Постанова
від 18.07.2011 по справі 2а-7823/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД міста КИЄВА

01014, м.Київ, вул. Командарма Кам енєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

18 липня 2011 року № 2а-7823/11/2670

Окружний адміністра тивний суд м. Києва у складі:

Судді Добрянської Я.І.

Розглянувши в порядку скор оченого провадження справу

За позовом Д ержавної податкової інспекц ії у Оболонському районі м. Ки єва

до відповідача Тов ариства з обмеженою відпов ідальністю «Калеіс»

третя особа Оболон ська районна у м. Києві держав на адміністрація

про припинення держа вної реєстрації юридичної ос оби

без виклику сторін,

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адмініст ративного суду м. Києва зверн улася Державна податкова інс пекція у Оболонському районі м. Києва з позовом до Товари ства з обмеженою відповіда льністю «Калеіс», третя особ а Оболонська у м. Києві держав на адміністрація про припине ння державної реєстрації юри дичної особи.

В обґрунтування позову по зивач зазначає, що відповіда ч протягом тривалого часу - більше року не звітує до пода ткових органів.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду м. Києва від 03 .06.2011 р., відповідно до вимог п.4 ч.1 ст.183-2 КАС України, було відкри то скорочене провадження у с праві № 2a-7823/11/2670 та запропоновано відповідачу у строк до 04.07.2011 р. або у десятиденни й строк з дня одержання копії ухвали про відкриття скороч еного провадження надати суд у письмові заперечення проти позову та всі докази на їх під твердження, які наявні у відп овідача.

Ухвала про відкриття прова дження у справі, надіслана на адресу відповідача, що зазна чена у витягу з Єдиного держа вного реєстру підприємців та організацій України (04213, м. К иїв, просп. Героїв Сталінград а, буд.54, кв.101) була повернута д о суду з відміткою поштового відділення «за закінченням терміну зберігання».

Відповідно до ч. 8 ст. 35 КАС Укр аїни вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщ о вона доставлена за адресою , внесеною до відповідного де ржавного реєстру, або за адре сою, яка зазначена її предста вником, і це підтверджується підписом відповідної службо вої особи.

Згідно вимог ч.4 ст.183-2 КАС Укра їни, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадж ення одноособово, без провед ення судового засідання та в иклику осіб, які беруть участ ь у справі. За результатами ро згляду справи у скороченому провадженні суддя, оцінивши повідомлені позивачем, відпо відачем обставини, за наявно сті достатніх підстав прийма є законне та обґрунтоване су дове рішення.

Розглянувши подані позива чем документи і матеріали, вс ебічно і повно з' ясувавши в сі фактичні обставини, на яки х ґрунтується позов, об' єкт ивно оцінивши докази, які маю ть юридичне значення для роз гляду справи і вирішення спо ру по суті, Окружний адмініст ративний суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обме женою відповідальністю «Кал еіс», (ідентифікаційний код 322 05637) зареєстроване Оболонсько ю районною в м. Києві державно ю адміністрацією 19.12.2005 р.

Згідно довідки Державної п одаткової інспекції у Оболон ському районі м. Києва №2831/9 від 18.05.2011 р., ТОВ «Калеіс»зареєстро вано в податковому органі 22.10.20 05 р.

З довідки Державної податк ової інспекції у Оболонськом у районі м. Києва № 2831/9 від 18.05.2011 р. в бачається, що відповідач н е подає до податкового орган у податкової звітності з січ ня 2009 року та заборгованості п еред бюджетом не має.

Статтею 9 Закону України «Пр о систему оподаткування»пер едбачені обов' язки платник ів податків і зборів (обов' я зкових платежів), а саме платн ики податків і зборів (обов'яз кових платежів) зобов'язані:

1) вести бухгалтерський облі к, складати звітність про фін ансово-господарську діяльні сть і забезпечувати її збері гання у терміни, встановлені законами;

2) подавати до державних под аткових органів та інших дер жавних органів відповідно до законів декларації, бухгалт ерську звітність та інші док ументи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою пода тків і зборів (обов'язкових пл атежів);

3) сплачувати належні суми п одатків і зборів (обов'язкови х платежів) у встановлені зак онами терміни;

4) допускати посадових осіб державних податкових органі в до обстеження приміщень, що використовуються для одержа ння доходів чи пов'язані з утр иманням об'єктів оподаткуван ня, а також для перевірок з пит ань обчислення і сплати пода тків і зборів (обов'язкових пл атежів).

Керівники і відповідні пос адові особи юридичних осіб т а фізичні особи під час перев ірки, що проводиться державн ими податковими органами, зо бов'язані давати пояснення з питань оподаткування у випа дках, передбачених законами, виконувати вимоги державних податкових органів щодо усу нення виявлених порушень зак онів про оподаткування і під писати акт про проведення пе ревірки.

Обов'язок юридичної особи щ одо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) припи няється із сплатою податку, з бору (обов'язкового платежу) а бо його скасуванням або спис анням податкової заборгован ості відповідно до Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом". У разі ліквідації юридичної особи заборгованість з податків і зборів (обов'язкових платежі в) сплачується у порядку, вста новленому законами України. У разі укладення мирової уго ди у процедурі провадження у справі про банкрутство забо ргованість з податків і збор ів (обов'язкових платежів) спл ачується у розмірах, визначе них мировою угодою, укладено ю у порядку, встановленому за конами України.

В статті 4 Закону України “П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб- підприємців” визначено поня ття державної реєстрації юри дичних осіб та фізичних осіб -підприємців - засвідчення фа кту створення або припинення юридичної особи, засвідченн я факту набуття або позбавле ння статусу підприємця фізич ною особою, а також вчинення і нших реєстраційних дій, які п ередбачені цим Законом, шлях ом внесення відповідних запи сів до Єдиного державного ре єстру.

Згідно з ч. 2 ст. 38 Закону Украї ни “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб- підприємців” підстава ми для постановлення судовог о рішення щодо припинення юр идичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної ос оби, зокрема є: визнання недій сним запису про проведення д ержавної реєстрації через по рушення закону, допущені при створенні юридичної особи, я кі не можна усунути; провадже ння нею діяльності, що супере чить установчим документам, або такої, що заборонена зако ном; невідповідність мінімал ьного розміру статутного фон ду юридичної особи вимогам з акону; неподання протягом ро ку органам державної податко вої служби податкових деклар ацій, документів фінансової звітності відповідно до зако ну; наявність в Єдиному держа вному реєстрі запису про від сутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженн ям.

Згідно зі статтею 247 Господа рського кодексу України, у разі здійснення суб'єктом г осподарювання діяльності, що суперечить закону чи устано вчим документам, до нього мож е бути застосовано адміністр ативно-господарську санкцію у вигляді скасування держав ної реєстрації цього суб'єкт а та його ліквідації.

Як встановлює норма п. 6 ст. 58 Г осподарського кодексу Украї ни, с уб'єкт господарюван ня ліквідується:

за ініціативою осіб, зазнач ених у частині першій цієї ст атті;

у зв'язку із закінченням стр оку, на який він створювався, ч и у разі досягнення мети, зара ди якої його було створено;

у разі визнання його в устан овленому порядку банкрутом, крім випадків, передбачених законом;

у разі скасування його держ авної реєстрації у випадках, передбачених законом.

Відповідно до ст. 46 Закону У країни «Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб-підприємців»від 15.05.2003 р . № 755-IV, державна реєстрація при пинення підприємницької дія льності фізичної особи-підпр иємця проводиться у разі:

прийняття фізичною особою -підприємцем рішення про при пинення підприємницької дія льності;

смерті фізичної особи-підп риємця;

постановлення судового рі шення про оголошення фізично ї особи померлою або визнанн я безвісно відсутньою;

постановлення судового рі шення про визнання фізичної особи, яка є підприємцем, неді єздатною або про обмеження ї ї цивільної дієздатності;

постановлення судового рі шення про припинення підприє мницької діяльності фізично ї особи-підприємця.

Підставами для постановле ння судового рішення про при пинення підприємницької дія льності фізичної особи-підпр иємця є:

визнання фізичної особи-пі дприємця банкрутом;

провадження нею підприємн ицької діяльності, що заборо нена законом;

неподання протягом року о рганам державної податкової служби податкових деклараці й, документів фінансової зві тності відповідно до закону.

Згідно з п. 17 ст. 11 Закону Украї ни «Про державну податкову с лужбу в Україні»від 04.12.1990 р. № 509, о ргани державної податкової с лужби у випадках, в межах комп етенції та у порядку, встанов лених законами України, мают ь право звертатися у передба чених законом випадках до су дових органів із заявою (позо вною заявою) про скасування д ержавної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності .

Відповідно до п.п.20.1.12 п.20.1 ст.20 П одаткового кодексу України, передбачено право органів де ржавної податкової служби зв ертатися у передбачених зако ном випадках до суду щодо при пинення юридичної особи та п ідприємницької діяльності ф ізичної особи - підприєм ця про визнання недійсним и установчих (засновницьких) документів суб'єктів господ арювання.

Статтею 16 Податкового Кодек су України передбачені обов' язки платника податків, а сам е: вести в установленому поря дку облік доходів і витрат, ск ладати звітність, що стосуєт ься обчислення і сплати пода тків та зборів; подавати до контролюючих органів у поря дку, встановленому податкови м та митним законодавством, д екларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисл енням і сплатою податків та з борів ; сплачувати податки та збори в строки та у розміра х, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної с прави.

Невиконання цих норм тягне за собою скасування державн ої реєстрації у судовому пор ядку.

Враховуючи, що обставини сп рави, які відповідно до закон одавства повинні бути підтве рджені певними конкретними з асобами доказування, не можу ть підтверджуватись іншими з асобами доказування, суд при йшов до висновку, що в позовні й заяві наведені обставини, я кі підтверджуються достатні ми доказами, які свідчать про обґрунтованість позовних ви мог. Докази, подані позивачем підтверджують обставини, на які позивач посилається на ї х обґрунтування.

Відповідно до ст. 162 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, при вирішенні спр ави по суті суд може задоволь нити адміністративний позов повністю або частково чи від мовити в його задоволенні по вністю або частково, у разі за доволення адміністративног о позову суд може прийняти по станову про визнання протипр авними рішення суб'єкта влад них повноважень чи окремих й ого положень, дій чи бездіяль ності і про скасування або ви знання нечинним рішення чи о кремих його положень, про пов орот виконання цього рішення чи окремих його положень із з азначенням способу його здій снення.

Враховуючи вищенаведене, с уд дійшов висновку, що з ураху ванням положень зазначеної с татті необхідно позов задово льнити повністю, оскільки у п озивача наявні докази непода ння відповідачем податкової звітності більше року.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодекс у адміністративного судочин ства України кожна сторона п овинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимог и та заперечення, крім випадк ів, встановлених статтею 72 цьо го кодексу.

Таким чином, Cуд прийшов до в исновку про задоволення позо вних вимог позивача в повном у обсязі щодо припинення дер жавної реєстрації Товарис тва з обмеженою відповідал ьністю «Калеіс».

Враховуючи викладене, керу ючись ст. ст. 69, 71, 158-163 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, Окружний адміністрат ивний суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольн ити.

2. Припинити державну р еєстрацію Товариства з о бмеженою відповідальністю « Калеіс»(04213, м. Київ, просп. Гер оїв Сталінграда, буд.54, кв.101, к од ЄДРПОУ 32205637), зареєстрованог о Оболонською районною в м. Ки єві державною адміністраціє ю 19.12.2005 р.)

3. Зобов' язати держав ного реєстратора внести до Є диного державного реєстру юр идичних осіб та фізичних осі б- підприємців запис про суд ове рішення, провести припин ення держаної реєстрації Т овариства з обмеженою відп овідальністю «Калеіс»відпо відно до чинного законодавст ва та повідомити органи стат истики, Державної податкової служби, Пенсійного фонду Укр аїни, фондів соціального стр ахування та Товариство з обмеженою відповідальністю «Калеіс»щодо якого постанов лено судове рішення про внес ення до Єдиного державного р еєстру юридичних осіб та фіз ичних осіб- підприємців так ого запису.

4. Постанову надіслати сторонам у справі та державн ому реєстратору.

Постанова набирає законно ї сили відповідно ст. 254 КАС Ук раїни.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з дня її складення в повному об сязі за правилами, встановле ними ст. ст. 185-187 КАС України.

Суддя Я.І.Добрянська

Дата ухвалення рішення18.07.2011
Оприлюднено24.10.2011
Номер документу18705464
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7823/11/2670

Ухвала від 03.06.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

Постанова від 18.07.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні