичн их осіб-підприємців - учасник ів судового процесу.

Ухвала про порушення прова дження у справі направлено н а вказану у позові адресу.

Отже, відповідача є належни м чином повідомленим про час і місце розгляду справи і йог о неявка не перешкоджала вир ішенню даного спору.

Згідно із ст. 75 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, справу розглянуто за н аявними матеріалами, які суд визнав достатніми для виріш ення спору по суті.

Дослідивши матеріали спра ви, вислухавши пояснення пре дставника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

02.02.2010р. між комунальним під приємством “Водоканал” Мелі топольської міської ради Зап орізької області (Водоканал) і приватним підприємством “ Компанія “Полюс-Буд” (Абонен т) укладено договір № 2151 на відп уск води з комунального водо проводу і прийом стічних вод , за умовами якого (п. 1.1) Абонент зобов' язаний прийняти воду і скинути стоки в кількості і з якістю, передбаченою догов ором, а підприємство Водокан ал приймає на себе відпуск пи тної води згідно графіка, зат вердженого рішенням міськви конкому і прийом стоків в міс ьку каналізацію (п. 1.2.).

Відповідно до п. 4.4. договору, Абонент зобов' язаний сплат ити рахунок за воду і стоки пр отягом 5 банківських днів з мо менту отримання рахунку.

Згідно п. 7.1., цей договір укла дено з 02.02.2010р. по 31.12.2011р. і продовжу ється щорічно, якщо за місяць до закінчення терміну догов ору одна із сторін не заявить про свою відмову від договор у.

Згідно з ч. 1 ст. 175 Господарськ ого кодексу України (ГК Украї ни), майново-господарськими в изнаються цивільно-правові з обов' язання, що виникають м іж учасниками господарських відносин при здійсненні гос подарської діяльності, в сил у яких зобов' язана сторона повинна вчинити певну господ арську дію на користь другої сторони або утримуватися ві д певної дії, а управнена стор она має право вимагати від зо бов' язаної сторони виконан ня її обов' язку. Майнові зоб ов' язання, які виникають мі ж учасниками господарських в ідносин, регулюються Цивільн им кодексом України (ЦК Украї ни) з урахуванням особливост ей, передбачених ГК України.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Циві льного кодексу України, зобо в' язання повинні виконуват ись належним чином відповідн о до вимог закону, умов догово ру. Одностороння відмова від виконання зобов' язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Аналогічний припис містит ь Господарський кодекс Украї ни, п. п. 1, 7 ст. 193 якого встановлен о, що суб' єкти господарюван ня та інші учасники господар ських відносин повинні викон увати господарські зобов' я зання належним чином відпові дно до закону, інших правових актів, договору. Односторонн я відмова від виконання зобо в' язання не допускається кр ім випадків, передбачених за коном.

За договором постачання ен ергетичними та іншими ресурс ами через приєднану мережу о дна сторона (постачальник) зо бов'язується надавати другій стороні (споживачеві, абонен тові) енергетичні та інші рес урси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язу ється оплачувати вартість пр ийнятих ресурсів та дотримув атись передбаченого договор ом режиму її використання, а т акож забезпечити безпечну ек сплуатацію енергетичного та іншого обладнання. До догово ру постачання енергетичними та іншими ресурсами через пр иєднану мережу застосовують ся загальні положення про ку півлю-продаж, положення про д оговір поставки, якщо інше не встановлено законом або не в ипливає із суті відносин сто рін (ч. ч. 1, 2 ст. 714 ЦК України).

За договором про надання по слуг одна сторона (виконавец ь) зобов' язується за завдан ням другої сторони (замовник а) надати послугу, яка спожива ється в процесі вчинення пев ної дії або здійснення певно ї діяльності, а замовник зобо в' язується оплатити викона вцеві зазначену послугу, якщ о інше не встановлено догово ром. Якщо договором передбач ено надання послуг за плату, з амовник зобов' язаний оплат ити надану йому послугу в роз мірі, у строки та в порядку, що встановлені договором (ч. 1 ст . 901 ЦК України, ч.1 ст. 903 ЦК України ).

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов спі рного договору в період черв ень - липень 2010р. включно пози вач надав відповідачу передб ачені договором послуги на з агальну суму 3 598,66 грн., що підтве рджується відповідними акта ми виконаних робіт, копії яки х залучені до матеріалів спр ави.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивіль ного кодексу України якщо у з обов' язанні встановлений с трок (термін) його виконання, т о воно підлягає виконанню у ц ей строк (термін).

Порушенням зобов' язання є його невиконання або викон ання з порушенням умов, визна чених змістом зобов' язання (неналежне виконання) (ст. 610 ЦК України).

Приписами ст. 629 ЦК України вс тановлено, що договір є обов' язковим для виконання сторон ами.

Однак, відповідач договірн их зобов' язань належним чин ом не виконав, оплату за надан і послуги у встановлений дог овором строк в повному обсяз і не здійснив, внаслідок чого на час розгляду справи в суді сума основного боргу станов ить 3 598,66 грн.

Факт порушення умов, визнач ених змістом зобов' язання, та факт несплати у визначени й зобов' язанням термін нада них послуг на суму 3 598,66 грн. пози вачем документально підтвер джений в судовому засіданні.

На день розгляду спору відп овідач оплату наданих послуг не довів, будь-яких претензій щодо виконання послуг позив ачу не пред' явив. Тому, вимог и позивача про стягнення заб оргованості у сумі 3 598,66 грн. суд визнає документально підтве рдженими, нормативно обґрунт ованими та такими, що підляга ють задоволенню.

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України, судові витрати у с праві - 102,00 грн. державного мит а та 236,00 грн. - витрат на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу - відносятьс я на відповідача.

На підставі викладеного, к еруючись ст. ст. 4-5, 49, 82, 84, 85 Господа рського процесуального код ексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з приватного пі дприємства “Компанія “Полюс -Буд” (Запорізька область, м. З апоріжжя, вул. Перемоги, 66-В, код ЄДРПОУ 34407467, МФО 313042, р/р 26005306281274) на ко ристь Комунального підприєм ства “Водоканал” Мелітополь ської міської ради Запорізьк ої області (72312, Запорізька обла сть, м. Мелітополь, вул. Лунача рського, 100, код ЄДРПОУ 03327090, р/р 2600143 4136 ЗОД “Райффайзен Банк Аваль ”, МФО 313827) - 3 598 (три тисячі п' ят сот дев' яносто вісім) грн. 66 к оп. основного боргу, 102 (сто дві) грн. 00 коп. державного мита та 2 36 (двісті тридцять шість) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу. Видати наказ пі сля набрання рішенням законн ої сили.

Су ддя Т.А. Азізбекян

Повне рішення скл адено 20.05.2011р. з оригіналом :

Дата ухвалення рішення18.05.2011
Оприлюднено13.10.2011
Номер документу18534435
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/5009/2012/11

Рішення від 18.05.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні