Постанова
від 27.09.2011 по справі 2а-7985/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №8.1.5

ПОСТАНОВА

Іменем України

27 вересня 2011 року Справа № 2а-7985/11/1270

Луганський окружний адміністративний суд у скла ді:

судді Ушак ова Т.С.,

при секретарі Фені чевій О.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Сва тівської міжрайонної держав ної податкової інспекції до Товариства з обмеженою відпо відальністю «Колібрі» про ст ягнення коштів в сумі 30 840,15 грн. в рахунок погашення податко вого боргу,-

ВСТАНОВИВ:

12.09.2011 року до Луганського окр ужного адміністративного су ду надійшов адміністративни й позов Сватівської міжрайон ної державної податкової інс пекції до Товариства з обмеж еною відповідальністю «Колі брі» про стягнення коштів в с умі 30 840,15 грн. в рахунок погашен ня податкового боргу.

В обґрунтування заявлених вимог зазначено, що на адресу ТОВ «Колібрі» виставлено по даткову вимогу від 31.05.2011 року № 29, яку відповідач отримав 14.07.2011 р оку. Станом на 25.08.2011 року ТОВ «Ко лібрі» допустило податковий борг на загальну суму 30 840,15 грн ., в тому числі 27 249,40 грн. з податк у на додану вартість та 1 249,82 грн . - пеня; 2 310,93 грн. із земельного податку з юридичних осіб та 30 грн. - пеня.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав за явлені позовні вимоги, підтр имав доводи, викладені у позо ві, просив суд задовольнити п озов у повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, причин неявки суду не пові домив, про дату, час та місце с удового розгляду справи пові домлявся належним чином.

Вислухавши думку представ ника позивача, дослідивши ма теріали справи, розглянувши справу в межах заявлених поз овних вимог і наданих сторон ами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст. 69-72 К одексу адміністративного су дочинства України, суд дійшо в висновку про обґрунтованіс ть заявлених вимог з огляду н а наступне.

Судом встановлено, що Товар иство з обмеженою відповідал ьністю «Колібрі» зареєстров ано як юридична особа Сватів ської районною державною адм іністрацією Луганської обла сті, ідентифікаційний код 30254656 .

Відповідач перебуває на об ліку як платник податків в Св атівській МДПІ з 22.12.1998 року за № 341.

Пунктом 20.1.28 ст. 20 Податкового кодексу України, який набрав чинності з 01.01.2011 року, визначен о, що органи державної податк ової служби, окрім іншого, маю ть право стягувати до бюджет ів та державних цільових фон дів суми грошових зобов'язан ь та/або податкового боргу у в ипадках, порядку та розмірі, в становлених цим Кодексом, ст ягувати суми простроченої за боргованості суб'єкта господ арювання перед державою (Авт ономною Республікою Крим чи територіальною громадою міс та) за кредитом (позикою), залу ченим державою (Автономною Р еспублікою Крим чи територіа льною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Код ексом.

Таким чином, позивач є орган ом державної влади, уповнова женим здійснювати функцію ко нтролю за визначенням та спл атою платником податків, пов новаження якого на звернення до суду із позовом про стягне ння податкового боргу прямо визначені законодавством Ук раїни.

Відповідно до п. 20.1.18 ст. 20 Подат кового кодексу України держа вна податкова інспекція має право звертатися до суду щод о стягнення коштів платника податків, який має податкови й борг, з рахунків у банках, об слуговуючих такого платника , на суму податкового боргу аб о його частини.

Пунктом 16.1.4 статті 16 Податков ого кодексу України передбач ено, що платник податків зобо в'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмір ах, встановлених цим Кодексо м та законами з питань митної справи.

Судом встановлено, що відпо відачем самостійно нарахова но податкові зобов' язання у відповідних податкових декл араціях з податку на додану в артість та податковій деклар ації з плати за землю.

Згідно з п.54.1 ст. 54 Податкового кодексу України крім випадк ів, передбачених податковим законодавством, платник пода тків самостійно обчислює сум у податкового та/або грошово го зобов' язання та/або пені , яку зазначає у податковій (ми тній) декларації або уточнюю чому розрахунку, що подаєтьс я контролюючому органу у стр оки, встановлені цим Кодексо м.

Пунктом 57.1 ст. 57 Податкового к одексу України встановлено, що платник податків зобов' я заний самостійно сплатити су му податкового зобов' язанн я, зазначену у поданій ним под атковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настаю ть за останнім днем відповід ного граничного строку, пере дбаченого цим кодексом для п одання податкової деклараці ї.

Зворотнім боком облікової картки платника податків ст аном на 25.08.2011 року підтверджуєт ься, що заборгованість відпо відача з податку на додану ва ртість складає 27 249,40 грн. За нес воєчасну сплату податкових з обов' язань податковим орга ном нараховано пеню в сумі 1 249, 82 грн.

Крім того, зворотнім боком о блікової картки платника под атків станом на 25.08.2011 року підтв ерджується, що заборгованіст ь відповідача із земельного податку з юридичних осіб скл адає 2 310,93 грн. Пеня за несвоєчас ну сплату податкових зобов' язань складає 30 грн.

Згідно з п. 59.1 ст. 59 Податковог о кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового з обов' язання в установлені з аконодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податк ову вимогу в порядку, визначе ному для надсилання (врученн я) податкового повідомлення- рішення.

Судом встановлено, що 08.07.2011 ро ку податковим органом направ лено відповідачу податкову в имогу № 29 від 31.05.2011 року, яка була отримана уповноваженою особ ою відповідача 14.07.2011 року.

Відповідно до п.87.2 ст. 87 Податк ового кодексу України джерел ами погашення податкового бо ргу платника податків є будь -яке майно такого платника по датків з урахуванням обмежен ь, визначених цим Кодексом, а т акож іншими законодавчими ак тами.

Згідно з п.95.1 ст. 95 Податкового кодексу орган державної под аткової служби здійснює за п латника податків і на корист ь держави заходи щодо погаше ння податкового боргу такого платника податків шляхом ст ягнення коштів, які перебува ють у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом п родажу майна такого платника податків, яке перебуває у под атковій заставі.

Відповідно до п.95.2 ст. 95 Податк ового кодексу України стягне ння коштів та продаж майна пл атника податків провадяться не раніше ніж через 60 календа рних днів з дня надіслання та кому платнику податкової вим оги.

Таким чином, законодавець в становив, що саме органи пода ткової служби здійснюють за платника податку погашення п одаткового боргу шляхом стя гнення грошових коштів з рах унків банку, які обслуговуют ь платника.

Оскільки у судовому засіда нні було встановлено наявніс ть у відповідача заборговано сті в сумі 30 840,15 грн., яка на день звернення податкового орган у до суду із позовом є непогаш еною, суд вважає позовні вимо ги Сватівської МДПІ обґрунто ваними та такими, що підлягаю ть задоволенню.

Питання по судових витрата х не вирішується, оскільки по зивач звільнений від їх спла ти у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративно го судочинства України не пе редбачено їх стягнення у дан их випадках.

Згідно ст. 160 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни у судовому засіданні, у як ому закінчився розгляд справ и, оголошено вступну та резол ютивну частини постанови та повідомлено представників с торін про те, що постанову у по вному обсязі буде виготовлен о протягом 5-денного строку.

Керуючись ст. ст. 2, 17, 18, 94, 158-163, 257 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Св атівської міжрайонної держа вної податкової інспекції до Товариства з обмеженою відп овідальністю «Колібрі» про с тягнення коштів в сумі 30 840,15 грн . в рахунок погашення податко вого боргу задовольнити у по вному обсязі.

Стягнути кошти Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Колібрі» (92600, Луганськ а область, м. Сватове, вул. Ново старобільська, 20, реєстраційн ий номер облікової картки 30254656 ) в сумі 30 840,15 грн. (тридцять тисяч вісімсот сорок гривень 15 копі йок) з рахунків у банках, що йо го обслуговують, в рахунок сп лати податкового боргу з под атку на додану вартість в сум і 28 499,22 грн. (двадцять вісім тися ч чотириста дев' яносто дев' ять гривень 22 копійки) та земе льного податку з юридичних о сіб в сумі 2 340,93 грн. (дві тисячі т риста сорок гривень 93 копійки ), який рахується станом на 25.08.201 1 року.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Донецького апеляційно го адміністративного суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Донецького апеляційног о адміністративного суду чер ез Луганський окружний адмін істративний суд. Копія апеля ційної скарги одночасно надс илається особою, яка її подає , до суду апеляційної інстанц ії.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отри мання копії постанови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого статтею 186 КА С України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили рішенням за наслідками апел яційного провадження.

Якщо строк апеляційного ос карження буде поновлено, то в важається, що постанова суду не набрала законної сили.

Повний текст постанови виг отовлено та підписано 03 жовт ня 2011 року.

Суддя Т.С. Ушаков

Дата ухвалення рішення27.09.2011
Оприлюднено18.10.2011
Номер документу18614848
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7985/11/1270

Постанова від 27.09.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.С. Ушаков

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні