Постанова
від 14.09.2011 по справі 2а-2637/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" вересня 2011 р. Справа № 2a-2637/1 1/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківсь кий окружний адміністратив ний суд у складі:

Судді Тимощука О.Л.

при секретарі Мак овійчук С.М.,

розглянувши у відк ритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністрат ивну справу

за позовом: Управлі ння Пенсійного фонду України в Коломийському районі

до відповідача: Товариства з обмеженою відп овідальністю "Агрофірма "Над ія"

про стягнення заборг ованості в сумі 634,89 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного ф онду України в Коломийському районі звернулося в суд з адм іністративним позовом до Тов ариства з обмеженою відповід альністю "Агрофірма "Надія" пр о стягнення коштів в сумі 634,89 г рн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що Товариство з обмежено ю відповідальністю "Агрофірм а "Надія" є платником страхови х внесків на загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування. Об' єктом оподаткув ання для платника зазначеног о збору є також фактичні витр ати на виплату і доставку пен сій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забез печення» до досягнення праці вниками пенсійного віку, пер едбаченого ст.12 вказаного Зак ону. Згідно із пенсійним зако нодавством відповідач зобов ' язаний відшкодовувати фак тичні витрати органу Пенсійн ого фонду на виплату та доста вку пенсій, призначених на пі льгових умовах особам, що здо були стаж, який дає право на да ний вид пенсії на цьому підпр иємстві. Підприємство щоміся ця до 25-го числа зобов' язане вносити до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місяч ну суму фактичних витрат на в иплату та доставку пенсій, пр изначених на пільгових умова х. Згідно із розрахунками фак тичних витрат на виплату та д оставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикі нцевих положень Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» та пунктів "б" - "з" ст.13 Закон у України «Про пенсійне забе зпечення» за період з квітня по червень 2011 року, відповідач повинен відшкодувати фактич ні витрати на виплату та дост авку пільгових пенсій в зага льному розмірі 634,89 грн., так як ч астка плати відповідача стан овить 25,79% від виплаченої суми. Однак, дану суму відповідаче м не відшкодовано, а тому прос ить стягнути з відповідача в судовому порядку.

Представник позивача в суд ове засідання не з'явився, нап равив суду клопотання, в яком у просив розгляд справи здій снювати за відсутності уповн оваженого представника. Прос ив позов задовольнити в повн ому обсязі.

Відповідач повторно в судо ве засідання не з'явився , про дату, час та місце судового ро згляду справи судом повідомл явся належним чином, що підтв ерджується повідомленнями п ро вручення поштового відпра влення (а.с.15,20). Правом подання з аперечення проти позову не с користався, заяв чи клопотан ь щодо розгляду справи за йог о відсутності до суду не надх одило.

Відповідно до частини 4 стат ті 128 Кодексу адміністративно го судочинства України у раз і повторного неприбуття відп овідача, який не є суб' єктом владних повноважень, належн им чином повідомленого про д ату, час і місце судового розг ляду, без поважних причин або без повідомлення ним про при чини неприбуття, розгляд спр ави не відкладається і справ у може бути вирішено на підст аві наявних у ній доказів.

Заслухавши представника п озивача, розглянувши позовну заяву, дослідивши та оцінивш и надані суду письмові доказ и та інші матеріали справи, су д дійшов висновку про те, що по зовні вимоги є обґрунтованим и, а позов підлягає до задовол ення з наступних підстав.

Судом встановлено, що Товар иство з обмеженою відповідал ьністю "Агрофірма "Надія" відп овідно до витягу з Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб -підприє мців (а.с. 10), є юридичною особою та взяте на облік управління м Пенсійного фонду України в Коломийському районі та є пл атником страхових внесків на обов' язкове державне пенсі йне страхування. Об' єктом о податкування для платника за значеного збору є також факт ичні витрати на виплату і дос тавку пенсій, призначених ві дповідно до пунктів «б»-«з» с т.13 Закону України «Про пенсій не забезпечення» до досягнен ня працівниками пенсійного в іку, передбаченого ст.12 вказан ого Закону.

Як вбачається з матеріалів справи, працівникові відпов ідача, а саме: ОСОБА_1 у 2007 ро ці призначено та виплачуєтьс я пенсія на пільгових умовах відповідно до пункту «в» ст.13 Закону України «Про пенсійн е забезпечення» за списком № 2. Дані обставини підтверджую ться розрахунком фактичних в итрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах з квітня 2011 року, до відкою управління Пенсійног о фонду України в Коломийськ ому районі про те, що ОСОБА_ 1, знаходиться на обліку в уп равлінні Пенсійного фонду Ук раїни в Коломийському районі та отримує пенсію за віком, пр изначену на пільгових умовах (а.с.6,8).

Згідно із розрахунками фак тичних витрат на виплату та д оставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикі нцевих положень Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» та пункту «в» ст.13 Закону України «Про пенсійне забез печення» частка плати відпов ідача по відшкодуванню витра т на виплату пенсії, призначе ної на пільгових умовах по да ному працівникові складає 25,79 %, що становить 211,63 грн., щомісяця . Таким чином в період з квітня по червень 2011 року, відповідач у визначено до відшкодування фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах, в заг альній сумі 634,89 грн. Однак, дані суми відповідачем управлінн ю Пенсійного фонду України в Коломийському районі не від шкодовано.

Відповідно до п.2 Перехідних положень Закону України «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування» п енсійне забезпечення застра хованих осіб, які працювали а бо працюють на роботах з особ ливо шкідливими і особливо в ажкими умовами праці за спис ком № 1 та на інших роботах із ш кідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробницт в, робіт, професій, посад і пок азників, затверджених Кабіне том Міністрів України, та за р езультатами атестації робоч их місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відп овідно до законодавства, що д іяло раніше, мали право на пен сію на пільгових умовах, здій снюється згідно з окремим за конодавчим актом через профе сійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професій ні та корпоративні фонди вка заним особам пенсії признача ються за нормами цього Закон у в разі досягнення пенсійно го віку та наявності трудово го стажу, передбаченого Зако ном України «Про пенсійне за безпечення». При цьому, збері гається порядок покриття вит рат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чи нності цим Законом.

Так, статтею 2 Закону Україн и «Про збір на обов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я» визначено, що об' єктом оп одаткування для платників зб ору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (а ц е суб'єкти підприємниць кої діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання , бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'є днання громадян та інші юрид ичні особи, а також фізичні ос оби - суб'єкти підприємницько ї діяльності, які використов ують працю найманих працівни ків; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи пла тників податку, зазначених в ище, що не мають статусу юриди чної особи, розташовані на те риторії іншої, ніж платник зб ору, територіальної громади) крім тих, які є платниками фік сованого сільськогосподарс ького податку, є також фактич ні витрати на виплату і доста вку пенсій, призначених відп овідно до пунктів «б»-«з» ста тті 13 Закону України «Про пенс ійне забезпечення» до досягн ення працівниками пенсійног о віку, передбаченого статте ю 12 Закону України «Про пенсій не забезпечення». Статт ею 4 вказаного Закону встанов лено ставки збору на обов'язк ове державне пенсійне страху вання в розмірі 100 відсотків в ід даного об'єкта оподаткува ння.

Відшкодування підприємс твами витрат Пенсійного Фонд у України на виплату та доста вку пенсій, призначених на пі льгових умовах, здійснюється відповідно до Інструкції пр о порядок обчислення і сплат и страхувальниками та застра хованими особами внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України, затв ердженої постановою Пенсійн ого фонду України № 21-1 від 19.12.2003 р оку та зареєстрованої в Міні стерстві юстиції України за №64/8663 від 16.01.2004 р.

Пунктом 6.1. Інструкції перед бачено, що відшкодуванню під лягають витрати Пенсійного ф онду на виплату та доставку п енсій, призначених на пільго вих умовах, відповідно до час тини 2 «Прикінцевих положень » Закону України «Про загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування», зокрема, 100 в ідсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, пр изначених відповідно до абза цу першого частини 2 Прикінце вих положень Закону застрахо ваним особам, які працювали а бо працюють на роботах із шкі дливими і важкими умовами пр аці за списком №2 виробництв, р обіт, професій, посад і показн иків, затверджених Кабінетом Міністрів України та за резу льтатами атестації робочих м ісць, на посадах, що дають прав о на призначення пенсії за ві ком на пільгових умовах.

Згідно із пунктом 6.2 даної Ін струкції витрати на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах особ ам, які мають стаж, що дає прав о на призначення цих пенсій н а декількох підприємствах, п окриваються цими підприємст вами пропорційно стажу робот и з урахуванням вимог абзацу третього підпункту 1 пункту 2 розділу XV "Прикінцеві положен ня" Закону України "Про загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування".

При цьому стаж роботи на ост анньому підприємстві врахов ується у повному розмірі, а з п опередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необх ідного для призначення пенсі й на пільгових умовах.

Пунктом 6.4 Інструкції про по рядок обчислення і сплати ст рахувальниками та застрахов аними особами внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування до Пен сійного фонду України встано влено, що розмір сум до відшко дування на поточний рік визн ачається відділами надходже ння доходів органів Пенсійно го фонду України щорічно у ро зрахунках фактичних витрат н а виплату та доставку пільго вих пенсій, призначених відп овідно до частини 2 Прикінцев их положень Закону України “ Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування ”, які надсилаються підприєм ствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з ново призначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до п. 6.8. вказаної Інструкції підприємства що місяця до 25-го числа вносять д о Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах.

Як вбачається з матеріалів справи працівникові відпові дача ОСОБА_1 призначено пе нсію на пільгових умовах від повідно до пункту «в» ст.13 вка заного Закону за списком №2, ви робництв, робіт, професій, пос ад і показників, затверджени х Кабінетом Міністрів Україн и. А тому заборгованість по фа ктичних витратах на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах за сп иском №2, згідно із поданим роз рахунком за квітень - червень 2011 року становить 634,89 грн.

Враховуючи наведене та те , що відповідачем не надано до казів про сплату заборговано сті за вказаний період по від шкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах, суд в важає позовні вимоги обґрунт ованими, а позов таким, що підл ягає до задоволення.

На підставі ст. 124 Консти туції України, керуючись ст. с т. 158-163, 167 Кодексу адміністратив ного судочинства України, су д,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повніс тю.

Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю "Аг рофірма "Надія" (ідентифікаці йний код 30831294) на користь управл іння Пенсійного фонду Україн и в Коломийському районі заб оргованість по відшкодуванн ю витрат на виплату та достав ку пенсій, призначених на піл ьгових умовах за період з кві тня по червень 2011 року в сумі 634 ( Шістсот тридцять чотири грив ні) 89 коп.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, апеляційна ск арга на постанову суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого Кодексом ад міністративного судочинств а України, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя: /підпис/ Тимощук О.Л .

Постанова складена в повн ому обсязі 19 вересня 2011 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.09.2011
Оприлюднено20.10.2011
Номер документу18674079
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2637/11/0970

Ухвала від 07.11.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Постанова від 14.09.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Постанова від 14.09.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 15.08.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Постанова від 14.09.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні