Постанова
від 21.02.2011 по справі 2-а-690/11
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-а-690/11

ПОСТАНОВА

Іменем України

21 лютого 2011 року м.Ніжин

Ніжинський місь крайонний суд Чернігівсько ї області в складі: головуючо го судді Марченко М.М.

Розглянувши в порядк у скороченого провадження сп раву за адміністративним по зовом ОСОБА_1 до управлі ння Пенсійного фонду Україн и в місті Ніжині Чернігівськ ої області про поновлення п ропущеного строку для зверн ення до адміністративного с уду та стягнення недоплачен ої щомісячної державної соц іальної допомоги «дітям вій ни», -

в с т а н о в и в :

03.02.2011 року за вх.№ 3198 п озивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до управлін ня Пенсійного фонду України в місті Ніжині Чернігівсько ї області про поновлення пр опущеного строку для зверн ення до адміністративного с уду та стягнення недоплачен ої щомісячної державної соці альної допомоги «дітям війни ». В позові ОСОБА_1 зазнача є, що він є дитиною війни і зг ідно ст. 6 Закону України "Про с оціальний захист дітей війн и" (далі Закон) йому повинна виплачуватись щомісячна со ціальна державна допомога у розмірі 30 відсотків мінімал ьної пенсії за віком. У 2006 році та до 09 липня 2007 роках така доп омога йому не виплачувалась . Просить відновити пропуще ний строк для звернення до суду за захистом порушених п рав, свобод та інтересів з 09 л ипня 2007 року та по теперішній ч ас; визнати протиправними ді ї відповідача щодо невиплати йому щомісячної соціальної допомоги з 09 липня 2007 року по 31 г рудня 2007 року та з 22 травня 2008 рок у по 31 грудня 2010 року належні йо му як «Дитині війни»; зобов» язати УПФУ в місті Ніжині Че рнігівської області здійсни ти перерахунок та виплатит и йому надбавку до пенсії, з у рахуванням її підвищення на 30 % мінімальної пенсії за вік ом, відповідно до ст.6 Закону У країни «Про соціальний захи ст дітей війни»за період з 09 л ипня 2007 року по 31 грудня 2007 року та з 22 травня 2008 року по 31 грудн я 2010 року шляхом перерахвання на його адресу.

Так як по справі 04 люто го 2011 року відкрите скорочене провадження, судове засідан ня по справі не проводиться, а справа розглядається судд ею одноособово.

В запереченні відпов ідач управління Пенсійного фонду України в місті Ніжин і Чернігівської області від 18.02.2011 року за вх. № 5018 зазначив, щ о позивач має статус дитини в ійни і відповідно до положен ь ст. 6 Закону України № 2195-IV від 18 листопада 2004 року має право на підвищення пенсії в розмірі 30 % мінімальної пенсії за вік ом, проте Управління ПФУ в м.Ні жині Чернігівської області д іє лише в межах фінансового з абезпечення державних соціа льних гарантій, які здійснюю ться за рахунок коштів держа вного бюджету України. Орг анами Пенсійного фонду Укр аїни особам, які мають стату с "діти війни" виплачується щ омісячна надбавка в розм ірі 10% від прожиткового м інімуму для осіб, які вт ратили працездатність. З 01.10.2008 року і по теперішній час ця надбавка позивачу виплачуєт ься в розмірі 49 грн. 80 коп. З ог ляду на це відповідач вважа є, що з його боку не було допущ ено незаконних дій, про які вк азано в позові. У заперечення х відповідач зазначив, що упр авління ПФУ в м. Ніжині діяло у межах повноважень, у порядку та у спосіб, що передбачені Ко нституцією України та Закона ми України. Позивач відповід но до ч.2 ст.99 КАС України пропу стив шестимісячний строк дл я звернення до суду щодо ви мог про виплату надбавки до п енсії «дітям війни» за періо д з 09.07.2007 року по 04.08.2010 року без пов ажних причин, тому строк пон овленню не підлягає. Просить в задоволенні позовних вимо г ОСОБА_1 пред"явлених до у правління Пенсійного фонду України в місті Ніжині Черні гівської області, відмовити в повному обсязі.

Дослідивши матеріал и справи, суд приходить до слі дуючих висновків.

- 2 -

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, має статус дитини війни, що надає йом у право на отримання державної соціальної

підтримки, встановленої За коном України "Про соціальни й захист дітей війни".

Відповідно до ст. 6 Зак ону України "Про соціальний з ахист дітей війни" дітям війн и пенсії або щомісячне грошо ве довічне утримання чи держ авна соціальна допомога, що в иплачується замість пенсії, підвищуються на 30% мінімально ї пенсії за віком.

Відповідно до ст. 22 Кон ституції України права і сво боди людини і громадянина, за кріплені цією Конституцією, гарантуються і не можуть бут и скасовані. При прийнятті но вих законів або внесенні змі н до чинних законів не допуск ається звуження змісту та об сягу існуючих прав і свобод.

Підпунктом 2 пункту 41 р озділу II Закону України №107-VІ "П ро Державний бюджет України на 2008 р. та про внесення змін до деяких законодавчих актів У країни" текст ст. 6 Закону Укра їни "Про соціальний захист ді тей війни" викладено в новій р едакції, відповідно до якої р озмір підвищення пенсії скла в 10% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працез датність.

Проте, рішенням Конст итуційного Суду України № 10-рп від 22 травня 2008 р. визнано некон ституційним положення Закон у України "Про Державний бюдж ет України на 2008 рік" щодо викла дення положень ст. 6 Закону Укр аїни "Про соціальний захист д ітей війни" в новій редакції. В ідповідно до ч. 2 ст. 150 Конститу ції України до повноважень К онституційного Суду України належить: офіційне тлумачен ня Конституції України та за конів України. Конституційни й Суд України ухвалює рішенн я, які є обов'язковими до викон ання на усій території Украї ни, та є остаточними і не можут ь бути оскаржені.

Таким чином, враховую чи преюдиціальне значення рі шення Конституційного Суду У країни для судів загальної ю рисдикції при розгляді ними позовів у зв'язку з правовідн осинами, які виникли внаслід ок дії положень статті зазна ченого Закону, що визнані нек онституційними, суд приходит ь до висновку про обов'язок ві дповідача перерахувати та ви платити позивачу підвищення до пенсії у розмірі, встановл еному статтею 6 Закону № 2195-IV від 18 листопада 2004 р.

У 2009 та у 2010 роках дія ст. 6 Закону України "Про соціальн ий захист дітей війни" не приз упинялася, а застосування ві дповідачем положень постано ви Кабінету Міністрів Україн и № 530 від 28 травня 2008 року щодо ви значення розміру підвищення пенсії є безпідставним, оскі льки розмір підвищення пенсі ї визначений Законом України "Про соціальний захист дітей війни", який має вищу юридичну силу, ніж постанова Кабінету Міністрів України.

З матеріалів справи т а письмових заперечень відпо відача вбачається, що управл іння перерахунку пенсії поз ивачу в частині її підвищенн я відповідно до положень ст. 6 Закону України "Про соціальн ий захист дітей війни" у 2009 та 2010 роках не здійснювало, а також не проводило виплату. За таки х обставин суд вважає, що дії в ідповідача є неправомірними щодо не нарахування надбав ки до пенсії в розмірі, передб аченому ст. 6 Закону України "П ро соціальний захист дітей в ійни".

З заперечення вбачає ться, що відповідач виплачув ав щомісячно позивачу як дит ині війни, підвищення до пенс ії з 01 жовтня 2008 року і по тепе рішній час в розмірі 49 грн. 80 ко п. Враховуючи наведен е, суд дійшов висновку, що дії відповідача щодо н евиконання законодавчо виз наченого обов'язку нарахуван ня та виплати надбавки до пен сії позивачу як дитині війни у розмірі, встановленому ст . 6 Закону №2195-IV є незаконними за період в межах строку позовн ої давності, визначеної ст. 99 ч .2 КАС України.

Вирішуючи вимоги п озивача про стягнення не виплаченої суми, суд керую чись ст. 11 ч.2 КАСУ виходить з а межі заявлених вимог д ля повного захисту прав по зивача і вважає необхідним з обов'язати відповідача нарах увати та виплатити суму надб авки враховуючи, що ця сума не нарахована в повному обся зі.

Доводи відповідача п ро відсутність коштів для со ціальних виплат у відповідн ості до ст. 6 ЗУ № 2195-1У до уваги су дом не приймаються.

Статтею 99 Кодексу адм іністративного судочинства України для звернення до адм іністративного суду за захис том прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестим ісячний строк, який, якщо не вс тановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася аб о повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобо д чи інтересів. Позивач про свої порушені права знав п онад зазначеного строку, оск ільки отримував допомогу в м еншому розмірі протягом бага тьох років, а до суду звернувс я тільки 03 лютого

- 3 -

2011 року.

Наслідки пропущення строків звернення до а дміністративного суду вста новлені статтею 100 Кодексу ад міністративного судочинств а України, згідно з якою пропу щення строку звернення до ад міністративного суду є підст авою для залишення позовних вимог без розгляду. У відпові дності до зазначеної статті суд своєю ухвалою від 21 лютог о 2011 року залишив вимоги які в иходять за межі 6-ти місячного строку без розгляду.

На підставі викладен ого суд вважає можливим виз нати протиправними дії упра вління Пенсійного фонду Укр аїни в місті Ніжині Чернігі вської області щодо невипла ти ОСОБА_1 щомісячної со ціальної допомоги з 03 серпн я 2010 року по 31 грудня 2010 року як дитині війни в розмірі 30 % мін імальної пенсії за віком, від повідно до ст.6 Закону України «Про соціальний захист діт ей війни»; зобов'язати управл іння Пенсійного фонду Україн и в місті Ніжині Чернігівсь кої області здійснити перера хунок та виплату ОСОБА_1 за період 03 серпня 2010 року по 3 1 грудня 2010 року надбавку до пе нсії в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком, відповідно д о ст. 6 Закону України "Про соці альний захист дітей війни" № 21 95-IV від 18 листопада 2004 р., з урахув анням фактично сплачених сум у цей період.

Згідно абзацу 9 ч.1 ст. 256 КАС України негайно вико нуються постанови суду, прий няті в порядку скороченого п ровадження, тому вказана пос танова підлягає негайному в иконанню.

Керуючись ст. 22 Кон ституції України, ст. 6 Закону України "Про соціальний захи ст дітей війни", ст. 28 Закону Укр аїни "Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння", ст . ст. 11, 69 - 71, 99, 100, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 167. 256 КАС України, суд -

п о с т а н о в и в :

Визнати протипра вними дії управління Пенсій ного фонду України в місті Н іжині Чернігівської област і щодо невиплати ОСОБА_1 щомісячної соціальної допо моги з 03 серпня 2010 року по 31 гр удня 2010 року як дитині війни в розмірі 30 % мінімальної пенсі ї за віком, відповідно до ст.6 З акону України «Про соціальн ий захист дітей війни».

Зобов'язати управлін ня Пенсійного фонду України в місті Ніжині Чернігівсько ї області здійснити перераху нок та виплату ОСОБА_1 за п еріод 03 серпня 2010 року по 31 гру дня 2010 року надбавку до пенсії в розмірі 30% мінімальної пенс ії за віком, відповідно до ст . 6 Закону України "Про соціаль ний захист дітей війни" № 2195-IV ві д 18 листопада 2004 р., з урахування м фактично сплачених сум у це й період.

Вказана постанова пі длягає негайному виконанню .

Постанова може бути оскаржена в апеляційному пор ядку до Київського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез Ніжинський міськрайон ний суд Чернігівської област і шляхом подання апеляційної скарги в 10-ти денний строк з дн я отримання копії постанови.

Су ддя

СудНіжинський міськрайонний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення21.02.2011
Оприлюднено24.10.2011
Номер документу18543193
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-690/11

null від 18.05.2011

Адміністративне

Першотравневий районний суд Донецької області

Трегубенко С. В.

Ухвала від 31.03.2011

Адміністративне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Чопик В. В.

Ухвала від 18.02.2011

Адміністративне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Чопик В. В.

Ухвала від 17.06.2011

Адміністративне

Володарський районний суд Донецької області

Подліпенець Є. О.

Ухвала від 21.03.2011

Адміністративне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Дзюба М. В.

Ухвала від 21.03.2011

Адміністративне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Дзюба М. В.

Ухвала від 27.12.2010

Адміністративне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

Ухвала від 23.04.2018

Адміністративне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Постанова від 28.01.2011

Адміністративне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Ухвала від 07.02.2011

Адміністративне

Згурівський районний суд Київської області

Денисенко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні