Постанова
від 12.10.2011 по справі 4622/11/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2011 р.

Справа № 2-а-4622/11/2170

                              

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Анісімова О.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Білозерському районі Херсонської області до комунального підприємства "Мале госпрозрахункове підприємство "Дар" < 3-я особа > про стягнення фінансових  санкцій та пені,

встановив:

Управління Пенсійного фонду України в Білозерському районі Херсонської області (далі по тексту позивач або УПФУ) звернулось до суду з позовом до комунального підприємства «Мале госпрозрахункове підприємство «Дар»» (далі по тексту відповідач або КП «Дар») про стягнення заборгованості по фінансовим санкціям та пені в розмірі 13578,24 грн.

У судове засідання сторони не з'явились. Представник позивача надав суду заяву, відповідно до змісту якого позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить розглянути справу без його участі у порядку письмового провадження. Відповідач у судове засідання повторно не з'явився, про час, дату та місце судового засідання повідомлений належним чином, що підтверджується корінцями повідомлення про вручення поштового відправлення, про  причини неявки суд не повідомив. Враховуючи вищевикладене та на підставі ч.4,6, ст.128 КАС України, суд визнав за можливе розглянути справу у порядку письмового провадження.

Відповідно до змісту позову КП «Дар» має статус юридичної особою є роботодавцем та відповідно платником страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Відповідач зареєстрований платником страхових внесків в УПФУ. Згідно ст.1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування»  від 26.06.1997 року, №400/97-ВР (далі по тексту Закон №400) платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування є суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об’єднання, бюджеті, громадські та інші установи та організації, об’єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи-суб’єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників, фізичні особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), а відповідно до ст.2 цього Закону об’єктом оподаткування є фактичні витрати на оплату праці працівників.

Згідно із ст.20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року, №1058-IV (далі по тексту Закон №1058) страхові внески обчислюються виключно в грошовій формі, в тому числі з виплат, що здійснюються в натуральній формі. Обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальниками на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування або які підтверджують нарахування заробітної плати, на які нараховуються страхові внески. Сплата страхових внесків здійснюється виключно в грошовій формі шляхом перерахування відповідних сум страхових внесків до солідарної системи на банківські рахунки виконавчих органів Пенсійного фонду. Страхувальники зобов’язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом для страхувальника, яким є КП «Дар» є календарний місяць.

Розмір страхових внесків визначено пп.4.3,4.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року, №21-1 (далі по тексту Інструкція), відповідно до яких він складає 33,2% від суми доходу (прибутку), отриманого від відповідної діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

КП «Дар» страхові внески сплачувалися не у повному обсязі та несвоєчасно.

Відповідно до ч.2 ст.106 Закону №1058 суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені ст.20 цього Закону, в тому числі обчисленні територіальними органами Пенсійного фонду, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій, а відповідно до п.2 ч.9 цього Закону за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату страхувальниками страхових внесків, у томі числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10% своєчасно не сплачених сум. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1% зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Рішенням УПФУ №73 від 18.06.2011 року до КП «Дар» застосовані фінансові санкції в сумі 9041,22 грн. та нарахована пеня у розмірі 4537,02 грн., а всього на суму 13578,24 грн. Дане рішення отримано відповідачем 19.06.2011 року, ним не оскаржене.                  

Відповідно до абз.6 п.7 "Прикінцевих та перехідних положень" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 № 2464-VI, стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 01 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 01 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Виходячи з того, що заборгованість по сплаті страхових внесків виникла у відповідача в період до 01 січня 2011 р., УПФУ має право звернутись з даним позовом до суду. На момент подання позову зазначена заборгованість КП «Дар» не погашена.  

Відповідач про свою правову позицію щодо предмету спору не повідомив.

Дослідивши наявні документи та матеріали, всебічно та повно з’ясувавши обставини справи, об’єктивно оцінивши докази, що мають юридичне значення для вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі виходячи з наступного.

Згідно із ст. 58 Закону №1058 Пенсійний фонд є органом, який здійснює керівництво та управління солідарною системою, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків. Статтею 106 цього ж Закону у редакції, чинній на момент виникнення боргу, встановлено право Пенсійного фонду та його територіальних органів звертатись до суду з позовами про стягнення недоїмки зі сплати страхових внесків. Крім того, пунктом 7 "Прикінцевих та перехідних положень" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 № 2464-VI передбачено, що стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 01 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 01 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Виходячи з того, що заборгованість по сплаті страхових внесків у відповідача виникла у період до 01 січня 2011 р., УПФУ має право звернутись з даним позовом до суду.

Відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи КП «Дар» є юридичною особою, а відповідно до довідки з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України №360  його включено до ЄДРПОУ.                                          

Відповідач є страхувальником у розумінні п. 2 ст. 14 Закону №1058, а тому звітним періодом для нього є календарний місяць.

Згідно ч. 6 ст. 20 Закону №1058, страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів з дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом є: для страхувальників, зазначених у пунктах 1, 2, 4 статті 14 цього Закону, - календарний місяць.

Відповідно до п. 5.1.4 Інструкції, нараховані за відповідний базовий звітний період страхові внески сплачуються платниками шляхом перерахування безготівкових сум з їх банківських рахунків не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески. Базовим звітним періодом є календарний місяць.

Відповідно до ч.1 ст.106 Закону №1058 (в редакції чинній на момент виникнення заборгованості із сплати страхових внесків)  у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхувальники зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею. Частиною другою цієї статті встановлено, що суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених ч. 3 ст. 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Інструкцією встановлено, що нарахування пені починається з першого календарного дня, що настає за днем настання строку сплати відповідного платежу, до дня його фактичної сплати страхувальником. Документами, які є підставою для нарахування пені, є: документи, що підтверджують суму страхових внесків, фінансових санкцій та строк їх сплати, - розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування з позитивною сумою; вимога про донараховані суми страхових внесків за актами перевірок та узгоджене рішення про застосовані фінансові санкції (штрафи); рішення суду; документи, що підтверджують суму та дату погашення недоїмки за страховими внесками та боргу за фінансовими санкціями, - виписки з рахунків у вигляді електронного реєстру розрахункових документів; корінець прибуткового документа про приймання установою банку платежів готівкою; договорів про розстрочення (відстрочення) страхових внесків; Розрахунок суми страхових внесків з від'ємною сумою; рішення про виключення з Державного реєстру підприємств та організацій України; свідоцтво про смерть фізичної особи.

УПФУ 18.06.2011 року прийняте рішення №73 про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду, яким до КП «Дар» на підставі п.2 ст.106 Закону №1058 застосовано суму штрафу у розмірі 9041,22 грн. та нараховано пеню у розмірі 4537,02 грн., а всього на суму 13578,24 грн.  Суми, зазначені в рішенні підлягали сплаті в 10-денний строк з дня його одержання. Рішення №73 від 18.06.2011 року одержано головним бухгалтером КП «Дар» 18.06.2011 року.

Зазначене рішення УПФУ відповідачем у 10-денні строки встановлені Законом№1058 не оскаржувалось.

Дослідженням карток особового рахунку страхувальника КП «Дар» від 12.09.2011 року встановлено, що суми штрафу у розмірі 9041,22 грн. та пені у розмірі 4537,02 грн., які нараховані рішенням УПФУ від 18.06.2011 року, №73 відповідачем не сплаченні, а тому вони підлягають стягненню у судовому порядку.

При цьому, суд зазначає,  що розмір штрафу та пені визначено, у відповідності до вимог ст.106 Закону N1058, з урахуванням кількості днів затримки сплати недоїмки, що підтверджується розрахунками наданими до вказаних рішень.

Таким чином, враховуючи викладене суд вважає, що позов управління Пенсійного фонду України в Білозерському районі Херсонської області до комунального підприємства «Мале госпрозрахункове підприємство «Дар»» про стягнення заборгованості по фінансовим санкціям та пені в розмірі в сумі 13578,24 грн. підлягає задоволенню у повному обсязі.      

 Керуючись ст.ст. 158 - 163, 167 КАС України, суд -  

постановив:

Позов управління Пенсійного фонду України в Білозерському районі Херсонської області до комунального підприємства "Мале госпрозрахункове підприємство "Дар" про стягнення фінансових  санкцій та пені задовольнити.

Стягнути з комунального підприємства "Мале госпрозрахункове підприємство "Дар" (код ЄДРПОУ 34669019) на користь управління Пенсійного фонду України в Білозерському районі Херсонської області (код ЄДРПОУ 21294891) фінансові санкції та пеню у розмірі 13578 (тринадцять тисяч п’ятсот сімдесят вісім) грн. 24 коп., з них: 13109 (тринадцять тисяч сто дев’ять) грн. 47 коп. на р/р 25603303002104 в  Білозерському безбалансовому відділенні №10021/0107 ВАТ "Державний ощадний банк України", МФО 352457; 468 (чотириста шістдесят вісім) грн. 77 коп. на р/р 25602304002104 в Білозерському безбалансовому відділення №10021/0107 ВАТ "Державний ощадний банк України", МФО 352457.      

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення.  В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була  подана  у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили  після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                                                                           Анісімов О.В.

кат. 10.1

Дата ухвалення рішення12.10.2011
Оприлюднено21.10.2011
Номер документу18679056
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4622/11/2170

Ухвала від 04.04.2012

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Анісімов О.В.

Постанова від 12.10.2011

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Анісімов О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні