Постанова
від 25.07.2011 по справі 2а-9148/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

25 липня 2011 року 10:49 № 2а-9148/11/2670

Окружний адміністратив ний суд міста Києва у складі г оловуючого судді Вєкуа Н.Г. п ри секретарі судового засіда ння Гладій А.В. розглянувши у відкритому судовому засідан ні адміністративну справу

за позовом Державна податкова інспе кція у Подільському районі м .Києва

до Товариство з обмеженою ві дповідальністю "ЮВГ"

про стягнення заборгованості у розмірі 22 665,69 грн.

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Подільському ра йоні міста Києва звернулася до Окружного адміністративн ого суду м. Києва з позовом про стягнення з товариства з обм еженою відповідальністю “ЮВ Г” податкової заборгованост і у розмірі 22 665,69 грн.

Позовні вимоги мотивовано наявністю у товариства з обм еженою відповідальністю “ЮВ Г” узгодженої суми податково го боргу, яку самостійно відп овідачем не сплачено.

Відповідач із врахуванням приписів частини восьмої, од инадцятої статті 35 та абзацу д ругого частини третьої статт і 167 Кодексу адміністративног о судочинства України був на лежним чином повідомлений пр о судові засідання, проте пис ьмових заперечень до суду не надав, свого представника дл я участі у судових засідання х не направив.

З урахуванням приписів час тини четвертої статті 128 Кодек су адміністративного судочи нства України справу вирішен о на підставі наявних у ній до казів.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення представників пози вача, всебічно і повно з' ясу вавши всі фактичні обставини , на яких ґрунтується позов, об ' єктивно оцінивши докази, я кі мають юридичне значення д ля розгляду справи і вирішен ня спору по суті, Окружний адм іністративний суд міста Києв а, приходить до висновку про з адоволення адміністративно го позову, виходячи з наступн ого.

Товариство з обмеженою від повідальністю “ЮВГ” зареєст ровано Подільською районною в місті Києві державною адмі ністрацією 09.11.2009, перебуває на о бліку в Державній податковій інспекції у Подільському ра йоні міста Києва як окремий п латник податків.

Згідно з довідкою Державно ї податкової інспекції у Под ільському районі міста Києва станом на 15.03.2011 року за товарис твом з обмеженою відповідаль ністю “ЮВГ” обліковується по датковий борг із земельного податку з юридичних осіб у ро змірі 22 665,69 грн.

Так, товариством з обмежено ю відповідальністю “ЮВГ” до Державної податкової інспек ції у Подільському районі мі ста Києва подано податковий розрахунок земельного подат ку за 2010 рік.

Разом з тим, товариством з о бмеженою відповідальністю “ ЮВГ” самостійно задекларова ну суму податкового зобов' я зання із плати за землю у повн ому обсязі не сплачено. Так, зг ідно з обліковою карткою пла тника податків за товариство м з обмеженою відповідальніс тю “ЮВГ” обліковується подат кова заборгованість із земел ьного податку з юридичних ос іб у розмірі 22 665,69 грн.

Державною податковою інсп екцією у Подільському районі міста Києва товариству з обм еженою відповідальністю “ЮВ Г” направлено першу податков у вимогу від 06.05.2010 №1/1095, яку, у зв' язку з неможливістю вручення платникові податків, розміщ ено на дошці податкових огол ошень згідно з актом від 26.01.2011 № 1106.

Досліджуючи надані сторон ами докази, аналізуючи навед ені міркування та запереченн я, оцінюючи їх в сукупності, су д бере до уваги наступне.

Відповідно до статті 9 Закон у України “Про систему опода ткування”, який діяв на момен т виникнення спірних правові дносин, платники податків і з борів (обов'язкових платежів ) зобов'язані вести бухгалтер ський облік, складати звітні сть про фінансово-господарсь ку діяльність і забезпечуват и її зберігання у терміни, вст ановлені законами, подавати до державних податкових орга нів та інших державних орган ів відповідно до законів дек ларації, бухгалтерську звітн ість та інші документи і відо мості, пов'язані з обчислення м і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів), сплач увати належні суми податків і зборів (обов'язкових платеж ів) у встановлені законами те рміни, допускати посадових о сіб державних податкових орг анів до обстеження приміщень , що використовуються для оде ржання доходів чи пов'язані з утриманням об'єктів оподатк ування, а також для перевірок з питань обчислення і сплати податків і зборів (обов'язков их платежів).

Згідно з пунктом 1.11 статті 1 З акону України “Про порядок п огашення зобов' язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами”, який діяв на момент ви никнення спірних правовідно син, податкова декларація - це документ, що подається платн иком податків до контролюючо го органу у строки, встановле ні законодавством, на підста ві якого здійснюється нараху вання та/або сплата податку, з бору (обов'язкового платежу).

Відповідно до пункту 5.1. Зако ну України “Про порядок пога шення зобов' язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми”податкове зобов'язання, с амостійно визначене платник ом податків у податковій дек ларації, вважається узгоджен им з дня подання такої податк ової декларації.

Відповідно до підпункту 5.3.1 п ункту 5.3 статті 5 Закону Україн и “Про порядок погашення зоб ов' язань платників податкі в перед бюджетами та державн им цільовими фондами”платни к податків зобов' язаний сам остійно сплатити суму податк ового зобов' язання, зазначе ну у поданій ним податковій д екларації, протягом десяти к алендарних днів, наступних з а останнім днем відповідного граничного строку, передбач еного підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 с татті 4 цього Закону для подан ня податкової декларації.

Відповідно до частини перш ої статті 17 Закону України “Пр о плату за землю”, який був чин ний на момент виникнення спі рних правовідносин, податков е зобов' язання по земельном у податку, а також по орендній платі за землі державної та к омунальної власності, визнач ене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земел ьних ділянок за місцезнаходж енням земельної ділянки за б азовий податковий (звітний) п еріод, який дорівнює календа рному місяцю, щомісячно прот ягом 30 календарних днів, насту пних за останнім календарним днем звітного (податкового) м ісяця.

Враховуючи те, що податкове зобов' язання, самостійно в изначене товариством з обме женою відповідальністю “ЮВГ ” у податковому розрахунку з емельного податку на 2010 рік є у згодженим з моменту подання розрахунку, але несплаченим у повному обсязі у строк, визн ачений Законом України “Про плату за землю”, який діяв на м омент виникнення відповідни х спірних правовідносин, суд дійшов висновку про визнанн я такого податкового зобов' язання податковим боргом.

Одночасно з викладеним, від повідно до положень статті 6 З акону України “Про порядок п огашення зобов' язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами”у разі коли платник по датків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язанн я в установлені строки, подат ковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

Податкові вимоги також над силаються платникам податкі в, які самостійно подали пода ткові декларації, але не пога сили суму податкових зобов'я зань у встановлені законом с троки, без попереднього напр авлення (вручення) податково го повідомлення.

Податкові вимоги надсилаю ться:

а) перша податкова вимога - н е раніше першого робочого дн я після закінчення граничног о строку сплати узгодженої с уми податкового зобов'язання . Перша податкова вимога міст ить повідомлення про факт уз годження податкового зобов'я зання та виникнення права по даткової застави на активи п латника податків. обов'язок п огасити суму податкового бор гу та можливі наслідки непог ашення його у строк;

б) друга податкова вимога - н е раніше тридцятого календар ного дня від дня направлення (вручення) першої податкової вимоги, у разі непогашення пл атником податків суми податк ового боргу у встановлені ст роки. Друга податкова вимога додатково до відомостей, вик ладених у першій податковій вимозі, може містити повідом лення про дату та час проведе ння опису активів платника п одатків, що перебувають у под атковій заставі, а також про д ату та час проведення публіч них торгів з їх продажу.

Податкова вимога вважаєть ся надісланою (врученою) юрид ичній особі, якщо її передано посадовій особі такої юриди чної особи під розписки або н адіслано листом з повідомлен ням про вручення.

У такому самому порядку над силаються податкові повідом лення.

У разі коли податковий орга н або пошта не може вручити пл атнику податків податкове по відомлення або податкові вим оги у зв'язку з незнаходження м посадових осіб, їх відмовою прийняти податкове повідомл ення або податкову вимогу, не знаходженням фактичного міс ця розташування (місцезнаход ження) платника податків, под атковий орган розміщує подат кове повідомлення або податк ові вимоги на дошці податков их оголошень, встановленій н а вільному для огляду місці б іля входу до приміщення пода ткового органу. При цьому ден ь розміщення такої податково ї вимоги вважається днем її в ручення.

Так, у зв' язку з несплатою узгодженої суми податкового зобов' язання, на підставі п ункту 6.2 статті 6 Закону Україн и “Про порядок погашення зоб ов' язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами” Держа вною податковою інспекцією у Подільському районі міста К иєва товариству з обмеженою відповідальністю “ЮВГ” напр авлено першу податкову вимог у від 06.05.2010 №1/1095, яку у зв' язку з н еможливістю вручення платни кові податків, розміщено на д ошці податкових оголошень зг ідно з актом від 26.01.2010 №1106.

Доказів оскарження в апеля ційному чи судовому порядку зазначених податкових вимог суду не надано. Відомостей пр о сплату боргу у повному обся зі суду також не надано.

Обліковою карткою платник а податків товариства з обме женою відповідальністю “ЮВГ ”підтверджується наявність заявленої заборгованості на час розгляду справи.

Враховуючи викладене, суд в важає, що позовні вимоги Держ авної податкової інспекції у Подільському районі міста К иєва до товариства з обмежен ою відповідальністю “ЮВГ” пр о стягнення заборгованості у розмірі 22 665,69 грн. є такими, що пі длягають задоволенню.

Відповідно до підпункту 20.1.18 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органи держ авної податкової служби мают ь право звертатися до суду що до стягнення коштів платника податків, який має податкови й борг, з рахунків у банках, об слуговуючих такого платника , на суму податкового боргу аб о його частини.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов'язаних із залученням с відків та проведенням судови х експертиз, судові витрати (с удовий збір) стягненню з відп овідача не підлягають.

Враховуючи викладене, керу ючись статтями 69, 70, 71, 158-163 Кодексу адміністративного судочинс тва України, Окружний адміні стративний суд міста Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з о бмеженою відповідальністю “ ЮВГ” (код ЄДРПОУ 36853679, 03036, місто Київ, проспект Повітрофлотс ький, будинок 92, квартира 425) п одаткову заборгованість у су мі 22 665,69 грн. (двадцять дві тисяч і шістсот шістдесят п' ять г ривень 69 копійок).

Постанова набирає зак онної сили в порядку, визначе ному статтею 254 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни. Постанова може бути оск аржена до суду апеляційної і нстанції за правилами, встан овленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинс тва України.

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.07.2011
Оприлюднено14.10.2011
Номер документу18565909
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-9148/11/2670

Ухвала від 30.06.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вєкуа Н.Г.

Постанова від 25.07.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вєкуа Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні