Постанова
від 22.08.2011 по справі 2а-6770/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №10.1

ПОСТАНОВА

Іменем України

22 серпня 2011 року Справа № 2а-6770/11/1270

Луганський окружний адміністративний суд у скла ді

головуючого судді Чернявс ької Т.І.,

за участю

секретаря судового засіда ння Ігнатович О.А.

та

представників сторін:

від прокурора - прокурор відділу пред ставництва інтересів громад ян

та держави в судах прок уратури області

Сайтарли І.М. (посві дчення від 15.04.2010 № 972)

від позивача - головний спеціалі ст-юрисконсульт юридичного с ектору

ОСОБА_2 (довіреніст ь від 05.01.2011 № 62/09-06)

від відповідача - не прибув

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Луганс ьку

справу за адміністративни м позовом

прокурора м. Ровеньки Луган ської області в інтересах де ржави в особі

управління Пенсійного фон ду України в м. Ровеньки Луган ської області

до товариства з обмеженою в ідповідальністю «Ровеньків ська меблева фабрика»

про стягнення заборговано сті з єдиного внеску на загал ьнообов' язкове державне со ціальне страхування у розмір і 1661,96 грн.,

ВСТАНОВИВ:

04 серпня 2011 року до Луг анського окружного адмініст ративного суду надійшов адмі ністративний позов прокурор а м. Ровеньки Луганської обла сті в інтересах держави в осо бі управління Пенсійного фон ду України в м. Ровеньки Луган ської області до товариства з обмеженою відповідальніст ю «Ровеньківська меблева фаб рика» про стягнення заборгов аності з єдиного внеску на за гальнообов' язкове державн е соціальне страхування у ро змірі 1661,96 грн.

В обгрунтування позо вних вимог прокурор зазначив таке.

Відповідно до пункту 1 части ни 1 статті 4 Закону України ві д 08 липня 2010 року № 2464-VІ «Про зб ір та облік єдиного внеску на загальнообов' язкове держа вне соціальне страхування» т овариство з обмеженою відпов ідальністю «Ровеньківська м еблева фабрика» є платником єдиного внеску на загальнооб ов' язкове державне соціаль не страхування, віднесеного до 44 класу професійного ризик у виробництва.

В порушення норм Закону Укр аїни від 08 липня 2010 року № 2464-VІ «П ро збір та облік єдиного внес ку на загальнообов' язкове д ержавне соціальне страхуван ня» свій обов'язок по сплаті є диного внеску, нарахованого у відповідності до розрахунк у суми єдиного внеску за трав ень 2011 року у розмірі 1661,96 грн., у т ому числі нарахованого єдино го внеску 36,77 %, 44 клас ризику - 151 8,48 грн., утримання з найманих пр ацівників 3,6 % - 143,48 грн., відповід ач не виконав, у звязку з чим й ому було надіслано вимогу ві д 05 липня 2011 року № Ю - 20/У про спл ату боргу на суму 1661,96 грн. Протя гом десяти робочих днів із дн я одержання вимоги про сплат у боргу відповідач суму недо їмки не сплатив, вимогу про сп лату боргу з управлінням Пен сійного фонду України в м. Ров еньки Луганської області не узгодив та у судовому порядк у її не оскаржив.

У зв' язку з викладен им, прокурор просить стягнут и з відповідача заборгованіс ть із сплати єдиного внеску н а загальнообов' язкове держ авне соціальне страхування з а базовий звітний період - тра вень 2011 року в сумі 1661,96 грн.

У судовому засіданні прокурор та представник поз ивача позов підтримали, нада ли пояснення, аналогічні вик ладеним у позові.

Відповідач у судове засіда ння не прибув, про дату, місце та час розгляду справи повід омлявся належним чином (арк. с прави 26). Відзивом на адмініст ративний позов, який надано с уду через представника позив ача, товариство з обмеженою в ідповідальністю «Ровеньків ська меблева фабрика» позовн і вимоги визнає у повному обс язі та просить розглянути сп раву без участі його предста вника (арк. справи 29).

Заслухавши пояснення прок урора та представника позива ча, дослідивши матеріали спр ави, суд вважає, що позов підля гає задоволенню повністю з н аступних підстав.

З 01 січня 2011 року набрав чинно сті Закон України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік є диного внеску на загальнообо в'язкове державне соціальне страхування», яким запровадж ено єдиний внесок на загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування як консолідо ваний страховий внесок, збір якого здійснюється до систе ми загальнообов'язкового дер жавного соціального страхув ання в обов'язковому порядку та на регулярній основі з мет ою забезпечення захисту у ви падках, передбачених законод авством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами заг альнообов'язкового державно го соціального страхування, та визначені правові та орга нізаційні засади забезпечен ня збору та обліку єдиного вн еску на загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння, умови та порядок його нар ахування і сплати та повнова ження органу, що здійснює йог о збір та ведення обліку.

Відповідно до пункту 1 части ни 1 статті 4 Закону України ві д 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про з бір та облік єдиного внеску н а загальнообов'язкове держав не соціальне страхування» пл атниками єдиного внеску є ро ботодавці: підприємства, уст анови та організації, інші юр идичні особи, утворені відпо відно до законодавства Украї ни, незалежно від форми власн ості, виду діяльності та госп одарювання, які використовую ть працю фізичних осіб на умо вах трудового договору (конт ракту) або на інших умовах, пер едбачених законодавством, чи за цивільно-правовими догов орами (крім цивільно-правово го договору, укладеного з фіз ичною особою - підприємцем, як що виконувані роботи (надава ні послуги) відповідають вид ам діяльності, зазначеним у в итягу з Єдиного державного р еєстру юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців), у то му числі філії, представницт ва, відділення та інші відокр емлені підрозділи зазначени х підприємств, установ і орга нізацій, інших юридичних осі б, які мають окремий баланс і с амостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Облік осіб, зазначених у час тині першій статті 4 цього Зак ону, ведеться в порядку, встан овленому Пенсійним фондом за погодженням з фондами загал ьнообов'язкового державного соціального страхування.

Взяття на облік осіб, зазнач ених у пункті 1 частини першої статті 4 цього Закону, здійсню ється Пенсійним фондом шляхо м внесення відповідних відом остей до реєстру страхувальн иків (частина 1 статті 5 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-V I «Про збір та облік єдиного вн еску на загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння»).

Частиною 3 статті 5 Закону Ук раїни від 08 липня 2010 року № 2464-VI «П ро збір та облік єдиного внес ку на загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я», серед іншого встановлено , що платником єдиного внеску , зазначеним у пункті 1 частини першої статті 4 цього Закону, в порядку, встановленому Пен сійним фондом, безоплатно на дсилається повідомлення про взяття їх на облік, в якому дл я платників, зазначених у пун кті 1 частини першої статті 4 ц ього Закону, зазначається кл ас професійного ризику вироб ництва, до якого віднесено пл атника.

Згідно із частиною 8 статті 9 Закону України від 08 липня 2010 р оку № 2464-VI «Про збір та облік єди ного внеску на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування» платники єдиного внеску зобов'язані сплачува ти єдиний внесок, нараховани й за відповідний базовий зві тний період, не пізніше 20 числ а місяця, що настає за базовим звітним періодом.

При цьому платники, зазначе ні у пункті 1 частини першої ст атті 4 цього Закону, під час ко жної виплати заробітної плат и (доходу, грошового забезпеч ення), на суми якої (якого) нара ховується єдиний внесок, одн очасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати н арахований на ці виплати єди ний внесок у розмірі, встанов леному для таких платників (а вансові платежі). Винятком є в ипадки, якщо внесок, нарахова ний на ці виплати, вже сплачен ий у строки, встановлені абза цом першим цієї частини, або з а результатами звірення плат ника з територіальним органо м Пенсійного фонду за платни ком визнана переплата єдиног о внеску, сума якої перевищує суму внеску, що підлягає спла ті, або дорівнює їй. Кошти пере раховуються одночасно з отри манням (перерахуванням) кошт ів на оплату праці (виплату до ходу, грошового забезпечення ), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі. При цьо му фактичним отриманням (пер ерахуванням) коштів на оплат у праці (виплату доходу, грошо вого забезпечення) вважаєтьс я отримання відповідних сум готівкою, зарахування на рах унок одержувача, перерахуван ня за дорученням одержувача на будь-які цілі, отримання то варів (послуг) або будь-яких ін ших матеріальних цінностей у рахунок зазначених виплат, ф актичне здійснення з таких в иплат відрахувань згідно із законодавством або виконавч ими документами чи будь-яких інших відрахувань.

Базовим звітним періодом є календарний місяць, а для пла тників, зазначених в абзацах третьому та четвертому пунк ту 1 частини першої статті 4 ць ого Закону, - календарний рік. Базовим звітним періодом для товариства з обмеженою відп овідальністю «Ровеньківськ а меблева фабрика» є календа рний місяць.

Відповідно до частини 11 ста тті 9 Закону України від 08 липн я 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальноо бов'язкове державне соціальн е страхування» у разі несвоє часної або не в повному обсяз і сплати єдиного внеску до пл атника застосовуються фінан сові санкції, передбачені ци м Законом, а посадові особи, ви нні в порушенні законодавств а про збір та ведення обліку є диного внеску, несуть дисцип лінарну, адміністративну, ци вільно-правову або криміналь ну відповідальність згідно і з законом.

Частиною 12 статті 9 Закону Ук раїни від 08 липня 2010 року № 2464-VI «П ро збір та облік єдиного внес ку на загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я» встановлено, що єдиний вне сок підлягає сплаті незалежн о від фінансового стану плат ника.

За наявності у платника єди ного внеску одночасно із зоб ов'язаннями із сплати єдиног о внеску зобов'язань із сплат и податків, інших обов'язкови х платежів, передбачених зак оном, або зобов'язань перед ін шими кредиторами зобов'язанн я із сплати єдиного внеску ви конуються в першу чергу і маю ть пріоритет перед усіма інш ими зобов'язаннями, крім зобо в'язань з виплати заробітної плати (доходу).

Згідно свідоцтва про держа вну реєстрацію юридичної осо би серії А00 № 047561 товариство з об меженою відповідальністю «Р овеньківська меблева фабрик а» 18 лютого 1992 року зареєстрова но виконавчим комітетом Рове ньківської міської ради Луга нської області, 23 березня 1992 ро ку зареєстроване в управлінн і Пенсійного фонду України в м. Ровеньки Луганської облас ті як платник внесків та з огл яду на положення Закону Укра їни від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове держ авне соціальне страхування» є платником єдиного внеску (а рк. справи 8, 9).

Відповідно до вимог Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-V I «Про збір та облік єдиного вн еску на загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння» товариство з обмеженою відповідальністю «Ровенькі вська меблева фабрика» повин но нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені с троки та в повному обсязі єди ний внесок.

Статтею 25 Закону України ві д 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір т а облік єдиного внеску на заг альнообов'язкове державне со ціальне страхування», серед іншого встановлено:

- рішення, прийняті органами Пенсійного фонду з питань, що належать до їх компетенції в ідповідно до цього Закону, є о бов'язковими до виконання пл атниками єдиного внеску, пос адовими особами і застрахова ними особами;

- положення цієї статті поши рюються лише на тих платникі в, які відповідно до цього Зак ону зобов'язані нараховувати , обчислювати і сплачувати єд иний внесок;

- суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застос уванням штрафів;

- територіальний орган Пенс ійного фонду у порядку, за фор мою і в строки, встановлені Пе нсійним фондом за погодження м з центральним органом вико навчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсил ає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу пр о її сплату;

- вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом;

- платник єдиного внеску зоб ов'язаний протягом десяти ро бочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки с платити суми недоїмки та штр афів разом з нарахованою пен ею;

- у разі незгоди з розрахунк ом суми недоїмки платник єди ного внеску узгоджує її з орг аном Пенсійного фонду в поря дку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з цент ральним органом виконавчої в лади у сфері праці та соціаль ної політики;

- у разі якщо платник єдиног о внеску протягом десяти роб очих днів з дня надходження в имоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штра фів разом з нарахованою пене ю, не узгодив вимогу з органом Пенсійного фонду, не оскаржи в вимогу в судовому порядку а бо не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти ро бочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, територі альний орган Пенсійного фонд у надсилає в порядку, встанов леному законом, до підрозділ у державної виконавчої служб и вимогу про сплату недоїмки ;

- у випадках, зазначених в аб заці шостому цієї частини, те риторіальний орган Пенсійно го фонду також має право звер нутися до суду з позовом про с тягнення недоїмки. При цьому заходи досудового врегулюва ння спорів, передбачені зако ном, не застосовуються.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач в порушен ня норм Закону України від 08 л ипня 2010 року № 2464-VI «Про збір та об лік єдиного внеску на загаль нообов'язкове державне соціа льне страхування» не сплачує єдиний внесок на загальнооб ов' язкове державне соціаль не страхування, у зв' язку з ч им за товариством з обмежено ю відповідальністю «Ровеньк івська меблева фабрика» за б азовий звітний період - траве нь 2011 року утворилася заборго ваність у розмірі 1661,96 грн., що пі дтверджується звітом за трав ень 2011 року з додатками (арк. сп рави 11-18).

Відповідно до вимог частин и 4 статті 25 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про зб ір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державн е соціальне страхування» поз ивачем товариству з обмежено ю відповідальністю «Ровеньк івська меблева фабрика» була надісланна вимога від 05 липня 2011 року № Ю - 20/У про сплату боргу на суму 1661,96 грн., яка отримана о станнім 06 липня 2011 року, про що с відчить повідомлення про вру чення поштового відправленн я (арк. справи 19, 20).

Протягом десяти робочих дн ів із дня одержання вимоги пр о сплату боргу відповідач су му недоїмки не сплатив, вимог у про сплату боргу з управлін ням Пенсійного фонду України в м. Ровеньки Луганської обла сті не узгодив та у судовому п орядку не оскаржив.

Оскільки відповідач за час судового розгляду спр ави у добровільному порядку прострочену заборгованість зі сплати єдиного внеску на з агальнообов' язкове держав не соціальне страхування за базовий звітний період - трав ень 2011 року в сумі 1661,96 грн. не спл атив, позовні вимоги прокуро ра визнаються судом обґрунто ваними, доведеними і такими, щ о підлягають повному задовол енню.

Враховуючи вимоги ча стини 4 статті 94 КАС України, а т акож те, що прокурор та позива ч відповідно до пунктів 30 та 34 ч астини 1 статті 4 Декрету Кабін ету Міністрів України від 21 сі чня 1993 року № 7-93 «Про державне ми то» від сплати державного ми та (судового збору) звільнені , судові витрати у цій справі н е підлягають стягненню з від повідача, оскільки у справах , в яких позивачем є суб' єкт в ладних повноважень, а відпов ідачем - фізична чи юридична о соба, судові витрати, здійсне ні позивачем, з відповідача н е стягуються.

На підставі частини 3 статті 160 КАС України у судовому засі данні 22 серпня 2011 року проголош ено вступну та резолютивну ч астини постанови. Складення постанови у повному обсязі в ідкладено до 29 серпня 2011 року, п ро що згідно вимог частини 2 ст атті 167 КАС України повідомлен о після проголошення вступно ї та резолютивної частин пос танови у судовому засіданні.

Керуючись статтями 2, 9, 10, 11, 17, 18, 23 , 69-71, 87, 94, 158-163, 167 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний по зов прокурора м. Ровеньки Луг анської області в інтересах держави в особі управління П енсійного фонду України в м. Р овеньки Луганської області д о товариства з обмеженою від повідальністю «Ровеньківсь ка меблева фабрика» про стяг нення заборгованості з єдино го внеску на загальнообов' я зкове державне соціальне стр ахування у розмірі 1661,96 грн. зад овольнити повністю.

Стягнути з товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Ровеньківська меблева фа брика" (ідентифікаційний код 05424868, місцезнаходження: 94700, Луга нська область, м. Ровеньки, в ул. Тельмана, буд. 1) на користь у правління Пенсійного фонду У країни в м. Ровеньки Луга нської області (ідентифікаці йний код 21792429, місцезнаходженн я: 94700, Луганська область, м. Рове ньки, вул. К.Маркса, буд. 134-А) прос трочену заборгованість зі сп лати єдиного внеску на загал ьнообов'язкове державне соці альне страхування за базовий звітний період - травень 2011 рок у в сумі 1661,96 грн. (одна тисяча ші стсот шістдесят одна гривня дев'яносто шість копійок), з як их: 1518,48 грн. (одна тисяча п'ятсот вісімнадцять гривень сорок вісім копійок) на р/р 37192002001213 в ГУД КУ у Луганській області, МФО 80 4013, код 21792429; 143,48 грн. (сто сорок три г ривні сорок вісім копійок) на р/р 37199083001213 в ГУДКУ у Л уганській області, МФО 804013, код 21792347.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Донецького апеляційно го адміністративного суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Донецького апеляційног о адміністративного суду чер ез Луганський окружний адмін істративний суд. Копія апеля ційної скарги одночасно надс илається особою, яка її подає , до суду апеляційної інстанц ії.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отри мання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіст ь отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеля ційне оскарження постанови с уду обчислюється з наступног о дня після закінчення п'ятид енного строку з моменту отри мання суб'єктом владних повн оважень повідомлення про мож ливість отримання копії пост анови суду.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого статтею 186 КА С України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили рішенням за наслідками апел яційного провадження.

Якщо строк апеляційного ос карження буде поновлено, то в важається, що постанова суду не набрала законної сили.

Згідно з частиною 3 статті 160 КАС України постанова склад ена у повному обсязі 29 серпня 2011 року.

Суддя Т.І. Чернявська

Дата ухвалення рішення22.08.2011
Оприлюднено19.10.2011
Номер документу18654229
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6770/11/1270

Постанова від 22.08.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні