Рішення
від 12.09.2011 по справі 27/17-3136-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



Підлягає публікації в ЄДРС Р

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" вересня 2011 р. Справа № 27/17-3136-2011

Господарський суд Одесько ї області у складі судді Не вінгловської Ю.М.

при секретарі судового зас ідання: Ярешко О.М.

за участю представник ів сторін:

від позивача: ОСОБА_1 (представник діючий за довір еністю);

від відповідача: ОСОБ А_2 (представник діючий за до віреністю);

розглянувши у відкрито му судовому засіданні справу

за позовом: Комунального підприємства "Теплопостачан ня міста Одеси";

до відповідача: Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Одеський міський телер адіоцентр"

про стягнення 49022,21 грн.

ВСТАНОВИВ:

СУТЬ СПОРУ: Позивач - Комунальне підприємство "Теп лопостачання міста Одеси" зв ернувся до господарського су ду Одеської області з позовн ою заявою до відповідача - Тов ариства з обмеженою відповід альністю "Одеський міський т елерадіоцентр", в якій просит ь суд стягнути з відповідача заборгованість за спожиту т еплову енергію у розмірі 49022,21 г рн. та покласти на відповідач а судові витрати.

В обґрунтування заявлени х вимог позивач посилається на укладений між КП "Теплопос тачання міста Одеси" та ТОВ "Од еський міський телерадіоцен тр" договір на постачання теп лової енергії №2096 від 01.11.2006р., згі дно якого позивачем було вик онано вчасно та в повному обс язі свої зобов' язання, між т им, відповідач за фактично сп ожиту теплову енергію у пері од з жовтня 2010 року по травень 2 011 року не розрахувався, в зв' язку з чим у нього утворилась визначена у позовних вимога х заборгованість.

У судовому засіданні 12.09.2011 ро ку представник позивача позо вні вимоги підтримав у повно му обсязі. Крім того, надав до суду заяву (вх. ГСОО №31926/2011 від 12.09. 2011р.), в порядку ст. 83 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, згідно якої просить с уд розстрочити виконання ріш ення, шляхом зобов' язання в ідповідача сплачувати суму з аборгованості згідно із нада ним графіком.

Представник відповідача у судових засіданнях був прис утній, між тим, письмового від зиву на позов не надав. При цьо му, надав пояснення, що позовн і вимоги визнає у повному обс язі та, просить суд розстрочи ти виконання рішення, згідно наданого позивачем графіку.

У судовому засіданні 22.08.2011р. б уло оголошено перерву у розг ляді справи до 12.09.2011р., згідно з ч . 3 ст. 77 Господарського процесу ального кодексу України.

Розглянувши матеріали с прави, заслухавши пояснення представників сторін, суд вс тановив:

01 листопада 2006 року між КП "Теплопостачання міста Одес и" (надалі - теплопостачальн а організація) та підприємст вом у вигляді ТОВ "Одеський мі ський телерадіоцентр" (надал і - споживач) укладено договір на постачання теплової енер гії № 2096, відповідно до ум ов якого теплопостачальна ор ганізація бере на себе зобов ' язання постачати споживач у теплову енергію, а споживач зобов' язався оплачувати фа ктично одержану теплову енер гію за встановленими тарифам и в терміни, передбаченими ци м договором.

Положеннями п. 3.2.2 договору в становлено обов' язок спожи вача виконувати умови та пор ядок оплати спожитої теплово ї енергії в обсягах і в термін и, що передбачені цим договор ом.

Відповідно до п. 5.1 договору, облік споживання теплової ен ергії визначається за показн иками приладу обліку, встано вленого в тепловому пункті б удівлі по вул. А ртилерійській, 1 з врахування м теплових втрат, згідно угод и розподілу теплової енергії між споживачем та представн ицтвом по управлінню комунал ьною власністю Одеської місь кої ради.

У п. 5.2 договору визначено, що межа балансової та експлуат аційної відповідальності ст орін: система опалення входи ть до системи опалення будів лі по вул. Артилерійській, 1. Вт рати теплової енергії на діл ьницях тепломереж, що перебу вають на балансі споживача, в ід межі балансової належност і до місця встановлення прил адів обліку складають 5,73% від о б' єму споживання теплової е нергії в звітному періоді. Те плова мережа знаходиться в с пільному користуванні з абон ентом, розташованого в будів лі по вул. Артилерійській, 1.

У пункті 6.1 договору зазначе но, що розрахунки за теплову е нергію проводяться в грошові й формі на розрахунковий рах унок теплопостачальної орга нізації по тарифу 179,12 грн. за 1 Гк ал діючому на момент укладан ня договору.

Відповідно до п. 6.2 договору, розрахунковим періодом є кал ендарний місяць.

Положеннями п. 6.3 договору вс тановлено, що споживач за три дні до початку розрахунково го періоду сплачує теплопост ачальній організації вартіс ть заявленої та зазначеної в договорі кількості теплової енергії, передбаченої на роз рахунковий період.

Умовами п. 6.4 договору визнач ено, що кінцевим терміном роз рахунку за спожиту теплову е нергію є 20 число місяця наступ ного за розрахунковим.

Згідно до умов п. 10.1 цей догов ір набуває чинності з дня йог о підписання та діє до 31.12.2007 рок у.

Умовами п. 10.4 договору передб ачено, що договір вважається пролонгованим на кожний нас тупний рік, якщо за місяць до з акінчення строку його дії пр о його припинення не буде пис ьмово заявлено однією із сто рін.

Відповідно до умов додатку 1 до договору № 2096 від 01.11.2006р. (а.с. 21) сторони дійшли згоди, що оріє нтована вартість теплової ен ергії, що постачається спожи вачу за поточний рік, відпові дно до тарифу 179,12 грн., діючого н а момент укладення договору, становить 14634,81 грн. грн. (у т.ч. ПД В 2439,14 грн.), при цьому, теплове на вантаження обєкта теплопост ачання на опалення складає 0,04 26 Гкал/год.

Комунальне підприємство "Т еплопостачання міста Одеси" створене на підставі рішення Одеської міської ради від 27.06 .2006 року за № 101-V шляхом злиття КП "Одестеплокомуненерго" та КП "Одесатеплоенерго".

Згідно п. 2.1.1 статуту КП "Тепло постачання міста Одеси", осно вною метою його діяльності є здійснення виробничо-техніч ної діяльності, спрямованої на надійне та безперебійне з абезпечення споживачів тепл овою та електричною енергією .

При цьому, розрахунки за теп лову енергію здійснюються зг ідно тарифів, встановлення я ких, відповідно до ст. 28 Закону України „Про місцеве самовр ядування”, є компетенцією ви конавчого комітету Одеської міської ради, а з 01.01.2011 року за По станови Національної комісі ї регулювання електроенерге тики України від 14.12.2010 року № 1776 „ Про затвердження тарифів на теплову енергію КП "Теплопос тачання міста Одеси". Облік сп оживання теплової енергії ви значається за показниками пр иладів обліку відповідно до п. 23 „Правил користування те пловою енергією” та п. 5.1 догов ору.

Згідно наданого позивачем розрахунку, в порушення вимо г зазначеного договору ТОВ "Одеський міський телерадіо центр" вартість спожитої теп лової енергії сплачена не бу ла, в зв' язку з чим станом на 01.08.2011р. у відповідача рахується заборгованість за спожиту т еплову енергію протягом пері оду з жовтня 2010р. по квітень 2011р. включно у розмірі 49022,21 грн.

Позовні вимоги обґрунтова но неналежним виконанням дог овірних зобов' язань відпов ідачем та направлено на стяг нення з відповідача наявної заборгованості за договором на постачання теплової енер гії № 2096 від 01.11.2006р. у розмірі 49022,21 гр н.

Суд, розглянувши матеріа ли справи, заслухавши поясне ння представників сторін, пр оаналізувавши норми чинного законодавства, дійшов насту пних висновків:

Відповідно до ст. 175 Госпо дарського кодексу України, м айново-господарськими визна ються цивільно-правові зобов ' язання, що виникають між уч асниками господарських відн осин при здійсненні господар ської діяльності, в силу яких зобов' язана сторона повинн а вчинити певну господарську дію на користь другої сторон и або утриматися від певної д ії, а управнена сторона має пр аво вимагати від зобов' язан ої сторони виконання її обов ' язку.

Згідно п.1 ч.2 ст.11 Цивільного к одексу України, однією із під став виникнення цивільних пр ав та обов' язків є договір, а в силу вимог ч.1 ст.629 Цивільног о кодексу України, договір є о бов' язковим для виконання с торонами.

У відповідності до ст. 626 Циві льного кодексу України догов ором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або прип инення цивільних прав та обо в' язків.

Статтею 714 Цивільного кодек су України встановлено, що за договором постачання енерге тичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов 'язується надавати другій ст ороні (споживачеві, абоненто ві) енергетичні та інші ресур си, передбачені договором, а с поживач (абонент) зобов'язуєт ься оплачувати вартість прий нятих ресурсів та дотримуват ись передбаченого договором режиму її використання, а так ож забезпечити безпечну експ луатацію енергетичного та ін шого обладнання.

До договору постачання ене ргетичними та іншими ресурса ми через приєднану мережу за стосовуються загальні полож ення про купівлю-продаж, поло ження про договір поставки, я кщо інше не встановлено зако ном або не випливає із суті ві дносин сторін.

Законом можуть бути передб ачені особливості укладення та виконання договору поста чання енергетичними та іншим и ресурсами.

Вищевказане цілком коресп ондується з положеннями ст. 2 75 Господарського кодексу Укр аїни, згідно якої за договоро м енергопостачання енергопо стачальне підприємство (енер гопостачальник) відпускає ел ектричну енергію, пару, гаряч у і перегріту воду (далі - енер гію) споживачеві (абоненту), як ий зобов'язаний оплатити при йняту енергію та дотримувати ся передбаченого договором р ежиму її використання, а тако ж забезпечити безпечну експл уатацію енергетичного облад нання, що ним використовуєть ся. При цьому, ч.2 ст. 275 цього коде ксу встановлено, що відпуск е нергії без оформлення догово ру енергопостачання не допус кається.

Згідно з ч. 6 ст. 276 Господарськ ого кодексу України, розраху нки за договорами енергопост ачання здійснюються на підст аві цін (тарифів), встановлени х відповідно до вимог закону .

У відповідності до ч. 1 ст. 277 аб оненти користуються енергіє ю з додержанням правил корис тування енергією відповідно го виду, що затверджуються Ка бінетом Міністрів України.

Згідно до п. 40 „Правил корист ування тепловою енергією” за тверджених Постановою Кабін ету Міністрів України №1198 від 03.10.2007р., споживач теплової енер гії зобов'язаний, зокрема, вча сно проводити розрахунки за спожиту теплову енергію та з дійснювати інші платежі відп овідно до умов договору та ци х Правил.

Законом України "Про теплоп остачання" визначено, що тари ф (ціна) на теплову енергію - гр ошовий вираз витрат на вироб ництво, транспортування, пос тачання одиниці теплової ене ргії (1 Гкал) з урахуванням рен табельності виробництва, інв естиційної та інших складови х.

Таким чином, тариф на теплов у енергію, який встановлюєть ся Національною комісією рег улювання ринку комунальних п ослуг України, є сумою трьох т арифів, а саме тарифу на вироб ництво, транспортування та п остачання теплової енергії. При цьому тариф на послугу дл я кінцевого споживача Комісі єю не встановлюється.

Відповідно до положень Зак ону України "Про місцеве само врядування в Україні" до влас них (самоврядних) повноважен ь виконавчих органів сільськ их, селищних, міських рад нале жить встановлення в порядку і межах, визначених законода вством, тарифів на побутові, к омунальні (крім тарифів на те плову енергію, централізован е водопостачання та водовідв едення, які встановлюються Н аціональною комісією регулю вання ринку комунальних посл уг України), транспортні та ін ші послуги.

Отже, регулювання тарифів с аме на комунальні послуги дл я кінцевих споживачів, згідн о діючого законодавства, від носиться до компетенції орга нів місцевого самоврядуванн я.

Як встановлено матеріалам и справи, згідно розрахунку з аборгованості ТОВ "Одеський міський телерадіоцентр", яки й здійснювався на підставі т арифів, встановлених рішення м виконкому Одеської міської ради від 20.12.2008 р. N 1612, а з 01.01.2011 року - П останови Національної коміс ії регулювання електроенерг етики України від 14.12.2010 року № 1776 „Про затвердження тарифів н а теплову енергію КП "Теплопо стачання міста Одеси", а кільк ість поставленої енергії вст ановлювалась на підставі под аних відповідачем звітів за спожиту теплову енергію (а.с. 9 -15) заборгованість відповідач а за надані послуги теплопос тачання за договором № 2096 від 01 .11.2006р. за період з 01.10.2010 року по 01.05.2011 року становить 49022,21 грн.

Разом з тим, в матеріалах сп рави міститься гарантійний л ист відповідача вих. № 8 від 28.04.20 11р., згідно якого ТОВ "Одеський міський телерадіоцентр" зоб ов' язувався сплачувати заз начену заборгованість з трав ня по жовтень 2011 року, між тим, я к зазначає позивач будь-яких проплат протягом періоду з т равня по серпень місяці 2011 рок у відповідачем не було здійс нено.

Згідно з вимогами ч.1 ст.526 Цив ільного кодексу України, зоб ов' язання має виконуватися належним чином відповідно д о умов договору та вимог цьог о Кодексу, інших актів цивіль ного законодавства. В силу ви мог ч.1 ст.525 Цивільного кодексу України, одностороння відмо ва від зобов' язання або одн остороння зміна його умов не допускається, якщо інше не вс тановлено договором або зако ном. Аналогічні вимоги щодо в иконання зобов' язань містя ться і у ч.ч.1, 7 ст.193 Господарсько го кодексу України.

У відповідності до ст. 610 Циві льного кодексу України, пору шенням зобов' язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов' язання (ненал ежне виконання).

Згідно ч.1 ст.530 Цивільного ко дексу України, якщо у зобов'яз анні встановлений строк (тер мін) його виконання, то воно пі длягає виконанню у цей строк (термін).

Частиною 2 ст. 218 Господарсько го кодексу України встановле но, що учасник господарських відносин відповідає за неви конання або неналежне викона ння господарського зобов`яза ння чи порушення правил здій снення господарської діяльн ості, якщо не доведе, що ним вж ито усіх залежних від нього з аходів для недопущення госпо дарського правопорушення. У разі якщо інше не передбачен о законом або договором, суб' єкт господарювання за поруше ння господарського зобов`яза ння несе господарсько-правов у відповідальність, якщо не д оведе, що належне виконання з обов`язання виявилося неможл ивим внаслідок дії неперебор ної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за даних умов здійснення госпо дарської діяльності.

Із вищезазначених обстави н справи вбачається, що відпо відач порушив виконання свої х зобов' язань за договором на постачання теплової енерг ії №2096 від 01.11.2006р., а саме простроч ив строки сплати за фактично спожиту теплову енергію.

Приймаючи до уваги вищевик ладене, а також те, що позовні вимоги КП "Теп лопостачання міста Одеси" пр о стягнення заборгованості з а спожиту теплову енергію за договором на постачання теп лової енергії №2096 від 01.11.2006р. у ро змірі 49022,21 грн. підтверджуютьс я наявними в матеріалах спра ви документами, суд вважає їх обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

При цьому суд зазначає, що в ідповідно до п.6 ст.83 Господарс ького процесуального кодекс у України, господарський суд , приймаючи рішення, має право , зокрема, розстрочити його ви конання.

Відповідно до роз' яснен ня Вищого арбітражного суду №02-5/333 від 12.09.1996р. із змінами та доп овненнями, підставою для від строчки, розстрочки, зміни с пособу та порядку виконання рішення можуть бути конкр етні обставини, що ускладнюю ть виконання рішення або роб лять його неможливим у строк або встановленим господарсь ким судом способом.

Вирішуючи питання про відс трочку чи розстрочку виконан ня рішення, зміну способу і по рядку виконання рішення, гос подарський суд повинен врахо вувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ст упінь вини сторін у виникнен ні спору, наявність інфляцій них процесів у економіці дер жави та інші обставини справ и.

В обґрунтування клопотан ня про розстрочку виконання рішення суду представник від повідача посилається на скру тне фінансове становище підп риємства, в звязку з чим проси ть суд розстрочити виконання рішення суду, згідно запропо нованого позивачем графіку:

- у вересні 2011 року - 16340,00 грн.

- у жовтні 2011 року - 16340,00 грн.

- у листопаді 2011 року - 16342,21 грн .

Враховуючи, що представник позивача у судовому засідан ні не заперечував проти нада ння відповідачеві розстрочк и виконання рішення суду, суд вважає за необхідне задовол ьнити клопотання представни ка відповідача про розстрочк у виконання рішення суду, шля хом зобов' язання відповіда ча сплатити суму боргу насту пним чином:

- у вересні 2011 року - 16340,00 грн.

- у жовтні 2011 року - 16340,00 грн.

- у листопаді 2011 року - 16342,21 грн .

На підставі ст.ст. 44, 49 Господа рського процесуального коде ксу України витрати по сплат і державного мита та витрати на інформаційно-технічне за безпечення судового процесу покладаються на відповідача .

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 Г осподарського процесуально го кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити .

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Одеський міський телераді оцентр" (65039, м. Одеса, вул. Артиле рійська, буд. 1, ід. код 23987121) на к ористь Комунального підп риємства "Теплопостачання мі ста Одеси” (юридична адреса: 65 110, м. Одеса, вул. Балківська , 1-Б, адреса для кореспонденці ї: 65101, м. Одеса, вул. Варненська, 27, р/р 26004150000764 в ПАО „ВіЕйБі Банк” м.К иїв, МФО 380537, код ЄДРПОУ 34674102) 49022/сор ок дев' ять тисяч двадцять д ві/грн. 21 коп. заборгованості з а спожиту теплову енергію.

3.Розстрочити виконання рішення суду наступним чино м:

- у вересні 2011 року - 16340,00 грн.

- у жовтні 2011 року - 16340,00 грн.

- у листопаді 2011 року - 16342,21 грн .

4.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Одеський міський телерадіо центр" (65039, м. Одеса, вул. Артилер ійська, буд. 1, ід. код 23987121) на ко ристь Комунального підпр иємства "Теплопостачання міс та Одеси” (юридична адреса: 65110, м. Одеса, вул. Балківська, 1 -Б, адреса для кореспонденції : 65101, м. Одеса, вул. Варненська, 27, р /р 26004150000764 в ПАО „ВіЕйБі Банк” м.Ки їв, МФО 380537, код ЄДРПОУ 34674102) 490/чотир иста дев' яносто/грн. 22 коп. де ржавного мита та 236/двісті три дцять шість/грн. витрати на ІТ З судового процесу.

Рішення суду може бути оскаржено протягом 10-денного строку з моменту складання п овного тексту.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення 10-денного строк у з дня його підписання, якщо а пеляційну скаргу не було под ано. У разі подання апеляційн ої скарги рішення, якщо його н е скасовано, набирає законно ї сили після розгляду справи Одеським апеляційним господ арським судом.

Суддя Невінглов ська Ю.М.

Повний текст рішення склад ено 19.09.2011р.

Дата ухвалення рішення12.09.2011
Оприлюднено17.10.2011
Номер документу18546582
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —27/17-3136-2011

Рішення від 12.09.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 10.08.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні