Рішення
від 06.10.2011 по справі 3762-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Нев ського/Річна, 29/11, к. 101

РІШЕННЯ

Іменем України

06.10.2011 Справа №5002-7/3762-2011

За позовом Кримського рес публіканського підприємств а "Протизсувне управління" (98604, м. Ялта, вул. Горького, 30; 95000, м. Сім ферополь, вул. Київська, 81, іден тифікаційний код 03348324)

До відповідача Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Ті Енд Ті Груп» (98604, м. Ялта, ву л. Червоноармійська, буд. 10, кв. 4, ідентифікаційний код 23219161)

Про стягнення 24 213,08 грн.

Суддя ГС АР Крим І. І. Дворни й

представники:

Від позивача - ОСОБА_1., предст., дов. №1997 від 25.07.2011 р.

Від відповідача - Буздако в О. М., директор.

Суть спору Кримське респуб ліканське підприємство "Прот изсувне управління" звернуло ся до Господарського суду АР Крим з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою від повідальністю «Ті Енд Ті Гру п» 24 213,08 грн.

Позовні вимоги мотивовані невиконанням відповідачем н алежним чином своїх обов' яз ків за договором №81/2Ф від 01.07.2003 р . в частині повної та своєчасн ої оплати робіт з відновленн я та капітального ремонту пе реданих у користування берег оукріплювальних та протизсу вних споруд, що призвело до ут ворення заборгованості за І та ІІ квартали 2011 року в сумі 24213 ,08 грн., яку позивач просить стя гнути примусово.

Відповідач у судове засіда ння з' явився, однак відзив н а позов не надав, у зв' язку з чим суд вважає за можливе роз глянути справу за наявними в ній матеріалами в порядку ст атті 75 Господарського процес уального кодексу України.

Розгляд справи відкладавс я у порядку статті 77 Господарс ького процесуального кодекс у України.

Оскільки матеріали справи в достатній мірі характериз ують взаємовідносини сторін , підстав для відкладення роз гляду справи судом не вбачає ться.

Розглянувши матеріал и справи, дослідивши предста влені докази, заслухавши поя снення представників сторін , суд

ВСТАНОВИВ :

01.03.2003 р. між Державним підприє мством «Кримське протизсувн е управління» (правонаступни ком якого є Кримське республ іканське підприємство «Прот изсувне управління», Управлі ння) та Товариством з обмежен ою відповідальністю «Король » (в подальшому перейменован е в ТОВ «Ті Енд Ті Груп», Корис тувач) був укладений договір №81/2 користування берегоукріп лювальними, протизсувними та пляжними спорудами, предмет ом якого, згідно з пунктом 2.1, є надання в користування майна : берегоукріплювальних спору д пансіонату «Кастрополь», 1-й комплекс, ділянка від буни №3 (вкл.) до буни №5 (вкл.), протяжніс тю 120 м.

Пунктом 2.4.3 Договору передба чено, що сторони укладають до говір про фінансування робіт з відновлення та ремонту бер егоукріплювальних та протиз сувних споруд відповідно до Постанови Ради Міністрів АР Крим №68 від 11.03.1997 р.

В той самий день, 01.07.2003 р., між ст оронами був укладений догові р №81/2-Ф, згідно з пунктом 1.1 якого Управління виконує функції замовника з відновлення та к апітального ремонту берегоу кріплювальних та протизсувн их споруд, що знаходяться на й ого балансі.

Товариство зобов' язуєтьс я провести оплату робіт відп овідно до умов цього договор у (п. 1.2 Договору).

Відповідно до пункту 2.1 Дого вору Товариство передає Упра влінню кошти на відновлення та ремонт берегоукріплюваль них та протизсувних споруд, щ о знаходяться на балансі Упр авління, відповідно до Поста нови РМ АР Крим №68 від 11.03.1997 р. та і нших нормативно-правових акт ів. Управління акумулюють ці кошти на спеціальному рахун ку.

Перерахування коштів Това риство здійснює на розрахунк овий рахунок Управління щокв артально, не пізніше 5 числа мі сяця, наступного за звітним к варталом, рівними частками.

Кошти, що передаються за пер ший рік дії договору (2003 рік), ск ладають 22 645,00 грн. без урахуванн я ПДВ, згідно Додатку №1 (п. 2.2 Дог овору).

Розмір коштів може бути пер еглянутий сторонами з урахув анням змін балансової вартос ті майна (індексація основни х фондів тощо) або зміни норма тивної бази за методикою нар ахування цих коштів (п. 2.3 Догов ору).

Згідно з пунктом 3.1 Договору він вступає в силу з 01.07.2003 р. та д іє 10 років.

01.01.2008 р. між сторонами була укл адена додаткова угода, якою п ункт 2.1 договору №81/2-Ф від 01.07.2003 р. б ув викладений в наступній ре дакції:

«Відповідно до п. 3.2 постанов и Ради Міністрів АР Крим №68 ві д 11.03.1997 р. зі змінами, внесеними П остановою Ради Міністрів АР Крим від 13.12.2007 р. №815, Товариство з дійснює перерахування кошті в Управлінню (плату за корист ування майном) на утримання, в ідновлення та капітальний ре монт берегоукріплювальних, п ротизсувних та пляжних спору д в розмірі, виходячи з норм ам ортизаційних відрахувань зг ідно Закону України «Про опо даткування прибутку підприє мств» та витрат, пов' язаних з виробничо-господарською д іяльністю Управління з їх об слуговування, утримання та з емлекористування.

Кошти, що перераховуються, У правління акумулює для викон ання покладених на нього фун кцій замовника з проектуванн я, відновлення та капітально го ремонту берегоукріплювал ьних та протизсувних споруд по всьому узбережжі Чорного моря Автономної Республіки К рим.

Перерахування коштів на ро зрахунковий рахунок Управлі ння Товариство здійснює само стійно на підставі розрахунк у-додатку до Договору на пото чний рік щоквартально, не піз ніше 5 числа місяця, наступног о за звітним кварталом. При не обхідності Товариство може о тримати рахунок в Управлінні самостійно.

Перерахування коштів Това риством здійснюється в грошо вій формі».

Згідно з розрахунком суми к оштів на відновлення та капі тальний ремонт берегоукріпл ювальних споруд на 2011 рік (а. с. 24 ), щоквартальна сума відповід них коштів дорівнює 14 243,04 грн. (з урахуванням ПДВ).

Матеріали справи свідчать , що позивачем разом із супров ідним листом №257 від 27.01.2011 р. був н аправлений на адресу відпові дача рахунок №81/2 від 25.01.2011 р. на о плату коштів за І квартал 2011 ро ку в сумі 14 243,04 р.

Аналогічна сума за ІІ кварт ал 2011 року була визначена в рах унку №81/2 від 27.04.2011 р., який був напр авлений відповідачеві з супр овідним листом №1241 від 29.04.2011 р.

Проте, матеріали справи сві дчать, що визначені у вказани х рахунках суми були сплачен і відповідачем лише частково на суму 4273,00 грн., що призвело до утворення заборгованості в розмірі 24 213,08 грн., за стягнення м якої в примусовому порядку позивач звернувся до суду.

Згідно з ч. 1 ст. 509 Цивільного к одексу України зобов' язанн ям є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов' язана вчинити на користь дру гої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплат ити гроші тощо) або утриматис я від певної дії, а кредитор ма є право вимагати від боржник а виконання його обов' язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 173 Господ арського кодексу України гос подарським визнається зобов 'язання, що виникає між суб'єкт ом господарювання та іншим у часником (учасниками) віднос ин у сфері господарювання з п ідстав, передбачених цим Код ексом, в силу якого один суб'єк т (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний в чинити певну дію господарськ ого чи управлінсько-господар ського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роб оту, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощ о), або утриматися від певних д ій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредито р) має право вимагати від зобо в'язаної сторони виконання ї ї обов'язку. При цьому, майново -господарськими, згідно з ч. 1 с т. 175 ГК України, визнаються цив ільно-правові зобов'язання, щ о виникають між учасниками г осподарських відносин при зд ійсненні господарської діял ьності, в силу яких зобов'язан а сторона повинна вчинити пе вну господарську дію на кори сть другої сторони або утрим атися від певної дії, а управн ена сторона має право вимага ти від зобов'язаної сторони в иконання її обов'язку. Майнов і зобов'язання, які виникають між учасниками господарськи х відносин, регулюються Циві льним кодексом України з ура хуванням особливостей, перед бачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 526 ЦК Україн и зобов'язання має виконуват ися належним чином відповідн о до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів ц ивільного законодавства, а з а відсутності таких умов та в имог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інши х вимог, що звичайно ставлят ься. Аналогічне положення ст осовно господарських зобов' язань міститься в ч. 1 ст.193 Госп одарського кодексу України, якою визначено, що суб' єкти господарювання та інші учас ники господарських відносин повинні виконувати господар ські зобов' язання належним чином відповідно до закону, і нших правових актів, договор у, а за відсутності конкретни х вимог щодо виконання зобов ' язання - відповідно до ви мог, що у певних умовах звичай но ставляться. До виконання г осподарських договорів заст осовуються відповідні полож ення Цивільного кодексу Укра їни з урахуванням особливост ей, передбачених цим Кодексо м.

Відповідно до ст. 530 Цивільно го кодексу України якщо у зоб ов' язанні встановлений стр ок (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у це й строк (термін).

Ст. 525 Цивільного кодексу Укр аїни передбачено, що односто роння відмова від зобов'язан ня або одностороння зміна йо го умов не допускається, якщо інше не встановлено договор ом або законом.

Не допускаються односторо ння відмова від виконання зо бов'язань, крім випадків, пере дбачених законом, а також від мова від виконання або відст рочка виконання з мотиву, що з обов'язання другої сторони з а іншим договором не було вик онано належним чином (ч. 7 ст. 193 Г осподарського кодексу Украї ни).

Відповідач не надав суду до казів погашення ним заборгов аності в сумі 24 213,08 грн., у той час як відповідно до приписів ст атей 33, 34 Господарського проце суального кодексу України ко жна сторона повинна довести суду ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог та заперечень, спо собом, передбаченим чинним з аконодавством України для до ведення фактів такого роду.

З урахуванням цього, суд вва жає, що матеріали справи підт верджують факт порушення від повідачем обов' язків за дог овором №81/2-Ф від 01.07.2003 р. (з урахува нням внесених в подальшому з міни) в частині повної та своє часної оплати робіт з віднов лення та капітального ремонт у переданих у користування б ерегоукріплювальних та прот изсувних споруд, у зв' язку з чим вимоги Кримського респу бліканського підприємства "П ротизсувне управління" про п римусове стягнення з Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Ті Енд Ті Груп» 24 213,08 грн. з аборгованості є обґрунтован ими та такими, що підлягають з адоволенню.

Державне мито та витрати на інформаційно-технічне забез печення судового процесу під лягають стягненню з відповід ача відповідно до вимог ст. 49 Г осподарського процесуально го кодексу України.

З урахуванням викладеного , керуючись ст.ст. 82-84 Господарс ького процесуального кодекс у України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Ті Енд Ті Груп» (98604, м. Ялта, в ул. Червоноармійська, буд. 10, кв . 4, ідентифікаційний код 23219161) на користь Кримського республі канського підприємства "Прот изсувне управління" (98604, м. Ялта , вул. Горького, 304 95000, м. Сімферопо ль, вул. Київська, 81, ідентифіка ційний код 03348324) 24 213,08 заборговано сті, 242,13 грн. державного мита та 236,00 грн. витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу.

3. Видати наказ після на брання судовим рішенням зако нної сили.

Суддя Господарсько го суду

Автономної Республіки Кр им Дво рний І.І.

Дата ухвалення рішення06.10.2011
Оприлюднено24.10.2011
Номер документу18691512
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 24 213,08 грн

Судовий реєстр по справі —3762-2011

Рішення від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Дворний І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні