Постанова
від 11.08.2011 по справі 3/166-14/129
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.08.11 Справа № 3/166-14/129

Львівський апеляційни й господарський суд у складі колегії суддів: головуючий с уддя Гриців В.М., суддів Кор дюк Г.Т., Хабіб М.І.

при секретарі судового зас ідання Бохонок В.З.

за участю представника поз ивача Селяніна В.О.

розглянув у відкритому суд овому засіданні апеляційну с каргу ОСОБА_1

на рішення господарського суду Івано-Франківської обл асті від 22 березня 2011 року по сп раві №3/166-14/129 порушеній за позов ом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Гостинець»за участю третьо ї особи без самостійних вимо г на предмет спору на стороні відповідача Виконавчого ком ітету Івано-Франківської міс ької ради про визнання недій сним рішень загальних зборів учасників товариства; понов лення в складі учасників тов ариства; скасування запису п ро державну реєстрацію змін до установчих документів тов ариства

ВСТАНОВИВ:

Господарський суд Івано -Франківської області (суддя Булка В.І.) рішенням від 22 берез ня 2011 року, постановленим за на слідками розгляду справи №3/166 -4/129 за позовом ОСОБА_1 до тов ариства з обмеженою відповід альністю «Гостинець»за учас тю третьої особи без самості йних вимог на предмет спору н а стороні відповідача Викона вчого комітету Івано-Франків ської міської ради про визна ння недійсним рішень загальн их зборів учасників товарист ва; поновлення в складі учасн иків товариства; скасування запису про державну реєстрац ію змін до установчих докуме нтів товариства, - у задоволен ні позову відмовив.

Не погоджуючись із названи м рішенням суду, ОСОБА_1 зв ернулась до Львівського апел яційного господарського суд у з апеляційною скаргою, в які й просить скасувати рішення господарського суду Івано-Фр анківської області від 22 бере зня 2011 року по справі №3/166-14/129 та пр ийняти нове рішення, яким поз ов задовольнити повністю, вв ажає що дане рішення прийнят е з грубим порушенням норм ма теріального права і відповід но таким що підлягає скасува нню.

Свою позицію в апеляційні й скарзі позивач обґрунтовує наступним.

ОСОБА_1 на момент прийнятт я загальними зборами ТзОВ «Г остинець»рішення про виключ ення її з учасників товарист ва перебувала у складі учасн иків ТзОВ «Гостинець», що під тверджується відомостями з Є диного державного реєстру юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців, докази чого є в матеріалах справи.

Крім того, позивач не погодж ується із рішенням суду перш ої інстанції, де суд встанови в що ОСОБА_1 було виключен о із засновників товариства а не із учасників, оскільки ні законом, ні статутом ТзОВ «Го стинець»не передбачено можл ивість загальних зборів учас ників виключати засновників товариства, як на те вказує ві дповідач. Тому сам протокол з агальних зборів про виключен ня ОСОБА_1 з учасників тов ариства і свідчить про те, що в она була його учасником.

Позивач зазначає, що питанн я чи була ОСОБА_1 учаснико м ТзОВ «Гостинець»на момент її виключення із складу учас ників (дата прийняття рішенн я загальними зборами) вже дос ліджувалось різними судовим и інстанціями у даній справі , де зокрема у постановах Льві вського апеляційного господ арського суду та Вищого госп одарського суду України було встановлено, що ОСОБА_1 бу ла учасником ТзОВ «Гостинець »і була з нього виключена ріш енням загальних зборів як уч асник. Тому це повністю спрос товує висновки зроблені у рі шенні суду першої інстанції.

Також позивач в апеляційні й скарзі вказує, що посилання господарського суду Івано-Ф ранківської області на те, що участь чи не участь ОСОБА_1 на загальних зборах учасник ів ТзОВ «Гостинець»не вплину ла б на рішення загальних збо рів спростовується тим, що ві дповідно до Постанови Пленум у Верховного суду України «П ро практику розгляду корпора тивних спорів»від 24.10.2008р. №13, гос подарські суди повинні врахо вувати як фактичні обставини , що були підставою для виключ ення учасника з товариства, т ак і дотримання вимог законо давства та установчих докуме нтів при скликанні та провед енні відповідних загальних з борів.

Про дату, час та місце розгл яду апеляційної скарги сторо ни та третя особа повідомлен і належним чином, про що є дока зи у матеріалах справи.

В судове засідання з' явив ся представник позивача, апе ляційну скаргу підтримав, пр осить її задовольнити.

Відповідач та третя особа в друге не з' явились в судове засідання. 08 серпня 2011 року від відповідача надійшло клопот ання про витребування прямих доказів в порядку ст.ст. 33, 34, 36, 38 Г ПК України та пояснення. 09 сер пня 2011 року від відповідача на дійшло клопотання про відкла дення розгляду справи через розгляд у Вищому господарськ ому суді справи, де стороною є ТзОВ «Гостинець». Також 11 сер пня 2011 року від відповідача на дійшло пояснення щодо виключ ення ОСОБА_1 зі складу зас новників ТзОВ «Гостинець».

У поданих суду поясненнях 08 серпня 2011 року відповідач пов ідомив суд, що при проведенні загальних зборів учасників товариство керується Положе нням про загальні збори учас ників ТзОВ «Гостинець»та пор ядку їх скликання, затвердже ним рішенням загальних зборі в учасників товариства, офор мленим протоколом від 22 жовтн я 2004 року. Відповідно до п.п. 2.9., 2.10. Положення перелік учасників товариства затверджено п. 4.3.13. протоколу загальних зборів акціонерів ЗАТ «Світлиця»ві д 23 січня 2004 року згідно з додат ком № 1, а перелік осіб, яким від мовлено у прийнятті до ТОВ «Г остинець»затверджено п. 4.3.14. пр отоколу загальних зборів акц іонерів ЗАТ «Світлиця»від 23 с ічня 2004 року згідно з додатком № 2. ОСОБА_1 числиться під № 12 в додатку № 2 - серед осіб, як им відмовлено у прийнятті до ТОВ «Гостинець». Згідно з п. 2.11 . Положення повідомлення уча сників про загальні збори зд ійснюється звичайною коресп онденцією або іншими засобам и зв' язку (телефоном, факсом , електронною поштою тощо). Оск ільки ОСОБА_1 знаходиться в переліку осіб, яким відмовл ено у прийнятті до ТОВ «Гости нець», тому згідно з п.2.11. Полож ення її не повідомлялося про проведення загальних зборів засновників (учасників) ТОВ «Гостинець», які відбулися 10 с ерпня 2006 року.

Відповідач висловив своє п ояснення щодо необхідності д отримання технічної процеду ри виключення із складу засн овників зумовленої, за тверд женнями відповідача, законом України «Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців», яке п олягає в тому, що «... для того, щ об виключити засновника з ел ектронного реєстру - ЄДР, його необхідно туди внести. Після виключення з ЄДР залишаютьс я лише учасники, які вносятьс я до статуту».

З викладеного відповідач д ійшов висновку, що «... в ОСОБ А_1 відсутні будь-які підста ви вважати, що її було виключе но зі складу учасників ТОВ «Г остинець», оскільки в електр онний реєстр вносились відом ості лише щодо реєстрації за сновників та їх виключення з ЄДР.».

Також відповідач звертає у вагу суду на протокол загаль них зборів учасників від 22 кві тня 2004 року, в якому наведені пр ичини відмови ОСОБА_1 у вс тупі до ТзОВ «Гостинець»та п росить врахувати п.п. 11, 19, 20, 29 пос танови Пленуму Верховного Су ду України «Про практику роз гляду судами корпоративних с порів»від 24 жовтня 2008 року № 13, с т. 64 закону України «Про госпо дарські товариства».

Стверджуючи, що ОСОБА_1 н е набула статусу учасника ТО В «Гостинець», просить у задо воленні апеляційної скарги в ідмовити.

Крім того у поясненнях від 0 9 серпня 2011 року відповідач пов ідомив суд, що ухвалою апеляц ійного суду Львівської облас ті від 07 серпня 2007 року у кримін альній справі ОСОБА_1 визн ано винною та засуджено за ч.1 ст.365 КК України і звільнено ві д покарання за амністією. В пр овадженні Галицького районн ого суду м. Львова знаходитьс я кримінальна справа про обв инувачення ОСОБА_1 за ч. 1, 3 с т. 358 КК України, в якій директо ра ТОВ «Гостинець»ОСОБА_3 визнано потерпілою.

Заслухав пояснення предст авника позивача, розглянув м атеріали справи колегія судд ів вважає, що рішення господа рського суду Івано-Франківсь кої області від 22 березня 2011 ро ку по справі №3/166-14/129 слід скасув ати та прийняти нове рішення , яким позов задовольнити час тково з наступних підстав.

Відповідно до ст. 104 ГПК Укра їни підставами для скасуванн я або зміни рішення місцевог о господарського суду є: 1) неп овне з'ясування обставин, що м ають значення для справи; 2) не доведеність обставин, що маю ть значення для справи, які мі сцевий господарський суд виз нав встановленими; 3) невідпов ідність висновків, викладени х у рішенні місцевого господ арського суду, обставинам сп рави; 4) порушення або неправил ьне застосування норм матері ального чи процесуального пр ава.

Згідно з матеріалами спр ави ОСОБА_1 звернулась до господарського суду Івано-Фр анківської області з позовом до товариства з обмеженою ві дповідальністю «Гостинець» , з позовними вимогами:

· визнати недій сними рішення загальних збор ів товариства з обмеженою ві дповідальністю «Гостинець» оформлених протоколом від 10 с ерпня 2006 року та протоколом ві д 26 вересня 2009 року;

· поновити її у складі засновників (учасни ків) товариства з обмеженою в ідповідальністю «Гостинець »з часткою в статутному капі талі 6900,00 грн. - 2,190%;

· скасувати запис про державну реєстрацію змі н до установчих документів т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Гостинець»здій снених 11.09.2009 року номер запису 1 1191050052007612 та 01.10.2009 року номер запису 11191050003007612.

Відповідач позов запер ечив з тих підстав, що при скли канні і проведенні загальних зборів він керувався Положе нням про загальні збори учас ників товариства та порядок їх скликання, затвердженим р ішенням зборів 22 жовтня 2004 року ; ОСОБА_1 не була учасником товариства з обмеженою відп овідальністю «Гостинець», ос кільки не внесла свій вклад у вигляді цінних паперів (акці й ЗАТ «Світлиця») до статутно го капіталу ТзОВ «Гостинець» і тому не має свідоцтва товар иства; щодо ОСОБА_1 прийма лось рішення про її виключен ня зі складу засновників, а не учасників товариства, тобто відносно неї виконувалось р ішення зборів акціонерів ЗАТ «Світлиця»від 18 листопада 2003 р оку; оскільки виконавчим ком ітетом Івано-Франківської мі ської ради було одночасно за реєстровано, як правонаступн иків ЗАТ «Світлиця», дві юрид ичні особи з однаковою назво ю товариство з обмеженою від повідальністю «Гостинець»т а однаковим ідентифікаційни м кодом 13652907, але за різними юрид ичними адресами (м. Івано-Фран ківськ, вул. Новгородська, 34-А т а м. Івано-Франківськ, вул. Шаш кевича, 6), тому кожен мав право вибору щодо внесення своїх ц інних паперів до статутного капіталу одного із товариств з обмеженою відповідальніст ю «Гостинець»; ОСОБА_1 про вела ліквідацію іменних цінн их паперів ЗАТ «Світлиця», а 11 лютого 2005 року було ліквідова не ТзОВ «Гостинець», вул. Новг ородська, 34-а, внаслідок чого п озивачка отримала компенсац ію за свою частку в статутном у капіталі цього товариства; договір не є установчим доку ментом товариства і подання такого для державної реєстра ції не є обов' язковим; ОСО БА_1 не уповноважена захища ти права інших осіб.

04 листопада 2009 року господар ський суд Івано-Франківської області порушив провадження у справі та присвоїв справі № 3/166. Третьою особою без самості йних вимог на предмет спору н а стороні відповідача суд за лучив Виконавчий комітет Іва но-Франківської міської ради .

Ухвалою від 24 грудня 2009 року г осподарський суд Івано-Франк івської області припинив про вадження у даній справі на пі дставі п. 1 ч. 1 ст. 80 ГПК України з тих підстав, що позивач не є у часником товариства, тому за явлений позов не випливає з к орпоративних відносин, а від так не підвідомчий господарс ькому суду.

09 серпня 2010 року постановою Л ьвівського апеляційного гос подарського суду ухвалу госп одарського суду Івано-Франкі вської області від 24 грудня 2009 року у справі №3/166 скасовано, ма теріали справи передано госп одарському суду Івано-Франкі вської області для розгляду по суті в іншому складі суду.

Постановою Вищого господа рського суду України від 07 жов тня 2010 року постанову Львівсь кого апеляційного господарс ького суду від 09 серпня 2010 року у справі №3/166 залишено без змін .

Відмовляючи у задоволен ні позову господарський суд Івано-Франківської області в рішенні від 22 березня 2011 року в иходив з факту державної реє страції 30 червня 2004 року двох ю ридичних осіб під однією наз вою ТзОВ «Гостинець»; реорга нізації ЗАТ «Світлиця»; діял ьності ОСОБА_1, як керівни ка ТзОВ «Гостинець»та укладе ння нею угод. Також суд першої інстанції дійшов висновку, щ о на момент прийняття оскарж ених рішень ОСОБА_1 не бул а учасником одного з ТзОВ «Го стинець», а присутність ОСО БА_1 на зборах учасників ТзО В «Гостинець»не змінила б су ті рішення з огляду на частку позивачки у статутному капі талі товариства.

Однак такі висновки суду пе ршої інстанції є суперечливи ми між собою, не ґрунтуються н а законі й не відповідають фа ктичним обставинам справи.

Той факт, що ОСОБА_1 була учасником ТзОВ «Гостинець»н а момент прийняття загальним и зборами учасників товарист ва рішень, оформлених проток олом від 10 серпня 2006 року, підтв ерджується наявними в матері алах справи доказами, а також спростовується самим змісто м оскарженого рішення загаль них зборів, яким ОСОБА_1, в ч ислі інших учасників, виключ ено з числа учасників ТзОВ «Г остинець».

Про цей факт вказав Львівсь кий апеляційний господарськ ий суд у постанові від 09 серпн я 2010 року по даній справі, зазна чивши при цьому про те, що не м ожна виключити з числа учасн иків товариства особу, яка ни м (учасником) не була.

Цією постановою Львівськи й апеляційний господарський суд скасував ухвалу господа рського суду Івано-Франківсь кої області від 24 грудня 2009 рок у, якою було припинено провад ження в даній справі на підст аві п.1 ст.80 ГПК України з тих мо тивів, що спір не є корпорати вний, а тому за суб' єктним ск ладом не підвідомчий господа рським судам.

У постанові від 09 серпня 2010 ро ку по даній справі Львівськи й апеляційний господарський суд на підставі наявних в мат еріалах справи доказів встан овив, що п.1 установчого догово ру про створення товариства з обмеженою відповідальніст ю «Гостинець»зазначено, що з асновниками даного товарист ва є акціонери ЗАТ «Світлиця »та в додатку №1 до нього в пер еліку засновників під №19 вказ ано ОСОБА_1 - позивач по с праві (т.1., а.с.62-66). Також апеляцій ним судом встановлено, що згі дно з витягом з Єдиного держа вного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в станом на 22 червня 2009 року за п ідписом державного реєстрат ора Юхименко Л.Є. ОСОБА_1 пе ребуває в числі засновникі в ТзОВ «Гостинець»(т.1., а.с.43-45).

Вищий господарський суд Ук раїни у постанові від 07 жовтня 2010 року по цій справі вказав, щ о судом апеляційної інстанці ї було повно та всебічно з'ясо вано обставини, що мають знач ення для справи, надано їм нал ежну правову оцінку та винес ено постанову з дотриманням норм матеріального та процес уального права, що дає підста ви для залишення її без змін.

Відповідно до вимог ст. 35 ГПК України факти, встановлені р ішенням господарського суду під час розгляду однієї спра ви, не доводяться знову при ви рішенні інших спорів, в яких б еруть участь ті самі сторони .

Таким чином, той факт, що О СОБА_1 станом на 10 серпня 2006 ро ку була учасником ТзОВ "Гости нець" встановлений Львівськи м апеляційним господарським і Вищим господарським судам и при розгляді скарг на ухвал у господарського суду Івано- Франківської області від 24 гр удня 2009 року в цій справі, якою припинено провадження в дані й справі, відтак не підлягає повторному доведенню.

В матеріалах справи є також повідомлення державного реє стратора ОСОБА_2 щодо наяв них в Єдиному державному реє стрі юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців відомос тей відносно товариства з о бмеженою відповідальністю "Г остинець" та його учасника ОСОБА_1, а саме:

У листі від 26 червня 2009 року за № 11-15/247 державний реєстратор ОСОБА_2 повідомив про прове дення 30 червня 2004 року державно ї реєстрації товариства з об меженою відповідальністю "Го стинець" (ідентифікаційний к од 13652907) за місцезнаходженням м . Івано-Франківськ, вул. Новгор одська, 34-А та внесення в Реєст р суб' єктів підприємницько ї діяльності м. Івано-Франків ська за № 47-п та про внесення 11 л ютого 2005 року в ЄДР запису про д ержавну реєстрацію припинен ня даної юридичної особи у зв ' язку з її ліквідацією, а так ож про відсутність в ЄДР відо мостей про іншу юридичну осо бу з такою ж назвою та ідентиф ікаційним кодом, що була заре єстрована виконавчим коміте том Івано-Франківської міськ ої ради 30 червня 2004 року за № 48-п за іншою юридичною адресою т а з іншим складом учасників.

У листі від 01 грудня 2009 року за № 11-15/684 (т.1., а.с.102) державний реєстр атор ОСОБА_2 повідомив, що ОСОБА_1 була учасником то вариства з обмеженою відпові дальністю "Гостинець" (м. Івано -Франківськ, вул. Шашкевича, 6, і дентифікаційний код 13652907) згід но установчого договору від 18 листопада 2003 року, зареєстров аного виконавчим комітетом І вано-Франківської міської ра ди 30 червня 2004 року № 48-п. Внесок ОСОБА_1 до статутного фонду даної юридичної особи стано вив 6900 грн. або 2,19%. Згідно рішенн я зборів учасників ТзОВ "Гост инець" (м. Івано-Франківськ, ву л. Шашкевича, 6, ідентифікаційн ий код 13652907) від 10 серпня 2006 року ОСОБА_1 примусово виключен а із складу учасників товари ства.

Державний комітет України з питань регуляторної політ ики та підприємництва листом від 19 серпня 2010 року за № 10600 пові домив Івано-Франківську місь ку раду (на її запит) про перел ік засновників товариства з обмеженою відповідальністю "Гостинець" (ідентифікаційни й код 13652907) станом на 10 вересня 2009 р оку, серед яких за № 58 значитьс я ОСОБА_1.

Як слідує з матеріалів спра ви, 30 червня 2004 року під час пров едення державної перереєстр ації закритого акціонерного товариства «Світлиця»у това риство з обмеженою відповіда льністю «Гостинець»мав місц е факт державної реєстрації ОСОБА_2 однієї і тієї ж юри дичної особи товариства з об меженою відповідальністю "Го стинець" з одним ідентифікац ійним кодом 13652907, проте за двома різними юридичними адресами - м. Івано-Франківськ, вул. Но вгородська, 34 А (№ в журналі обл іку реєстраційних справ 47 П) т а м. Івано-Франківськ, вул. Шаш кевича, 6 (№ в журналі обліку ре єстраційних справ 48 П). Такі не законні дії вчинив державний реєстратор виконавчого комі тету Івано-Франківської місь кої ради ОСОБА_2. Цей факт був відомий суду на дату розг ляду спору - такий встановл ений ухвалою апеляційного су ду Львівської області від 7 се рпня 2007 року, якою дії ОСОБА_2 кваліфіковані, злочин, пере дбачений ст.367 ч.1 КК України (т.1., а.с.80-84) і в силу ст. 35 ГПК України не потребує доведення.

Надалі 11 лютого 2005 року прове дено державну реєстрацію при пинення юридичної особи това риства з обмеженою відповіда льністю "Гостинець" (ідентифі каційний код 13652907) за місцезнах одженням м. Івано-Франківськ , вул. Новгородська, 34-А, а в бере зні 2006 року в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фіз ичних осіб-підприємців було внесено відомості про юридич ну особу - товариство з обме женою відповідальністю "Гост инець" (ідентифікаційний код 13652907) за місцезнаходження м. Іва но-Франківськ, вул. Шашкевича , 6.

Викладене підтверджено ви тягом з Єдиного державного р еєстру юридичних осіб та фіз ичних осіб-підприємців від 22 ч ервня 2009 року, листами головно го управління статистики в І вано-Франківській області ві д 03 квітня 2006 року за № 16-03/1/172 та від 02 липня 2009 року за № 16-03/1/349 (т.1., а.с. 43-46) .

Отже, станом на 10 серпня 2006 рок у - дату проведення загальни х зборів учасників товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Гостинець", чинними були ус тановчі документи товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Гостинець", зареєстровані 30 червня 2004 року та занесені в ж урнал обліку реєстраційних с прав за № 48 - П.

Державну реєстрацію насту пних змін до установчих доку ментів товариства з обмежено ю відповідальністю "Гостинец ь" проведено 11 вересня 2009 року, № запису 11191050003007612 - зареєстрован о нову редакцію статуту това риства з обмеженою відповіда льністю «Гостинець», затверд жену загальними зборами учас ників товариства з обмеженою відповідальністю «Гостинец ь», протоколом від 10 серпня 2006 р оку.

Статутом товариства з обме женою відповідальністю "Гост инець" в редакції, зареєстров аній виконавчим комітетом Ів ано-Франківської міської рад и 30 червня 2004 року за № 48-п (т.1, а.с.167- 173) встановлено, що:

- товариство з обмеженою від повідальністю "Гостинець" є п равонаступником закритого а кціонерного товариства «Сві тлиця»(п.1.1.);

- засновниками товариства є акціонери закритого акціоне рного товариства «Світлиця» згідно з установчим договоро м (п.3.1.);

- учасник товариства зобов' язаний дотримуватись устано вчих документів товариства і виконувати рішення загальни х зборів, голови товариства т а інших органів управління т овариства; не розголошувати комерційну таємницю та конфі денційну інформацію про діял ьність товариства; брати уча сть в управління товариством шляхом голосування на збора х; проявляти ощадливість, бер ежливість майна товариства, відшкодовувати завдані збит ки товариству; сприяти товар иству у вирішенні його питан ь; нести інші обов' язки, пере дбачені законодавством і уст ановчим договором (п.3.3.);

- учасники товариства мають кількість голосів, пропорці йну розміру їх частки у стату тному фонді (п.3.4.);

- вищим органом товариства є збори учасників товариства, які вважаються правомочними , якщо на них присутні учасник и, які є власниками більш, ніж 60% голосів (п.4.1.);

- до компетенції зборів учас ників товариства належить, з окрема, вирішення питання пр о виключення учасника з това риства. За таке рішення повин ні проголосувати учасники, щ о є власниками більш, як 50 відс отків загальної кількості уч асників товариства (п.4.2., п.4.3.);

- учасник товариства, який д вічі поспіль не бере участі в зборах учасників товариства або іншим чином систематичн о не виконує чи неналежним чи ном виконує обов' язки, або п ерешкоджає своїми діями дося гненню цілей товариства, мож е бути виключений з товарист ва на основі прийнятого ріш ення зборів учасників товари ства, за яке проголосувало бі льш, ніж 50 відсотків учасників зборів товариства. При цьому цей учасник (його представни к) участі в голосуванні не бер е (п.8.1.).

Згідно із установчим догов ором про створення товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Гостинець", затвердженим 18 листопада 2003 року та зареєстр ованим виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради 30 червня 2004 року № 48-п (т.1, а.с.1 84-187), засновниками товариства є колишні члени закритого акц іонерного товариства «Світл иця»з переліком осіб у додат ку № 1, який є невід' ємною час тиною установчого договору ( п.3.1.). Також установчий договір містить перелік обов' язків учасника товариства, підста ви виключення з числа учасни ків товариства такі ж, як і від повідні положення статуту.

У додатку № 1 до установчого договору від 18 листопада 2003 ро ку (т.1., а.с.188-191), який є невід' ємн ою частиною установчого дого вору міститься перелік засно вників ТзОВ «Гостинець», се ред яких за № 19 значиться ОСО БА_1, розмір внеску до статут ного фонду 6900, розмір частки у м айні - 2,19%.

В силу ст. 100 Цивільного Кодек су України право участі у тов аристві є особистим немайнов им правом і не може окремо пер едаватися іншій особі. Учасн ик товариства у випадках та в порядку, встановлених устан овчими документами або закон ом, може бути виключений з тов ариства.

За приписами ст. 167 Господарс ького Кодексу України корпор ативні права - це права особи, частка якої визначається у с татутному фонді (майні) госпо дарської організації, що вкл ючають правомочності на учас ть цієї особи в управлінні го сподарською організацією, от римання певної частки прибут ку (дивідендів) даної організ ації та активів у разі ліквід ації останньої відповідно до закону, а також інші правомоч ності, передбачені законом т а статутними документами.

Відповідно до вимог ст.ст. 4, 5 0, 51 закону України «Про господ арські товариства»(в редакці ї, чинній станом на 2006 рік) това риством з обмеженою відповід альністю визнається товарис тво, що має статутний фонд, роз ділений на частки, розмір яки х визначається установчими д окументами. Товариство з обм еженою відповідальністю ств орюється і діє на підставі ус тановчого договору і статуту . Установчі документи товари ства з обмеженою відповідаль ністю повинні містити, зокре ма, відомості про склад засно вників та учасників, про розм ір часток кожного з учасникі в, розмір, склад та порядок вне сення ними вкладів, розмір і п орядок утворення статутного фонду, склад та компетенцію о рганів товариства та порядок прийняття ними рішень, включ аючи перелік питань, по яких н еобхідна кваліфікована біль шість голосів.

За приписами ст.ст. 10, 11 закону України «Про господарські т овариства»(в редакції, чинні й станом на 2006 рік) учасники тов ариства мають право: брати уч асть в управлінні справами т овариства в порядку, визначе ному в установчих документах , за винятком випадків, передб ачених цим Законом; брати уча сть у розподілі прибутку тов ариства та одержувати його ч астку (дивіденди); вийти в уста новленому порядку з товарист ва; одержувати інформацію пр о діяльність товариства. Уча сники можуть мати також інші права, передбачені законода вством і установчими докумен тами товариства. Учасники то вариства зобов'язані: додерж увати установчих документів товариства і виконувати ріш ення загальних зборів та інш их органів управління товари ства; виконувати свої зобов'я зання перед товариством, в то му числі і пов'язані з майново ю участю, а також вносити вкла ди (оплачувати акції) у розмір і, порядку та засобами, передб аченими установчими докумен тами; не розголошувати комер ційну таємницю та конфіденці йну інформацію про діяльніст ь товариства; нести інші обов 'язки, якщо це передбачено цим Законом, іншим законодавств ом України та установчими до кументами.

Відповідно до вимог ст. 59 зак ону України «Про господарськ і товариства»(в редакції, чин ній станом на 2006 рік) до компете нції зборів товариства з обм еженою відповідальністю, зок рема, належить вирішення пит ання про виключення учасника з товариства. При вирішенні п итання про виключення учасни ка з товариства рішення вваж ається прийнятим, якщо за ньо го проголосують учасники, що володіють у сукупності біль ш як 50 відсотками загальної кі лькості голосів учасників то вариства. З решти питань ріше ння приймається простою біль шістю голосів.

Відповідно до вимог ст.ст. 60, 61 закону України «Про господа рські товариства»(в редакції , чинній станом на 2006 рік) загал ьні збори учасників вважають ся повноважними, якщо на них п рисутні учасники (представни ки учасників), що володіють у с укупності більш як 60 відсотка ми голосів. Голова зборів тов ариства організує ведення пр отоколу. Книга протоколів ма є бути у будь-який час надана у часникам товариства. Про про ведення загальних зборів тов ариства учасники повідомляю ться передбаченим статутом с пособом з зазначенням часу і місця проведення зборів та п орядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не мен ш як за 30 днів до скликання заг альних зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливі сть ознайомитися з документа ми, внесеними до порядку денн ого зборів. З питань, не включе них до порядку денного, рішен ня можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, при сутніх на зборах.

Позивачка ОСОБА_1 проси ть суд визнати недійсними рі шення загальних зборів учасн иків товариства з обмеженою відповідальністю "Гостинець " оформлених протоколом від 10 серпня 2006 року та протоколом в ід 26 вересня 2009 року, поновити ї ї у складі засновників (учасн иків) товариства з обмеженою відповідальністю "Гостинець " з часткою в статутному капіт алі 6900 грн. - 2,190% та скасувати запи си про державну реєстрацію з мін до установчих документів товариства з обмеженою відп овідальністю "Гостинець" зді йснені 11 вересня 2009 року номер запису 11191050052007612 та від 01 жовтня 2009 р оку номер запису 11191050003007612.

Учасник господарського то вариства не вправі звертатис я до суду за захистом прав та і нтересів інших учасників гос подарського товариства поза відносинами представництва , а також обґрунтовувати свої вимоги порушенням прав інши х учасників товариства. Така позиція викладена Верховним Судом України у постанові ві д 18 квітня 2011 року, прийнятій за наслідками розгляду заяви про перегляд постанови вищо го господарського суду Украї ни від 21 грудня 2010 року в справі № 8/219пн-к з мотивів неоднаковог о застосування судом касацій ної інстанції одних і тих сам их норм матеріального права у подібних правовідносинах і в силу ст. 111-28 ГПК України назв ана постанова є обов' язково ю для всіх судів України.

З урахуванням викладеного суд розглядає апеляційну ск аргу та позовні вимоги ОСОБ А_1 в контексті звернення до суду за захистом її (ОСОБА_1 ) прав та інтересів.

1. Щодо рішень загальних збо рів учасників товариства з о бмеженою відповідальністю "Гостинець", оформлених прото колом від 10 серпня 2006 року.

Як видно із протоколу загал ьних зборів учасників товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Гостинець»від 10 серпн я 2006 року, на зборах були прису тні учасники, які володіють 60, 25 % статутного капіталу. В поря док денний зборів включено д ва питання - про виключення з числа учасників товариства згідно з додатком до протоко лу та про затвердження нової редакції статуту товариства .

По першому питанню порядку денного у протоколі загальн их зборів учасників товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Гостинець" від 10 серпня 2006 р оку вказано, що збори вирішил и виключити зі складу учасни ків товариства з обмеженою в ідповідальністю "Гостинець" згідно з додатком до протоко лу, який є невід' ємною части ною протоколу, на підставі ст . 64 закону України «Про господ арські товариства»137 учасник ів, серед яких в п.13 додатку зна читься ОСОБА_1, розмір вне ску якої до статутного фонду становить 6900 грн., розмір частк и у статутному капіталі - 2,190 % (т.1., а.с.9,10,11). Підставою такого рі шення у протоколі зазначено ст.64 закону України «Про госп одарські товариства»та п.8.1. с татуту товариства, який пере дбачає, що учасник товариств а, який двічі поспіль не бере участі в зборах учасників то вариства або іншим чином сис тематично не виконує обов' я зки, або перешкоджає своїми д іями досягненню цілей товари ства підлягає виключенню. Пр и цьому цей учасник (його пред ставник) участі в голосуванн і не бере. Із змісту обговорен ня п. 1 порядку денного загаль них зборів учасників товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Гостинець", викладеного у протоколі від 10 серпня 2006 рок у (про виключення зі складу уч асників товариства згідно з додатком до протоколу) випли ває, що учасники товариства з обмеженою відповідальністю "Гостинець", в тому числі й ОСОБА_1, виключені з числа уч асників, як такі, що двічі посп іль і більше, починаючи з часу утворення товариства у 2004 роц і не брали участі у зборах.

По другому питанню порядку денного у протоколі загальн их зборів учасників товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Гостинець" від 10 серпня 2006 р оку зазначено, що збори виріш или затвердити нову редакцію статуту товариства та уповн оважити учасників (засновник ів) ОСОБА_4, ОСОБА_3 підп исати нову редакцію статуту і подати державному реєстрат ору комплект документів, нео бхідних для внесення змін у д ержавний реєстр.

Державну реєстрацію змін д о установчих документів това риства з обмеженою відповіда льністю "Гостинець" у вигляді реєстрації затвердженої ци ми зборами нової редакції ст атуту проведено 01 жовтня 2009 рок у, номер запису 11191050003007612. В перелі ку учасників товариства з об меженою відповідальністю "Го стинець", викладеного в п.1.4 нов ої редакції статуту товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Гостинець", затвердженої загальними зборами учасникі в товариства 10 серпня 2006 року і зареєстрованої 01 жовтня 2009 рок у, ОСОБА_1 не зазначена.

За приписами ст.64 закону Укр аїни «Про господарські товар иства» (в редакції, чинній ста ном на 2006 рік) учасника товари ства з обмеженою відповідаль ністю, який систематично не в иконує або неналежним чином виконує обов'язки, або перешк оджає своїми діями досягненн ю цілей товариства, може бути виключено з товариства на ос нові рішення, за яке проголос ували учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсо тками загальної кількості го лосів учасників товариства.

Пунктом 8.1. статуту товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Гостинець" в редакції, зар еєстрованій виконавчим комі тетом Івано-Франківської міс ької ради 30 червня 2004 року за № 48 -п передбачено, що учасник тов ариства, який двічі поспіль н е бере участі в зборах учасни ків товариства або іншим чин ом систематично не виконує ч и неналежним чином виконує о бов' язки, або перешкоджає с воїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключ ений з товариства на основі прийнятого рішення зборів уч асників товариства, за яке пр оголосувало більш, ніж 50 відсо тків учасників зборів товари ства. При цьому цей учасник (йо го представник) участі в голо суванні не бере.

Проте у протоколі загальни х зборів учасників товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Гостинець" від 10 серпня 2006 ро ку відсутня, до протоколу не д одана й суду не подана конкре тна обґрунтована мотивація в иключення ОСОБА_1 з числа учасників товариства з обмеж еною відповідальністю "Гости нець".

Тобто, в матеріалах справи в ідсутні докази, що підтвердж ують коли саме проводились т і збори учасників товариства з обмеженою відповідальніст ю "Гостинець", участі в яких не приймала ОСОБА_1; факт пов ідомлення ОСОБА_1 про міс це, час проведення цих зборів , їх порядок денний.

В силу закону про проведенн я загальних зборів товариств а учасники повідомляються пе редбаченим статутом способо м із зазначенням часу і місця проведення зборів та порядк у денного. Повідомлення пови нно бути зроблено не менш як з а 30 днів до скликання загальни х зборів.

Тобто, законом встановлено право кожного учасника това риства приймати участь у заг альних зборах, знати про їх п орядок денний, висловлюватис ь щодо усіх питань порядку де нного, голосувати з цих питан ь - безвідносно від розміру ча стки учасника у статутному к апіталі товариства.

Статутом товариства з обме женою відповідальністю "Гост инець" в редакції, зареєстров аній виконавчим комітетом Ів ано-Франківської міської рад и 30 червня 2004 року за № 48-п, не пере дбачено способу повідомленн я учасників про проведення з агальних зборів товариства, однак це не заперечує й не зві льняє товариство від необхід ності повідомити учасників т овариства про проведення заг альних зборів товариства із зазначенням часу і місця про ведення зборів та їх порядку денного.

В матеріалах справи відсут ні будь-які докази, що підтвер джують факт повідомлення О СОБА_1 про проведення 10 серпн я 2006 року загальних зборів уча сників товариства з обмежено ю відповідальністю "Гостинец ь", часу і місця проведення збо рів, їх порядок денний, а тако ж документи, що слугували під ставою прийняття рішень зага льними зборами учасників то вариства з обмеженою відпові дальністю «Гостинець» 10 серп ня 2006 року.

Отже, неповідомлення учасн ика товариства з обмеженою в ідповідальністю "Гостинець" ОСОБА_1 про час і місце про ведення зборів учасників, їх порядок денний порушило її к орпоративне право, яким в сил у ст. 100 Цивільного кодексу Укр аїни, ст.167 Господарського код ексу України є й право участі в товаристві, правомочності на участь в управлінні товар иством. Право учасника товар иства приймати участь в діял ьності товариства і в управл інні його справами, вибирати органи управління товариств ом передбачено також п.3.2. стат уту товариства з обмеженою в ідповідальністю "Гостинець" в редакції, зареєстрованій в иконавчим комітетом Івано-Фр анківської міської ради 30 чер вня 2004 року за № 48-п.

Крім того, в даному випадку недотримання вимог закону пр о скликання і проведення заг альних зборів учасників на 10 с ерпня 2006 року позбавило ОСОБ А_1 можливості приймати уча сть у цих загальних зборах і в исловити свою позицію при об говоренні питання про її вик лючення з учасників товарист ва, про затвердження нової ре дакції статуту товариства; н адати пояснення, належним чи ном підготуватися до розгляд у питань порядку денного, зар еєструватися для участі у за гальних зборах тощо. Тим біль ше, що ОСОБА_1 була тим учас ником товариства, якого проп онувалося виключити.

У протоколі від 10 серпня 2006 ро ку не зазначено також яким са ме іншим чином ОСОБА_1 сис тематично не виконувала обов ' язки, або перешкоджала сво їми діями досягненню цілей. В ідтак суд не може дослідити в чому конкретно полягало сис тематичне невиконання позив ачкою обов' язків або якими діями позивачка перешкоджал а досягненню цілей, перекона тись у наявності таких обста вин та оцінити наскільки ці порушення могли вплинути на прийняття загальними зборам и відповідного рішення.

2. Щодо рішень загальних збо рів учасників товариства з о бмеженою відповідальністю "Гостинець", оформлених прото колом від 26 вересня 2009 року.

В цій частині ОСОБА_1 поз ов обґрунтовує тим, що у разі п оновлення її у складі учасни ків товариства з обмеженою в ідповідальністю «Гостинець »буде порушено її право учас ника приймати участь у загал ьних зборах учасників товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Гостинець", що відбули сь 26 вересня 2009 року.

Тобто, ОСОБА_1 просить су д в цій частині задовольнити її позовні вимоги щодо захис ту права, яке може бути поруше но у майбутньому і щодо якого невідомо, чи буде воно поруше но. Однак такий спосіб захист у не передбачений чинним зак онодавством, зокрема статтею 16 Цивільного кодексу України та статтею 20 Господарського к одексу України та не виплива є із положень законодавства.

Тому суд відмовляє ОСОБА _1 у задоволенні позовних ви мог визнати недійсними рішен ня загальних зборів учасникі в товариства з обмеженою від повідальністю "Гостинець", оф ормлених протоколом від 26 вер есня 2009 року.

3. Щодо позовної вимоги поно вити ОСОБА_1 у складі засн овників (учасників) товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Гостинець" з часткою у ста тутному капіталі 6900 грн. - 2,190%.

Відповідно до вимог п.4 ч.1.ст. 12 ГПК України господарським с удам підвідомчі справи, що ви никають з корпоративних відн осин у спорах між господарсь ким товариством та його учас ником (засновником, акціонер ом), у тому числі учасником, як ий вибув, а також між учасника ми (засновниками, акціонерам и) господарських товариств, щ о пов'язані із створенням, дія льністю, управлінням та прип иненням діяльності цього тов ариства.

В даному випадку позивачка теж обрала не передбачений з аконом спосіб захисту, адже п оновлення у складі засновни ків (учасників) товариства не належить до категорії жодно го із перелічених корпоратив них спорів, відтак у задоволе нні таких позовних вимог слі д відмовити.

4. Щодо позовних вимог скасу вати записи про державну реє страцію змін до установчих д окументів товариства з обмеж еною відповідальністю "Гост инець" здійснені 11 вересня 2009 р оку номер запису 11191050052007612 та від 0 1 жовтня 2009 року номер запису 11191 050003007612.

Окрім того, що такий спосіб захисту корпоративних прав н е передбачений законом, слід зазначити, що скасування зап исів державної реєстрації зм ін до установчих документів юридичної особи відбуваєть ся в порядку, встановленому с т.31 закону України «Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб- підприєм ців». Тому означені позовні в имоги не підлягають задоволе нню.

Таким чином, викладені факт ичні обставини справи, встан овлені судами факти та припи си закону спростовують дово ди відповідача, якими він зап еречує позовні вимоги та над ані ним пояснення.

Той факт, що на дату прийнят тя оскарженого рішення загал ьних зборів учасників товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Гостинець», оформлени м протоколом від 10 серпня 2006 ро ку, ОСОБА_1 була учасником товариства з обмеженою відп овідальністю «Гостинець»вс тановлений постановою Львів ського апеляційного господа рського суду від 09 серпня 2010 ро ку та постановою Вищого госп одарського суду України від 07 жовтня 2010 року в цій же справі , які набрали законної сили, ві дтак повторному доведенню у тій самій справі не підляга є.

Згідно з протоколом від 10 се рпня 2006 року загальних зборів учасників товариства з обме женою відповідальністю «Гос тинець», збори вирішили викл ючити ОСОБА_1 зі складу уч асників товариства з обмежен ою відповідальністю «Гостин ець».

Таким чином твердження від повідача і висновок господа рського суду Івано-Франківсь кої області про те, що ОСОБА _1 не була учасником товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Гостинець»суперечить наступним висновкам суду і п озиції відповідача про право мірність виключення ОСОБА _1 з числа учасників товарис тва, адже не можна виключити з числа учасників товариства особу, яка цим учасником не бу ла.

З тих самих підстав суд від хиляє, твердження відповідач а про відповідність його дій вимогам Положення про зага льні збори учасників ТзОВ «Г остинець»та порядок їх склик ання, затверджене рішенням з агальних зборів учасників то вариства, оформленим протоко лом від 22 жовтня 2004 року; про нео бхідність дотримання техніч ної процедури виключення із складу засновників; про прич ини відмови загальними збора ми учасників товариства, що в ідбулись 22 квітня 2004 року, ОСО БА_1 у вступі до ТзОВ «Гости нець».

Той факт, що ухвалою апеляці йного суду Львівської област і від 07 серпня 2007 року ОСОБА_1 визнано винною у скоєнні зл очину, передбаченого ч.1 ст.365 КК України та факт розгляду у 2001 році Галицьким районним суд ом м. Львова кримінальної спр ави про обвинувачення ОСОБ А_1 за ч.1,3 ст.358 КК України не мо же слугувати поясненням чи п ідставою виключення ОСОБА _1 у 2006 році зі складу учасникі в товариства з обмеженою від повідальністю «Гостинець».

Крім того, в силу ст.ст. 80, 89, 90, 93 Цивільного кодексу України юридично неспроможними є вис новки суду першої інстанції, якими суд розділяє одну юрид ичну особу - товариство з обме женою відповідальністю «Гос тинець», ідентифікаційний ко д 13652907 - на дві різні юридичні ос оби з тих підстав, що 30 червня 20 04 року було проведено дві держ авні реєстрації цієї юридичн ої особи одночасно із зазнач енням різного місцезнаходже ння - м. Івано-Франківськ, вул. Н овгородська, 34 А та м. Івано-Фр анківськ, вул. Шашкевича, 6.

Надалі такі дії ОСОБА_2, я кий 30 червня 2004 року проводив д ержавну реєстрацію товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Гостинець», ухвалою ап еляційного суду Львівської області від 07 серпня 2007 року ро зцінені, як злочин, передбаче ний ст.367 ч.1 КК України. Суд звіл ьнив ОСОБА_2 від криміналь ної відповідальності за закі нченням строків давності. То бто, на момент розгляду судом першої інстанції цієї справ и факт незаконності подвійно ї державної реєстрації 30 черв ня 2004 року товариства з обмеже ною відповідальністю «Гости нець»був уже встановлений су довим рішенням, яке набрало з аконної сили, проте господар ський суд Івано-Франківської області цей факт проігнорув ав.

Слід зазначити й те, що із зм істу норм права в їх сукупнос ті випливає, що поняття «засн овник»і «учасник»товариств а з обмеженою відповідальніс тю є тотожними, в тому числі й стосовно прав та обов' язків учасників товариства, тому с уд відхиляє твердження відпо відача в цій частині.

Таким чином, висновок суду п ершої інстанції про необґрун тованість вимог позивача і н евідповідність їх доказам та вимогам закону є неправомір ним і невмотивованим.

Виходячи з викладених факт ичних обставин справи та при писів закону рішення загальн их зборів учасників товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Гостинець», оформлені п ротоколом від 10 серпня 2006 року, в частині виключення ОСОБА _1 з числа учасників товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Гостинець»та затвердж ення нової редакції статуту товариства з обмеженою відпо відальністю «Гостинець», при йняті з порушенням закону і с татуту товариства, такі пору шують корпоративні права О СОБА_1.

Колегія суддів вважає, що го сподарський суд Івано-Франкі вської області не дав належн ої оцінки доказам, що знаходя ться в матеріалах справи, виз нав встановленими недоведен і обставини, що мають значенн я для справи. Викладені у ріше нні господарського суду Іва но-Франківської області від 22 березня 2011 року висновки не в ідповідають обставинам спра ви. Тому рішення господарськ ого суду Івано-Франківської області від 22 березня 2011 року п о справі №3/166-14/129 слід скасувати і прийняти нове рішення, яким позов ОСОБА_1 задовольнит и частково, визнати недійсни м рішення загальних зборів у часників товариства з обмеже ною відповідальністю «Гости нець», оформлене протоколом від 10 серпня 2006 року, в частині в иключення ОСОБА_1 з числа учасників (засновників) това риства з обмеженою відповіда льністю «Гостинець»та затве рдження нової редакції стату ту товариства.

Відповідно до вимог ч. 2 ст . 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача , оскільки спір виник внаслід ок його (відповідача) неправи льних дій.

Керуючись ст.ст. 82-1, 99, 101, 103, 104, 105 Г ПК України Львівський апеляц ійний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу задов ольнити частково.

Скасувати рішення господа рського суду Івано-Франківсь кої області від 22 березня 2011 ро ку у справі №3/166-14/129 повністю і пр ийняти нове рішення, яким поз ов ОСОБА_1 задовольнити ча стково.

Визнати недійсним рішення загальних зборів учасників товариства з обмеженою відпо відальністю «Гостинець», офо рмлене протоколом від 10 серпн я 2006 року, в частині виключення ОСОБА_1 з числа учасників (засновників) товариства з об меженою відповідальністю «Г остинець»та затвердження но вої редакції статуту товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Гостинець».

В решті позову відмовити.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Го стинець»(м. Івано-франківськ , вул. Шашкевича, 6; ідентифікац ійний код 13652907) на користь ОСО БА_1 (АДРЕСА_1) 255,00 грн. держа вного мита за подання позовн ої заяви, 236,00 грн. витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу та 42,50 грн . державного мита за подання а пеляційної скарги.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття.

Постанова може бути оскарж ена в касаційному порядку.

Головуючий судд я Гриців В.М.

суддя Кор дюк Г.Т.

суддя Хабіб М.І.

Повний текст постанов и виготовлений 23 серпня 2011 рок у.

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення11.08.2011
Оприлюднено24.10.2011
Номер документу18684272
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/166-14/129

Ухвала від 20.06.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.І.

Ухвала від 09.12.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Булка В. І.

Ухвала від 26.11.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Булка В. І.

Постанова від 29.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

Ухвала від 04.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

Постанова від 11.08.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців В.М.

Ухвала від 21.07.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців В.М.

Ухвала від 30.05.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.І.

Ухвала від 16.05.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.І.

Ухвала від 20.04.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні