Рішення
від 22.09.2011 по справі 28/156пд/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГА НСЬКОЇ ОБЛАСТІ

91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВ В, 3а. Тел. 55-17-32


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.09.11 С права № 28/156пд/2011

Суддя Семендяєва І .В., при секретарі судового засідання Мартинцевій Н.М., розглянувши матеріали за позовом

1-го позивача Виконавчого комітету Луганської міської ради, м. Луганськ

2-го позивача Луганської міської ради, м. Луганськ

до Луганського обласног о спеціалізованого ремонтно -будівельного підприємства п ротипожежних робіт добровіл ьного пожежного товариства У країни, м. Луганськ

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позив ача Управління Держкомзем у у м. Луганськ Луганської обл асті, м. Луганськ

про внесення змін до догов ору на право тимчасового кор истування землею (в тому числ і на умовах оренди)

за участю представників сторін:

від 1-го позивача: ОСОБА_1 . - головний спеціаліст- юри сконсульт відділу контрольн о-юридичної роботи, довірені сть № И01/03-30/5456/0/2-10 від 24.11.2010;

від 2-го позивача: ОСОБА_1 . - головний спеціаліст- юри сконсульт відділу контрольн о-юридичної роботи, довірені сть № И01/03-30/5457/0/2-10 від 24.11.2010;

від відповідача: представн ик - ОСОБА_2., довіреність б/н від 08.09.2011;

від 3-ї особи, яка не заявляє с амостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - У правління держкомзему у м. Лу ганськ Луганської області: п редставник не прибув.

в с т а н о в и в:

суть спору: позивачі - Виконавчий комітет Луганськ ої міської ради та Луганська міська рада звернулися до го сподарського суду Лугансько ї області з позовом до Луганс ького обласного спеціалізов аного ремонтно-будівельного підприємства протипожежних робіт добровільного пожежно го товариства України про вн есення до договору на право т имчасового користування зем лею (в тому числі на умовах оре нди) наступних змін:

- викласти пункт 2.1 розділу «2. Плата за землю»договору в новій редакції: «2.1. Годовая ар ендная плата устанавливаетс я в размере земельного налог а, увеличенного на коефициен т 3.»;

- доповнити розділ «2. Плата з а землю»договору новим пункт ом 2.2 наступного змісту: «2.2. Год овая арендная плата оплачива ется равными частями за нало говый период, который равняе тся календарному месяцу, еже месячно на протяжении 30 кален дарних дней, которые наступа ют за последним календарным днем налогового (отчетного) м есяца.»;

- викласти абзац 11 пп. б) п. 3.2 роз ділу 3 «Права та обов'язки стор ін»договору в новій редакції : «своевременно вносить обус ловленную договором арендну ю плату, в случае невнесення а рендной платы в сроки, опреде ленные договором на право вр еменного пользования землей (в тому числе на условиях арен ды), арендатор должен оплатит ь пеню по ставке пени, предусм отренной действующим законо дательством за несвоевремен ную оплату земельного налога , от неоплаченной суммы аренд ной платы за каждый день прос рочки платежа»;

- внесення змін до до говору на право тимчасового користування землею (в тому ч ислі на умовах оренди) від 03.05.1995 № 785, зареєстрованого 11.05.1995 за № 758 , підлягають державній реєст рації у порядку, встановлено му діючим законодавством.

Від відповідача 01.09.2011 надій шла заява від 31.08.2011 № 112, в якій ост анній просить суд відізвати позову заяву у зв' язку з тим , що відповідач не заперечує п ро внесення змін до договору .

Заявою від 09.09.2011 № 114 відповіда ч визнав позовні вимоги у пов ному обсязі.

Позивач заявою від 22.09.2011 уточ нив статус третьої особи та в казав про участь у справі Упр авління Держкомзему у м. Луга нськ Луганської області в як ості третьої особи яка не зая вляє самостійних вимог на пр едмет спору, на стороні позив ача.

Розглянувши матеріали сп рави, вислухавши представник ів сторін, які прибули у судов е засідання, встановивши фак тичні обставини справи, оцін ивши надані докази, господар ський суд Луганської області дійшов наступного.

Підставою свого позову п озивачі - Виконавчий комітет Луганської міської ради та Л уганська міська рада - зазна чають наступне.

Рішенням Луганської місь кої ради від 29.04.2010 № 65/150 УПРАВЛІНН Ю НЕРУХОМИМ МАЙНОМ ЛУГАНСЬКО Ї МІСЬКОЇ РАДИ було доручено провести ґрунтовний аналіз договорів, що посвідчують пр аво оренди земельних ділянок , які розташовані на територі ї м. Луганська, на предмет відп овідності їх вимогам діючого законодавства, за результат ами аналізу направити від ім ені Луганської міської ради пропозиції відповідним земл екористувачам про внесення д о договорів змін, спрямовани х на приведення їх у відповід ність із вимогами діючого за конодавства.

На виконання зазначеного р ішення був проведений аналіз договору на право тимчасово го користування землею (в том у числі на умовах оренди) від 0 3.05.1995, реєстрація від 11.05.1995 № 758, який укладений між виконавчим ко мітетом Луганської міської р ади та Відповідачем.

За результатами даного ана лізу було встановлено те, що р ішенням виконавчого комітет у Луганської міської ради ві д 19.08.1994 № 414/24 Відповідачу була над ана у тимчасове довгостроков е користування на умовах оре нди терміном на 25 років земель на ділянка загальною площею 0,3325 га за адресою: м. Луганськ, ву л. 23-я Лінія, 4а, для розміщення б удівель та споруд.

Між виконавчим комітетом Л уганської міської ради та Ві дповідачем укладено договір на право тимчасового корист ування землею (в тому числі на умовах оренди) від 03.05.1995, реєстр ація 11.05.1995 № 758 (надалі - Договір).

Згідно з п. "а" п. 3.1 розділу «3. Пр ава та обов'язки сторін" Догов ору виконком Лугаської міськ ої ради має право змінювати о ренду плату при зміні економ ічної оцінки земель та ставк и земельного податку, визнач ати розмір орендної плати на подальший період в установл еному порядку.

01.01.2011 набув чинності Податков ий кодекс України (надалі - Код екс), яким змінено деякі полож ення щодо орендної плати за з емлю.

Так, пунктом 288.5 статті 288 Коде ксу встановлено, що розмір ор ендної плати встановлюється в договорі оренди, але річна с ума платежу не може бути менш ою трикратного розміру земел ьного податку та не може пере вищувати 12 відсотків нормати вної грошової оцінки».

Згідно з п. 2.1 розділу «Плата за землю»спірного договору, плата за землю вноситься зем лекористувачем у вигляді оре ндної плати в розмірі земель ного податку з коефіцієнтом 1 щомісячно рівними частками .

В зв'язку з чим позивач вваж ає, що необхідно викласти пун кт 2.1 розділу «2. Плата за землю» договору в новій редакції: «2.1 . Годовая орендная плата уста навливается в размер земельн ого налога, увели на коефицие нт 3.».

Згідно з пунктом 287.3 статті 287 Податкового кодексу України податкове зобов'язання щодо плати за землю визначене у по датковій декларації на поточ ний рік, сплачується рівними частками власниками та земл екористувачами земельних ді лянок за місцезнаходженням з емельної ділянки за податков ий період, який дорівнює кале ндарному місяцю, щомісяця пр отягом 30 календарних днів, що настають за останнім календа рним днем податкового (звітн ого) місяця.

В зв 'язку з чим, на думку пози вача, необхідно доповнити ро зділ «2. Плата за землю»догово ру новим пунктом наступного змісту: «2.2. Годовая арендная п лата оплачивается равными ча стями за налоговый период, ко торый равняется календарном у месяцу, ежемесячно на протя жении 30 календарных дней, кото рые наступают за последним к алендарным днем налогового ( отчетного) месяца.».

Пунктом 129.4 статті 129 Кодексу п ередбачено, що пеня нарахову ється на суму податкового бо ргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та бе з урахування суми пені) із роз рахунку 120 відсотків річних об лікової ставки Національног о банку України, діючої на ден ь виникнення такого податков ого боргу або на день його (йог о частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний ка лендарний день прострочення у його сплаті.

В абз. "б" п. 3.2 розділу 3. «Права т а обов'язки сторін»Договору зазначено, що землекористува ч повинен своєчасно вносити обумовлену договором плату з а землю. За несвоєчасне внесе ння плати за землю стягуєтьс я пеня в розмірі 0,2 відсотка ві д суми недоїмки за кожен день прострочення.

На думку позивача, необхідн о викласти абзац 11 пп. б) п. 3.2 роз ділу 3 "Права та обов'язки стор ін" договору в новій редакції : «своевременно вносить обус ловленную договором орендну ю плату, в случае невнесения а рендной плати в сроки, опреде ленние договором на право вр еменного пользования землей (в тому числе на условиях арен ды), арендатор должен оплатит ь пеню по ставке пени, предусм отренной действующим законо дательством за несвоевремен ную оплату земельного налога , от неоплаченной суммы аренд ной плати за каждый день прос рочки платежа».

З метою приведення вказано го договору на право тимчасо вого користування землею (в т ому числі на умовах оренди) ві д 03.05.1995, реєстрація від 11.05.1995 № 758, у в ідповідність до вимог діючог о законодавства, Луганською міською радою було надіслано пропозицію про внесення змі н до Договору (лист від 08.07.2011 И 01/03- 13/3959/0/2-11) з проектом договору про внесення змін до договору на право тимчасового користува ння землею (в тому числі на умо вах оренди) від 03.05.1995, реєстраці я від 11.05.1995 №758.

Вказаний лист було направл ено Відповідачу поштою реком ендованим листом з повідомле нням. Відповідач відповідь н е надав, тому позивачі зверну лися з даним позовом до суду.

Оцінивши обставини справ и у їх сукупності, суд вважає п озовні вимоги такими, що підл ягають до задоволення.

Відповідно до ч. 8 ст. 93 Земель ного кодексу України відноси ни, пов' язані з орендою земл і, регулюються законом.

Статтею 13 Закону України "Пр о оренду землі" визначено, що д оговір оренди землі - це догов ір, за яким орендодавець зобо в'язаний за плату передати ор ендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов 'язаний використовувати земе льну ділянку відповідно до у мов договору та вимог земель ного законодавства.

Істотними умовами договор у оренди землі, відповідно до ст. 15 Закону України "Про оренд у землі" є: об'єкт оренди (кадас тровий номер, місце розташув ання та розмір земельної діл янки); строк дії договору орен ди; орендна плата із зазначен ням її розміру, індексації, фо рм платежу, строків, порядку ї ї внесення і перегляду та від повідальності за її несплату ; умови використання та цільо ве призначення земельної діл янки, яка передається в оренд у; умови збереження стану об' єкта оренди; умови і строки пе редачі земельної ділянки оре ндарю; умови повернення земе льної ділянки орендодавцеві ; існуючі обмеження (обтяжен ня) щодо використання земель ної ділянки; визначення стор они, яка несе ризик випадково го пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частин и; відповідальність сторін; у мови передачі у заставу та вн есення до статутного фонду п рава оренди земельної ділянк и. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазнача тися інші умови, зокрема якіс ний стан земельних угідь, пор ядок виконання зобов'язань с торін, порядок страхування о б'єкта оренди, порядок відшко дування витрат на здійснення заходів щодо охорони і поліп шення об'єкта оренди, проведе ння меліоративних робіт, а та кож обставини, що можуть впли нути на зміну або припинення дії договору оренди, тощо.

Загальні підстави внесенн я змін до договору визначені у Цивільному кодексі Україн и, ст. 651 якого визначено, що змі на або розірвання договору д опускається лише за згодою с торін, якщо інше не встановле но договором або законом. Дог овір може бути змінено або ро зірвано за рішенням суду на в имогу однієї із сторін у разі істотного порушення договор у другою стороною та в інших в ипадках, встановлених догово ром або законом. Істотним є т аке порушення стороною догов ору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона знач ною мірою позбавляється того , на що вона розраховувала при укладенні договору. У разі од носторонньої відмови від дог овору у повному обсязі або ча стково, якщо право на таку від мову встановлено договором а бо законом, договір є відпові дно розірваним або зміненим.

Відповідно до ст. 30 Закону Ук раїни "Про оренду землі" змін а умов договору оренди землі здійснюється за взаємною зг одою сторін. У разі недосягне ння згоди щодо зміни умов дог овору оренди землі спір вирі шується в судовому порядку.

Як зазначено вище, відповід ач заявою № 114 від 09.09.2011 визнав по зовні вимоги у повному обсяз і.

Відповідно до ст. 78 Господар ського процесуального кодек су України відмова позивача від позову, визнання позову в ідповідачем і умови мирової угоди сторін викладаються в адресованих господарському суду письмових заявах, що дол учаються до справи. Ці заяви п ідписуються відповідно пози вачем, відповідачем чи обома сторонами. У разі визнання ві дповідачем позову господарс ький суд приймає рішення про задоволення позову за умови , що дії відповідача не супере чать законодавству або не по рушують прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб .

Заява підписана директоро м відповідача Кравцовим А.І., п овноваження якого підтвердж енні довідкою з Єдиного держ авного реєстру підприємств т а організацій України АА № 229053 (а.с. 33), статутом підприємства ( а.с. 24-25).

Судом досліджено, що визнан ня відповідачем позову не су перечить закону, не порушує ч иї-небудь права та охоронюва ні законом інтереси, заяву пр о визнання позову не здійсне но під умовою, що підтверджен о останнім у судовому засіда нні.

За таких обставин, позовні вимоги підлягають задоволен ню у повному обсязі, враховую чи наведені приписи чинного законодавства України та виз нання позову відповідачем.

Відповідно до ст.ст.44,49 Гос подарського процесуального кодексу України судові витр ати покладаються на відповід ача та стягуються на користь Луганської міської ради, оск ільки платником цих витрат в ідповідно до платіжних доруч ень №№ 386, 387 від 11.08.2011 є Управління Луганської міської ради з пи тань земельних ресурсів.

У судовому засіданні 22.09.2011 бу ли оголошені вступна та резо лютивна частини рішення.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст.44, 49, 82, 84, 85 Господарс ького процесуального кодекс у України, господарський суд Луганської області

В И Р І Ш И В:

1. Позов 1-го позивача В иконавчого комітету Лугансь кої міської ради, 2-го позивача Луганської міської ради до Л уганського обласного спеціа лізованого ремонтно-будівел ьного підприємства протипож ежних робіт добровільного по жежного товариства України п ро внесення змін до договору на право тимчасового корист ування землею (в тому числі на умовах оренди) задовольнити повністю.

2. Викласти пункт 2.1 розділ у «2. Плата за землю»договору в новій редакції: «2.1. Годовая ар ендная плата устанавливаетс я в размере земельного налог а, увеличенного на коефициен т 3.»

3. Доповнити розділ «2. Плата за землю»договору новим пунк том 2.2 наступного змісту: «2.2. Го довая арендная плата оплачив ается равными частями за нал оговый период, который равня ется календарному месяцу, еж емесячно на протяжении 30 кале ндарных дней, которые наступ ают за последним календарным днем налогового (отчетного) м есяца.».

4. Викласти абзац 11 пп. б) п. 3.2 ро зділу 3 «Права та обов'язки сто рін»договору в новій редакці ї: «своевременно вносить обу словленную договором арендн ую плату, в случае невнесення арендной платы в сроки, опред еленные договором на право в ременного пользования земле й (в тому числе на условиях аре нды), арендатор должен оплати ть пеню по ставке пени, предус мотренной действующим закон одательством за несвоевреме нную оплату земельного налог а, от неоплаченной суммы арен дной платы за каждый день про срочки платежа».

5. Стягнути з Луганськ ого обласного спеціалізован ого ремонтно-будівельного пі дприємства протипожежних ро біт добровільного пожежного товариства України, м. Луг анськ, вул. 23 лінія, 4а, ідентифі каційний код 05511395, на користь Луганської міської ради, м. Луганськ, вул. Коцюбинськог о, 14, ідентифікаційний код 26070794, д ержавне мито у сумі 85 грн. 00 коп . та витрати на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу у сумі 236 грн. 00 коп., в идати наказ Луганській міськ ій раді.

Днем внесення змін до до говору вважати дату прийнятт я рішення господарським судо м у справі.

Дане рішення є підставо ю для реєстрації змін до дого вору на право тимчасового ко ристування землею (в тому чис лі на умовах оренди) відповід ними органами.

Відповідно до ст.85 Господар ського процесуального кодек су України рішення господарс ького суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не бу ло подано. У разі подання апел яційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає за конної сили після розгляду с прави апеляційним господарс ьким судом.

Дата підписання рішення: 27.09.2011.

Суддя І.В . Семендяєва

Надр. 5 прим.

1-до справи

2- 1-му позивачу:

3- 2-му позивачу:

4- відповідачу

5-третій особі

Вих. №

4 прим.

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення22.09.2011
Оприлюднено25.10.2011
Номер документу18720620
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/156пд/2011

Рішення від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Семендяєва І.В.

Ухвала від 08.09.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Семендяєва І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні