Постанова
від 15.08.2011 по справі 4-2821/11
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 4-2821/11

П О С Т А Н О В А

іменем України

"15" серпня 2011 р. суддя Шевченківського районного суду м. Києва Радчикова О.П., ро зглянувши подання розглянув ши подання старшого слідчого з ОВС Слідчого управління по даткової міліції ДПА України майора податкової міліції БорисенкоВ.М., за погодженн ям Генерального прокурора Ук раїни, про проведення обшуку в офісному приміщенні ТОВ «І кс - Мегатрейд»(код - 30057669), що знах одиться за адресою: м.Київ, вул . Смоленська, 31-33, -

ВСТАНОВИВ

Старший слідчий Слідч ого управління податкової м іліції ДПА України, за погодж енням Генерального прокурор а України, вніс до суду поданн я про проведення обшуку в офі сному приміщенні ТОВ «Ікс - Ме гатрейд» (код ЄДРПОУ - 30057669), що знаходиться за адресою: м.Киї в, вул. Смоленська, 31-33, -

В обґрунтування подання за значав, що постановою старшо го слідчого Слідчого управля ння податкової міліції ДПА У країни була порушена криміна льна справа у відношенні дир ектора ТОВ «Ікс - Мегатрейд» (к од ЄДРПОУ - 30057669 ) ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1, про ухиленн я від сплати податків у особл иво великих розмірах за озна ками злочину, передбаченого ст. 212 ч.3 КК України.

Досудовим слідством у дані й кримінальній справі встано влено наступне:

ТОВ «Ікс - Мегатрейд» в 2010 роц і сформувало податковий кред ит від ТОВ «Оптдевайс», показ авши нібито придбання товарі в (робіт, послуг) у цієї фіктив ної фірми.

Однак, в подальшому директо р ТОВ «Ікс - Мегатрейд»ОСОБ А_2 з метою уникнення від від повідальності замінив подат ковий кредит сформований від ТОВ «Оптдевайс», сформувавш и податковий кредит від інши х підприємств з ознаками фік тивності, а саме: ТОВ «Сіріус М аркет»(код-36882941), ТОВ «Торговий д ім «Елемент»(код-36856927), ТОВ «Фемі лі Трейдінг Центр Юкрейн - Н орс»(код-36691292).

Зокрема, у бухгалтерському та податковому обліку дирек тор ОСОБА_2 провів первинн і бухгалтерські документи, в тому числі й податкові накла дні, які надали право на форму вання податкового кредиту, о тримані нібито від підприємс тв ТОВ «Сіріус Маркет» (код-368829 41), ТОВ «Торговий дім «Елемент »(код-36856927), ТОВ «Фемілі Трейдінг Центр Юкрейн - Норс»(код-36691292) щ одо придбання запчастин, мод улів та інших елементів до ко мп' ютерної та оргтехніки на загальну суму 42 млн. 855 тис. 984 грн ., в тому числі ПДВ 7 млн. 142 тис. 664 г рн.

На підставі цих податкових накладних ТОВ «Ікс - Мегатрей д»у відповідні податкові пер іоди з червня по листопад 2010 ро ку сформувало податковий кре дит від підприємств ТОВ «Сір іус Маркет», ТОВ «Торговий ді м «Елемент», ТОВ «Фемілі Трей дінг Центр Юкрейн - Норс»на загальну суму 7 млн. 142 тис. 664 грн . та задекларувало цю суму у ск ладі податкового кредиту у п одаткових деклараціях з ПДВ.

Так, ТОВ «Ікс Мегатрейд»у ли пні-листопаді 2010 року сформув ало від ТОВ «Сіріус Маркет»п одатковий кредит з ПДВ на заг альну суму 4 млн. 019 тис.грн. Одна к, ТОВ «Сіріус Маркет»у відпо відні періоди ніби то провед ених поставок, не задекларув ало на цю суму податкового зо бов' язання, тому відповідно ТОВ «Ікс Мегатрейд» не мало п раво на цю суму формувати под атковий кредит.

Крім того, остання подача по даткової звітності ТОВ «Сірі ус Маркет»відбулась в червні 2010 року і з цього часу дане під приємство визнане банкрутом та ліквідовано, свідоцтво пл атника ПДВ анульовано, а згід но даних ЄДРПОУ дане підприє мство припинено, тому не підт верджується проведення госп одарських операцій даним під приємством з ТОВ «Ікс Мегатр ейд»у період з липня по листо пад 2010 року.

Крім того, згідно висновку с удово-почеркознавчої експер тизи № 37/4/1-1064 від 21.06.2011р. всі підпис и на фінансово-господарських документах по взаємовідноси нам між ТОВ «Ікс Мегатрейд»т а ТОВ «Сіріус Маркет»виконан і не ОСОБА_3, тобто не дирек тором ТОВ «Сіріус Маркет». То му не підтверджується провед ення господарських операцій даним підприємством з ТОВ «І кс Мегатрейд»у період з серп ня по листопад 2010 року.

Також ТОВ «Ікс Мегатрейд»у вересні-листопаді 2010 року сфо рмувало від підприємства ТОВ «Торговий дім «Елемент»пода тковий кредит з ПДВ на загаль ну суму 1 млн. 776 тис.грн.

Однак, ТОВ «Торговий дім «Ел емент»у відповідні періоди н іби то проведених поставок, н е задекларувало на цю суму по даткового зобов' язання, том у відповідно ТОВ «Ікс Мегатр ейд»не мало право на цю суму ф ормувати податковий кредит. Крім того, остання подача под аткової звітності ТОВ «Торго вий дім «Елемент»відбулась в червні 2010 року і з цього часу д ане підприємство визнане бан крутом та ліквідовано, свідо цтво платника ПДВ анульовано , а згідно даних ЄДРПОУ дане пі дприємство припинено, тому н е підтверджується проведенн я господарських операцій дан им підприємством з ТОВ «Ікс М егатрейд»у період з вересня по листопад 2010 року.

Крім того, згідно висновку с удово-почеркознавчої експер тизи № 37/4/1-1064 від 21.06.2011р. всі підпис и на фінансово-господарських документах по взаємовідноси нам між ТОВ «Ікс Мегатрейд»т а ТОВ «Торговий дім «Елемент »виконані не ОСОБА_4, тобт о не директором ТОВ «Торгови й дім «Елемент». Тому не підтв ерджується проведення госпо дарських операцій даним підп риємством з ТОВ «Ікс Мегатре йд»у період з серпня по листо пад 2010 року.

Також ТОВ «Ікс Мегатрейд»з а період червня-жовтня 2010 року сформувало від підприємства ТОВ «Фемілі Трейдінг Центр Ю крейн - Норс»податковий кре дит з ПДВ на загальну суму 1 мл н. 347 тис. 558 грн.

Однак, ТОВ «Фемілі Трейдінг Центр Юкрейн - Норс»у відпо відні періоди ніби то провед ених поставок, не задекларув ало на цю суму податкового зо бов' язання, тому відповідно ТОВ «Ікс Мегатрейд» не мало п раво на цю суму формувати под атковий кредит.

Крім того, остання подача по даткової звітності ТОВ «Фемі лі Трейдінг Центр Юкрейн - Н орс»відбулась в липні 2010 року і з цього часу дане підприємс тво визнане банкрутом та лік відовано, свідоцтво платника ПДВ анульовано, а згідно дани х ЄДРПОУ дане підприємство п рипинено, тому не підтверджу ється проведення господарсь ких операцій даним підприємс твом з ТОВ «Ікс Мегатрейд»пр отягом червня-жовтня 2010 року.

Крім того, згідно видаткови х та податкових накладних пі дприємств ТОВ «Ікс Мегатрейд » отримувало від ТОВ «Сіріус Маркет», ТОВ «Торговий дім «Е лемент», ТОВ «Фемілі Трейдін г Центр Юкрейн - Норс»специф ічний товар, а саме комп' юте рні комплектуючи іноземного виробництва. Однак, серед всі х можливих постачальників по ланцюгу не встановлено жодн ого імпортера або виробника даної продукції.

В ході проведення податков ої перевірки ТОВ «Ікс Мегатр ейд»встановлено відсутніст ь товарів, що були предметом п равочинів ніби то укладених з ТОВ «Сіріус Маркет», ТОВ «То рговий дім «Елемент», ТОВ «Фе мілі Трейдінг Центр Юкрейн - Норс», а також встановлена ві дсутність у останніх підприє мств складських приміщень, о сновних фондів, технічного п ерсоналу, виробничих активів , транспортних засобів та інш их необхідних умов для резул ьтатів відповідної господар ської та економічної діяльно сті цих підприємств.

Також не встановлено факті в передачі товарів від прода вця до покупця, у зв' язку з ві дсутністю довіреностей, доку ментів, що засвідчують транс портування чи зберігання тов арів.

Встановлено відсутність с кладів, торгівельних точок, б аз, виробничих приміщень, цех ів, спеціальної техніки, авто транспорту у власності або о ренді зазначених підприємст в.

Тим самим ревізорами-інспе кторами зроблено реальний ви сновок про відсутність товар ного характеру господарськи х операцій між ТОВ «Ікс Мегат рейд»та ТОВ «Сіріус Маркет», ТОВ «Торговий дім «Елемент» , ТОВ «Фемілі Трейдінг Центр Ю крейн - Норс»і визнано ці оп ерації нікчемними, тобто так ими, які в момент укладання та проведення не були спрямова ні на реальне настання наслі дків, що обумовлені ними та по рушують публічний порядок, с уперечать інтересам держави та суспільства і вчинені уда вано з метою ухилення від спл ати податків третіх осіб, тоб то ці правочини є нікчемними .

Проведеними заходами, в том у числі оперативного характе ру встановлено, що ТОВ «Сіріу с Маркет», ТОВ «Торговий дім « Елемент», ТОВ «Фемілі Трейді нг Центр Юкрейн - Норс»за мі сцем реєстрації та фактичним и адресами, зазначених в пода ткових органах не знаходятьс я, фактичне місце знаходженн ям службових приміщень цих п ідприємств встановити не вда лось.

Викладені вище порушення п одаткового законодавства пі дтверджуються та відображен і у акті № 6628/23-07/30057669 від 01.06.2011 «Про ре зультати позапланової виїзн ої перевірки ТОВ «Ікс Мегатр ейд»з питань правомірності ф ормування податкового креди ту з податку на додану вартіс ть по взаємовідносинах з ТОВ «Сіріус Маркет», ТОВ «Торгов ий дім «Елемент», ТОВ «Фемілі Трейдінг Центр Юкрейн - Нор с»за період з 01.06.2010 по 30.11.2010р.».

У період вчинення даного по рушення відповідальним за сп лату податків ТОВ «Ікс Мегат рейд»був директор ОСОБА_2 (згідно наказу № 40-К від 01.04.05р).

Таким чином, являючись дире ктором ТОВ «Ікс Мегатрейд» ОСОБА_2 умисно порушив вимо ги п.п.7.4.1 п.7.4 ст. 7 Закону України «Про податок на додану варті сть», в результаті чого до дер жавного бюджету України факт ично не надійшло податку на д одану вартість в сумі 7 млн. 142 т ис. 664 грн. і тим самим ухилився від сплати податків у особли во великих розмірах.

Згідно статутних та реєстр аційних документів встановл ено, що ТОВ «Ікс Мегатрейд» за реєстроване за адресою: м. К иїв, вул. Смоленська, 31-33. Зазн ачене офісне приміщення знах одиться у тимчасовому володі нні ТОВ «Ікс Мегатрейд»у від повідності до договору оренд и № УН-02/2011 від 29.12.2010р., укладеного м іж ТОВ «Ікс Мегатрейд»та ТОВ «Інтерком».

Згідно листа Київського мі ського бюро технічної інвент аризації № 30120 (И-2011) право власно сті на не житлове приміщення за адресою: м. Київ, вул. Смолен ська, 31-33, зареєстроване за ТОВ «Інтерком»і використовуєть ся під офісне приміщення під приємством ТОВ «Ікс - Мегатре йд».

Перевіривши матеріали спр ави, суд вважає, що подання під лягає задоволенню.

Відповідно до ст.. 177 КПК Укра їни, обшук житла чи іншого во лодіння особи проводиться ли ше за вмотивованою постаново ю судді.

Приймаючи до уваги те, що оф існе приміщення ТОВ «Ікс Мег атрейд»за адресою: м. Київ, вул . Смоленська, 31-33 перебуває у вл асності ТОВ «Інтерком»і у сл ідства є достатні підстави в важати, що за цією адресою пер еховуються оригінали бухгал терських та фінансово-господ арських документів, печатки, штампи, кліше фіктивних фірм , чорнові записи, робочі зошит и, комп' ютерна техніка, на як ій виготовлялись документи, готівкові кошти, які можуть с відчити про умисне ухилення від сплати податків, а також і нші документи та предмети, як і можуть мати доказове значе ння у даній кримінальній спр аві, суд вважає за необхідне д озволити старшому слідчому С лідчого управління податков ої міліції ДПА України прове дення обшуку в офісному прим іщенні ТОВ «Ікс Мегатрейд», щ о знаходяться за адресою: м. Ки їв, вул. Смоленська, 31-33.

Керуючись ст.177 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Надати дозвіл старшом у слідчому Слідчого управлін ня податкової міліції ДПА Ук раїни майору податкової мілі ції Борисенку В.М. здійсни ти обшук в офісному приміщен ні ТОВ «Ікс - Мегатрейд»(код ЄД РПОУ - 30057669) за адресою: м. Київ, в ул. Смоленська, 31-33, а саме у не жи тловому приміщенні, яке пере буває у власності ТОВ «Інтер ком», з метою виявлення та вил учення оригіналів фінансово -господарських та бухгалтерс ьких документів, печаток, шта мпів, чорнових записів, робоч их зошитів, комп' ютерної те хніки, готівкових коштів та і нших документів і предметів, які мають доказове значення у даній кримінальній справі .

Постанова оскарженню не пі длягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення15.08.2011
Оприлюднено18.10.2011
Номер документу18618553
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-2821/11

Постанова від 07.12.2011

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Постанова від 15.08.2011

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Радчикова О. П.

Постанова від 22.09.2011

Кримінальне

Ворошиловський районний суд м. Донецька

Цукуров В. П.

Постанова від 15.08.2011

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Радчикова О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні