Постанова
від 14.07.2008 по справі а4/010-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А4/010-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну, 16тел. 230-31-77

ПОСТАНОВА

Іменем України

"14" липня 2008 р.                                                                   Справа № А4/010-08

11.30 год.

          

Господарський суд Київської області в складі:

головуючого судді  Щоткіна О.В.

при секретарі            Ражик І.А.

розглянувши адміністративну справу

За позовом    ДПІ у Вишгородському р-ні

до     Товариства з обмеженою відповідальністю «Торнадос»,  м. Вишгород

третя особа на стороні позивача, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору Вишгородська райдержадміністрація

про   припинення юридичної особи

                                                            позивач –Колодій О.М.-

Представники: дов. № 1347/9/10-036 від 23.06.2008р.;                  

                                                  відповідач –не з'явився

                                                третя особа –не з'явився

Обставини справи:

До господарського суду Київської області надійшла позовна заява ДПІ у  Вишгородському р-ні до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торнадос», м. Вишгород, третя особа Вишгородська райдержадміністрація про припинення юридичної особи. Позовні вимоги обґрунтовані приписами пункту 17 частини 1 статті 11 Закону України „Про державну податкову службу в Україні” та статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців”, з огляду на те, що відповідач відсутній за своїм місцезнаходженням.

Відповідач та третя особа в судове засідання не з'явились, хоча про час та місце судового засідання належним чином були повідомлені. Відповідач письмові заперечення проти позову не надав, а тому справа у відповідності до ст. 128 КАС України розглядається за наявними в ній матеріалами, яких достатньо для розгляду справи по суті.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив:

Відповідач –Товариство з обмеженою відповідальністю «Торнадос» зареєстроване Вишгородською районною державною адміністрацією 15.05.2006р., про що було зроблено запис за №13341070005001562.

На облік до ДПІ у Вишгородському районі Товариство з обмеженою відповідальністю «Торнадос» стало 15.05.06р. за № 1127-ТОВ.

Згідно статті 93 Цивільного кодексу України та статті 1 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Так, відповідно до установчих документів відповідача, місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю «Торнадос»: 07300, Київська обл., м. Вишгород, вул. Шолуденка, 19.

Відповідно до п. 11. 2 Інструкції „Про порядок обліку платників податків” затвердженої наказом ДПА України від 19.02.1998 р. № 80 (далі –Інструкція) у рамках проведення перевірочних заходів, а також при призначенні чи проведенні документальної перевірки платника податків чи при виконанні інших службових обов'язків працівниками органів державної податкової служби здійснюється або може здійснюватись перевірка місцезнаходження (місця проживання) платника податків. Матеріали такої перевірки надаються до підрозділів податкової міліції для встановлення місцезнаходження. П.11.5 Інструкції визначає, що у разі коли підрозділами податкової міліції підтверджено відсутність платника податків за місцезнаходженням (місцем проживання), то підрозділи з обліку платників податків до відповідного державного реєстратора (органу державної реєстрації) надсилають повідомлення про відсутність платника податків за місцезнаходженням (місцем проживання) за формою N 18-ОПП.

Як вбачається з матеріалів справи, працівниками ДПІ у Вишгородському районі було встановлено відсутність відповідача за свої місцезнаходженням, про що було складено повідомлення за формою 18-ОПП, яке було направлено державному реєстратору Вишгородської державної адміністрації в Київській області.

Згідно п. 8 статті 19 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців”, якщо до Єдиного державного реєстру не внесено запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, то в разі неодержання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу в установлений частиною сьомою цієї статті строк, а також у разі одержання державним реєстратором від органу державної податкової служби повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний у строк, що не перевищує десяти робочих днів з дати, яка встановлена для подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу, або з дати одержання повідомлення від органу державної податкової служби, направити рекомендованим листом юридичній особі повідомлення про необхідність подання державному реєстратору реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу. У повідомленні зазначаються підстава його надіслання, остання дата одержання державним реєстратором реєстраційної картки від юридичної особи або найменування органу державної податкової служби, який надіслав повідомлення про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, та дата цього повідомлення. Державний реєстратор залишає реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу без розгляду та повідомляє про це заявника у випадках і в порядку, встановлених частиною п'ятою цієї статті. У разі повернення до державного реєстратора рекомендованого листа з відміткою відділення зв'язку про відсутність юридичної особи за вказаною адресою або неподання юридичною особою протягом місяця з дати направлення їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Так, після вжиття вищевказаних заходів, державним реєстратором було встановлено відсутність Товариства з обмеженою відповідальністю «Торнадос»за його місцезнаходженням.

Як свідчить акт про незнаходження підприємства за юридичною адресою № 256 від 13.05.2008р. Товариство з обмеженою відповідальністю «Торнадос»за юридичною адресою не знаходиться, господарську діяльність не проводить, бухгалтерські документи не зберігає.

ВПМ ДПІ у Вишгородському районі листом від 21.05.2008р. № 1006/7/26-31, який адресований державному реєстратору Вишгородської РДА просив останнього на виконання вимог статті 19 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” надати інформацію стосовно внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб запису про відсутність ТОВ «Торнадос» за його місцезнаходженням.

Відповідно до листа Вишгородської РДА від 27.05.2008р. № 586 адресованому начальнику ВПМ ДПІ у Вишгородському районі станом на 27.05.2008р. на виконання вимог статті 19 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб внесено запис про відсутність ТОВ «Торнадос»за його місцезнаходженням, що підтверджується довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Згідно довідки Державної податкової інспекції у Вишгородському районі від 26.05.2008р. № 2139/10/24-066 у відповідача відсутня заборгованість зі сплати податків, зборів (обов'язкових) платежів.

Відповідно до п. 1 ч. 1 статті 25 Закону України “Про місцеві державні адміністрації” державна адміністрація забезпечує виконання Конституції та законів України, рішень Конституційного Суду України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів державної влади.

Відповідно до п. 2 ч. 5 статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

Пунктом 1 статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” передбачено, що суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи. Згідно ч. 3 зазначеної статті державний реєстратор повинен не пізніше наступного робочого дня з дати надходження судового рішення щодо припинення юридичної особи, внести до Єдиного державного реєстру запис щодо цього судового рішення та повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування та юридичну особу, щодо якої було прийнято судове рішення, про внесення до Єдиного державного реєстру такого запису.

За таких обставин позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 2 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України якщо рішення ухвалене на користь сторони - суб'єкта владних повноважень, суд присуджує з іншої сторони всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати, пов'язані із залученням свідків та проведенням судових експертиз. У справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем –фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись  ст. 38 ЗУ “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців”, ст. ст. 58, 59 ГК України, ст. ст. 86, 94, 160-163, п. 6 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити повністю.

Припинити державну реєстрацію юридичної особи –Товариства з обмеженою відповідальністю «Торнадос», Київська область, м. Вишгород, вул. Шолуденка, 19, ідентифікаційний код 34378541.

Зобов'язати державного реєстратора внести до Єдиного державного реєстру запис про судове рішення у відповідності з вимогами ст. 38 ЗУ “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців”.

Постанова суду може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через господарський суд Київської області шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження протягом 10 днів з дня складення у повному обсязі та наступної подачі апеляційної скарги протягом 20 днів з дня подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у 20-ти денний строк після подання заяви, постанова суду набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги у встановлений строк  постанова суду  набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду скарги і залишення її без задоволення, а постанови  суду - без змін.

              Суддя                                                                                                 Щоткін О.В.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення14.07.2008
Оприлюднено31.07.2008
Номер документу1853930
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а4/010-08

Постанова від 14.07.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 02.07.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Постанова від 22.01.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Попікова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні