Ухвала
від 29.09.2011 по справі 1170/2а-3571/11
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

-------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 вересня 2011 року Справа № 1170/2а-3571/11

Суддя Кіровоградського окружного адміністративног о суду Нагібіна Г.П., перевірив ши матеріали адміністративн ого позову товариства з обме женою відповідальністю “Кір овоград-Хліб 2000”до Кіровоград ської об' єднаної державної податкової інспекції про ви знання незаконним та скасува ння рішення,

В С Т А Н О В И Л А:

ТОВ «Кіровогра д-Хліб 2000»звернулось до Кіров оградського окружного адмін істративного суду з позовом, в якому просить суд визнати н езаконним та скасувати рішен ня начальника Кіровоградськ ої ОДПІ «Про застосування ад міністративного арешту майн а платника податків»№ 5 від 23.08. 2011 р.

Свої позовні вимоги ТОВ «К іровоград-Хліб 2000»обгрунтову є тим, що начальник Кіровогра дської ОДПІ Гавренкова Т.С. розглянувши звернення зас тупника Кіровоградської ОДП І - начальника управління опо даткування фізичних осіб С тарунської Л.А. «Про застос ування адміністративного ар ешту у вигляді зупинення опе рацій на рахунках платника п одатків ТОВ «Кіровоград-Хліб -2000»(код ЄДРПОУ 34548052)»та подані до звернення матеріали, на підс таві яких була з'ясована обст авина, передбачена пунктом п .п.94.2.3, п.94.2, статті 94 Податкового к одексу України, а саме, відмов а від допуску до проведення д окументальної позапланової перевірки платником податкі в - ТОВ «Кіровоград-Хліб-2000» (ко д 34548052) за наявності законних пі дстав для її проведення, та ке руючись п.п.94.2.3, п.94.2, статті 94 Пода ткового кодексу України вирі шив звернутися до суду про за стосування арешту у вигляді зупинення операцій на рахунк ах платника податків ТОВ «Кі ровоград-Хліб 2000».

ТОВ «Кіровоград-Хліб 2000»не п огоджується з висновками вищ езазначеного рішення та запе речує про наявність обставин , які є підставою, відповідно д о п.п.94.2.3, п.94.2, ст. 94 ПК України, для п рийняття рішення про застосу вання адміністративного аре шту майна платника податків, а тому вважає рішення № 5 від 23. 08.2011 року начальника Кіровогра дської ОДПІ Гавренкової Т.С . безпідставним, прийнятим без наявності обставин, котр і дають право застосовувати адміністративний арешт майн а платника податків.

Підставою для визнання ріш ення незаконним ТОВ «Кіровог рад-Хліб 2000»зазначає, що не від мовляло у допуску до проведе нні документальної позаплан ової перевірки товариства. А тому, враховую вищенаведене , зазначає, що обставини, на пі дставі яких винесене рішенні № 5 від 23.08.2011 р. не відповідають д ійсності, є хибними.

Таким чином, при прийняті рі шення «Про застосування адмі ністративного арешту майна п латника податків»№ 5 від 23.08.2011 р . керівником Кіровоградської ОДПІ вчинено порушення п.94.2, ст . 94 Податкового кодексу Україн и та п.3.1. і п.4.1. Порядку застосув ання адміністративного ареш ту майна платника податків.

Дослідивши матеріали адмі ністративного позову ТОВ «Кі ровоград-Хліб 2000», суддя прихо дить до висновку, що зазначен ий позов не підлягає розгляд у в порядку адміністративног о судочинства виходячи з нас тупних підстав.

Начальником Кіровоградськ ої ОДПІ Гавренковою Т.С. п рийнято рішення «Про застосу вання адміністративного аре шту майна платника податків» № 5 від 23.08.2011 р. зі змісту якого вб ачається, що розглянувши зве рнення заступника Кіровогра дської ОДПІ - начальника упра вління оподаткування фізичн их осіб Старунської Л.А. « Про застосування адміністра тивного арешту у вигляді зуп инення операцій на рахунках платника податків ТОВ «Кіров оград-Хліб-2000»(код ЄДРПОУ 34548052)» т а керуючись п.п.94.2.3, п.94.2 статті 94 П одаткового кодексу України вирішив звернутися до суд у про застосування арешт у у вигляді зупинення операц ій на рахунках платника пода тків ТОВ «Кіровоград-Хліб 2000» .

Додатками до Порядку засто сування адміністративного а решту майна платника податкі в, затвердженого наказом ДПА України від 24.12.2010 N 1042 та зареєстр ованого в Міністерстві юстиц ії України 30 грудня 2010 р. за N 1437/18732 з атверджені види рішень подат кового органу стосовно ар ешту майна платників пода тків, а самим Порядком визнач ено підставу та процедуру на кладення арешту на майно пла тника податків.

Арешт коштів на рахунку пла тника податків здійснюється виключно на підставі рішенн я суду шляхом звернення орга ну державної податкової служ би до суду (абзац 2 пункту 94.6.2 ста ття 94 Податкового Кодексу Ук раїни).

Пунктом 20.1.15 статті 20 Податков ого Кодексу України визначен о право податкового органу з вертатися до суду щодо зупин ення видаткових операцій пла тника податків на рахунках т акого платника податків у ба нках та інших фінансових уст ановах (крім операцій з видач і заробітної плати та сплати податків, зборів, єдиного вне ску на загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня, а також визначених контро люючим органом грошових зобо в'язань платника податків) за наявності хоча б однієї з так их підстав: недопущення п осадових осіб органів держав ної податкової служби до обс теження територій та приміще нь, визначених у підпункті 20.1.11 цієї статті.

Предметом даного позову є р ішення податкового органу як им останній вирішив звернути сь до суду з позовною заявою п ро застосування арешту у виг ляду зупинення операцій на р ахунках платника податків, т обто рішення яке спрямоване на реалізацію визначених Под атковим Кодексом України пов новажень. Вищезазначене ріше ння стосується лише прав та о бов' язків податкового орга ну, які пов' язані із процеду рними діями щодо звернення д о суду, самого рішення про нак ладення арешту на майно пода тковий орган не приймав, оскі льки в даному випадку таке рі шення приймає лише суд.

Питання щодо правомірност і такого звернення буде вирі шуватись під час розгляду ад міністративної справи № 1170/2а-32 50/11 за позовом Кіровоградсько ї ОДПІ до ТОВ «Кіровоград-Хлі б 2000», яка перебуває в провадже нні Кіровоградського окружн ого адміністративного суду і призначена на 04 жовтня 2011 р.

Як визначено у пункті 1 част ини 1 статті 3 КАС України, спра ва адміністративної юрисдик ції - це переданий на вирішенн я адміністративного суду пуб лічно-правовий спір, у якому х оча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місц евого самоврядування, їхня п осадова чи службова особа аб о інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в то му числі на виконання делего ваних повноважень.

Частиною 2 статті 17 КАС України визначено, що юри сдикція адміністративних су дів поширюється на спори фіз ичних чи юридичних осіб із су б'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів ч и правових актів індивіду альної дії), дій чи бездіял ьності.

Визначення правовий акт і ндивідуальної дії, застосова не в ст. 17 КАС України слід роз уміти як прийнятий суб' єкто м владних повноважень у межа х компетенції та за встановл еною процедурою офіційний пи сьмовий документ у формі ріш ення, що має персональний хар актер (стосується прав, інтер есів та обов'язків конкретно ї особи), вичерпується однора зовим застосуванням.

Обов'язковою ознакою право вого акта індивідуальної дії є створення ними юридичних н аслідків у формі прав, обов'яз ків, їх зміни чи припинення. Ос каржуване рішення не тягне з а собою жодних обов'язків ТОВ «Кіровоград-Хліб 2000», оскільк и за своїм змістом є лише внут рішнім (процедурним) рішення м податкового органу, яке вст ановлює процедурні питання щ одо звернення до суду.

Відповідно до пункту 94.11 стат ті 94 Податкового Кодексу Укра їни, рішення керівника орган у державної податкової служб и (його заступника) щодо арешт у майна може бути оскаржене п латником податків в адмініст ративному або судовому поряд ку.

Однак, суддя звертає увагу, що за своїм змістом оскаржув ане рішення не є рішенням, від повідно до якого накладено а решт, а є лише висновком про зв ернення до суду з позовом про накладення арешту.

Отже, суддя, приход ить до висновку, що, рішення Кі ровоградської ОДПІ «Про заст осування адміністративного арешту майна платника подат ків»№ 5 від 23.08.2011 р. не є правовим актом індивідуальної дії, а т ому даний позов не може розгл ядатись в порядку адміністра тивного судочинства, так як в ідсутній предмет справи адмі ністративної юрисдикції.

Відповідно до части ни 1 статті 109 КАС України, суддя відмовляє у відкритті прова дження в адміністративній сп раві, якщо заяву не належить р озглядати в порядку адмініст ративного судочинства.

Крім того, відповід но до вимог частини 6 статті 109 К АС України суд роз'яснює ТОВ « Кіровоград - Хліб 2000», що розг ляд питання щодо скасування рішення «Про застосування ад міністративного арешту майн а платника податків»№ 5 від 23.08. 2011 р., не може бути віднесено до юрисдикції будь-якого іншог о суду, оскільки вирішення ви щезазначеної питання не відн есено до будь-якого виду судо чинства.

На підставі вищенав еденого, п. 1 ч. 1 ст. 109 Кодексу адм іністративного судочинства України, суддя , -

У Х В А Л И В:

Відмовити у від критті провадження в адмініс тративній справі № 1170/2а-3571/11 за по зовом товариства з обмеженою відповідальністю «Кіровогр ад - Хліб 2000»до Кіровоградсько ї об' єднаної державної пода ткової інспекції про скасува ння рішення. Ухвал у про відмову у відкритті про вадження в адміністративній справі надіслати товариства з обмеженою відповідальніст ю «Кіровоград - Хліб 2000»негайн о.

Попередити товариств о з обмеженою відповідальніс тю «Кіровоград - Хліб 2000», що по зовні матеріали будуть йому повернуті супровідним листо м рекомендованим поштовим ві дправленням із зворотною роз пискою про їх одержання післ я спливу терміну для оскарже ння ухвали про відмову у відк ритті провадження в адмініст ративній справі.

У випадку оскарження ухвали позовні матеріли буд уть скеровані до апеляційної інстанції разом з апеляційн ою скаргою.

Повідомити товариств о з обмеженою відповідальніс тю «Кіровоград - Хліб 2000», що по вторне звернення до адмініст ративного суду з такими сами ми адміністративним позовом , щодо якого постановлено ухв алу про відмову у відкритті п ровадження, не допускається.

Ухвала суду набирає з аконної сили і порядку та стр оки, визначені ст. 254 КАС Україн и.

Ухвала може бути ос каржена в апеляційному поряд ку до Дніпропетровського апе ляційного адміністративног о суду через Кіровоградський окружний адміністративний с уд шляхом подання апеляційно ї скарги в 5-денний строк з дня постановлення ухвали, а особ ою, без виклику якої було пост ановлено ухвалу в той же стро к з дня отримання нею копії ух вали.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду Г.П. Нагібіна

Дата ухвалення рішення29.09.2011
Оприлюднено19.10.2011
Номер документу18613947
СудочинствоАдміністративне
Сутьви знання незаконним та скасува ння рішення

Судовий реєстр по справі —1170/2а-3571/11

Ухвала від 26.09.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. Нагібіна

Ухвала від 29.09.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. Нагібіна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні