Постанова
від 07.09.2011 по справі 2а-11488/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

 ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

 

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

07 вересня 2011 року                     № 2а-11488/11/2670

  Окружний адміністративний суд м. Києва у складі:

Судді  Добрянської Я.І,

відповідно до вимог ст.183-2 КАС України, без виклику сторін, розглянув в порядку скороченого провадження справу

За позовом Управління Пенсійного фонду України в Солом’янському районі м. Києва

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрполімербуд»

про стягнення заборгованості в сумі 2 380, 62 грн.

  ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

  До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшла позовна заява Управління Пенсійного фонду України в Солом’янському районі м. Києва до Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрполімербуд»про стягнення заборгованості в сумі 2 380, 62  грн.

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 10.08.2011 р., відповідно до вимог п.4 ч.1 ст.183-2 КАС України, було відкрито скорочене провадження у справі № 2a-11488/11/2670 та запропоновано відповідачу у строк до 22.08.2011   р. або у десятиденний строк з дня одержання копії ухвали про відкриття скороченого провадження надати суду письмові заперечення проти позову та всі докази на їх підтвердження, які наявні у відповідача.

Ухвала про відкриття скороченого провадження у справі, що була скерована на адресу відповідача, визначену у витягу з ЄДРПОУ (03049, м. Київ, вул. Курська буд. 7) була повернута до суду 07.09.2011 р. з відміткою поштового відділення «неповна адреса».

Відповідно до ч. 8 ст. 35 КАС України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Таким чином, ні станом на 22.08.2011 р., ні станом на час розгляду справи по суті - 07.09.2011 р. заперечення на позовну заяву, чи будь-яких заяв або клопотань по даній справі від відповідача до суду не надходило.

Згідно вимог ч.4 ст.183-2 КАС України, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі. За результатами розгляду справи у скороченому провадженні суддя, оцінивши повідомлені позивачем, відповідачем обставини, за наявності достатніх підстав приймає законне та обґрунтоване судове рішення.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

  В управлінні Пенсійного фонду України в Солом'янському районі міста Києва перебуває на обліку, як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування ТОВ «Укрполімербуд»(реєстраційний № 03-15290).

Частиною першою статті 2 Закону України №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»від 08.07.2010 р. (Далі також - Закон) встановлено, що дія цього Закону поширюється на відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов'язаної із збором та веденням обліку єдиного внеску. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на зазначені відносини лише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що не суперечить цьому Закону.

Стаття 4 цього Закону передбачає перелік осіб, які є платниками єдиного внеску.

ТОВ «Укрполімербуд»є платником єдиного внеску, взятим на облік УПФУ в Солом'янському районі м. Києва за № 03-15290.

Згідно ст. 5 Закону, облік осіб ведеться в порядку, встановленому Пенсійним фондом  за погодженням з фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Відповідно до ч. 3 ст. 9 цього Закону, обчислення єдиного внеску територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених цим Законом, здійснюється на підставі актів перевірки правильності   нарахування та сплати єдиного внеску та звітності, що подасться платниками до територіальних органів Пенсійного фонду.

Частина 2 статті 6 Закону передбачає обов'язки платника єдиного внеску, зокрема:

- своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок;

- подавати звітність до територіального органу Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою встановленою Законом.

Єдиний внесок не входить до системи оподаткування. Податкове законодавство не регулює порядок нарахування, обчислення і сплату єдиного внеску.

Відповідно до ст. 8 Закону, порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску визначається виключно цим Законом та прийнятими відповідно до нього нормативно-правовими актами.

Єдиний внесок для платників, зазначених в ст. 4 Закону, встановлюється у відсотках відповідно до класів професійного ризику виробництва, до яких віднесено платників єдиного внеску, з урахуванням видів їх економічної діяльності, які зазначені у табличному вигляді даного Закону.

Платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Базовим звітним періодом є   календарний місяць, а для платників, зазначених в абзацах третьому та четвертому пункту 1 частини першої статті 4 цього Закону, - календарний рік.

У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

За рахунок сум, що надходять від платника єдиного внеску або від державної виконавчої служби, погашаються суми недоїмки, штрафних санкцій та пені у порядку календарної черговості їх виникнення. У разі якщо платник має несплачену суму недоїмки, штрафів та пені, сплачені ним суми єдиного внеску зараховуються в рахунок сплати недоїмки, штрафів та пені у порядку календарної черговості їх виникнення.

Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується.

Як вбачається з наявних матеріалів справи,   Управлінням Пенсійного фонду України в Солом'янському м. Києва було виявлено факт несплати страхувальником ТОВ «Укрполімербуд» єдиного соціального внеску в розмірі 2 380,62 грн.

При цьому, відповідно до Постанови Правління Пенсійного фонду України № 21-5 від 27.09.2010 р. «Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»(зареєстрованої в Міністерстві юстиції України) було виписано та надіслано страхувальнику вимоги про сплату боргу: Ю-55 від 01.04.2011 р. на суму 793,54 грн., Ю-55 від 01.03.2011 р. на суму 793,54 грн., Ю-55 від 04.05.2011 р. на суму 793,54 грн.

Зазначені суми відповідачем, у встановлений законодавством строк, сплачені не були, а також вказані вимоги не були оскаржені відповідачем в адміністративному чи чудовому порядку.

Відповідно до постанови правління Пенсійного фонду України «Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»від 27.09.2010 р. № 21-5, якщо платник на день надсилання йому органом Пенсійного фонду вимоги не повідомив в установленому порядку про зміну місцезнаходження (місця проживання), вимога вважається належним чином врученою навіть у разі її повернення як такої, що не знайшла адресата.

Враховуючи вищевикладене, та наявні у справі докази, судом вбачається, що на момент розгляду даної справи по суті, за відповідачем обліковується заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 2380 (дві тисячі триста вісімдесят) грн. 62 коп.

Згідно вимог п.4 ч.1 ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, скорочене провадження застосовується в адміністративних справах щодо стягнення грошових сум, які ґрунтуються на рішеннях суб'єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження.

Враховуючи, що обставини справи, які відповідно  до законодавства повинні бути підтверджені певними конкретними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування, суд прийшов до висновку, що в позовній заяві наведені обставини, які підтверджуються достатніми доказами, які свідчать про обґрунтованість позовних вимог. Докази, подані позивачем підтверджують обставини, на які він посилається.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Оскільки позивач, як суб’єкт владних повноважень, довів правомірність заявлених позовних вимог, а відповідач заперечень щодо наявності такого боргу суду не надав, суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог позивача шляхом примусового стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрполімербуд»заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 2 380, 62  грн.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.69-71, 158-163, ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України,  Окружний адміністративний суд м. Києва, -

  ПОСТАНОВИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрполімербуд»(03049, м. Київ, вул. Курська,7, код ЄДРПОУ 33885798) на користь управління Пенсійного фонду України в Солом'янському районі м. Києва (03151, м. Київ, вул. Керченська, б. 5-А, код ЄДРПОУ 26063727) суму заборгованості у розмірі 2380 (дві тисячі триста вісімдесят) грн. 62 коп., з них:

- 203,46 грн. заборгованості по єдиному соціальному внеску на р\р 37197083002629 ГУ ДКУ в м. Києві, МФО 820019;

- 2 177,16 грн. заборгованості по єдиному соціальному внеску на р\р 37195052002629 ГУ ДКУ в м. Києві, МФО 820019.

Стягувач - Управління Пенсійного фонду України в Солом’янському районі м. Києва (03151, м. Київ, вул. Керченська, б. 5-А, код ЄДРПОУ 26063727).

  Строк і порядок набрання судовим рішенням законної сили встановлені у статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України.

  Суддя                                                                                                                    Я.І. Добрянська

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення07.09.2011
Оприлюднено25.10.2011
Номер документу18705621
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11488/11/2670

Ухвала від 28.11.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

Ухвала від 10.08.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

Постанова від 07.09.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні