Рішення
від 20.09.2011 по справі 20/101-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИ ЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 тел. 235-24-26

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" вересня 2011 р. Справа № 20/101-11

Господарський суд К иївської області у складі су дді Бабкіної В.М., розгля нувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Комунально го підприємства «Фонд комуна льного майна»

до Товариства з обмежен ою відповідальністю «Будіве льне монтажне управління 427»

про стягнення 17609,23 грн.

секретар судового засід ання (пом. судді): Новікова І.С.

за участю представників:

від позивача: ОСОБА_1 , доруч. б/н від 05.09.2011 р.

від відповідача: не з' я вився

Обставини справи:

Комунальне підприємст во «Фонд комунального майна» (далі - позивач) звернулось до господарського суду Київськ ої області з позовом до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Будівельне монтажне управління 427»(далі - відповід ач) про стягнення 17609,23 грн.

В обґрунтування своїх вимо г позивач посилається на укл адення 01.03.2011 р. з Товариством з о бмеженою відповідальністю « Будівельне монтажне управлі ння 427»договору № 468 оренди неру хомого майна, що належить до к омунальної власності, згідно якого КП «Фонд комунального майна»передало у строкове п латне володіння і користуван ня нежитлові приміщення, одн ак платежі за користування п риміщенням сплачувалися оре ндарем неналежним чином.

У зв' язку з викладеним поз ивач просить суд стягнути з в ідповідача 12656,41 грн. основного боргу з орендної плати, 4872,72 грн . пені, 80,10 грн. 3% річних, судові ви трати покласти на відповідач а.

Розгляд справи відкладавс я.

Представник позивача у суд ових засіданнях 06.09.2011 р., 20.09.2011 р. по зовні вимоги підтримав.

У судові засідання 06.09.20 11 р., 20.09.2011 р. відповідач не з' яви вся. Відзиву на позов не надав .

Відповідно до ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України в разі, якщо відзив на позовну заяву і витребува ні господарським судом докум енти не подано, справу може бу ти розглянуто за наявними в н ій матеріалами.

У судовому засіданні 20.09.2011 р. б уло оголошено вступну та рез олютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, досліди вши докази та оцінивши їх в су купності, суд

встановив:

01.03.2011 р. між Комунальним підп риємством «Фонд комунальног о майна»(орендодавець) та Тов ариством з обмеженою відпові дальністю «Будівельне монта жне управління 427»(орендар) бу в укладений договір № 468 оренд и нерухомого майна, що належи ть до комунальної власності, відповідно до п. 1.1 якого оренд одавець передає, а орендар пр иймає у строкове платне кори стування майно, а саме - прим іщення, інженерні мережі та к омунікації, що є їх невід' єм ною частиною (майно), яке знахо диться на балансі орендодавц я.

Згідно з п. 1.2 договору адреса (місце розташування об' єкт у оренди): Київська обл., м. Слав утич, Будівельна база, частин а будівлі виробничого корпус у автогосподарства бази меха нізації.

Пунктом 1.3 договору передба чено, що орендована площа час тини будівлі виробничого кор пусу автогосподарства бази м еханізації складає 1036,70 мІ.

У відповідності з п. 3.2 догово ру орендна плата визначаєтьс я на підставі «Методики розр ахунку та порядку використан ня плати за оренду майна кому нальної власності територіа льної громади міста Славутич а»та за перший (базовий) місяц ь оренди - березень 2011 р. склад ає 11196,36 грн. Розмір орендної пла ти за перший місяць фіксуєть ся в договорі. За кожен наступ ний місяць оренди розмір оре ндної плати визначається шля хом коригування розміру міся чної орендної плати за попер едній місяць на індекс інфля ції, що публікується в поточн ому місяці.

Пунктом 3.4 договору визначе но, що орендна плата вноситьс я безготівковим платежем на розрахунковий рахунок оренд одавця або шляхом внесення г отівкових коштів у касу орен додавця, не пізніше останньо го числа поточного місяця.

У разі припинення або розір вання даного договору оренда р сплачує орендну плату вклю чно по день (дату) передачі оре ндодавцеві майна за актом пр ийому-передачі (п. 3.5 договору).

Відповідно до пункту 3.7 дого вору орендна плата, яка була п ерерахована невчасно або не в повному обсязі, стягується орендодавцем з урахуванням встановленого індексу інфля ції за весь час прострочення . Крім цього, за затримку внесе ння орендної плати орендар с плачує орендодавцеві штраф в розмірі 0,5% від суми заборгова ності за кожен день простроч ення платежу, включно по день фактичної оплати. Строк нара хування пені не обмежується 6-ма місцями згідно п. 6 ст. 232 ГК У країни.

Відповідно до пп. 5.1.1 договор у орендар зобов'язується сво єчасно та в повному обсязі сп лачувати орендну плату.

У відповідності з пп. 5.1.17 дого вору орендар зобов' язуєтьс я компенсувати орендодавцю, на підставі виставлених раху нків, плату за земельну ділян ку площею 9631 мІ, на якій розташо ваний об' єкт оренди. Розмір плати обчислюється відповід но до Законів України «Про пл ату за землю», «Про оренду зем лі»та Земельного кодексу Укр аїни, а також нормативно-прав ових актів міської ради.

Згідно акту прийому - переда чі до договору оренди № 468 від 01 .03.2011 р. орендодавець передав, а о рендар прийняв з 01.03.2011 р. частин у будівлі виробничого корпус у автогосподарства бази меха нізації загальною площею 1036,70 м І, що знаходяться за адресою: К иївська обл., м. Славутич, Буді вельна база, і знаходяться на балансі КП «Фонд комунально го майна».

27.05.2011 р. КП «Фонд комунального майна»від ТОВ «Будівельне м онтажне управління 427» було от римано заяву № 26 від 27.05.2011 р. про д острокове розірвання догово ру оренди № 468 від 01.03.2011 р. у зв' яз ку з важким фінансовим стано вищем на підприємстві.

Згідно акту прийому - переда чі до договору оренди № 468 від 01 .03.2011 р. орендар повернув 31.05.2011 р. ор ендодавцеві вказані вище неж итлові приміщення.

Як слідує з позову, відповід ач свої зобов'язання щодо вне сення орендної плати не вико нав належним чином, у зв'язку з чим за останнім за травень 2011 р оку утворилась заборгованіс ть перед Комунальним підприє мством «Фонд комунального ма йна»на загальну суму 12656,41 грн., щ о підтверджується рахунком № СФ-000737 від 16.05.2011 р. на суму 11500,69 грн. о рендної плати, № СФ-000842 від 16.05.2011 р . на суму 1155,72 грн. компенсації ор ендарем плати за землю.

Статтею 2 Закону України «Пр о оренду державного та комун ального майна»визначено, що оренда є засноване на догово рі строкове платне користува ння майном, необхідним оренд ареві для проведення підприє мницької та інших видів діял ьності. Тобто, орендар зобов'я заний вносити орендодавцеві платіж за користування майн ом. Розмір, форма, і строки вне сення орендної плати встанов люються за згодою сторін у до говорі оренди.

Згідно ч. 6 ст. 283 Господарсько го кодексу України до віднос ин оренди застосовуються від повідні положення Цивільног о кодексу України з урахуван ням особливостей, передбачен их Господарським кодексом Ук раїни.

Згідно приписів статті 509 Ци вільного кодексу України зоб ов' язанням є таке правовідн ошення, в якому одна сторона (б оржник) зобов' язана вчинити на користь другої сторони (кр едитора) певну дію (передати м айно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо ) або утриматися від певної ді ї, а кредитор має право вимага ти від боржника виконання йо го обов' язку.

Відповідно до статті 526 Циві льного кодексу України зобов ' язання має виконуватися на лежним чином відповідно до у мов договору та вимог кодекс у, інших актів цивільного зак онодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відпов ідно до звичаїв ділового обо роту або інших вимог, що звича йно ставляться. Зазначена но рма кореспондується з припис ами статті 193 Господарського к одексу України.

Так, у відповідності до ч. 1 ст атті 193 Господарського кодекс у України суб' єкти господар ювання та інші учасники госп одарських відносин повинні в иконувати господарські зобо в' язання належним чином від повідно до закону, інших прав ових актів, договору, а за відс утності конкретних вимог щод о виконання зобов' язання - відповідно до вимог, що у певн их умовах звичайно ставлятьс я.

Згідно ч. 7 статті 193 Господар ського кодексу України не до пускається одностороння від мова від виконання зобов' яз ання, крім випадків, передбач ених законом, а також відмова від виконання або відстрочк а виконання з мотиву, що зобов 'язання другої сторони за інш им договором не було виконан о належним чином.

Приписами статті 530 ЦК Украї ни передбачено, що, якщо у зобо в'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то вон о підлягає виконанню у цей ст рок (термін).

Як зазначено у ст. 610 ЦК Украї ни порушенням зобов'язання є його невиконання або викона ння з порушенням умов, визнач ених змістом зобов'язання (не належне виконання).

Відповідно до ч.ч. 1, 5 ст. 762 Циві льного кодексу України, за ко ристування майном з наймача справляється плата, розмір я кої встановлюється договоро м найму. Плата за користуванн я майном вноситься щомісячно , якщо інше не встановлено дог овором.

Статтею 216 Господарського к одексу України передбачено, що учасники господарських ві дносин несуть господарсько-п равову відповідальність за п равопорушення у сфері господ арювання шляхом застосуванн я до правопорушників господа рських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

У відповідності з приписам и ст. 33 ГПК України, кожна сторо на повинна довести ті обстав ини, на які вона посилається я к на підставу своїх вимог чи з аперечень.

Відповідач у судові засіда ння не з' явився, відзив на по зов, контррозрахунок або док ази оплати за орендоване май но суду не надав.

Отже, факт порушення відпов ідачем зобов' язань судом вс тановлений та по суті не оспо рений відповідачем.

З урахуванням викладеного , встановлення судом факту на явності заборгованості відп овідача перед позивачем з ор ендної плати та плати за земе льну ділянку у сумі 12656,41 грн., по зовні вимоги в частині стягн ення зазначеної суми основно го боргу підлягають задоволе нню.

Крім суми основної заборго ваності, позивач просить суд стягнути з відповідача пеню відповідно до п. 3.7 договору № 4 68 оренди нерухомого майна, що належить до комунальної влас ності, від 01.03.2011 р.

Як зазначалося вище, згідно вказаного пункту 3.7 договору орендна плата, яка була перер ахована невчасно або не в пов ному обсязі, стягується орен додавцем з урахуванням встан овленого індексу інфляції за весь час прострочення. Крім ц ього, за затримку внесення ор ендної плати орендар сплачує орендодавцеві штраф в розмі рі 0,5% від суми заборгованості за кожен день прострочення п латежу, включно по день факти чної оплати. Строк нарахуван ня пені не обмежується 6-ма міс цями згідно п. 6 ст. 232 ГК України .

З долученого до матеріалів справи розрахунку пені вбач ається, що позивачем було виз начено розмір пені в сумі 4872,72 г рн. за період з 01.06.2011 р. до 16.08.2011 р. на суму 11500,69 грн. в сумі 4427,77 грн., з 01.06.201 1 р. до 16.08.2011 р. на суму 1155,72 грн. в сумі 444,95 грн.

Проте ст. 3 Закону України «П ро відповідальність за несво єчасне виконання грошових зо бов'язань»передбачено, що ро змір пені обчислюється від с уми простроченого платежу та не може перевищувати подв ійної облікової ставки На ціонального банку України, щ о діяла у період, за який сплач ується пеня.

За таких обставин сума пені , що підлягає стягненню з відп овідача з урахуванням зазнач ених приписів ст. 3 Закону Укра їни «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошо вих зобов'язань»становить 413,8 5 грн., у тому числі за період з 0 1.06.2011 р. до 16.08.2011 р. на суму 11500,69 грн. в с умі 376,06 грн., з 01.06.2011 р. до 16.08.2011 р. на су му 1155,72 грн. в сумі 37,79 грн.

У зв' язку з наведеним вимо га позивача про стягнення з в ідповідача пені підлягає час тковому задоволенню судом.

Також позивач просить суд с тягнути з відповідача 3% річни х.

Згідно приписів ч. 2 ст. 625 ЦК Ук раїни боржник, який простроч ив виконання грошового зобов 'язання, на вимогу кредитора з обов'язаний сплатити три про центи річних від прострочено ї суми, якщо інший розмір проц ентів не встановлений догово ром або законом.

Розмір 3% річних, визначений позивачем, становить 80,10 грн. у тому числі за період з 01.06.2011 р. до 16.08.2011 р. на суму 11500,69 грн. в сумі 72,79 гр н., з 01.06.2011 р. до 16.08.2011 р. на суму 1155,72 грн . в сумі 7,31 грн., є обґрунтованим , у зв' язку з чим 3% річних підл ягають стягненню з відповіда ча в заявленому позивачем ро змірі.

За таких обставин суд дійшо в висновку щодо часткового з адоволення позовних вимог Ко мунального підприємства «Фо нд комунального майна».

Судові витрати відповідно до вимог ст.ст. 44, 49 Господарськ ого процесуального кодексу У країни покладаються на відпо відача пропорційно розміру з адоволених позовних вимог.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. 124 Конституції Украї ни, ст.ст. 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу Укра їни, суд

вирішив:

1. Позов задовол ьнити частково.

2. Стягнути з Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Будівельне монтажне у правління 427»(07100, Київська обл., м. Славутич, Бєлгородський кв артал, 6, кв. 11, код ЄДРПОУ 37362047) на к ористь Комунального підприє мства «Фонд комунального май на»(07100, Київська обл., м. Славути ч, Центральна площа, 5, код 32301037) - 12656 (дванадцять тисяч шістсот п ' ятдесят шість) грн. 41 коп. осн овного боргу, 413 (чотириста три надцять) грн. 85 коп. пені, 80 (вісім десят) грн. 10 коп. 3% річних, 131 (сто тридцять одну) грн. 50 коп. держа вного мита та 176 (сто сімдесят ш ість) грн. 24 коп. витрат на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу.

3. В решті позовн их вимог відмовити.

Видати наказ після набра ння рішенням законної сили.

Суддя В.М. Бабкіна

Дата під писання рішення - 26.09.2011 р.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення20.09.2011
Оприлюднено17.10.2011
Номер документу18546157
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/101-11

Ухвала від 22.08.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Рішення від 20.09.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 06.09.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні