Постанова
від 04.10.2011 по справі 10599/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

04 жовтня 2011 р. № 2-а- 10599/11/2070

Харківський окружний ад міністративний суд у складі

головуючого судді Чалого І .С.,

при секретарі судового зас ідання Елоян Ж.Г.,

за участю представників ст орін:

позивача - Криворучко Г. В,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у адміністративну справу за позовом Управління Пенсійно го фонду України в Фрунзенсь кому районі м. Харкова до СКБ "Поліграфічних машин" про ст ягнення заборгованості ,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Управління Пен сійного фонду України в Фрун зенському районі м. Харкова, з вернувся до суду з адміністр ативним позовом до СКБ "Полі графічних машин" про стягнен ня заборгованості в розмірі 3731,24 грн.

В обґрунтування позову поз ивач зазначив, що колишнім пр ацівникам СКБ "Поліграфічних машин", які мали право на приз начення пенсії згідно ст. 24 За кону України "Про наукову і на укову - технічну діяльність", б ула призначена пенсія згідно цього закону.

Відповідно до Порядку № 372, ча стка різниці в розмірі пенсі ї, що підлягає відшкодуванню відповідачем складає 3731,24 грн . Не зважаючи на те, що Управлі нням ПФУ в Фрунзенському рай ону м. Харкова відповідно до з азначеного вище Порядку відп овідачу своєчасно направлял ись повідомлення щодо необх ідності перерахувати кошти н а фінансування різниці між сумою пенсії, обчисленою від повідно до Закону про науков у та науково - технічну діяльн ість, та сумою пенсії, обчисле ною згідно з іншими законами , відповідач кошти не перерах ував, що стало підставою для п одання даного позову до суду .

В судовому засіданні пред ставник позивача повністю пі дтримав позовні вимоги, нада в аналогічні обставинам спра ви пояснення та просив позов задовольнити в повному обся зі.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, про дату, час та місце розгляду справи пов ідомлявся належним чином та своєчасно, про причини своєї неявки суду не повідомив, зая ви про відкладення розгляду справи чи розгляд справи за й ого відсутністю не надавав.

Згідно з ст.35 КАС України від повідач є належно повідомлен ий про дату, час та місце судов ого засідання. Відповідач ві дзив на позов не надав, правом участі в судовому засіданні не скористався.

Суд вважає, що не явка відпо відача у судове засідання не перешкоджає розгляду справи за наявними в ній матеріалам и.

Вислухавши пояснення пре дставника позивача, дослідив ши матеріали справи, оцінивш и належність, допустимість, д остовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок наявних у сп раві доказів у їх сукупності , суд дійшов висновку про те, щ о позов підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Як платник внесків на загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування, відповід ач перебуває на обліку в Упра влінні Пенсійного фонду Укра їни в Фрунзенському районі м . Харкова.

Колишнім працівникам СКБ "П оліграфічних машин", які мали право на призначення пенсії згідно ст. 24 Закону України «П ро наукову і наукову - техні чну діяльність», була призна чена пенсія згідно вказаного закону, про що свідчать матер іали справи.

Частиною 1 статті 24 Закону Ук раїни “Про наукову та науков о-технічну діяльність” визна чено, що держава встановлює д ля наукових (науково-педагог ічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової ро боти, пенсії на рівні, що заб езпечує престижність науко вої праці та стимулює систе матичне оновлення наукових к адрів.

Відповідно до ч. 8 ст. 24 Закону України “Про наукову та наук ово-технічну діяльність”, рі зниця між сумою пенсії, приз наченої за цим Законом, та су мою пенсії, обчисленої відпо відно до інших законодавчих актів, на яку має право науко вий працівник, фінансується для наукових (науково-педаг огічних) працівників інши х державних підприємств, у станов, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівн ів акредитації - за рахунок коштів цих підприємств, уст анов, організацій та заклад ів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначен ому Кабінетом Міністрів Укр аїни.

Відповідно до п. 2 Порядку фі нансування різниці між сумою пенсії, призначеної наукови м (науково-педагогічним) прац івникам державних не бюджетн их підприємств, установ, орга нізацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитац ії згідно із Законом України "Про наукову і науково-техніч ну діяльність", та сумою пенсі ї, обчисленою відповідно до і нших законодавчих актів, на я ку мають право зазначені осо би, затвердженого Постановою Кабінету міністрів України № 372 від 24.03.2004 року (далі Порядку), з а рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відс отків різниці у розмірі пенс ії наукових (науково-педагог ічних) працівників державних небюджетних підприємств, ус танов, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівні в акредитації у розрахунку н а одну особу. Інша частина фін ансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, о рганізацій та закладів.

Згідно з п. 5 вказаного Поряд ку, розмір витрат на фінансув ання різниці у розмірі пенсі ї за

рахунок коштів держ авних небюджетних підприє мств, установ, організацій т а вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації визнач ається у розрахунку на рік о рганами Пенсійного фонду д о 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня признач ення пенсії відповідно до Закону України "Про наук ову і науково-технічну дія льність", про що відповідному підприємству, установі, ор ганізації або закладу відр азу надсилається повідомлен ня.

Управлінням Пенсійного фо нду в Фрунзенському районі м . Харкова було направлено від повідачу повідомлення про су му витрат на виплату пенсій, щ о становлять різницю між роз міром пенсій, призначених зг ідно з Законом України “Про н аукову та науково-технічну д іяльність” та сумою пенсії, о бчисленої відповідно до інши х законодавчих актів за вере сень -грудень 2008 року, січень - г рудень 2009 року, червень, серпе нь, вересень, жовтень, листопа д 2010 року, січень - травень 2011 рок у.

Вказані повідомлення були направлені відповідачу та отримані ним, про що свідчать підписи уповноваженої особи .

Згідно із ст. 9 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни, суд при вирішенні спор у керується принципом законн ості, відповідно до якого орг ани державної влади, органи м ісцевого самоврядування, їх посадові і службові особи зо бов'язані діяти лише на підст аві, в межах повноважень та у с посіб, що передбачені Консти туцією України, та законами У країни. Направляючи на адре су відповідача вищезазначе не повідомлення, встановле ного зразку, позивач - Управ ління Пенсійного фонду Украї ни в Фрунзенському районі м. Х аркова, діяв в межах повноваж ень, які йому надані Законом України "Про наукову та наук ово-технічну діяльність та "П орядком фінансування різниц і між сумою пенсії, призначен ої науковим (науково-педагог ічним) працівникам державних небюджетних підприємств, ус танов, організацій та вищих н авчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Закон ом України "Про наукову і наук ово-технічну діяльність", та с умою пенсії, обчисленою відп овідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазн ачені особи, затвердженого П остановою Кабінету Міністрі в України № 372 від 24 березня 2004 ро ку.

Таким чином, із врахуванням вищевикладених обставин, су д вважає, що позовні вимоги об ґрунтовані та підлягає стягн енню з СКБ "Поліграфічних маш ин" на користь УПФУ в Фрунзен ському районі заборгованіст ь по виплаті пенсії для науко вих працівників в розмірі 3731,24 грн.

Відповідно ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб' єкт владних повноважен ь, а відповідачем - фізична чи юридична особа судові витра ти з відповідача не стягують ся.

На підставі вищевикладено го та керуючись ст.ст. 6-14, 71, 159-163, 167, 18 6 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Фрунзенському рай оні м. Харкова до СКБ "Полігра фічних машин" про стягнення з аборгованості - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з СКБ "Поліграфіч них машин" (61082, м. Харків, вул. Лод зинська, 7, код ЄДРПОУ 00243903) на кор исть Управління Пенсійного ф онду України в Фрунзенському районі м. Харкова (61082, м. Харків , пр. Московський, 198/3, р/р 256083122088 ХОУ ВАТ "Державний ощадний банк У країни" МФО 351823, код 22645387) суму борг у в розмірі 3731,24 грн. (три тисячі сімсоттридцять одна гривня 2 4 коп.) .

Постанова може бути оскарж ена в Харківський апеляційни й адміністративний суд через Харківський окружний адміні стративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десяти денний строк з дня її проголо шення, копія апеляційної ска рги одночасно надсилається о собою, яка її подає, до суду ап еляційної інстанції. У разі з астосування судом частини тр етьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після закінчення апеляці йного розгляду справи.

Повний текст постанови виг отовлено 06 жовтня 2011 року.

Суддя І.С.Чалий

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.10.2011
Оприлюднено19.10.2011
Номер документу18616799
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —10599/11/2070

Ухвала від 05.09.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Чалий І.С.

Ухвала від 15.08.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Чалий І.С.

Постанова від 04.10.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Чалий І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні