Постанова
від 02.09.2011 по справі 2а-0870/7223/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 вересня 2011 року < Текст > Справа № 2а -0870/7223/11

Запорізький окружний адмі ністративний суд у складі:

головуючого - судді О.В. Конишевої,

при секретарі судового зас ідання А.С. Нецик

за участю представників ві д

позивача не з' явився

відповідача не з' явивс я

розглянув у відкритом у судовому засіданні адмініс тративну справу

за заявою : Державної податк ової інспекції у Заводськом у районі м. Запоріжжя

до : Товариства з обмеженою відповідальністю «Металцен тр ЗВА»

про : стягнення коштів за по датковим боргом

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окру жного адміністративного суд у надійшло подання Державної податкової інспекції у Заво дському районі м. Запоріжжя д о Товариства з обмеженою від повідальністю «Металцентр З ВА» про стягнення коштів за п одатковим боргом у розмірі 6 3 23,82 грн.

Ухвалою суду від 31.08.2011 відкри то провадження в адміністрат ивній справі в порядку п.3 ч.1 ст . 183-3 КАС та призначено судове з асідання на 02.09.2011 об 10 год. 00 хв., у з в' язку з чим вжито заходи дл я повідомлення сторін про да ту та час судового засідання .

Представник позивача у суд ове засідання не з' явився, п ро час та дату судового засід ання повідомлений належним ч ином. Надав до канцелярії суд у заяву про розгляд справи бе з його участі та уточнення по зовних вимог, згідно з якими п одатковий борг відповідача с кладає 244 546,71 грн.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся. Про причини неявки суд не п овідомив. Про час та дату судо вого засідання повідомлений належним чином. Заяв про розг ляд справи без його участі до суду не надходило.

Відповідно до п.3 ч.7 ст. 183-3 КАС У країни неявка сторін у судов е засідання не перешкоджає р озгляду подання.

Суддя, оцінивши наявні у спр аві докази у їх сукупності та матеріали подання, встанови в наявність достатніх підст ав для прийняття законного т а обґрунтованого рішення.

Підпунктом 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податк ового кодексу України від 02.12.20 10 № 2755-VІ передбачено обов' язо к платників податків сплачув ати податки та збори у строки та в розмірах, встановлених ц им Кодексом та законами з пит ань митної справи.

Відповідно, органи державн ої податкової служби відпові дно до пп. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податково го кодексу мають право зверт атися до суду щодо стягнення коштів платника податків, як ий має податковий борг, з раху нків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму пода ткового боргу або його части ни.

Як вбачається з матеріалів справи, на час звернення до су ду ТОВ «Металцентр ЗВА» має п одатковий борг перед бюджето м по орендній платі за землю у сумі 6 323,82 грн.

Податковий борг по орендні й платі за землю виник на підс таві самостійно поданої під приємством податкової декла рації з орендної плати за зем ельні ділянки державної і ко мунальної власності, а саме: № 593 від 28.01.2011 у сумі 6 323,82.

Відповідно до п. 203.2 ст. 203 Кодек су платник податку зобов'яза ний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, за значену у поданій ним податк овій декларації, протягом 10 ка лендарних їв. що настають за о станнім днем відповідного гр аничного строку, передбачено го п.п. 49.18.2 п. 49.18 -9 Кодексу для пода ння податкової декларації.

Пунктом 46.1 ст. 46 Податкового к одексу України визначено, що податкова декларація, розра хунок (далі - податкова деклар ація) - документ, що подається платником податків (у тому чи слі відокремленим підрозділ ом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому орг ану у строки, встановлені зак оном, на підставі якого здійс нюється нарахування та/або с плата податкового зобов'язан ня, чи документ, що свідчить пр о суми доходу, нарахованого (в иплаченого) на користь платн иків податків - фізичних осіб , суми утриманого та/або сплач еного податку. Податкова дек ларація подається за звітний період в установлені цим Код ексом строки органу державно ї податкової служби, в якому п еребуває на обліку платник п одатків (п. 49.1 ст. 49 Податкового к одексу).

Відповідно до п. 57.1 ст. 57 Подат кового кодексу України, плат ник податків зобов'язаний са мостійно сплатити суму подат кового зобов'язання, зазначе ну у поданій ним податковій д екларації, протягом 10 календа рних днів, що настають за оста ннім днем відповідного грани чного строку, передбаченого цим Кодексом для подання под аткової декларації, крім вип адків, встановлених цим Коде ксом.

Пп. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону «Про поря док погашення зобов' язань п латників податків перед бюдж етами та державними цільовим и фондами» № 2181-ІІІ від 21.12.2000, яким регулювався порядок адмініс трування податків, зборів (об ов' язкових платежів) під ча с виникнення податкового бор гу ТОВ «Металцентр ЗВА», було встановлено обов' язок плат ника податків самостійно спл атити суму податкового зобов 'язання, зазначену у поданій н им податковій декларації, пр отягом десяти календарних дн ів, наступних за останнім дне м відповідного граничного ст року, передбаченого підпункт ом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього За кону для подання податкової декларації. Відповідно до пп . 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону № 2181, узгоджена сума податкового зобов'язан ня, не сплачена платником под атків у строки, визначені ціє ю статтею, визнається сумою п одаткового боргу платника по датків.

Відповідно до п.п. 95.1 - 95.3 ст. 95 П одаткового кодексу України, орган державної податкової с лужби здійснює за платника п одатків і на користь держави заходи щодо погашення подат кового боргу такого платника податків шляхом стягнення к оштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недоста тності - шляхом продажу майна такого платника податків, як е перебуває у податковій зас таві.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків про вадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня наді слання такому платнику подат кової вимоги.

Стягнення коштів з рахункі в платника податків у банках , обслуговуючих такого платн ика податків, здійснюється з а рішенням суду, яке направля ється до виконання органам д ержавної податкової служби, у розмірі суми податкового б оргу або його частини.

У даному випадку, податкові вимоги було направлено борж нику на підставі Закону «Про порядок погашення зобов' яз ань платників податків перед бюджетами та державними ціл ьовими фондами» № 2181-ІІІ від 21.12. 2000, яким регулювався порядок а дміністрування податків, збо рів (обов' язкових платежів) під час виникнення податков ого боргу ТОВ «Металцентр ЗВ А»:

Перша податкова вимога №1/264 в ід 04.06.2009 та друга податкова вимо га № 2/304 від 10.07.2009.

Підпунктом 6.2.3 п. 6.2 ст. 6 Закону № 2181 встановлено, що податкові вимоги надсилаються:

а) перша податкова вимога - н е раніше першого робочого дн я після закінчення граничног о строку сплати узгодженої с уми податкового зобов'язання .

б) друга податкова вимога - н е раніше тридцятого календар ного дня від дня направлення (вручення) першої податкової вимоги, у разі непогашення пл атником податків суми податк ового боргу у встановлені ст роки.

Пунктом 59.3 ст. 59 Податкового к одексу України встановлено, що податкова вимога надсилає ться не раніше першого робоч ого дня після закінчення гра ничного строку сплати суми г рошового зобов'язання.

Вищенаведеними нормативни ми актами не передбачено нап равлення податкових вимог в інших випадках.

Враховуючи те, що коли виник ає новий податковий борг пов торно податкові вимоги не на дсилаються, якщо підприємств о не сплатило існуючий раніш е борг, тому податкова вимога направлена у 2008 році та факт сп ливу 60 днів з дня направлення вимоги, є законною підставою для звернення з таким поданн ям до суду.

Відповідно до ст. 183-3 КАС Укра їни, провадження у справах за зверненням органів державно ї податкової служби при здій сненні ними передбачених зак оном повноважень здійснюєть ся на підставі подання таких органів, зокрема, щодо стягне ння коштів за податковим бор гом.

Подання подається до суду п ершої інстанції протягом два дцяти чотирьох годин з момен ту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суд у, за загальними правилами пі дсудності, встановленими цим Кодексом.

Строки, встановленні цією с таттею, обчислюються годинам и і закінчуються із закінчен ням години, на яку припадає та ке закінчення.

У даному випадку, необхідна наявність сукупності обстав ин, які дають підставу для вис новку щодо правомірності так ого подання:

- сплив 60 днів з дня направлен ня податкової вимоги;

- виникнення податкового бо ргу.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що станом на час розгляду справ и, податковий борг по податку на прибуток приватних підпр иємств ТОВ «Металцентр ЗВА» складає 6323,82 грн., доказів щодо с плати цього боргу відповідач ем надано не було, відповідно вимоги державної податкової інспекції є обґрунтованими та такими, що підлягають задо воленню.

Згідно ч.4 ст.94 КАС України, у с правах, в яких позивачем є суб ' єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юри дична особа, судові витрати, з дійснені позивачем, з відпов ідача не стягуються.

Враховуючи вищезазначене, керуючись ст.ст. 2, 4, 7 - 12, 69-71,160, 183-3 КА С України, суд

ПОСТАНОВИВ:

ПОСТАНОВИВ:

< Текст >

Подання задовольнити у пов ному обсязі.

Стягнути кошти у розмірі су ми податкового боргу - 6 323 (шіс ть тисяч триста двадцять три ) грн. 82 коп. з рахунків платника податків товариства з обмеж еною відповідальністю «Мета лцентр ЗВА»(код ЄДРПОУ 32341331) з ра хунків платника податків у б анках, обслуговуючих такого платника податків, на р/р 34129999700004 код платежу 99999999 отримувач: Дер жавний бюджет Заводського ра йону м. Запоріжжя, код ЄДРПОУ 3 4677136, Банк ГУДКУ у Запорізькій о бласті, МФО 813015.

Звернути постанову с уду до негайного виконання, в ідповідно до ч.1 ст. 256 Кодексу а дміністративного судочинст ва України. Видати виконавчи й лист.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скасо вано, набирає законної сили п ісля повернення апеляційно ї скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження аб о набрання законної сили ріш енням за наслідками апеляцій ного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Запорізький окружни й адміністративний суд шляхо м подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі скла дення постанови у повному об сязі відповідно до статті 160 К АС України - з дня складення її в повному обсязі, апеляцій ної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осі б, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіс ть отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, т о десятиденний строк на апел яційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Постанову виготовл ено у повному обсязі та підпи сано 02.09.2011.

Суддя /підпис/ О.В. Кониш ева

< Текст >

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.09.2011
Оприлюднено17.10.2011
Номер документу18563583
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/7223/11

Постанова від 02.09.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні