Рішення
від 19.09.2011 по справі 3682-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Н евського/Річна, 29/11, к. 216

РІШЕННЯ

Іменем України

19.09.2011 Справа №5002-19/3682-2011

За позовом - Кримського р еспубліканського підприємс тва «Виробниче підприємство водопровідно-каналізаційно го господарства м.Краснопере копська», АР Крим, м.Краснопер екопськ (ідентифікаційний ко д 05450363)

До відповідача - Фізичної особи - підприємця ОСОБА_ 2, АР Крим, м.Красноперекопсь к (ідентифікаційний номер Н ОМЕР_1)

про стягнення 13285,01 грн.

Суддя Мокрушин В.І.

П Р Е Д С Т А В Н И К И :

Від позивача - ОСОБА_3 - представник, дов. б/н від 21.09.2007 р.

Від відповідача - ОСОБА _4 - представник, дов. № 1123 від 07.09.2011 р.

Суть спору: Позивач - Крим ське республіканське підпри ємство «Виробниче підприємс тво водопровідно-каналізаці йного господарства м.Красноп ерекопська» звернувся до Гос подарського суду АР Крим з по зовом до Фізичної особи - пі дприємця ОСОБА_2 та просит ь суд стягнути з відповідача плату за безоблікове водосп оживання у розмірі 13285,01 грн., а т акож просить стягнути судові витрати.

Представник позивача у суд овому засіданні усно позовну заяву підтримав у повному об сязі та просив суд її задовол ьнити.

Представник відповідача у судовому засіданні проти по зовних вимог заперечувала з підстав викладених у відзиві , посилаючись на необґрунтов аність позовних вимог, невід повідність обставин викладе них у акті перевірки від 21.06.2011 р ., у зв' язку з чим надав суду к лопотання про призначення по справі експертизи.

Суд у задоволенні клопотан ня про проведення експертизи по справі відмовляє, оскільк и представником відповідача не доведено суду дійсної пот реби у призначенні по справі експертизи, крім того, акт пер евірки від 21.06.2011 р. станом на ден ь розгляду справи є дійсним т а відповідачем не оспорений, більш того, у акті зроблений в ласноручний напис відповіда ча щодо виявленого порушення , отже у суду відсутні підстав и для призначення по справі е кспертизи.

Відповідно до ст.9, 10 Конститу ції України, ст.9 Європейської хартії регіональних мов (рат ифікована Законом України ві д 15.05.2003 р. № 802), ст.3 Декларації прав національностей України (ві д 01.11.1991 р. № 1771), ст.12 Закону України «Про судоустрій і статус суд дів» (від 07.07.2010 р. № 2453 із змінами і доповненнями), ст.18 Закону Укр аїни «Про мови» (від 28.10.1989 р. № 8312), с т.ст.10, 12 Конституції Автономно ї Республіки Крим (Закон Укра їни від 23.12.1998 р. № 350) та клопотання представників сторін, вони д авали пояснення на російськи й мові.

Фіксація судового процесу технічними засобами проводи лась відповідно до ст.81-1 Госпо дарського процесуального ко дексу України (від 06.11.1991 р. № 1798-XII із змінами і доповненнями).

Розгляд справи відкладавс я та у судовому засіданні ого лошувалась перерва відповід но до ст.77 Господарського проц есуального кодексу України ( від 06.11.1991 р. № 1798-XII із змінами і допо вненнями).

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представників сторін, суд -

ВСТАНОВИВ:

01.01.2006 р. між Красноперекопськ им виробничим підприємством водопровідно-каналізаційно го господарства» (Міськводок анал) та фізичною особою - пі дприємцем ОСОБА_2 (Абонент ) укладено договір № 198 на відпу ск води з комунального водоп роводу та прийом стоків в ком унальну каналізацію (а.с.8-10).

Міськводоканал приймає на себе зобов' язання: подачі А боненту питної води. Вода под ається до місця приєднання А бонента до міського водопров оду (згідно акта розмежуванн я балансової приналежності т а графіку подачі питної води , затвердженого міськвиконко мом). Вода Абоненту відпускає ться за погодженим переліком водорозбірних точок. Всього вводів 1, діаметром 15 мм, максим альний тиск на воді 0,5 атм. (п.1, 2 Д оговору).

Тарифи за користування вод ою з комунального водопровод у та прийом стоків в каналіза цію встановлюється у відпові дності з діючим законодавств ом без будь - яких додаткови х погоджень з Абонентом розм ірів цих тарифів і строків їх введення. Незгода абонента з пред' явленою сумою з будь - якої підстави, не зупиняє опл ату за платіжним документом: а) Обсяг спожитої води між дат ами зняття показників засобі в обліку розкладається у від повідності з довготриваліст ю дії на протязі розрахунков ого періоду кожного з тарифі в, після чого розмір коштів, як і повинен сплатити Абонент, в изначається як сума утворенн я тарифів на відповідні обся ги спожитої води та відведен их стоків. Визначення обсягі в споживання за часом дії різ них тарифів здійснюється: за фактичним зафіксованим на д ату зміни тарифів показникам ; пропорційно часу дії тарифу . При поверх нормативному вод оспоживанню оплачуються за з авищеним тарифом (в п' ятикр атному розмірі тарифу) (п.5, 6 Дог овору).

Відповідно до п.7 підпункту б Договору при відсутності а бо розміщенні абонентом водо мірних пристроїв або приборі в обліку стоків з порушенням діючих правил технічної екс плуатації систем водопостач ання та водовідведення насел ених пунктів 2.04.01-85 СНіП, паспорт у водолічильника, даних прав ил та умов встановлення водо лічильника, водопостачання т а водовідведення абонента вв ажається безобліковим та роз хід води, стоків визначаєтьс я по пропускній спосібності труби вводу при скорості рух у гидкості 2м/сек. Згідно режим у роботи підприємства.

Згідно п.8 Договору Відповід альною особою за водопостача ння об' єктів Абонента, збер ігання змірювальних приборі в, пломб, задвіжек, зняття пока зників наказом Абонента приз начено ОСОБА_2

Знімати, заміняти, перестав ляти водомір без представник а Міськводоканалу - Абонент не має права (абз.2 п.9 Договору) .

Абонент несе відповідальн ість, зокрема за збереження т а експлуатацію сітей споруд та пристроїв, які перебувают ь на його балансі, цілісність , збереження пломб на водоліч ильнику, задвіжках, пожарних гідрантах та ін. спорудах (пун кт 17 Договору, підпункт а).

Пунктом 18 Договору передбач ено, що Міськводоканал має пр аво, зокрема проводити обсте ження водопровідних та канал ізаційних систем будь - яко го користувача, приборів та п ристроїв на них, контролюват и раціональне водоспоживанн я та т.ін., а також складати акт и за результатами таких обст ежень. При встановленні пред ставником Міськводоканалу п орушень вимог діючих «Правил …» пов' язаних з нераціональ ним водоспоживанням, невикон анням Правил технічних експл уатаційних систем водопоста чання та водовідведення акто м встановлюються строки їх у сунення. Акт оформлюється пі дписами представника Міськв одоканалу та обстежуємого Аб онента або громадянина, який володіє на правах приватної власності. Якщо Абонент відм овляється від підпису в акті , він підписується представн иком Міськводоканалу і в акт і зазначається відповідний з апис про таку відмову. Оформл ений таким чином Акт є обов' язковим для виконання у вста новлені в ньому строки, а тако ж є підставою для розрахунку за водокористування у відпо відності з п.9.6 «Правил…».

У зв' язку з перереєстраці єю Статуту підприємства пози вача - Красноперекопське вир обниче підприємство водопро відно-каналізаційного госпо дарства» на Кримське республ іканське підприємство «Виро бниче підприємство водопров ідно-каналізаційного господ арства м.Красноперекопськ», між позивачем та відповідаче м укладена Додаткова угода д о Договору № 198 на відпуск води з комунального водопроводу та прийом стоків в комунальн у каналізацію (а.с.11).

21.06.2011 р. представниками Кримс ького республіканського під приємства «Виробниче підпри ємство водопровідно-каналіз аційного господарства м.Крас ноперекопська» проведено об стеження кафе «Олімп» ПП ОС ОБА_2, розташованого за адре сою: вул.Калініна, 9, яким встан овлено: водомір № 130911, діаметр 15 мм самовільно демонтовано. В момент виявленого порушення п.5.18 Правил, вода наявна, в резу льтаті чого здійснюється без облікове споживання води Або нентом. Об' єкт підключено д о сітей центральної каналіза ції ВПВКГ. Абоненту запропон овано в строк до 29.06.2011 р. усунути виявлені порушення. Розраху нок за безоблікове споживанн я води буде проведене згідно п.3.3 Правил (а.с.12).

Після проведеної перевірк и відповідачу направлено П рипис № 851 від 23.06.2011 р. для сплат и суми необлікованої спожито ї води з розрахунком до сплат и у розмірі 13285,01 грн. (а.с.14-15).

Несплата відповідачем за н едообліковану спожиту воду й стала підставою для звернен ня до суду із даним позовом пр о стягнення заборгованості.

Дослідивши обставини спра ви, заслухавши пояснення пре дставників сторін, оцінивши надані сторонами докази у їх сукупності в порядку ст.43 Гос подарського процесуального кодексу України, суд вважає п озов обґрунтованим і підляга ючим задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до частини 1 стат ті 173 Господарського кодексу У країни (Закон України від 16.01.2003 р. № 436 із змінами і доповненням и) господарським визнається зобов'язання, що виникає між с уб'єктом господарювання та і ншим учасником (учасниками) в ідносин у сфері господарюван ня з підстав, передбачених ци м Кодексом, в силу якого один с уб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'яза ний вчинити певну дію господ арського чи управлінсько-гос подарського характеру на кор исть іншого суб'єкта (виконат и роботу, передати майно, спла тити гроші, надати інформаці ю тощо), або утриматися від пев них дій, а інший суб'єкт (управ нена сторона, у тому числі кре дитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони викона ння її обов'язку. При цьому, ма йново-господарськими, згідно з частиною 1 статті 175 Господар ського кодексу України (Зако н України від 16.01.2003 р. № 436 із зміна ми і доповненнями), визнаютьс я цивільно-правові зобов'яза ння, що виникають між учасник ами господарських відносин п ри здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов 'язана сторона повинна вчини ти певну господарську дію на користь другої сторони або у триматися від певної дії, а уп равнена сторона має право ви магати від зобов'язаної стор они виконання її обов'язку. Ма йнові зобов'язання, які виник ають між учасниками господар ських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, п ередбачених цим Кодексом.

Згідно з частиною 1 статті 509 Цивільного кодексу України ( Закон України від 16.01.2003 р. № 435 із з мінами і доповненнями), зобов ' язанням є правовідношення , в якому одна сторона (боржник ) зобов' язана вчинити на кор исть другої сторони (кредито ра) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати посл угу, сплатити гроші тощо) або у триматись від певної дії, а кр едитор має право вимагати ві д боржника виконання його об ов' язку.

Відповідно до ст.525, 526 Цивільн ого кодексу України (Закон Ук раїни від 16.01.2003 р. № 435 із змінами і доповненнями) та положень ст атті 193 Господарського кодекс у України (Закон України від 16 .01.2003 р. № 436 із змінами і доповненн ями), зобов' язання повинні в иконуватись належним чином з гідно умов договору та вимог діючого законодавства, а за в ідсутності таких вимог - ві дповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зв ичайно ставляться. Односторо ння відмова від виконання зо бов' язання або зміна його у мов не допускається, якщо інш е не встановлено договором ч и законом.

Відповідно до статті 530 Циві льного кодексу України (Зако н України від 16.01.2003 р. № 435 із зміна ми і доповненнями) якщо у зобо в' язані встановлений строк (термін) його виконання, то во но підлягає виконанню у цей с трок (термін).

Зобов'язання припиняється виконанням, виконаним належ ним чином (ст.599 Цивільного код ексу України (Закон України в ід 16.01.2003 р. № 435 із змінами і доповн еннями).

Статтею 610 Цивільного кодек су України (Закон України від 16.01.2003 р. № 435 із змінами і доповнен нями) невиконання або ненале жне виконання зобов'язання в изнається порушенням зобов'я зання.

Відповідно до ст. 712 Цивільно го кодексу України (Закон Укр аїни від 16.01.2003 р. № 435 із змінами і д оповненнями) за договором по ставки продавець (постачальн ик), який здійснює підприємни цьку діяльність, зобов'язуєт ься передати у встановлений строк (строки) товар у власні сть покупця для використання його у підприємницькій діял ьності або в інших цілях, не по в'язаних з особистим, сімейни м, домашнім або іншим подібни м використанням, а покупець з обов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну гро шову суму.

До договору поставки засто совуються загальні положенн я про купівлю-продаж, якщо інш е не встановлено договором, з аконом або не випливає з хара ктеру відносин сторін.

Відповідно до ч.1 ст.692 Цивіль ного кодексу України (Закон У країни від 16.01.2003 р. № 435 із змінами і доповненнями) покупець зоб ов'язаний оплатити товар піс ля його прийняття або прийня ття товаророзпорядчих докум ентів на нього, якщо договоро м або актами цивільного зако нодавства не встановлений ін ший строк оплати товару.

Згідно ст.3 Закону України « Про питну воду і питне водопо стачання» (№2918-ІІІ від 10.01.2002 р. із з мінами і доповненнями) закон одавство у сфері питної води та питного водопостачання с кладається з Водного кодексу України, Кодексу України про надра, законів України «Про о хорону навколишнього природ ного середовища», «Про забез печення санітарного та епіде мічного благополуччя населе ння», цього Закону та інших но рмативно-правових актів, що р егулюють відносини у цій сфе рі.

Згідно ст.22 Закону України « Про питну воду і питне водопо стачання» (№2918-ІІІ від 10.01.2002 р. із з мінами і доповненнями) спожи вачі питної води зобов'язані своєчасно вносити плату за в икористану питну воду відпо відно до встановлених тарифі в на послуги централізованог о водопостачання і водовідве дення, забезпечувати безпере шкодний доступ відповіда льних представників підприє мств питного водопостачання до власних водопровідних ме реж та обладнання для контро лю за рівнем споживання питн ої води, а також для виконанн я відключення і обмеження сп оживання відповідно до встан овленого порядку. В разі пере шкоди у доступі зазначених п редставників до водопровідн их мереж та обладнання спожи вача посадові особи такого с поживача несуть відповідаль ність відповідно до закону.

Згідно із ст.46 Закону Україн и «Про питну воду і питне водо постачання» (№2918-ІІІ від 10.01.2002 р. і з змінами і доповненнями) осо би, винні в самовільному підк люченні споживачів до об'єкт ів та систем питного водопос тачання і водовідведення, пр итягаються до відповідально сті згідно із законами Украї ни.

Згідно ст.47 Закону України « Про питну воду і питне водопо стачання» (№2918-ІІІ від 10.01.2002 р. із з мінами і доповненнями) підпр иємствам питного водопостач ання, яким заподіяний збиток юридичними або фізичними ос обами в результаті порушення ними Правил користування си стемами питного водопостача ння, збитки відшкодовуються відповідно до законів Україн и.

Обов'язок забезпечувати бе зперешкодний доступ предста вників Міськводоканалу до во допровідних пристроїв і уста ткуванню закріплена також вп ідпункті «з» п.13 Договору.

Згідно п. 4.2 Правил користува ння системами централізован ого водопостачання та водові дведення в населених пунктах України (Наказ Міністерства з питань житлово-комунально го господарства України від 27.06.2008 р. № 190) забороняється будь-я ке самовільне приєднання об 'єктів водоспоживання до дію чих систем централізованого водопостачання та водовідве дення (включаючи приєднання до будинкових вводів, внутрі шньобудинкових мереж або до мереж споживачів). У разі само вільного приєднання розрах унок здійснюється згідно з п . 3.3 цих Правил.

Згідно п. 3.2. Правил користува ння системами централізован ого водопостачання та водові дведення в населених пунктах України (Наказ Міністерства з питань житлово-комунально го господарства України від 27.06.2008 р. № 190) водокористування вв ажається безобліковим, якщо споживач самовільно приєдна вся до систем централізован ого комунального водопостач ання та водовідведення або с амовільно користується ними .

Пунктом 3.3 Правил користува ння системами централізован ого водопостачання та водові дведення в населених пунктах України (Наказ Міністерства з питань житлово-комунально го господарства України від 27.06.2008 р. № 190) у разі безобліковог о водокористування виробник виконує розрахунок витрат в оди за пропускною спроможніс тю труби вводу при швидкості руху води в ній 2,0 м/сек та дією її повним перерізом протяго м 24 годин за добу.

Відповідно п.3.4 Правил корис тування системами централіз ованого водопостачання та во довідведення в населених пун ктах України (Наказ Міністер ства з питань житлово-комуна льного господарства України від 27.06.2008 р. № 190) розрахунковий пе ріод при безобліковому водок ористуванні встановлюється з дня початку такого корист ування. Якщо термін початку б езоблікового водокористува ння виявити неможливо, розр ахунковий період становить о дин місяць.

Метод визначення кількост і стічних вод встановлюється виробниками. У разі відсутно сті у споживача засобів об ліку на каналізаційних випу сках кількість стічних вод визначається за кількістю в оди, що надходить з мереж цент ралізованого водопостачанн я та з інших джерел (п.5.29, 3.14 Прави л користування системами цен тралізованого водопостачан ня та водовідведення в насел ених пунктах України (Наказ М іністерства з питань житлово -комунального господарства У країни від 27.06.2008 р. № 190).

Тарифи для споживачів пере дбачені в п.1 Рішення виконавч ого комітету Красноперекопс ького міської ради від 30.12.2010 р. № 292 за водопостачання за1 куб.м. - 6,89 кв.м., за водовідведення з а 1 куб.м. - 7,17 грн. (а.с.17).

Відповідно до норм діючого законодавства, а саме п.3.3 Прав ил користування системами це нтралізованого водопостача ння та водовідведення в насе лених пунктах України (Наказ Міністерства з питань житло во-комунального господарств а України від 27.06.2008 р. № 190) та п.12 укл аденого між сторонами Догово ру, позивачем був здійснений розрахунок необлікованої сп ожитої води у розмірі 13285,01 грн.

Супровідним листом вих.№ 149 в ід 23.06.2011 р. позивач направив на а дресу відповідача Припис № 851 від 23.06.2011 р. для сплати суми н еоблікованої спожитої води з розрахунком до сплати у розм ірі 13285,01 грн. (а.с.14-16).

Однак, відповідач заборгов аність не погасив, документа льно підтверджених відомост ей щодо сплати заборгованост і суду не представлено, а отже позов підлягає задоволенню.

Суд, до уваги доводи відпові дача щодо безпідставності на рахування суми необліковано ї спожитої води до уваги не пр иймає, оскільки складений 21.06.20 11 р. Акт містить пояснення від повідача, відповідно до яких відповідач підтверджує факт зняття водо лічильника (а.с.12).

Щодо посилання відповідач а на відсутність підпису ОС ОБА_2 у акті, то суд його тако ж відхиляє, оскільки у акті мі стяться пояснення відповіда ча щодо встановленого факту порушення та її підпис (а.с.12).

Враховуючи вищенаведене, с уд позов задовольняє у повно му обсязі, оскільки він обґру нтований, заснований на прип исах діючого законодавства, а отже підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.33, 34 Господа рського процесуального коде ксу України (від 06.11.1991 р. № 1798-XII із з мінами і доповненнями), кожна сторона повинна довести ті о бставини, на які вона посилає ться як на підставу своїх вим ог і заперечень. Господарськ ий суд приймає тільки ті дока зи, які мають значення для спр ави. Обставини справи, які від повідно до законодавства пов инні бути підтверджені певни ми засобами доказування, не м ожуть підтверджуватись інши ми засобами доказування.

Проте доказів, які б спросто вували доводи позивача відпо відачем суду не надано.

Судові витрати по сплаті де ржмита та витрат на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу судом поклад аються у повному обсязі на ві дповідача в порядку ст.49 Госпо дарського процесуального ко дексу України (від 06.11.1991 р. № 1798-XII із змінами та доповненнями).

У судовому засіданні прого лошено вступну та резолютивн у частину рішення.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.33, 49, 82-85 Господар ського процесуального кодек су України (від 06.11.1991 р. № 1798-XII із зм інами і доповненнями), суд -

ВИРІШИВ:

· Позов задовольнити у повному обсязі.

· Стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_ 2 (АР Крим, м.Красноперекопсь к, АДРЕСА_1; ідентифікацій ний номер НОМЕР_1) на корис ть Кримського республікансь кого підприємства «Виробнич е підприємство водопровідно -каналізаційного господарст ва м.Красноперекопська» (АР К рим, м.Красноперекопськ, вул.П ривокзальна, 13; ідентифікацій ний код 05450363) заборгованість за безоблікове водоспоживання у розмірі в розмірі 13285,01 грн., де ржавне мито в розмірі 132,85 грн. т а витрати на інформаційно - технічне забезпечення судов ого процесу в розмірі 236, 00 грн.

· Видати наказ піс ля набрання рішенням суду за конної сили.

Повне рішення складено 22.09.2011 р.

Суддя Господарсько го суду

Автономної Республіки Крим Мокрушин В.І.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення19.09.2011
Оприлюднено17.10.2011
Номер документу18544684
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3682-2011

Ухвала від 20.02.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Мокрушин В.І.

Рішення від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Мокрушин В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні