Постанова
від 06.10.2011 по справі 2а-0870/6772/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

              

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 06 жовтня 2011 року   12:00                                    Справа №  2а-0870/6772/11

 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у  складі:

головуючого судді                                        Стрельнікової Н.В.,

розглянув у порядку письмового провадження адміністративну справу  

за  позовом:          Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції, м. Запоріжжя

до:           Запорізького державного науково-виробничого підприємства «Система»,

м. Запоріжжя,

про:           стягнення заборгованості,

за участю представників:

від позивача:                    не з’явився,          

від відповідача:          не з’явився,

ВСТАНОВИВ:

Запорізьке обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції (далі – Фонд, позивач) звернулось із адміністративним позовом до Запорізького державного науково-виробничого підприємства «Система» (далі – ЗД НВП «Система», відповідач), в якому позивач просить суд стягнути з відповідача на користь Фонду заборгованість по страховим внескам у розмірі 6223 грн. 69 коп.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що відповідач, зареєстрований у Орджонікідзевський районній виконавчій дирекції Фонду під №230050000085, має не сплачену заборгованість перед Фондом по страховим внескам у сумі 6223 грн. 69 коп., що виникла у зв’язку з невиплатою заробітної плати працівникам підприємства. Сума заборгованості відповідачем не заперечується та відображена ним у звітах Ф4-ФСС з ТВП за 9 місяців 2009 року.

Представник позивача у судове засідання 06.10.2011 не з’явився, однак подав до канцелярії суду письмове клопотання у якому просить суд задовольнити позовні вимоги у повному обсязі та розглянути справу за відсутності представника Фонду.

Представник відповідача у судове засідання 06.10.2011 не з’явився. Відповідач неодноразово належним чином повідомлений про дату та час розгляду справи 30.08.2011, 13.09.2011 і 06.10.2011, однак у судове засідання 06.10.2011 повторно не з’явився, про причини суд не повідомив. Ухвала суду про відкриття провадження у справі від 17.08.2011, судова повістка, із зазначенням дати та часу розгляду справи, були направлені відповідачу за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру: пр. Леніна, 178 В, м. Запоріжжя, проте конверт був повернутий поштою із відміткою «організація зачинена».

          Відповідно  до ч. 8 ст. 35 КАС України, вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

          Частиною 4 ст. 33 КАС України передбачено, що у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

          З огляду на викладене, суд вважає, що відповідач був належним чином повідомлений про час та дату розгляду справи.

Станом на 06.10.2011 відповідачем не надані до суду жодних заперечень на адміністративний позов або заява про визнання позовних вимог.

Частиною 6 ст. 128 КАС України передбачено, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Відповідно до п. 1 ст. 41 КАС України, оскільки у судове засідання не прибули всі особи, які беруть участь в справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши наявні матеріали та фактичні обставини справи, дослідивши і оцінивши надані докази в їх сукупності, суд встановив.

Відповідно до п. 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №2464 від 08.07.2010, суми внесків, нарахованих на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами зумовленими похованням, загальнообов’язкове державне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, строк сплати яких не настав на 1 січня 2004 року, та суми нарахованого збору на обов’язкове державне пенсійне страхування до 1 січня 2004 року, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, не сплачені на 1 січня 2011 року, підлягають сплаті в порядку, що діяв до 1 січня 2011 року.

Стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій.

Згідно з нормами ст. 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням», загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, передбачає матеріальне забезпечення громадян у зв'язку з втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності (включаючи догляд за хворою дитиною, дитиною-інвалідом, хворим членом сім'ї), вагітності та пологів, часткову компенсацію витрат, пов'язаних із смертю застрахованої особи або членів її сім'ї, а також надання соціальних послуг за рахунок бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що формується шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом, громадянами, а також за рахунок інших джерел, передбачених цим Законом.

Згідно зі ст. 9 Закону (в редакції, що діяла на момент виникнення заборгованості), Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, провадить акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів. Фонд належить до цільових позабюджетних страхових фондів.

Платниками страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, є страхувальники та застраховані особи; страхувальники - юридичні та фізичні  особи  набувають статусу платників страхових внесків до Фонду з дня їх реєстрації у виконавчих дирекціях відділень Фонду (частини 1, 2 ст. 22 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» (в редакції, що діяла на момент виникнення заборгованості)).

Згідно п.п. 2 п. 2 ст. 27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» (в редакції, що діяла на момент виникнення заборгованості) страхувальник зобов’язаний нарахувати та сплачувати страхові внески в повному обсязі в установлені строки. Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових розрахунків здійснюється страхувальниками – роботодавцями один раз на місяць – у день, встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період. Не сплачені в цей строк кошти вважаються недоїмкою.

Згідно із ст. 1 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» (в редакції, що діяла на момент виникнення заборгованості) розмір внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування для роботодавців складає 1,4 % суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні і компенсаційні  виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці»  та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.

Також страхувальники-роботодавці, до кола яких належить і відповідач, повинні нараховувати також 0,5% від суми оплати праці найманих працівників, заробітна плата яких нижче прожиткового мінімуму (включно) та 1% від суми оплати праці найманих працівників, заробітна плата яких вища прожиткового мінімуму, встановленому для працездатної особи.

У відповідності з приписами ст. 23 Закону №2240-ІІІ (в редакції, що діяла на момент виникнення заборгованості), страхувальники-роботодавці перераховують страхові внески у встановлених розмірах шляхом безготівкових розрахунків один раз на місяць - у день, встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 27 вищезгаданого Закону (в редакції, що діяла на момент виникнення заборгованості), страхувальник зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати і сплачувати страхові внески.

На підставі ч.2 ст. 30 Закону України № 2240-ІІІ (в редакції, що діяла на момент виникнення заборгованості) не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку. Строк давності в разі стягнення страхових внесків, пені та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується.

Судом встановлено, що непогашена відповідачем перед Фондом заборгованість зі сплати страхових внесків у сумі 6223 грн. 69 коп. підтверджується наявним в матеріалах справи звітом ЗД НВП «Система» Ф4-ФСС з ТВП за 9 місяців 2009 року (від 14.10.2009), а також довідкою Фонду про стан заборгованості № 07-2659 від 30.08.2011.

Таким чином, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції є обґрунтованими, а тому заборгованість зі сплати страхових внесків підлягає, що обліковується за ЗД НВП «Система» підлягає примусовому стягненню на користь Фонду.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних  повноважень, а відповідачем – фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 94, 158, 161-163, 257 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції до Запорізького державного науково-виробничого підприємства «Система» про стягнення заборгованості – задовольнити повністю.

Стягнути з Запорізького державного науково-виробничого підприємства «Система» (ЄДРПОУ 04883574) на користь Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції суму заборгованості зі сплати страхових внесків у розмірі 6223 (шість тисяч двісті двадцять три) гривні 69 копійок.

Постанова набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України і може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі через Запорізький окружний адміністративний суд  апеляційної скарги в 10-ти денний строк з дня отримання копії постанови.

          Постанова складена в повному обсязі у строк, визначений ч. 3 ст. 160 КАС України.

Суддя                                        (підпис)                              Н.В. Стрельнікова

Дата ухвалення рішення06.10.2011
Оприлюднено18.10.2011
Номер документу18612434
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/6772/11

Постанова від 06.10.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 17.08.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні