Постанова
від 30.05.2008 по справі 2-а-7160/2008
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

а

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

м. Вінниця, вул. Островсько го, 14

тел/факс (0432) 55-15-10, 55-15-15, e-mail: vin.adminsud@meta.u a



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2008 р. Справа № 2-а-7160/08

Вінницький окружний адмін істративний суд в складі

Головуючого судді ,

При секретарі судового зас ідання: Гонті Інні Олександ рівні

За участю представників ст орін:

позивача : Мельниче нко В.М. - прокурор

відповідача : Чопенко В .Н.

розглянувши матеріали спр ави

за позовом: Прокурора м.В інниці в інтересах держави, я к субєкт владних повноважень , третя особа: представництво Державного комітету України з питань регуляторної політ ики та підприємництва у Вінн ицькій області

до: Вінницької районно ї державної адміністрації Ві нницької області Державного реєстратора Нагорної С.М.

про: відміну державної р еєстрації припинення юридич ної особи ПП "Верітус"

ВСТАНОВИВ :

До Вінницького окружного адміністративного суду з по зовною заявою до Вінницької районної державної адмініст рації Вінницької області Дер жавного реєстратора Нагорно ї С.М. звернувся Прокурор м.Він ниці в інтересах держави, як с убєкт владних повноважень пр осить визнати дії Державного реєстратора Нагорної С.М. Він ницької райдержадміністрац ії щодо проведення державної реєстрації припинення ПП "Ве рітус" неправомірними, та від мінити державну реєстрацію п рипинення юридичної особи.

В позовній заяві зазначено , що 12.12.07 Державним реєстраторо м Нагорною С.М. на підставі ре єстраційної картки форма №7, с відоцтва про державну реєстр ацію, оригіналу статуту ПП "Ве рітус", акту ліквідаційної ко місії з ліквідаційним баланс ом від 07.12.07, довідки ДПІ №668 від 14.11 .07 про відсутність заборгован ості по податках і зборах, дов ідки ПФ №03/28-932 від 13.11.07 про відсутн ість заборгованості, довідки з ВД ФСС з ТВП від 12.11.07 про знятт я з обліку, довідки з ФСС на ви падок безробіття №05-13/1924 від 12.11.07 п ро зняття з обліку, довідки з Ф СС від нещасних випадків на в иробництві та професійних за хворювань від 12.11.07 про відсутн ість заборгованості, довідки архівної установи №26 від 12.12.07, в несено запис до ЄДР про припи нення юридичної особи ПП "Вер ітус", що суперечить п.1 ст. 36 Зак ону України "Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб підприємців" оск ільки зазначена реєстраційн а дія проведена з порушенням визначеного законом терміну .

Прокурор в судовому засіда нні вимоги підтримав, та прос ив позов задовольнити шляхом відміни державної реєстраці ї припинення юридичної особи ПП "Верітус".

Представник відповідача, а саме державний реєстратор а парату Вінницької районної д ержавної адміністрації Чопе нко Володимир Никифорович пр оти заявлених вимог не запер ечував та погодився з позиці єю прокурора.

Заслухавши доводи сторін п о справі та дослідивши матер іали справи, суд прийшов до ви сновку, що дана позовна заява підлягає задоволенню з наст упних підстав.

Чинним законодавством, зок рема Законом України "Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб підприє мців" передбачено, що для про ведення державної реєстраці ї припинення юридичної особи в результаті її ліквідації г олова ліквідаційної комісії або уповноважена ним особа п ісля закінчення процедури лі квідації, яка передбачена за коном, але не раніше двох міся ців з дати публікації повідо млення у спеціалізованому др укованому засобі масової інф ормації, повинен подати (наді слати рекомендованим листом з описом вкладення) державно му реєстратору відповідні до кументи.

Перевіркою матеріалів реє страційної справи ПП "Веріту с" (код ЄДРПОУ 35346112), відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців (далі ЄДР), пуб лікацій Бюлетеня державної р еєстрації №85 (20) 2007 р. встановлен о, що 12.10.07 Державним реєстратор ом Чопенко В.Н. на підставі ріш ення засновника ПП "Верітус" № 4 від 04.10.07, копії квитанції про о плату за публікацію, докумен ту, що засвідчує повноваженн я заявника, внесено до ЄДР зап ис про рішення засновника, що до припинення юридичної особ и ПП "Верітус", дата публікації Бюлетеня державної реєстрац ії №85 (20) 2007 від 17.10.07.

12.12.07 Державним реєстратором Нагорною С.М. на підставі пода них документів, а саме, реєстр аційної картки форма №7, свідо цтва про державну реєстрацію , оригіналу статуту ПП "Веріту с", акту ліквідаційної комісі ї з ліквідаційним балансом в ід 07.12.07, довідки ДПІ №668 від 14.11.07 про відсутність заборгованості по податках і зборах, довідки ПФ №03/28-932 від 13.11.07 про відсутність заборгованості, довідки з ВД ФСС з ТВП від 12.11.07 про зняття з о бліку, довідки з ФСС на випадо к безробіття №05-13/1924 від 12.11.07 про з няття з обліку, довідки з ФСС в ід нещасних випадків на виро бництві та професійних захво рювань від 12.11.07 про відсутніст ь заборгованості, довідки ар хівної установи №26 від 12.12.07, вне сено запис до ЄДР про припине ння юридичної особи ПП "Веріт ус", що суперечить п.1 ст. 36 Закон у України "Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб підприємців" оскіл ьки зазначена реєстраційна д ія проведена з порушенням ви значеного законом терміну.

Головним державним податк овим ревізором-інспектором в ідділу аудиту юридичних осіб Вінницької МДПІ, складено та видано довідку №20/23, 35346112 від 02.11.07 п ро результати комплексної ви їзної позапланової документ альної перевірки приватного підприємства "Верітус" з пита нь дотримання вимог податков ого , валютного та іншого зако нодавства, яка в подальшому с тала підставою до незаконног о виключення ПП "Верітус" з дер жавного реєстру.

Крім того, 13.12.07 Вінницькою рай держадміністрацією отриман а Ухвала Ленінського районно го суду м.Вінниці від 12.12.07 про за борону Державним реєстратор ам Вінницької райдержадміні страції проводити державну р еєстрацію припинення ПП "Вер ітус", яка залишилась не викон аною.

Відповідно до ч.2 ст. 19 Консти туції України - органи держав ної влади та органи місцевог о самоврядування, їх посадов і особи зобов'язані діяти лиш е на підставі, в межах повнова жень та у спосіб, що передбаче ні Конституцією та законами України"

Однак, Державним реєстрато ром Вінницької райдержадмін істрації шляхом проведення д ержавної реєстрації припине ння ПП "Верітус" в порушення ви мог закону України "Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб підприємц ів", порушуються вимоги ст. 19 Ко нституції України, що в свою ч ергу, є порушенням державних інтересів.

Таким, чином прокурором дов едено що дії Державного реєс тратора Вінницької райдержа дміністрації щодо проведенн я державної реєстрації припи нення ПП "Верітус" здіснені в п орушення вимог чинного зако нодавства та є неправомірним и.

Відповідно до ч. 3 ст. 2 КАС Укр аїни у справах щодо оскарже ння рішень, дій чи бездіяльно сті суб'єктів владних повнов ажень адміністративні суди п еревіряють, чи прийняті (вчин ені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що пе редбачені Конституцією та за конами України; 2) з використан ням повноваження з метою, з як ою це повноваження надано; 3) о бґрунтовано, тобто з урахува нням усіх обставин, що мають з начення для прийняття рішенн я (вчинення дії); 4) безстороннь о (неупереджено); 5) добросовіс но; 6) розсудливо; 7) з дотримання м принципу рівності перед за коном, запобігаючи несправед ливій дискримінації; 8) пропор ційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між буд ь-якими несприятливими наслі дками для прав, свобод та інте ресів особи і цілями, на досяг нення яких спрямоване це ріш ення (дія); 9) з урахуванням прав а особи на участь у процесі пр ийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного ст року.

Згідно ч.1 цієї статті КАС Ук раїни завданням адміністрат ивного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фіз ичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публі чно-правових відносин від по рушень з боку органів держав ної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посад ових осіб, інших суб' єктів п ри здійсненні ними владних у правлінських функцій на осно ві законодавства, в тому числ і на виконання делегованих п овноважень.

Згідно ч.2 ст.162 Кодексу у разі задоволення адміністративн ого позову суд може прийняти постанову, зокрема, про визна ння протиправним рішення суб ' єкта владних повноважень і про скасування рішення, зобо в' язання відповідача вчини ти певні дії, іншу постанову, я ка б гарантувала дотримання і захист прав, свобод, інтерес ів людини і громадянина, інши х суб' єктів у сфері публічн о-правових відносин від пору шень з боку суб' єктів владн их повноважень.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, -

ПОСТАНОВИВ :

Позов задовольнити.

Визнати дії Державного реє стратора Вінницької райдерж адміністрації щодо проведен ня державної реєстрації прип инення ПП "Верітус" неправомі рними.

Зобовязати державного реє стратора Вінницької райдерж адміністрації скасувати дер жавну реєстрацію припинення юридичної особи ПП "Верітус".

Відповідно до ст. 186 КАС Ук раїни постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її проголошення, а в раз і складення постанови у повн ому обсязі відповідно до ст. 16 0 цього Кодексу - з дня складен ня в повному обсязі шляхом по дачі заяви про апеляційне ос карження. Апеляційна скарга на постанову суду першої інс танції подається протягом дв адцяти днів після подання за яви про апеляційне оскарженн я. При цьому апеляційна скарг а може бути подана без попере днього подання заяви про апе ляційне оскарження , якщо ска рга подається у строк, встано влений для подання заяви про апеляційне оскарження. Заяв а про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подають ся до суду апеляційної інста нції через суд , який ухвалив о скаржуване судове рішення. К опія апеляційної скарги одно часно надсилається особою, я ка її подає, до суду апеляційн ої інстанції.

Відповідно до ст. 254 КАС Украї ни постанова набирає зако нної сили після закінченн я строку подання заяви про ап еляційне оскарження. Якщо бу ло подано заяву про апеляцій не оскарження, але апеляційн а скарга не була подана у стро к, встановлений цим Кодексом , постанова або ухвала суду пе ршої інстанції набирає сили після закінчення цього строк у.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після закінчення апеляційного розгляду справ и.

Повний текст постанови оформлено: 03.06.08

Суддя Сторчак Володимир Юрійович

Дата ухвалення рішення30.05.2008
Оприлюднено09.11.2009
Номер документу1858901
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-7160/2008

Постанова від 30.05.2008

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Сторчак В.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні