Постанова
від 07.09.2011 по справі 6624/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія< >

Харківський окружний адмі ністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"07" вересня 2011 р. Справ а № 2а-6624/11/2070

Харківський окру жний адміністративний суд у складі

головуючого судді - Мельник ова Р.В.

за участю: секретаря судово го засідання - Вороніної І.О.,

представника позивача - І хненко Я.В.

розглянувши у відкри тому судовому засіданні у пр иміщенні Харківського окруж ного адміністративного суду адміністративну справу за п озовом Державної податкової інспекції у Комінтернівсько му районі м.Харкова до товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Інтерпрайд" про наданн я дозволу на погашення боргу , -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Державна подат кова інспекція у Комінтернів ському районі м.Харкова, звер нувся до Харківського окружн ого адміністративного суду з позовом до товариства з обме женою відповідальністю "Інте рпрайд", в якому просить суд на дати дозвіл Державній податк овій інспекції у Комінтернів ському районі м.Харкова на по гашення суми боргу товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Інтерпрайд" у розмірі 1339,00 гр н. за рахунок майна, що перебув ає у податковій заставі.

Свої вимоги позивач мотиву є тим, що відповідач є платник ом податків і зборів, передба чених Законом України "Про си стему оподаткування", взятий на облік платників податків в ДПІ у Комінтернівському ра йоні м.Харкова. Відповідач са мостійно не сплатив у повном у обсязі суму податку з власн иків наземних транспортних з асобів. Внаслідок цього у від повідача виникла заборгован ість до бюджету у розмірі 1339,00 г рн..

Заходи щодо погашення пода ткового боргу відповідачем н е вживаються, тому позивач пр осить надати дозвіл на погаш ення суми боргу за рахунок ма йна відповідача, що перебува є у податковій заставі.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав у повному обсяз і та просив їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явив ся, про час, дату та місце розг ляду справи повідомлявся нал ежним чином за адресою, внесе ною до Єдиного державного ре єстру юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців.

Згідно ст.35 КАС України відп овідач є належно повідомлени м про дату, час та місце судово го засідання. Відповідач від зив на позов не надав, правом у часті в судовому засіданні н е скористався.

Враховуючи викладене, беру чи до уваги, що відповідач не п рибув в судове засідання, при чин неприбуття суду не повід омив, є належним чином повідо млений про дату, час та місце р озгляду справи, суд приходит ь до висновку про можливість розгляду справи за наявними в ній доказами.

Суд дослідивши матеріали с прави, вислухавши представни ка позивача, дійшов висновку , що позов підлягає задоволен ню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відпо відач - ТОВ "Інтерпрайд" - заре єстрований виконавчим коміт етом Харківської міської рад и 30.01.2006 р., відповідно до копії Св ідоцтва про державну реєстра цію (а.с. 11).

ТОВ "Інтерпрайд" взято на по датковий облік в ДПІ у Комінт ернівському районі м. Харков а 08.02.2006 р. за № 31, що підтверджуєть ся довідкою (а.с. 10).

Відповідно до ст.10 Закону Ук раїни "Про державну податков у службу в Україні", державні п одаткові інспекції в районах , містах без районного поділу , районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податк ові інспекції виконують такі функції, як здійснення контр олю за своєчасністю, достові рністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів); здійс нення контролю за своєчасніс тю подання платниками податк ів бухгалтерських звітів і б алансів, податкових декларац ій, розрахунків та інших доку ментів, пов'язаних з обчислен ням податків, інших платежів , а також перевіряють достові рність цих документів щодо п равильності визначення об'єк тів оподаткування і обчислен ня податків, інших платежів.

П.п. 11 ст.10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" надає право органам ДПС подавати до судів позови до підприємств по стягненню в доход держави коштів одерж аних без установлених законо м підстав, а також про стягнен ня заборгованості перед бюдж етом і державними цільовими фондами за рахунок майна.

Підпунктами 16.1.1-16.1.4 п.16.1 ст.16 Пода ткового кодексу України вста новлено, що платник податків зобов'язаний: стати на облік у контролюючих органах в поря дку, встановленому законодав ством України; вести в устано вленому порядку облік доході в і витрат, складати звітніст ь, що стосується обчислення і сплати податків та зборів; по давати до контролюючих орган ів у порядку, встановленому п одатковим та митним законода вством, декларації, звітніст ь та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою пода тків та зборів; сплачувати по датки та збори в строки та у ро змірах, встановлених цим Код ексом та законами з питань ми тної справи.

Відповідно до п.10 ч.1 ст.14 Закон у України "Про систему оподат кування" (тут і далі нормативн о-правові акти в редакції, чин ній на час виникнення відпов ідних правовідносин), до зага льнодержавних належить таки й податок, як податок з власни ків транспортних засобів та інших самохідних машин і мех анізмів.

У відповідності з п.2, 3 ч.1 ст. 9 З акону України "Про систему оп одаткування", платники подат ків і зборів (обов'язкових пла тежів) зобов'язані подавати д о державних податкових орган ів та інших державних органі в відповідно до законів декл арації, бухгалтерську звітні сть та інші документи і відом ості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (о бов'язкових платежів); сплачу вати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежі в) у встановлені законами тер міни.

Підпунктом 4.1.1 п.4.1 ст.4 Закону У країни "Про порядок погашенн я зобов'язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами" п ередбачено, що платник подат ків самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, як у зазначає у податковій декл арації.

Податковий борг по податку з власників наземних трансп ортних засобів в розмірі 1339,00 г рн. виник внаслідок самостій но поданого розрахунку № 5158 ві д 01.03.2010 р., борг по якому виник за 4 квартал 2010 р. Суму боргу було ч астково погашено за рахунок переплати у розмірі 241,00 грн.

Згідно з п.5.1 ст.5 Закону Украї ни "Про порядок погашення зоб ов'язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами", подат кове зобов'язання, самостійн о визначене платником податк ів у податковій декларації, в важається узгодженим з дня п одання такої податкової декл арації.

Згідно з п.п.5.4.1. п.5.4. ст. 5 Закону України "Про порядок погашен ня зобов'язань платників по датків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами" узгоджена сума податкового з обов'язання, не сплачена пл атником податків у строки, ви значені цією статтею, визнає ться сумою податкового боргу платника податків.

П.п.3.1.1 п. 3.1 Закону України "Про порядок погашення зобов'яз ань платників податків перед бюджетами та державними ціл ьовими фондами" встановлює, щ о активи платника податків м ожуть бути примусово стягнен і в рахунок погашення його по даткового боргу виключно за рішенням суду.

Таким чином, судом встановл ено, що ТОВ "Інтерпрайд" не спл атило у повному обсязі суми п одатку з власників наземних транспортних засобів. Заборг ованість відповідача перед б юджетом становить 1339,00 грн., що п ідтверджується матеріалами справи та розрахунком суми п одаткового боргу ТОВ "Інтерп райд".

Згідно п. 1 ст. 10 Закону Україн и "Про державну податкову слу жбу в Україні", ДПІ у Комінтерн івському районі м.Харкова зд ійснює контроль за додержанн ям законодавства про податки та інші платежі та забезпечу є правильність обчислення та своєчасність надходження ци х податків.

Статтею 67 Конституції Украї ни передбачено, що кожен зобо в'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, в становлених законом.

Відповідно до п. 30 ст. 2 Бюджет ного Кодексу України органам и стягнення являються податк ові, митні та інші державні ор гани, яким відповідно до зако ну надано право на стягнення до бюджету податків, зборів (о бов'язкових платежів) та інши х надходжень.

Пунктом 3 ст. 50 Бюджетного Ко дексу України передбачено, щ о органи стягнення забезпечу ють своєчасне та в повному об сязі надходження бюджету под атків, зборів (обов'язкових пл атежів) та інших доходів відп овідно до законодавства.

Згідно ст. 95.1 Податкового код ексу України, орган державно ї податкової служби здійснює за платника податків і на кор исть держави заходи щодо пог ашення податкового боргу так ого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебу вають у його власності, а в раз і їх недостатності - шляхом пр одажу майна такого платника податків, яке перебуває у под атковій заставі.

Враховуючи, що на момент роз гляду справи відповідачем су ма податкового боргу не була сплачена у повному обсязі, су д приходить до висновку, що ви моги позивача щодо надання д озволу Державній податковій інспекції у Комінтернівсько му районі м.Харкова на погаше ння суми боргу товариства з о бмеженою відповідальністю "І нтерпрайд" у розмірі 1339,00 грн. за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі є обґрун тованими та такими, що підляг ають задоволенню.

Керуючись ст.ст.112, 158-163, 186, 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Д ержавної податкової інспекц ії у Комінтернівському район і м.Харкова до товариства з об меженою відповідальністю "Ін терпрайд" про надання дозвол у на погашення боргу - задовол ьнити у повному обсязі.

Надати дозвіл Державній по датковій інспекції у Комінте рнівському районі м.Харкова на погашення суми боргу това риства з обмеженою відповіда льністю "Інтерпрайд" (61105, м. Харк ів, вул.Костичева, б. 2 А; код 33901919) у розмірі 1339,00 грн. (одна тисяча тр иста тридцять дев'ять грн. 0 ко п.) за рахунок майна, що перебу ває у податковій заставі.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному по рядку до Харківського апеляц ійного адміністративного су ду через Харківський окружни й адміністративний суд шляхо м подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня от римання копії постанови. Коп ія апеляційної скарги одноча сно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає за конної сили після закінчення строків для подачі апеляцій ної скарги. У разі подання апе ляційної скарги постанова, я кщо її не скасовано, набирає з аконної сили після поверненн я апеляційної скарги, відмов и у відкритті апеляційного п ровадження або набрання зако нної сили рішенням за наслід ками апеляційного проваджен ня.

У повному обсязі постано ву складено 14 вересня 2011 року.

Суддя (під пис)< > Р.В. Мел ьников

З оригіналом згідно. Оригінал постанови знаходит ься в матеріалах справи.< >

Суддя< > Р.В. Мельников< >

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.09.2011
Оприлюднено17.10.2011
Номер документу18564951
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —6624/11/2070

Ухвала від 06.06.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Постанова від 07.09.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні