Рішення
від 06.10.2011 по справі 26/150-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 т ел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"06" жовтня 2011 р. С права № 26/150-11

Господарський суд Київ ської області у складі судді Лилака Т.Д., розглянувши справ у за позовом Публічного акці онерного товариства „Акціон ерний комерційний промислов о-інвестиційний банк”, м. Київ до Відкритого акціонерного товариства „Спеціалізована пересувна механізована коло на № 509”, Київська обл., м. Бровар и про стягнення 81 505,34 грн. за уча стю представників позивача ? ОСОБА_1, довіреність № 09-32/509 в ід 22.08.2011 року, відповідача - Мал іновського В.В., директор

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2011 року позивач звернувся до господарського суду Київської області з поз овом до відповідача про стяг нення 60 000,00 грн. заборгованості по кредиту, 1 116,88 грн. заборгова ності по прострочених відсот ках, 12 772,20 грн. пені за несвоєчас ну сплату заборгованості по кредиту, 19,24 грн. пені за несвоє часну сплату відсотків за кр едитом, 7 372,00 грн. інфляційної ск ладової боргу за прострочени м кредитом, 224,03 грн. інфляційно ї складової боргу за простро ченими відсотками.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 01.09.2011 р оку порушено провадження у с праві та призначено до розгл яду на 15.09.2011 року.

У судовому засіданні 15.09.2011 ро ку оголошувалася перерва на 06.10.2011 року.

У судовому засіданні 06.10.2011 ро ку представник позивача нада в заяву про зменшення позовн их вимог, в якій просив стягну ти з відповідача 1 193,42 грн. забор гованості по прострочених ві дсотках, 4 127,67 грн. пені за несво єчасну сплату кредиту, 52,21 грн. пені за несвоєчасну сплату в ідсотків.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, дослідивши наявні в матеріалах справи д окази, всебічно і повно з' яс увавши всі фактичні дані, на я ких ґрунтується позов, об' є ктивно оцінивши докази, які м ають значення для розгляду с прави і вирішення спору по су ті, суд вважає, що позовні вимо ги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 19.05.2006 ро ку між Закритим акціонерним товариством „Акціонерний ко мерційний промислово-інвест иційний банк” правонаступни ком якого є Публічне акціоне рне товариство „Акціонерний комерційний промислово-інве стиційний банк” (банк) та Відк ритим акціонерним товариств ом „Спеціалізована пересувн а механізована колона № 509” (позичальник) було укладено кредитний договір № 34, за умов ами якого банк надає позичал ьнику кредит для придбання а втокрана на суму 480 000,00 грн. П огашення кредиту проводитьс я згідно наступного графіку: щомісячно з грудня 2007 року по ж овтень 2010 року по 13,5 тис. грн., в ли стопаді 2010 року 7,5 тис. грн. та кі нцевим погашенням кредиту ? н е пізніше 15 листопада 2010 року.

Відповідно до п. 3.2 договору в ідсотки за користування кред итом сплачується позичальни ком, виходячи із встановлено ї банком відсоткової ставки у розмірі 17 відсотків річних.

Згідно з п.п. 4.2.2 договору, пози чальник зобов' язався своєч асно сплачувати відсотки за користування кредитом та від сотки за неправомірне корист ування кредитом на умовах і в порядку, передбачених цим до говором, а також суми передба ченої цим договором неустойк и.

10.06.2008 року між сторонами було укладено договір № 34/2 про внес ення змін до кредитного дого вору № 34 від 16.11.2007 року, згідно як ого сторони домовились, що ві дсотки за користування креди том сплачуються позичальник ом, виходячи із встановленої банком відсоткової ставки у розмірі 20 відсотків річних.

У випадку порушення позича льником встановленого п. 2.2 кр едитного договору строку пог ашення одержаного кредиту по зичальник надалі сплачує від сотки за неправомірне корист ування кредитом, виходячи із відсоткової ставки у розмір і 22 відсотки річних (п. 3.5 догово ру в редакції договору 34/2 від 10 .06.2008 року).

Позивач належним чином та в повному обсязі виконав взят і на себе зобов' язання згід но з умовами договору, перера хувавши відповідачу 480 000,00 грн., що підтверджується платіжни м дорученням № 968 від 16.11.2007 року.

Проте, відповідач неналежн им чином не виконував взяті н а себе зобов' язання за дого вором, у встановлений догово ром строк не здійснив поверн ення кредиту та не сплатив пр оценти за користування креди тними коштами, у зв' язку з чи м у відповідача перед позива чем утворилась заборгованіс ть за процентами у сумі 1 193,42 грн .

Відповідно до ч. 1 ст. 174 Господ арського кодексу України, го сподарський договір є підста вою виникнення господарськи х зобов' язань.

В силу частини першої та сьо мої статті 193 Господарського к одексу України суб' єкти гос подарювання та інші учасники господарських відносин пови нні виконувати господарські зобов' язання належним чино м відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимо г щодо виконання зобов' язан ня - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно став ляться. До виконання господа рських договорів застосовую ться відповідні положення Ци вільного кодексу України з у рахуванням особливостей, пер едбачених цим Кодексом. Не до пускаються одностороння від мова від виконання зобов' яз ань, крім випадків, передбаче них законом, а також відмова в ід виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов' язання другої сторони за інш им договором не було виконан о належним чином.

У відповідності до ст. 1054 Цив ільного кодексу України, за к редитним договором банк або інша фінансова установа (кре дитодавець) зобов'язується н адати грошові кошти (кредит) п озичальникові у розмірі та н а умовах, встановлених догов ором, а позичальник зобов'язу ється повернути кредит та сп латити проценти.

Згідно ст. 1048 Цивільного коде ксу України, позикодавець ма є право на одержання від пози чальника процентів від суми позики, якщо інше не встановл ено договором або законом. Ро змір і порядок одержання про центів встановлюються догов ором.

Згідно зі ст.ст. 525, 526 Цивільно го кодексу України, зобов' я зання повинні виконуватися н алежним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільн ого законодавства, а за відсу тності таких умов і вимог - в ідповідно до звичаїв діловог о обороту або інших вимог, що з вичайно ставляться. Одностор оння відмова від виконання з обов' язання або односторон ня зміна його умов не допуска ється, якщо інше не встановле но договором або законом.

Статтею 530 Цивільного кодек су України передбачено, що як що у зобов'язанні встановлен ий строк (термін) його виконан ня, то воно підлягає виконанн ю у цей строк (термін).

Оскільки, відповідачем в по рушення взятих на себе зобов ' язань, згідно з умовами дог овору у встановлений строк н е було здійснено повернення кредиту та не сплачені проце нти за користування кредитом , вимоги позивача про стягнен ня з відповідача заборговано сті по прострочених відсотка х у сумі 1 193,42 грн. є правомірним и та такими, що підлягають зад оволенню.

Статтею 611 Цивільного кодек су України передбачено, що у р азі порушення зобов'язання н астають правові наслідки, вс тановлені договором або зако ном, зокрема сплата неустойк и.

Також позивач звертається з вимогою про стягнення з від повідача пені у сумі 4 127,67 грн. у зв' язку з несвоєчасною спл атою кредиту та пені у сумі 52,21 грн. у зв' язку з несвоєчасно ю сплатою відсотків за корис тування кредитом.

Відповідно до п. 5.3 договору з а несвоєчасну сплату сум кре диту та/або відсотків за кори стування кредитом та/або від сотків за неправомірне корис тування кредитом позичальни к сплачує банку пеню, яка обчи слюється від суми прострочен ого платежу, у розмірі подвій ної облікової ставки НБУ, що д іє у період прострочення, та н араховується щоденно.

Згідно з ч. 2 ст. 218 Господарськ ого кодексу України, учасник господарських відносин відп овідає за невиконання або не належне виконання господарс ького зобов' язання. У разі, я кщо інше не передбачено зако ном або договором, суб' єкт г осподарювання за порушення г осподарського зобов' язанн я несе господарсько-правову відповідальність.

Відповідно до ч. 1. ст. 216 Господ арського кодексу України, уч асники господарських віднос ин несуть господарсько-право ву відповідальність за право порушення у сфері господарюв ання шляхом застосування до правопорушників господарсь ких санкцій на підставах і в п орядку, передбачених цим Код ексом, іншими законами та дог овором.

У сфері господарювання згі дно з ч. 2 ст. 217 та ч. 1 ст. 230 Господар ського кодексу України, заст осовуються господарські сан кції, зокрема, штрафні санкці ї у вигляді грошової суми (неу стойка, штраф, пеня), яку учасн ик господарських відносин зо бов'язаний сплатити у разі по рушення ним правил здійсненн я господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зо бов'язання.

Штрафні санкції за порушен ня грошових зобов'язань вста новлюються у відсотках, розм ір яких визначається обліков ою ставкою Національного бан ку України, за весь час корист ування чужими коштами, якщо і нший розмір відсотків не пер едбачено законом або договор ом (ч. 6 ст. 231 ГК України).

На підставі вказаних норм п рава та враховуючи, що розрах унок пені за несвоєчасне пов ернення кредиту та процентів , доданий до позовної заяви, як ий проведений з урахуванням подвійної облікової ставки Н БУ, що діяла на момент нарахув ання пені, є вірним, вимоги про стягнення з відповідача 4 127,67 г рн. пені за кредитом та 52,21 грн. п ені за процентами підлягають задоволенню.

Державне мито у сумі 102,00 грн. т а витрати позивача на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу у сумі 236,00 г рн. підлягають стягненню з ві дповідача.

Враховуючи викладене, керу ючись ст.ст. 33, 49, 75, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Відкритого акц іонерного товариства „Спеці алізована пересувна механіз ована колона № 509” (07400, Київська обл., м. Бровари, вул. Щолківськ а, буд.4, код 01354266) на користь Публі чного акціонерного товарист ва „Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний ба нк” (01001, м. Київ, пров. Шевченка, 12, код 00039002) 1 193 (одну тисячу сто дев' яносто три) грн. 42 коп. заборгов аності по прострочених відсо тках, 4 127 (чотири тисячі сто два дцять сім) грн. 67 коп. пені за не своєчасну сплату кредиту, 52 (п ' ятдесят дві) грн. 21 коп. пені з а несвоєчасну сплату відсотк ів, 102 (сто дві) грн. державного м ита та 236 (двісті тридцять шіст ь) грн. 00 коп. витрат на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу.

Після вступу рішення в зако нну силу видати наказ.

Рішення набирає законної с или відповідно до вимог ст. 85 Г ПК України.

Суддя Т.Д. Лилак

Повне рішення складен о 11.10.2011р.

Дата ухвалення рішення06.10.2011
Оприлюднено17.10.2011
Номер документу18584148
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 81 505,34 грн. за уча стю представників позивача ? ОСОБА_1, довіреність № 09-32/509 в ід 22.08.2011 року, відповідача - Мал іновського В.В., директор

Судовий реєстр по справі —26/150-11

Рішення від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Лилак Т.Д.

Ухвала від 01.09.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Лилак Т.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні