Рішення
від 26.08.2011 по справі 5008/1035/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАК АРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

26.08.2011 Справа № 5008/1035/2011

Розглянувши матеріали справи

за позовом публічного ак ціонерного товариства "Закар паттяобленерго", c. Оноківці Ужгородський ра йон

до відповідача підприє мства Закарпатського фонду п ідтримки підприємства “ТЕС Ф ОНД” “Ужгородський Бізнес-Ін кубатор”, м. Ужгород

про спонукання до укла дення договору

Суддя Журавчак Л.С.

За участі представників с торін:

від позивача - ОСОБА _1 представник по дов. від 21.04.201 1 року №104;

від відповідача -

Суть спору: про спо нукання до укладення договор у про спільне використання т ехнологічних електричних ме реж

В судовому засіданні огол ошувалась перерва з 09.08.2011р. до 19.0 8.2011р. до 10 год. 00 хв. та до 26.08.2011р. до 15 г од. 15 хв. відповідно до статті 77 Господарського процесуальн ого кодексу України

Представник позивача під тримав позовні вимоги в повн ому обсязі. Необхідність зад оволення своїх вимог обґрунт овує ігноруванням відповіда чем пропозиції енергопостач альної компанії укласти вказ аний вище договір в добровіл ьному порядку, у відповіднос ті з приписами чинного закон одавства, що регулює спірний вид правовідносин у сфері по стачання електричної енергі ї.

Відповідач позовні вимоги не визнає, вважає, що позивач невірно визначив відповідач а у даному спорі та просить су д замінити його на належного - на Департамент міського гос подарства Ужгородської місь кої ради з огляду на наступне . Відповідно до рішення 19 сес ії 3-го скликання Ужгородсько ї міської ради від 15.02.2000р. ціліс ний майновий комплекс за адр есою м. Ужгород, вул. Березня 46 п ереданий у комунальну власні сть м. Ужгород з боку ВАТ "Ужго родський Турбогаз". Закарпат ському ж Фонду підтримки під приємства “ТЕС ФОНД” “Ужгоро дський Бізнес-Інкубатор” згі дно з договором оренди №366 від 28.04.2000р. було передано лише част ину згаданого об"єкта, в яку не ввійшли ні земельна ділянка , ні господарські споруди(гар ажі тощо), а також інженерні ме режі, в т. ч. електричні, водопо стачання та водовідведення, які є власністю територіальн ої громади м. Ужгород, від імен і якої виступає Департамент міського господарства Ужгор одської міської ради. Тому, ос кільки відповідач не є власн иком та не має права на корист ування електричними техноло гічними мережами, він не може виступати належним відповід ачем по даній справі.

Присутній в судовому засід анні представник позивача за перечив проти заміни відпові дача, пояснивши наступне. Між сторонами у спорі укладено д оговір про постачання електр ичної енергії № Р06/13-2288 від 16.06.2006 р., Додатком №11 до якого є однолі нійна схема приєднання до ел ектромережі. Остання встанов лює межі балансової належнос ті та експлуатаційної відпов ідальності електромереж і ус тановок споживача та енергоп остачальника. Крім того, з дог овору оренди нежитлового при міщення №498/0 від 27.01.2002р., укладено го між Управлінням майнової політики Ужгородської міськ ої ради та відповідачем і акт у прийому - передачі від 30.01.2002р. в бачається, що орендоване при міщення обладнане системами електро-, водо- та газопостача ння. Таким чином, відповідач, я к експлуатаційна організаці я, зобов"язаний самостійно за безпечувати належний стан ци х мереж і електроустановок з метою забезпечення електичн ою енергією електрообладнан ня.

СУД ВСТАНОВИВ

ПАТ „Закарпаттяобле нерго” звернулося до підприє мства Закарпатського фонду п ідтримки підприємства “ТЕС Ф ОНД” “Ужгородський Бізнес-Ін кубатор” з пропозицією укла сти договір про спільне вико ристання технологічних елек тричних мереж №ЗОЕ 13 СВ-2288 від 26. 11.2010р. (далі - Договір), направивш и відповідачу проект вказано го Договору.

Оскільки відповідач не вчи нив дій щодо укладення Догов ору в добровільному порядку, ПАТ „Закарпаттяобленерго” з вернулося в господарський су д з позовом про спонукання до його укладення.

Відповідач подав клопотан ня від 08.08.2011р. про заміну його на належного відповідача - на Де партамент міського господар ства Ужгородської міської ра ди.

Позивач з доводами відпові дача не погодився, керуючись положеннями ст. ст. 1, 13 Закону У країни "Про житлово-комуналь ні послуги" вважає підприємс тво Закарпатського фонду під тримки підприємства “ТЕС ФОН Д” “Ужгородський Бізнес-Інку батор” належним відповідаче м.

Заслухавши представників сторін, вивчивши матеріали с прави, суд прийшов до висновк у про задоволення позову з та ких підстав.

Згідно з частиною першою ст атті 187 Господарського кодекс у України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замо вленням, або договорів, уклад ення яких є обов'язковим на пі дставі закону та в інших випа дках, встановлених законом, р озглядаються судом.

Господарські договори укл адаються за правилами, встан овленими Цивільним кодексом України з урахуванням особл ивостей, передбачених Господ арським кодексом України, ін шими нормативно-правовими ак тами щодо окремих видів дого ворів ( частина 7 статті 179 Госп одарського кодексу України ) .

Статтями 11, 509 Цивільного код ексу України передбачено, що зобов' язання виникають, зо крема, в силу закону, договору .

Частиною 3 статті 179 Господар ського кодексу України перед бачено, що укладення господа рського договору є обов'язко вим для сторін, якщо він засно ваний на державному замовлен ні, виконання якого є обов'язк ом для суб'єкта господарюван ня у випадках, передбачених з аконом, або існує пряма вказі вка закону щодо обов'язковос ті укладення договору для пе вних категорій суб'єктів гос подарювання чи органів держа вної влади або органів місце вого самоврядування.

Частиною 6 цієї ж статті вст ановлено, що суб'єкти господа рювання, які забезпечують сп оживачів, зазначених у части ні 1 цієї статті, електроенерг ією, зв'язком, послугами заліз ничного та інших видів транс порту, а у випадках, передбаче них законом, також інші суб'єк ти зобов'язані укладати дого вори з усіма споживачами їхн ьої продукції (послуг). Законо давством можуть бути передба чені обов'язкові умови таких договорів.

Статтею 181 Господарського к одексу України визначений з агальний порядок укладення г осподарських договорів.

Особливості укладення гос подарських договорів на осно ві примірних і типових догов орів передбачені ст. 184 Господ арського кодексу України.

Так, відповідно до частини т ретьої вказаної статті укла дення господарських договор ів на основі примірних і типо вих договорів повинно здійсн юватися з додержанням умов, п ередбачених ст. 179 цього Кодек су, не інакше як шляхом викла дення договору у вигляді єди ного документа, оформленого згідно з вимогами ст. 181 цього К одексу та відповідно до прав ил, встановлених нормативно- правовими актами щодо застос ування примірного або типово го договору.

Абзацами третім та четверт им п. 1.7 Правил користування ел ектричною енергією, затвердж ених постановою Національно ї комісії регулювання електр оенергетики від 31.07.1996 р. № 28 (далі - Правила), передбачено, що у ра зі використання технологічн их електричних мереж електро передавальною організацією , відносини між власником цих мереж та електропередавальн ою організацією, в тому числі їх взаємна відповідальність , регулюються договором про с пільне використання техноло гічних електричних мереж, що укладається між ними на осно ві типового договору. Основн ий споживач не має права відм овити електропередавальній організації, яка здійснює лі цензовану діяльність на закр іпленій території, в укладан ні (переукладанні) договору п ро спільне використання техн ологічних електричних мереж .

На підставі п. 1.2 вказаних Пр авил, договір про спільне вик ористання технологічних еле ктричних мереж - це домовлен ість двох сторін, що є докумен том певної форми, який встано влює зміст та регулює правов ідносини між електропередав альною організацією (ліцензі атом з передачі електричної енергії місцевими (локальним и) мережами) та основним спожи вачем під час передачі (транз иту) електричної енергії тех нологічними електричними ме режами.

Пунктами 5.17, 5.18 Правил визнач ається перелік істотних та о бов' язкових умов договору п ро спільне використання техн ологічних електричних мереж споживача (основного спожив ача), а також перелік документ ів, що є невід'ємними частинам и договору про технічне забе зпечення електропостачання споживача та про спільне вик ористання технологічних еле ктричних мереж.

Згідно з приписами частин п ершої та другої ст. 181 Господар ського кодексу України госпо дарський договір за загальни м правилом викладається у фо рмі єдиного документа, підпи саного сторонами та скріплен ого печатками. Допускається укладення господарських дог оворів у спрощений спосіб, то бто шляхом обміну листами, фа ксограмами, телеграмами, тел ефонограмами тощо, а також шл яхом підтвердження прийнятт я до виконання замовлень, якщ о законом не встановлено спе ціальні вимоги до форми та по рядку укладення даного виду договорів.

Проект договору може бути з апропонований будь-якою з ст орін. У разі якщо проект догов ору викладено як єдиний доку мент, він надається другій ст ороні у двох примірниках.

Як свідчать матеріали спра ви, позивач на підставі та у сп осіб, що передбачені наведен ими приписами Господарськог о кодексу України та Правил, надіслав відповідачу проект Договору для підписання з ме тою реалізації своїх завдань та функцій як постачальника електричної енергії на певн ій території.

Судовим розглядом справи п ідтверджено правомірність т аких дій енергопостачальної компанії та бездіяльність в ідповідача як власника(корис тувача) електричних мереж що до укладення спірного Догово ру за предметом позову.

Зазначене зумовлює необхі дність у прийнятті судового рішення щодо зобов' язання в ідповідача укласти Договір п ро спільне використання техн ологічних електричних мереж в судовому порядку.

За таких обставин спр ави, позов підлягає задоволе нню шляхом зобов' язання від повідача укласти Договір на умовах, що передбачаються йо го проектом з відповідними д одатками.

Клопотання відповідача п ро заміну його на належного с удом відхилено з огляду на на ступне.

Відповідно до пункту 5.4 Прав ил користування електричною енергією, затверджених пост ановою НКРЕ від 31.07.1996р. за №28 із н аступними змінами та доповне ннями, для укладення договор у про постачання електричної енергії або договору про спі льне використання технологі чних електричних мереж заявн ик (споживач, власник техноло гічних електричних мереж(осн овний споживач) має надати ві дповідній організації, в т. ч. акти про розмежування баланс ової належності та експлуата ційної відповідальності сто рін, однолінійну схему елект ропостачання об"єкта, копію д окумента, яким визначено пра во власності чи користування на об"єкт(приміщення) або копі ю документа, що підтверджує п раво власності чи користуван ня на земельну ділянку(у разі відсутності на відповідній земельній ділянці об"єкта). Та к, Додатком №11 до Договору про постачання електричної енер гії №Р06/13-2288 від 16.06.2006 року, укладен ого між сторонами, встановле но межу балансової належност і та експлуатаційної відпові дальності електромереж і уст ановок споживача та енергопо стачальника. Разом з тим, згід но з договором оренди нежитл ового приміщення №498/0 від 27.01.2004р. , укладеного між Управлінням майнової політики Ужгородсь кої міської ради та відповід ачем, останній отримав у кори стування комплекс нежилих пр иміщень та зобов"язаний нест и всі витрати по експлуатаці ї та обслуговуванню комплекс у орендованих будівель, утри мувати прилеглі території в належному стані та надавати комунальні та інші послуги. З акту прийому-передачі до вка заного Договору зазначено, щ о орендоване приміщення обла днане системами електро-, вод о- та газопостачання. Виходяч и з положень Закону України "П ро житлово-комунальні послуг и" нежитловим комплексом є єд иний цілісний майновий компл екс, що включає в себе сукупні сть будинкових споруд, інжен ерного обладнання будинків т а приміщень, сукупність пров одів і кабелів з кріпленнями , деталями монтажу та захисту , які прокладено на поверхні ч и всередині конструктивних е лементів споруд, внутрішньоб удинкові мережі, які не можна розділяти, і останні не можут ь використовуватись в частин і товариством, а в частині екс плуатуючою організацією. Так им чином, згідно з договором о ренди №498/0 від 27.01.04р. організаціє ю, у господарському віданні я кої є внутрішньобудинкові ел ектричні мережі(електроуста новки), є саме "ТЕС ФОНД" "Ужгоро дський Бізнес-Інкубатор", а то му як експлуатаційна організ ація, зобов"язана самостійно забезпечувати належний техн ічний стан цих мереж і електр оустановок.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 179, 181 Господарс ького кодексу України, ст. ст. 4, 49, 82-85 Господарського процесу ального кодексу України,

СУД ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити повністю.

2. Зобов' язати підпри ємство Закарпатського фонду підтримки підприємства “ТЕС ФОНД” “Ужгородський Бізнес- Інкубатор”( м. Ужгород, вул. 8 Бе резня, 46, код 31826222) укласти з публі чним акціонерним товариство м „Закарпаттяобленерго” (Ужг ородський район, с. Оноківці, в ул. Головна, 57, код 00131529) у встанов леному порядку договір про с пільне використання техноло гічних електричних мереж на умовах, передбачених проекто м договору №ЗОЕ 13 СВ-2288 від 26.11.2010р. з додатками до нього.

3. Стягнути з підприємст ва Закарпатського фонду підт римки підприємства “ТЕС ФОНД ” “Ужгородський Бізнес-Інкуб атор”( м. Ужгород, вул. 8 Березня , 46, код 31826222) на користь публічног о акціонерного товариства „З акарпаттяобленерго” (Ужгоро дський район, с. Оноківці, вул. Головна, 57, код 00131529) суму 321,00 грн.(т риста двадцять одна гривня 00 к оп.) на відшкодування судових витрат, в т.ч. 85,00 грн. на відшкод ування витрат на оплату держ мита та 236,00 грн. на відшкодуван ня витрат на інформаційно - те хнічне забезпечення судовог о процесу.

Рішення набирає законно ї сили відповідно до ст. 85 Госп одарського процесуального к одексу України і може бути ос каржене до Львівського апеля ційного господарського суду .

Суддя Журавчак Л.С.

Рішення виготовлено в повному обсязі та підписано 28.09.2011р.

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення26.08.2011
Оприлюднено19.10.2011
Номер документу18619735
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5008/1035/2011

Судовий наказ від 14.10.2011

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Журавчак Л.С.

Рішення від 26.08.2011

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Журавчак Л.С.

Ухвала від 29.07.2011

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Журавчак Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні