Постанова
від 04.10.2011 по справі 11108/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

04 жовтня 2011 р. № 2-а- 11108/11/2070

Суддя Харківського окруж ного адміністративного суду Панов М.М. розглянувши у поря дку скороченого провадження адміністративну справу за а дміністративним позовом

Державної податкової інс пекції у Фрунзенському район і міста Харкова

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "ГАРАНТ АВТ О ПЛЮС"

про припинення юридичної осо би ,

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Державна подат кова інспекція у Фрунзенско му районі міста Харкова, звер нулся до Харківського окружн ого адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відп овідальністю "ГАРАНТ АВТО ПЛЮС", в якому просив припини ти юридичну особу ТОВ "ГАРА НТ АВТО ПЛЮС".

До суду надійшов конверт з п означкою "за закінченням тер міну зберігання", згідно ст. 35 ч . 11 КАС України, у разі повернен ня поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адр есату з незалежних від суду п ричин, вважається, що така пов істка вручена належним чином .

Заперечень проти позову аб о заяву про визнання позову д о суду в десятиденний строк з дня одержання ухвали суду ві дповідач не надав.

Відповідно до ч. 4 ст. 183-2 КАС Ук раїни, суддя розглядає справ у в порядку скороченого пров адження одноособово, без про ведення судового засідання т а виклику осіб, які беруть уча сть у справі.

Дослідивши матеріали спра ви, проаналізувавши докази у їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до свідоцтва пр о державну реєстрацію юридич ної особи ТОВ "ГАРАНТ АВТО ПЛЮС" зареєстровано як юриди чну особу виконавчим комітет ом Харківської міської ради 23.05.2007 року за № 4801020000035971. Державна ре єстрація проведена за адресо ю: 61171, м. Харків, Салтівське шос е , буд.244, кв.79.

Згідно Довідки про взяття н а облік платника податків ві дповідача взято на облік в ДП І у Фрунзенскому районі міст а Харкова з 29.05.2007 року за № 7434.

Згідно з ч.11 сч.19 Закону Украї ни “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців” від 15 трав ня 2003 року N 755-ІУзі змінами та до повненнями Юридична особа зо бов' язана подавати (надсила ти) щороку протягом місяця, що настає за датою державної ре єстрації, починаючи з наступ ного року, державному реєстр атору для підтвердження відо мостей про юридичну особу ре єстраційну картку про підтве рдження відомостей про юриди чну особу.

Згідно акту № 207/15-107 від 29.07.2011 рок у Державною податковою інспе кцією у Фрунзенському районі м. Харкова встановлено, що ТОВ "ГАРАНТ АВТО ПЛЮС" не нада є до податкової інспекції зв ітності з 2010 року по теперішн ій час.

З довідки ДПІ у Фрунзенськ ому районі м. Харкова № 9616/10/19-039 ві д 25.07.2011 вбачається, що у ТОВ "ГА РАНТ АВТО ПЛЮС" відсутня за боргованість перед бюджетом .

Згідно довідки ДПІ у Фрунзе нському районі м. Харкова від 27.07.2011 року, № 9694/10/29-016 у ТОВ "ГАРАНТ АВТО ПЛЮС" відсутні відкри ти рахунки у фінансових уста новах.

Відповідно до ч.1 ст. 42 Консти туції України кожен має прав о на підприємницьку діяльніс ть, яка не заборонена законом . При цьому статті 67, 68 Конститу ції України встановлюють, що кожен зобов'язаний сплачува ти податки і збори в порядку і розмірах встановлених закон ом. Згідно чинного законодав ства однією з обов'язкових ви мог здійснення підприємниц ької (господарської) діяльно сті суб'єктами господарюванн я є їх державна реєстрація у в становленому діючому законо давством порядку. Так, зокрем а, статтею 58 Господарського ко дексу України передбачено, щ о суб'єкт господарювання під лягає державній реєстрації я к юридична особа чи фізична о соба - підприємець у порядку, в изначеному законом. Дані дер жавної реєстрації суб'єкту г осподарювання залучаються д о її реєстраційної справи та включаються до Єдиного держ авного реєстру в порядку, виз наченому законом.

Відповідно до ст.10 Закону Ук раїни "Про державну податков у службу в Україні" від 04.12.1990 № 509- ХІІ, із змінами та доповнення ми, до функцій органів держав ної податкової служби входит ь здійснення контролю за сво єчасністю, достовірністю, по внотою нарахування та сплати податків та зборів обов'язко вих платежів шляхом контролю за своєчасністю подання пла тниками податків бухгалтерс ьких звітів і балансів, подат кових декларацій, розрахункі в та інших документів, пов'яза них з обчисленням податків т а інших платежів, перевірки д остовірності цих документі в щодо правильності визначен ня об'єктів оподаткування і о бчислення податків, інших пл атежів тощо.

Відповідно до частини сімн адцятої статті 11 Закону орган и державної податкової служб и у випадках, в межах компетен ції та у порядку, встановлено му законами України, мають пр аво звертатися у передбачени х законом випадках до судови х органів із заявою (позовною заявою) про скасування держа вної реєстрації суб'єкта під приємницької діяльності.

Згідно п. 2 ст. 9 Закону Україн и „Про систему оподаткування ” від 25.06.1991р. №1251-ХІІ, п.п. 4.1.4 п.4.1 ст. 4 З акону України „Про порядок п огашення зобов' язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами” №2181 від 20.12.2000 року як плат ник податків, відповідач зоб ов' язаний надавати до подат кової інспекції податкові де кларації, інші документи, пов ' язані з обчисленням та спл атою податків за базовий под атковий (звітний) період, що до рівнює : а) календарному місяц ю - протягом 20 календарних дні в, наступних за останнім кале ндарним днем звітного (подат кового) місяця; б) календарном у кварталу або календарному півріччю - протягом 40 календар них днів, наступних за останн ім календарним днем звітного (податкового) кварталу (піврі ччя); в) календарному року - про тягом 60 календарних днів за ос таннім календарним днем звіт ного (податкового) року; г) кал ендарного року для платників податку на доходи фізичних о сіб (прибуткового податку з г ромадян) до 1 квітня року, наст упного за звітним.

В порушення вказаної норми , як свідчать матеріали справ и, відповідач не подавав до по даткових органів декларації , бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, п ов'язані з обчисленням і спла тою податків і зборів (обов'яз кових платежів).

Відповідно до ст.10 Закону Ук раїни "Про державну податков у службу в Україні" від 4 грудн я 1990 року N509-XII до функцій органів державної податкової служби входить здійснення контролю за своєчасністю, достовірні стю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів об ов'язкових платежів) шляхом к онтролю за своєчасністю пода ння платниками податків бухг алтерських звітів і балансів , податкових декларацій, розр ахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням под атків та інших платежів, пере вірки достовірності цих док ументів щодо правильності ви значення об'єктів оподаткува ння і обчислення податків, ін ших платежів тощо.

Пунктом.17 ч.1 ст.11 Закону Украї ни “Про державну податкову с лужбу в Україні ” від 04.12.1990 № 509-ХІ І та п.8.6 положень Наказу ДПА Ук раїни "Про затвердження Поря дку обліку платників податкі в, зборів (обов'язкових платеж ів)" №80 від 19 лютого 1998 року перед бачено, що якщо платник подат ків не має заборгованості пе ред бюджетом, та у разі непода ння протягом одного року в ор гани державної податкової сл ужби податкових декларацій, документів податкової звітн ості, керівник органу держав ної податкової служби прийма є рішення у вигляді розпоряд ження відносно платника пода тків - про звернення до суду аб о господарського суду із зая вою (позовною заявою) про скас ування державної реєстрації суб'єкта підприємницької ді яльності, постановляння судо вого рішення про припинення юридичної особи чи підприємн ицької діяльності фізичної о соби - підприємця, скасування державної реєстрації змін д о установчих документів юрид ичної особи, визнання повніс тю або частково недійсними у становчих документів чи змін до них.

Згідно з ч.2 ст.38 Закону Украї ни "Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців" однією з підс тав для постановлення судово го рішення щодо припинення ю ридичної особи, що не пов'язан о з банкрутством юридичної о соби, зокрема, є неподання про тягом року органам державної податкової служби податкови х декларацій, документів фін ансової звітності відповідн о до закону.

Суд зазначає, що в зв'язку з тим, що відповідач не подає зв ітність протягом року до орг анів податкової служби Украї ни, податкова інспекція не ма є можливості контролювати пр авильність обчислення, повно ту і своєчасність сплати до б юджету державних цільових фо ндів, податків і зборів (обов'я зкових платежів), чим порушую ться вимоги чинного законода вства України та завдається шкода інтересам держави.

Відповідно до ст. 51 Господар ського кодексу України підпр иємницька діяльність припин яється у тому числі на підста ві рішення суду у випадках, пе редбачених цим Кодексом та і ншими законами.

Статтею 59 Господарського ко дексу України визначаються с пособи припинення діяльност і суб' єкта господарювання ( шляхом реорганізації або лік відації) та підстави припине ння діяльності суб' єкта гос подарювання, зокрема частино ю 6 передбачено, то суб' єкт го сподарювання ліквідується у разі скасування його держав ної реєстрації у випадках, пе редбачених законом.

Враховуючи викладене вище , беручи до уваги той факт, що в ідповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Украї ни, кожна сторона належними і достатніми доказами повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та зап еречення, а відповідач належ ними доказами не довів факту здійснення підприємницької діяльності та подачі податк ової звітності, суд вбачає до статньо підстав для задоволе ння позову.

Оскільки порушення вимог з аконодавства було вчинено ві дповідачем до набуття чиннос ті Податковими кодексом Укра їни, суд при розгляді справи к ерується законодавством, яке діяло на час вчинення правоп орушення.

Враховуючи викладене вище , суд вбачає достатньо підста в для задоволення позову.

Згідно з ч. 1 ст. 256 КАС України негайно виконуються постано ви суду, прийняті в порядку ск ороченого провадження.

Відповідно ч.4 ст. 94 КАС Украї ни у справах, в яких позиваче м є суб' єкт владних повнова жень, а відповідачем - фізична чи юридична особа судові вит рати з відповідача не стягую ться.

На підставі викладеного, ке руючись ч. 2 ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців”, ст. 59 Господа рського кодексу України, ст.с т. 9, 71, 94, 128, 159, 160- 163, 186, 254 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Державної податкової інс пекції у Фрунзенському район і міста Харкова до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю "ГАРАНТ АВТО ПЛЮС" про припинення юридичної особи - задовольнити в повному обся зі.

Припинити юридичну особу - Т овариство з обмеженою відпов ідальністю "ГАРАНТ АВТО П ЛЮС" (код ЄДРПОУ 35071185, юридична а дреса: 61000, м. Харків, Салтівське шосе, буд 244, кв. 79)

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Харківського апеляційного адміністративного суду чере з Харківський окружний адмін істративний суд шляхом подач і в 10-денний строк з дня отрима ння копії постанови апеляцій ної скарги.

У разі подання апел яційної скарги постанова, як що її не скасовано, набирає за конної сили після закінчення апеляційного розгляду справ и.

Суддя Панов М.М.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.10.2011
Оприлюднено19.10.2011
Номер документу18616755
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —11108/11/2070

Ухвала від 23.08.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

Постанова від 04.10.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні