Рішення
від 26.09.2011 по справі 41/280
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 41/280 26.09.11

За позовом Державного центру сертифі кації МНС України

До Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Бюро впров адження комп'ютерних техно логій»

Про стягнення 25 785,32 грн.

Суддя Спичак О.М.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - дов. № 1 від 07.07.2011 року;

від відповідача: не з'я вився;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державний центр серти фікації МНС України звернувс я до Господарського суду міс та Києва з позовом до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Бюро впровадження комп 'ютерних технологій»про ст ягнення 12 505,02 грн. - основного б оргу, 4 251,71 грн. - пені, 875,35 грн. - ш трафу, 6 740,00 грн. - інфляційних в трат та 1 413,24 грн. - 3% річних.

Крім того, позивач просить с тягнути з відповідача судові витрати пов'язані з розгля дом даної справи.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем не викон ані в повному обсязі зобов' язання щодо поставки оплачен ого товару.

Ухвалою від 05.08.2011 року було по рушено провадження по справі та призначено її розгляд на 05 .09.2011 року.

Представник позивача в суд овому засіданні 05.09.2011 року пода в документи на виконання вим ог ухвали суду про порушення провадження у справі та нада в усні пояснення по справі, ві дповідно до яких просив суд п озовні вимоги задовольнити п овністю.

В судове засідання 05.09.2011 року представник відповідача не з'явився, вимоги ухвали про порушення провадження у спр аві не виконав, про причину не явки суд не повідомив, про час та дату проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

У зв'язку з неявкою в судов е засідання представника від повідача, а також у зв'язку з необхідністю витребування д одаткових доказів, ухвалою в ід 05.09.2011 року розгляд справи бул о відкладено на 26.09.2011 року.

В судовому засіданні 26.09.2011 ро ку представник позивача пода в документи на виконання вим ог ухвали суду та надав усні п ояснення по справі, відповід но до яких просив суд позовні вимоги задовольнити повніст ю.

Представник відповідача в судове засідання 26.09.2011 року не з'явився, вимоги попередніх ухвал суду не виконав, про при чину неявки суд не повідомив , про час та дату проведення су дового засідання був повідом лений належним чином.

Згідно з абзацом 4 пункту 2 Ін формаційного листа Вищого Го сподарського суду України № 01-08/140 від 15.03.2010 року «Про деякі пит ання запобігання зловживанн ю процесуальними правами у г осподарському судочинстві» особи, які беруть участь у спр аві, вважаються повідомленим и про час і місце її розгляду с удом, якщо ухвалу про порушен ня провадження у справі наді слано за поштовою адресою, за значеною у позовній заяві.

Відповідно до положень ста тті 75 ГПК України справа розгл ядається за наявними в ній ма теріалами.

В судовому засіданні 26.09.2011 р оку на підставі ст. 85 ГПК Украї ни оголошено вступну та резо лютивну частини рішення суду .

Розглянувши та дослідивш и матеріали справи, а також, за слухавши пояснення представ ників сторін, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матер іалів справи, позивач на підс таві виставленого відповіда чем рахунку - фактури № Б - 000 16234 від 23 жовтня 2007 року перераху вав на розрахунковий рахунок відповідача грошові кошти в сумі 12 505,02 грн., на доказ чого над ано банківську виписку.

В свою чергу, відповідач поз ивачу ноутбук Sony VGN-TXN17P/В не перед ав.

Позивач неодноразово напр авляв на адресу відповідача претензії № 625 та № 815, з вимогами повернути грошові кошти, у зв 'язку з відсутністю поставк и товару (копії в матеріалах с прави).

Станом на день розгляду сп рави в суді, відповідач позив ачу ноутбук Sony VGN-TXN17P/В не постави в, суму перерахованих коштів не повернув, жодних заперече нь та доказів на спростуванн я обставин, викладених позив ачем відповідач також не над ав, а тому сума неповернутих к оштів становить 12 505,02 грн.

Відповідно до ст. 509 Цивільн ого кодексу України зобов'я занням є правовідношення, в я кому одна сторона (боржник) зо бов'язана вчинити на корист ь другої сторони (кредитора) п евну дію (передати майно, вико нану роботу, надати послуги, с платити гроші тощо) або утрим атись від певної дії, а кредит ор має право вимагати від бор жника виконання обов'язку.

Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статт ею 11 цього Кодексу.

Згідно до ст. 11 Цивільного ко дексу України підставами вин икнення цивільних прав та об ов'язків, зокрема, є: договор и та інші правочини; створенн я літературних, художніх тво рів, винаходів та інших резул ьтатів інтелектуальної, твор чої діяльності; завдання май нової (матеріальної) та морал ьної шкоди іншій особі; інші ю ридичні факти.

Статтею 207 Цивільного кодек су України визначено, що прав очин вважається таким, що вчи нений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в од ному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими об мінялися сторони.

Правочин вважається таким , що вчинений у письмовій форм і, якщо воля сторін виражена з а допомогою телетайпного, ел ектронного або іншого техніч ного засобу зв'язку.

Правочин вважається таким , що вчинений у письмовій форм і, якщо він підписаний його ст ороною (сторонами).

Правочин, який вчиняє юриди чна особа, підписується особ ами, уповноваженими на це її у становчими документами, дові реністю, законом або іншими а ктами цивільного законодавс тва, та скріплюється печатко ю(ч.2 ст. 207).

Відповідно до статті 526 Циві льного кодексу України зобов 'язання має виконуватись на лежним чином відповідно до у мов договору та вимог ЦК Укра їни, інших актів цивільного з аконодавства, а за відсутнос ті таких умов та вимог - відп овідно до звичаїв ділового о бороту або інших вимог, що зви чайно ставляться.

Статтею 527 Цивільного кодек су України визначено, що борж ник зобов'язаний виконати св ій обов'язок, а кредитор - прий няти виконання особисто, якщ о інше не встановлено догово ром або законом, не випливає і з суті зобов'язання чи звичаї в ділового обороту.

Відповідно до ст. 193 Господар ського кодексу України, суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов'язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов'язання - відповідно д о вимог, що у певних умовах зви чайно ставляться. Кожна стор она повинна вжити усіх заход ів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання , враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення заг альногосподарського інтере су.

Частиною другою статті 530 Ци вільного кодексу України вст ановлено, що якщо строк (термі н) виконання боржником обов'я зку не встановлений або визн ачений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право ви магати його виконання у будь -який час. Боржник повинен вик онати такий обов'язок у семид енний строк від дня пред'явле ння вимоги, якщо обов'язок нег айного виконання не випливає із договору або актів цивіль ного законодавства.

Згідно п. 2 ст. 693 ЦК України, якщо продавець який одержав суму попередньої оплати, не п ередав товар у встановлений строк, покупець має право вим агати передання оплаченого т овару або повернення суми по передньої оплати.

Як встановлено судом, позив ач вимоги про поставку товар у відповідачу не надсилав, та ким чином прострочення по по ставці товару з боку відпові дача не відбулось.

Разом з тим, 24 грудня 2010 рок у відповідач направив на адр есу позивача лист - відповід ь, відповідно до якого повідо мив, що проти заборгованості в сумі 12 505,02 грн. не заперечує, що засвідчується актом звірки взаєморозрахунків та зобов' язується її повернути до 24.03.2011 р оку.

Таким чином, сторони змінил и свої зобов'язання, а тому п рострочення щодо сплати кошт ів розпочалося з 25.03.2011 року.

Зважаючи на встановлені ф акти та вимоги вищезазначени х правових норм, а також врахо вуючи, що відповідач в устано вленому порядку обставини, я кі повідомлені позивачем, не спростував, розміру позовни х вимог не оспорив, господарс ький суд приходить до виснов ку, що позовні вимоги в частин і стягнення заборгованості н ормативно та документально д оведені, а тому підлягають за доволенню повністю в сумі 12 505,0 2 грн.

Згідно з ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України, боржник вва жається таким, що прострочив , якщо він не приступив до вико нання зобов'язання або не вик онав його у строк, встановлен ий договором або законом.

Відповідно зі ст. ст. 610, 611 Циві льного кодексу України, пору шенням зобов'язання є його не виконання або виконання з по рушенням умов, визначених зм істом зобов'язання (неналежн е виконання), а у разі порушенн я зобов'язання, настають прав ові наслідки, встановлені до говором або законом.

Статтею 546 Цивільного кодек су України передбачено, що ви конання зобов'язань може за безпечуватись згідно з догов ором неустойкою, яку боржник повинен сплатити в разі нена лежного виконання зобов'яз ань.

Відповідно до частин 1, 3 стат ті 549 Цивільного кодексу Украї ни, неустойкою (штрафом, пенею ) є грошова сума або інше майно , які боржник повинен передат и кредиторові у разі порушен ня боржником зобов'язання. Пе нею є неустойка, що обчислюєт ься у відсотках від суми несв оєчасно виконаного грошовог о зобов'язання за кожен день п рострочення виконання.

Згідно частини 2 статті 551 Цив ільного кодексу України, якщ о предметом неустойки є грош ова сума, її розмір встановлю ється договором або актом ци вільного законодавства.

Відповідно до частин 1, 2 стат ті 549 Цивільного кодексу Украї ни, неустойкою (штрафом, пенею ) є грошова сума або інше майно , які боржник повинен передат и кредиторові у разі порушен ня боржником зобов'язання. Шт рафом є неустойка, що обчислю ється у відсотках від суми не виконаного або неналежно вик онаного зобов'язання.

Статтею 547 Цивільного кодек су України передбачено, що пр авочин щодо забезпечення вик онання зобов'язання вчиняєть ся у письмовій формі. Правочи н щодо забезпечення виконанн я зобов'язання, вчинений із не додержанням письмової форми , є нікчемним.

Відповідно до частини 1 стат ті 230 Господарського кодексу У країни штрафними санкціями в изнаються господарські санк ції у вигляді грошової суми (н еустойка, штраф, пеня), яку уча сник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійсн ення господарської діяльнос ті, невиконання або неналежн ого виконання господарськог о зобов'язання.

Відповідно до абзацу 2 части ни 2 статті 231 Господарського к одексу України у разі якщо по рушено господарське зобов'яз ання, в якому хоча б одна сторо на є суб'єктом господарюванн я, що належить до державного с ектора економіки, або поруше ння пов'язане з виконанням де ржавного контракту, або вико нання зобов'язання фінансуєт ься за рахунок Державного бю джету України чи за рахунок д ержавного кредиту, штрафні с анкції застосовуються, якщо інше не передбачено законом чи договором, у таких розміра х: за порушення строків викон ання зобов'язання стягується пеня у розмірі 0,1 відсотка вар тості товарів (робіт, послуг), з яких допущено прострочення виконання за кожний день про строчення, а за прострочення понад тридцять днів додатко во стягується штраф у розмір і семи відсотків вказаної ва ртості.

Позивач за несвоєчасне пов ернення грошових коштів керу ючись ст. 231 Господарського ко дексу України нарахував та п росить стягнути з відповідач а штраф в сумі 875,35 грн., який визн ачив в розмірі 7 % від суми спла чених коштів та пеню в сумі 4 251 ,71 грн.

Відповідно до абзацу 3 пункт у 2 Інформаційного листа Вищо го господарського суду Украї ни «Про постанови Верховного Суду України, прийняті за рез ультатами перегляду судових рішень господарських судів» від 15.03.2011 р. N 01-06/249 застосування до боржника, який порушив госпо дарське зобов'язання, штрафн ої санкції, передбаченої абз ацом третім частини другої с татті 231 Господарського кодек су України, допускається за с укупності таких умов: якщо ін ший розмір певного виду штра фних санкцій не передбачений договором або законом; якщо, м іж іншим, порушено господарс ьке зобов'язання, в якому хоча б одна сторона є суб'єктом гос подарювання, що належить до д ержавного сектора економіки ; якщо допущено прострочення виконання негрошового зобов 'язання, пов'язаного з обігом ( поставкою) товарів, виконанн ям робіт, наданням послуг, з ва ртості яких і вираховується у відсотковому відношенні ро змір штрафу (постанови від 06.12.2 010 N 42/563; від 20.12.2010 N 06/113-38).

Зважаючи на те, що дана норм а застосовується у випадку, я кщо допущено прострочення не грошового зобов'язання, а п озивач не надав належних док азів того, що він звертався до відповідача з вимогою про по ставку товару, господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги в частині стя гнення штрафу та пені не підл ягають задоволенню, оскільки відсутнє прострочення по по ставці товару.

Відповідно до ст. 625 ЦК Україн и боржник не звільняється ві д відповідальності за неможл ивість виконання ним грошово го зобов'язання.

Боржник, який прострочив ви конання грошового зобов'язан ня, на вимогу кредитора зобов 'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого і ндексу інфляції за весь час п рострочення, а також три проц енти річних від простроченої суми, якщо інший розмір проце нтів не встановлений договор ом або законом.

Позивач нарахував та проси ть стягнути з відповідача 1 413,2 4% річних та 6 740,00 грн. інфляційни х втрат.

Здійснивши перерахунок 3 % р ічних та інфляційних втрат, з урахуванням розміру сплачен их коштів та кінцевого строк у виконання зобов'язання ви значеного відповідачем (24.03.2011), господарський суд дійшов до висновку, що позовні вимоги в цій частині підлягають задо воленню частково, а саме 3% річ них в сумі 100,73 грн. та інфляційн і втрати в сумі 312,63 грн., перерах унок яких здійснено в межах п еріодів визначених позиваче м.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни судові витрати підлягають до стягнення з відповідача н а користь позивача.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85 ГПК України, господарськи й суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задо вольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «Б юро впровадження комп'ютер них технологій»(місцезна ходження: 03037, м. Київ, Солом' янський р - н, вул. Івана Климе нка, буд. 6; фактична адреса: 03110, м. Київ, вул. Волгоградсь ка, 18, код ЄДРПОУ 19069499) на користь Державного центру сертифіка ції МНС України (місцезнах одження: 04212, м. Київ, Оболонс ький р - н, вул. Малиновського , буд. 6: фактична адреса: 01024, м. Київ, вул. Круглоуніверси тетська, 20/1, код ЄДРПОУ 14319662) 12 505 (дв анадцять тисяч п'ятсот п'я ть) грн. 02 коп. - заборгованост і, 312 (триста дванадцять) грн. 63 ко п. - інфляційних втрат, 100 (сто) грн. 73 коп. - 3% річних, 129 (сто двад цять дев'ять) грн. 18 коп. держа вного мита, 118 (сто вісімнадцят ь) грн. 24 коп. витрат на інформац ійно - технічне забезпечення судового процесу.

3. В іншій частині позовних в имог відмовити.

Рішення господарського с уду набирає законної сили пі сля закінчення строку поданн я апеляційної скарги, якщо ап еляційну скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним господарським су дом.

Суддя Спичак О.М.

Дата підписання рішення

06.10.2011 року

Дата ухвалення рішення26.09.2011
Оприлюднено19.10.2011
Номер документу18660085
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 25 785,32 грн

Судовий реєстр по справі —41/280

Ухвала від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Рішення від 12.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 17.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Рішення від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 05.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 05.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Судовий наказ від 19.02.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Орешкіна Е.В.

Рішення від 08.02.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Орешкіна Е.В.

Ухвала від 25.01.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Орешкіна Е.В.

Ухвала від 26.12.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Орешкіна Е.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні