Постанова
від 30.08.2011 по справі 2а-6185/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 30 серпня 2011 року           11:58           № 2а-6185/11/2670

За позовом

   Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м.Києва

до

   Товариства з обмеженою відповідальністю «Фарексвей»

3-я особа

   Голосіївська районна у м. Києві державна адміністрація

про

   припинення юридичної особи,

Суддя  Смолій І.В.

Секретар Колесник І.Ю.

Представники:

Від позивача:          ОСОБА_1 довіреність № 492/9/10-009 від 03.02.11          

Від відповідача:           не з'явився.

Від третьої особи:           не з'явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Окружного адміністративного суду м.Києва з позовом про скасування державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Фарексвей»(код ЄДРПОУ 36555912).

Ухвалою суду від 04.05.11 р. відкрито провадження у справі та призначено її до розгляду у по суті на 19.05.11 р.

Судові засідання, що призначались з 19.05.11р. по 18.08.11р., відкладались судом у зв’язку з необхідністю надати суду необхідні матеріали по справі.

У судове засідання 30.08.11 р. не з'явився належним чином повідомлений представник відповідача.  Крім того в судове засідання не з’явився представник третьої особи, про причину неявки суду не повідомив, хоча належним чином повідомлявся про час та місце розгляду справи.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав та пояснив, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Фарексвей»з липня 2010 року не подає до органів державної податкової служби податкові декларації та документи бухгалтерської звітності відповідно до чинного законодавства, у зв’язку з чим просить скасувати державну реєстрацію ТОВ «Фарексвей».

Відповідача заперечень проти позову не надав та явку свого законного представника у судові засідання не забезпечив, хоча належним чином повідомлявся про час та місце судового засідання.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд, -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Фарексвей»(далі –Відповідач) зареєстроване Голосіївською районною у місті Києві державною адміністрацією як суб`єкт підприємницької діяльності 14.07.2009 року код ЄДРПОУ 36555912.

Взятий на облік, як платник податків у Державній податковій інспекції Голосіївському району м.Києва (далі –Позивач) від 15.07.2009 року за №157386.

Відповідач з липня 2010 року не подає в органи державної податкової служби податкові декларації та документи бухгалтерської звітності відповідно до чинного законодавства.

Станом на момент розгляду справи в суді у відповідача відсутня заборгованість по податкам перед бюджетом.

Виходячи з підпункту 16.1.3 пункту 16.1. статті 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Згідно з пунктом 1 статті 59 Господарського кодексу України (далі - ГК України) припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється на підставі рішення суду у випадках, передбачених законом.

Відповідно до статті 238 ГК України за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Статтею 239 ГК України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до своїх повноважень та у порядку, встановленому законом, можуть застосовувати до суб'єктів господарювання адміністративно-господарські санкції, однією з яких є скасування державної реєстрації та ліквідація суб'єкта господарювання.

Згідно зі статтею 247 ГК України у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації.

Відповідно до абзацу 4 пункту 2 статті 46 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

За таких обставин судом встановлено, що відповідач протягом понад один рік не подає органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 17 КАС України компетенція адміністративних судів поширюється на спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Право органу Державної податкової служби звернутися до суду щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб –підприємців передбачене пунктом 67.2. статті 67 Податкового кодексу України.

Таким чином, суд приходить до висновку про необхідність задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 158-163 КАС України, Окружний адміністративний суд міста Києва,

ПОСТАНОВИВ:

1.    Позовні вимоги задовольнити.

2. Припинити (скасувати) державну реєстрацію Товариство з обмеженою відповідальністю «Фарексвей»(код ЄДРПОУ 36555912).

3. Зобов’язати державного реєстратора Голосіївською районної у м. Києві державної адміністрації не пізніше наступного робочого дня з дати надходження судового рішення щодо припинення юридичної особи  Товариство з обмеженою відповідальністю «Фарексвей»(код ЄДРПОУ 36555912) внести до Єдиного державного реєстру запис щодо цього судового рішення та в той же день повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування та юридичну особу, щодо якої було прийнято судове рішення, про внесення до Єдиного державного реєстру такого запису. Вказати як голову комісії з припинення (ліквідаційної комісії) юридичної особи керівника органу управління або засновника (учасника) юридичної особи.

4. Постанову надіслати сторонам по справі,  державному реєстратору для здійснення заходів по ліквідації юридичної особи у встановленому законом порядку.

5. Постанова може бути оскаржена в порядку ст. 186 КАС України.

Суддя                                                                                                І.В. Смолій

Дата ухвалення рішення30.08.2011
Оприлюднено21.10.2011
Номер документу18679369
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6185/11/2670

Ухвала від 04.05.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Смолій І.В.

Постанова від 30.08.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Смолій І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні