Рішення
від 10.07.2008 по справі 2/326-пн-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/326-ПН-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

10.07.2008р.                                                                Справа №  2/326-ПН-08

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Скобєлкіна С.В. при секретарі Лисенко Н.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Приватного  підприємства  "Тетіс-море", м.Херсон

до Товариства з обмеженою відповідальністю Комерційний центр "Авалон", м.Херсон  

про   визнання права власності

за участю представників сторін:

від  позивача: Литвиненко О.А., довіреність № 1 від 02.01.2008 р.

від  відповідача: Пономаренко В.М., доручення № 2 від 11.01.2008 р.

в с т а н о в и в:

Приватне підприємство "Тетіс-море" звернулося до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю Комерційний центр "АВАЛОН" про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна: склад із ганком та гараж, збудовані позивачем на земельній ділянці у м.Херсоні. Позовні вимоги ПП "Тетіс-море" грунтуються на ствердженні про придбання ним у відповідача нерухомого майна та послідуючі добудови нежитлових об'єктів зі згоди ТзОВ КЦ "АВАЛОН" на належній йому земельній ділянці.

В судовому засіданні позивач в особі свого представника підтримав заявлені вимоги ПП "Тетіс-море" про визнання за ним права власності на збудовані ним за власні кошти об'єкти нерухомого майна, розташованого за адресою: м.Херсон, Миколаївське шосе, 5-й км, які складаються зі складу площею 28,3 кв. метрів (літ "2-Е") та ганку площею 0,4 кв. метрів, а також гаражу площею 144,0 кв. метрів (літ "2-Ж").

Відповідач - ТзОВ Комерційний центр "АВАЛОН" позов визнав, про що ним було повідомлено через свого представника в судовому засіданні.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши представників сторін, суд прийшов до висновку про те, що позов ПП "Тетіс-море" підлягає задоволенню у об'ємі заявлених вимог з огляду на наступні обставини.

Як встановлено судом та вбачається з матеріалів справи, 13 липня 2007 року між приватним підприємством "Тетіс-море" та товариством з обмеженою відповідальністю Комерційний центр "АВАЛОН" укладено договір купівлі-продажу, за умовами якого відповідач (продавець) передав у власність позивача (покупця) належні продавцю об'єкти: літ "А" - адмінбудівля, загальною площею 227,6 кв. метрів; літ "Б" - котельня, площею забудови 19,1 кв. метр, що знаходяться в м.Херсоні, Миколаївське шосе, 5-й км. Цей продаж вчинено за 206000,00 грн., які продавець одержав повністю до підписання договору, що засвідчено сторонами. Вказаний правочин оформлений у вигляді Договору купівлі-продажу від 13.07.2007 року серії ВЕТ № 095480, посвідчено приватним нотаріусом Херсонського міського нотаріального округу Олейніковою Ю.В., якою перевірена дієздатність та правоздатність представників і юридичних осіб, належність відчужуваного нерухомого майна, який у послідуючому, 23.07.2007 року зареєстровано в електронному Реєстрі прав власності на нерухоме майно (реєстраційний номер 19663808).

Придбані приватним підприємством "Тетіс-море" за договором об'єкти нерухомого майна розташовані за вказаною вище адресою, на земельній ділянці, що належить ТзОВ Комерційний центр "АВАЛОН" на підставі державного Акту на право постійного користування землею серії 1 - ХС № 000651, загальною площею 4,7660 га, виділеної відповідачу відповідно до рішення виконавчого комітету Херсонської міської ради народних депутатів від 18.01.2000 року № 21.

Оскільки договір купівлі-продажу від 13.07.2007 року нотаріально посвідчений, здійснена його державна реєстрація та предмет угоди передано набувачу за актом, то ПП "Тетіс-море" слід вважати власником придбаного ним нерухомого майна у відповідності до положень ст. 657 Цивільного кодексу України.

Відповідно до змісту Статуту товариства з обмеженою відповідальністю Комерційний центр "АВАЛОН", у пункті 2.7. його засновники передбачили право відповідача будувати та придбавати, брати та здавати в оренду і заставу для здійснення своєї діяльності різного роду рухоме і нерухоме майно, засоби виробництва, інші матеріальні цінності. Також, згідно до положень п. "г" ст. 95 Земельного кодексу України, землекористувач (яким по даній справі і є відповідач), якщо інше не передбачено законом або договором, має право самостійного господарювання на землі, що означає право землекористувача самостійно визначати напрямки своєї діяльності відповідно до її цільового призначення, а також споруджувати жилі будинки, виробничі та інші будівлі і споруди.

У липні 2007 року ТзОВ "Тетіс-море" письмово звернулося із клопотанням до ТзОВ КЦ "АВАЛОН" про дозвіл будівництва на відведеній відповідачу у постійне користування земельній ділянці двох нежитлових будівель, на що отримало позитивну відповідь, підтвердженням чого є лист № 123 від 25.08.2007 року про згоду на будівництво підприємством "Тетіс-море" за власні кошти на території КЦ "АВАЛОН" приміщення складу площею 28,3 кв. метрів та ганку площею 0,4 кв. метрів, а також гаражу площею 144 кв. метрів.

В подальшому, маючи письмову угоду з відповідачем, для нормального функціонування підприємства, за кошти ПП "Тетіс-море" було добудовано до приміщення літ "А" склад площею 28,3 кв. м. (літ "2-Е") та ганок площею 0,4 кв. м., а також гараж площею 144 кв. м. (літера "2-Ж").

Після цього, приватне підприємство "Тетіс-море" звернулося в Херсонське державне бюро технічної інвентаризації для реєстрації будівлі та приміщення, видачі необхідних документів, але отримало відмову з тих підстав, що вказана будівля є самовільним будівництвом, з рекомендацією звернутися до суду для винесення рішення про визнання права власності на вказане майно.

Згідно ст. 331 ЦК України право власності на нову річ, яку створила особа, набувається останньою. При цьому право власності на новостворене нерухоме майно виникає з моменту завершення будівництва.

Відповідно до п. 3 ст. 376 ЦК України, право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Таким чином, оскільки приватне підприємство "Тетіс-море" збудував об'єкти нерухомості, які є повністю завершеним будівництвом, на земельній ділянці, що знаходиться у постійному користуванні ТзОВ КЦ "Авалон" при цьому проти визнання за позивачем права власності на дану нерухомість не заперечує, суд вважає позов обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, оскільки він не протирічить нормам діючого законодавства, не порушує та не обмежує прав сторін, інших юридичних або фізичних особі.                     

На підставі викладеного, вищевказаних правових норм та керуючись ст.ст. 82-85  Господарського процесуального кодексу України, суд,  -

в и р і ш и в:

          1.Позов задовольнити.

          2.Визнати за приватним підприємством "Тетіс-море"  код ЄДРПОУ № 33511385 (73000, м.Херсон, вул. Піонерська, 52) право власності на збудовані приміщення: складу площею 28,3 кв. м. (літера "2-Е") та ганок площею 0,4 кв. м.,  а також гараж площею 114 кв. м. (літера "2-Ж"), що знаходиться на земельній ділянці за адресою: м.Херсон, Миколаївське шосе, 5-й км.

          3.Рішення направити сторонам по справі.

 Суддя                                                                                      С.В.Скобєлкін

               

Дата ухвалення рішення10.07.2008
Оприлюднено31.07.2008
Номер документу1853891
СудочинствоГосподарське
Суть  визнання права власності

Судовий реєстр по справі —2/326-пн-08

Ухвала від 23.07.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

Рішення від 10.07.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні