Рішення
від 06.10.2011 по справі 1766-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

1766-2011

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Невського/Річна, 29/11, к. 323

РІШЕННЯ

Іменем України

06.10.2011Справа №5002-21/1766-2011

за позовом Приватного підприємства «Стройс», м. Сімферополь, вул.. Київська, 163, офіс 108; м. Сімферополь, а/с 1461;

до відповідача Фонду комунального майна Сімферопольської міської ради, м. Сімферополь, вул.. Толстого,15;

про спонукання до підписання договору купівлі-продажу майна.

  Суддя Господарського

Суду Автономної Республіки Крим

С.І. Чонгова

Представники:

Від позивача Шатунов С.В., директор;

Від відповідача не з'явився,

Сутність спору: Позивач – Приватне підприємство «Стройс» звернувся до Господарського суду АР Крим із позовом до відповідача - Фонду комунального майна Сімферопольської міської ради, у якому просить спонукати відповідача до виконання певних дій - провести заходи щодо приватизації орендованого Приватним підприємством «Стройс» нежилого приміщення загальною площею 55,8 кв. м., розташованого за адресою: м. Сімферополь, вул.. Київська, 163, офіс 108, шляхом підписання договору купівлі продажу окремого індивідуального визначеного майна, що підлягає продажу шляхом викупу.

15 червня 2011 р. позивачем до Господарського суду АР Крим було надано заяву за № 10/06 від 10.06.2011 р. про змінення позовних вимог, у якій позивач просить спонукати відповідача до виконання певних дій - провести повний комплекс заходів щодо приватизації орендованого позивачем нежитлового приміщення загальною площею 55,8 кв. м., розташованого за адресою : м. Сімферополь, вул.. Київська, 163, офіс 108.

Як зазначено ст. 22 Господарського процесуального кодексу України – до початку розгляду господарським судом справи по суті позивач має право змінити предмет або підставу позову шляхом подання письмової заяви.

Вказана заява судом до розгляду прийнята не була, оскільки суд вже перейшов до розгляду справи по суті, що відображено в ухвалі Господарського суду АР Крим від 16 червня 2011 р.

Крім того, ухвалою Господарського суду АР Крим від 16 червня 2011 р. по справі було призначено судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої було доручено експерту Афрікантову Юрію Федоровичу (свідоцтво експерта № 1303), що працює в ТОВ «Кримське експертне бюро», у зв'язку з чим провадження по справі було зупинено.

15 вересня 2011 року до канцелярії Господарського суду АР Крим від Товариства з обмеженою відповідальністю «Кримське експертне бюро» надійшов висновок судової будівельно-технічної експертизи за № 78/11 від 02 вересня 2011 року, у зв'язку з чим, ухвалою Господарського суду АР Крим від 16 вересня 2011 р. провадження по справі було поновлено та справу призначено для подальшого слухання.

У судове засідання представник позивача з'явився, вимоги позову підтримав.

У судове засідання представник відповідача не з'явився, про день слухання справи повідомлений належним чином. 05 жовтня 2011 р. на адресу Господарського суду АР Крим від відповідача надійшло клопотання за № 3820/40/01 від 05.10.2011 р., у якому відповідач просить слухання по справі відкласти у зв'язку з зайнятістю юриста Фонду в іншому процесі.

Суд вважає можливим розглянути справу у відсутність відповідача, оскільки у матеріалах справи є достатньо документів для розгляду справи. Крім того, у відповідача було достатньо часу для надання документів, необхідних за його думкою, для розгляду спору. Також суд зазначає, що статтею 69 Господарського процесуального кодексу України встановлено двомісячний строк розгляду судом позовної заяви.

У порядку статті 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд, -

ВСТАНОВИВ:

25 грудня 2002 р. між Житлово-експлуатаційним об'єднанням Київського району м. Сімферополя та Приватним підприємством «Стройс» був укладений типовий договір оренди нежилого приміщення № 81/3, відповідно до якого Орендодавець (ЖЕО) на підставі розпорядження (рай) міськвиконкому № 02.1-8/385 передає, а Орендар (позивач) приймає в оренду нежитлове приміщення за адресою: вул.. Київська, 163, для експлуатації майстерні, площею 55,8 кв. м. Вказаний договір був пролонгований на підставі розпорядження № 021-8/533 від 23.12.2003 р.

Згідно з пунктом 51 Державної програми приватизації, затвердженої Законом України «Про державну програму приватизації» №1723-111 від 18.05.2000 р., у разі прийняття рішення про приватизацію орендованого державного майна (будівлі, споруди, приміщення) орендар одержує право на викуп цього майна, якщо орендарем за згодою орендодавця здійснено за рахунок власних коштів поліпшення орендованого майна, яке неможливо відокремити від відповідного об'єкта без завдання йому шкоди, вартістю не менш як 25 відсотків залишкової (відновної за вирахуванням зносу) вартості майна (будівлі, споруди, приміщення). Оцінка вартості об'єкта приватизації у цьому разі здійснюється із застосуванням експертної оцінки.

Відповідно до пункту 1.2. договору оренди нежитлового приміщення № 81/3 від 25.12.2002 р. вартість орендованого позивачем нежитлового приміщення загальною площею 55,8 кв. м., по вул.. Київська, 163, офіс 108, згідно акту оцінки складає 24804,00 грн.

Рішенням 55 сесії Сімферопольської міської ради 5 скликання від 24 грудня 2009 р. № 882 «Про затвердження Програми приватизації об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради на 2010 рік» було затверджено перелік об'єктів комунальної власності Сімферопольської міської ради, що підлягають приватизації, серед якого зазначено приміщення по вулиці Київська, 163, площею 55,8 кв. м., яке орендоване позивачем.

Частиною 1 статті 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов'язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

Виходячи зі змісту статей 4, 8, 11 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» відповідач повинен був виконати певні дії, пов'язані з підготовкою об'єкта малої приватизації до продажу, зокрема, визначити ціни продажу об'єкту, що підлягає приватизації шляхом викупу; підготувати та опублікувати інформацію про об'єкти малої приватизації у відповідних  інформаційних бюлетенях та місцевій пресі, інших друкованих виданнях, визначених органом приватизації.

Статтею 8 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» передбачено, що з моменту прийняття рішення про приватизацію підприємства здійснюється його підготовка до приватизації. Підготовка об'єкта малої приватизації до продажу здійснюється органами приватизації, які: визначають ціну продажу об'єкта, що підлягає приватизації шляхом викупу, або початкову вартість продажу об'єкта на аукціоні, за конкурсом; готують та публікують інформацію про об'єкти малої приватизації у відповідних інформаційних бюлетенях та місцевій пресі, інших друкованих виданнях, визначених органами приватизації; проводять у разі необхідності реорганізацію або ліквідацію державного підприємства; замовляють у разі потреби проведення екологічного аудиту. Строк підготовки об'єкта малої приватизації до продажу не повинен перевищувати двох місяців з дня прийняття рішення про включення його до відповідного переліку об'єктів, що підлягають приватизації.

Позивач 05.10.2010 р. звернувся до відповідача щодо повідомлення про строки та порядок приватизації даного об'єкту.

Листом від 18.10.2010 р. № 1098/40/03 Фонд комунального майна Сімферопольської міської ради підтвердив факт включення об'єкту, орендованого позивачем до переліку об'єктів, що підлягають приватизації шляхом викупу.

Проте, після включення орендованих позивачем приміщень до переліку об'єктів, що підлягають приватизації, будь-які подальші дії Фондом комунального майна Сімферопольської міської ради здійснені не були.

Так, Фонд комунального майна Сімферопольської міської ради направив на адресу позивача лист, яким позивачу фактично було відмовлено у проведенні приватизації.

Як убачається з листа Житлово-експлуатаційного об'єднання Київського району м. Сімферополя № 5ж1-12/1244 від 15 листопада 2005 р. приміщення у цокольному поверсі житлового будинку по вулиці Київська, 163, є нежитловими, не промислового призначення.

Крім того, як убачається з висновку № 78/11 судової будівельно-технічної експертизи від 02 вересня 2011 р. – нежитлове приміщення загальною площею 55,8 кв. м., яке розташоване за адресою: м. Сімферополь, вулиця Київська, 163, офіс 108, та передане в оренду Приватному підприємству «Стройс» за договором оренди нежитлового приміщення № 81/3 від 25.12.2002 р., не є допоміжним, оскільки не містить ознак допоміжних приміщень житлового будинку.

Статтею 4 Житлового кодексу Української РСР передбачено, що до житлового фонду не входять нежилі приміщення в жилих будинках, призначені для торговельних, побутових та інших потреб непромислового характеру.

Відповідно до статті 25 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» приватизація об'єкта оренди здійснюється  відповідно до чинного законодавства.

Приватизація державного в комунального майна здійснюється згідно з вимогами Законів України «Про приватизацію державного майна», «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» та інших нормативних актів, які не суперечать вимогам названих актів.

Частиною 1 статті 2 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» передбачено, що об'єктами малої приватизації є: цілісні майнові комплекси невеликих державних підприємств, віднесених Державною програмою приватизації до групи А; окреме індивідуально визначене майно; об'єкти незавершеного будівництва та законсервовані об'єкти.

Згідно зі ст. 3 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» приватизація об'єктів малої приватизації здійснюється шляхом: викупу; продажу на аукціоні, за конкурсом.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» продавцями об'єктів малої приватизації, що перебувають у загальнодержавній та комунальній власності, є відповідно: Фонд державного майна України, його регіональні відділення та представництва; органи приватизації, створені місцевими Радами. Таким органом у даному випадку є Фонд комунального майна Сімферопольської міської ради.

Покупцями об'єктів малої приватизації, згідно зі статтею 5 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», можуть бути фізичні та юридичні особи, які визнаються покупцями відповідно до Закону України «Про приватизацію майна державних підприємств», тобто громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства; юридичні особи, зареєстровані на території України, крім передбачених частиною третьою цієї статті; юридичні особи інших держав.

При таких обставинах, суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню, оскільки вони засновані на нормах чинного законодавства та підтверджені матеріалами справи.  

У засіданні суду було оголошено вступну та резолютивну частини рішення. Рішення оформлено та підписано відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України 07 жовтня 2011 р.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 8 «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», ст. ст. 75, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Спонукати Фонд комунального майна Сімферопольської міської ради, м. Сімферополь (м. Сімферополь, вул.. Толстого, 15; ЗКПО 20687358, інші реквізити та банківські рахунки не відомі) до виконання певних дій - провести заходи щодо приватизації орендованого Приватним підприємством «Стройс», м. Сімферополь (м. Сімферополь, вул. Київська, 163, офіс 108, адреса для листів: м. Сімферополь, а/с № 1461; код ЄДРПОУ 32008755, інші реквізити та банківські рахунки не відомі) нежилого приміщення загальною площею 55,8 кв. м., розташованого за адресою: м. Сімферополь, вул.. Київська, 163, офіс 108, шляхом підписання договору купівлі продажу окремого індивідуального визначеного майна, що підлягає продажу шляхом викупу.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Чонгова С.І.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення06.10.2011
Оприлюднено24.10.2011
Номер документу18691589
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1766-2011

Рішення від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Чонгова С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні